Різдвяне диво в теленовинах

Різдвяне диво в теленовинах

18 Січня 2015
5393

Різдвяне диво в теленовинах

5393
Телеглядачам подарували тиждень рекордно чистих новин… Крім деяких. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Україна», 5-й та Перший національний 5-10 січня 2015 року.
Різдвяне диво в теленовинах
Різдвяне диво в теленовинах

У різдвяний тиждень більшість центральних телеканалів дали своїм глядачам безпрецедентну можливість відпочити від замовних сюжетів і корпоративної реклами. Лише «Україна» вирішила не відмовлятися від щоденних панегіриків про доброчинця Ріната Ахметова. Підозріла ситуація склалася також із висвітленням нібито рейдерського захоплення мережі супермаркетів «Амстор».

5 січня, понеділок

Головні теми дня: черговий вибух в Одесі, підпал волонтерської організації в Херсоні, полон сімох українських військових.

На «Інтері» вже вдруге вийшов сюжет про нібито рейдерське захоплення мережі супермаркетів «Амстор». Акціонери компанії, з’ясовуючи стосунки, звинувачують одне одного в рейдерстві. «Подробности» стали на бік «Смарт-холдингу» Вадима Новинського, регіонала та політичного союзника акціонерів «Інтера»; він володіє 70% акцій мережі:

«Работа магазинов заблокирована по указанию бывшего управляющего "Амстора" Владимира Вагоровского. Представители сети рассказывают, что Вагоровский был уличен главным акционером “Cмарт-холдинга” в попытке присвоить компанию, мошенничестве и в результате отстранен от должности», «А в подвале одного из супермаркетов Днепропетровска господин Вагоровский и вовсе пытался уничтожить финансовую документацию предприятия». Звинуваченому в серйозних правопорушеннях Вагоровському слова в матеріалі не надали.

Після нетривалої новорічної перерви «Інтер» знову взявся за дискредитацію Коломойського. Вже добре знайома глядачам тема начебто захоплення Одеського нафтопереробного заводу та розкрадання нафтопродуктів, які на ньому зберігалися: «В неизвестном направлении уже исчезли нефтепродукты на 10 миллионов долларов. Еще 10 тысяч тонн дизеля откачали на перевалочную базу Уктранснефтепродукта - предприятия группы "Приват". Но никаких аукционов по продаже не проводили». Замість з’ясувати у зазначеної компанії та органів влади, вповноважених контролювати нафтогазову галузь, чому так сталося, «Інтер» висловлює бездоказові звинувачення на адресу Коломойського. «Это, насколько нам известно, это батальон «Днепр-1», - каже адвокат Денис Серебренніков. У некоторых пооставались нашивки. Вчера-позавчера была стрельба на заводе». Нашивок або інших доказів причетності «Дніпра-1» до подій на заводі глядачам не показали, й до батальйону по коментар не звернулися.

Зате звинуватили владу в тому, що вона прикриває злочини на заводі: «Почему в правительстве закрывают глаза на откровенный грабеж и не видят, что арестованные нефтепродукты попадают на частные заправки? Это вопрос и к министру, и к генеральному прокурору, и к Службе безопасности. Ведь если видят и закрывают глаза  это уголовное преступление».Доказів твердження, що нафтопродукти потрапляють на приватні заправки, не було надано також. Загалом у матеріалі порушені практично всі стандарти інформаційної журналістики.

ICTV тим часом хвалить генерального прокурора Віталія Ярему, повертаючись до історії київської вчительки Ніни Матвієнко, чию оселю намагався відібрати Сергій Курченко. Інформаційним приводом стало звернення журналістів «Фактів»: «"Факти" звернулися особисто до генерального прокурора». Той взяв справу під особистий контроль: «А поки захист Ніні Москаленко обіцяє генеральний прокурор України Віталій Ярема», «Поки справи розслідують, генпрокурор залучив і Печерську адміністрацію. Одразу після інтерв’ю "Фактам" вимагає повернути комунальні блага до будинку вчительки». Не зрозуміло, чому саме перша особа прокуратури повинна займатися цією справою.

У сюжеті «1+1» про міліціонера Єгора Бодрова, якого звинувачують у розбійного нападі на власного інформатора та співпраці з терористами «ДНР», дотримано балансу думок, однак звинувачено абстрактних «прокурорів»: «Сам підполковник УБОЗу вважає, що прокуратура мститься. Останнє розслідування, яке проводив Бодров, будучи на посаді, розпродаж дорогої землі в Пущі-Водиці під Києвом, у якому фігурували десятки прізвищ, серед них прокурорів». Людей, яких опосередковано підозрює Бодров, не названо.

«Україна» не обійшлася без щоденної порції вихваляння доброчинності Ріната Ахметова: «Спасибо Ахметову. Дай бог ему здоровья, что он не забывает нашу старость», каже бабуся, якій дали продуктовий набір від олігарха.

А СТБ дав глядачам багато часу відпочити від новин «Вікна» не виходитимуть в ефір упродовж усього тижня.

6 січня, вівторок

Головні теми дня загибель дванадцятьох нацгвардійців у дорожньо-транспортній пригоді на Донеччині, визначення семи напрямків сполучення з окупованою територією на Донбасі, святвечір у зоні бойових дій та на мирних землях.

До висвітлення корпоративного конфлікту в «Амсторі» долучилась «Україна», власник якої Рінат Ахметов є діловим партнером Вадима Новинського: «В компании-владельце "Амстора" после внутреннего расследование выяснили: причиной ЧП стала попытка одного из акционеро  он же бывший управляющий  скрыть хищения и присвоить торговую сеть. Сегодня на встрече с коллективом сети в Запорожье представители компании попытались успокоить людей. Сотрудников призвали не поддаваться на провокации и призывы к незаконным действиям. И вернуться к работе». Як і напередодні на «Інтері», позиції Вагоровського, який претендує на контроль «Амстора», в матеріалі немає.

Також у «Событиях» традиційний матеріал про гуманітарну допомогу від Ахметова: «Почти 100 тысяч новогодних подарков от Рината Ахметова получили дети Донбасса. К концу праздников Гуманитарный штаб "Поможем" вместе с футбольным клубом "Шахтер" планируют порадовать сладостями и сувенирами около трехсот тысяч детей. Волонтеры в Донецке и Мариуполе расфасовывают гостинцы каждый день».

ICTV звертають надмірну увагу на Петра Порошенка: «У різдвяний вечір до українців звернувся з привітаннями і Президент. У телевізійному привітанні Петро Порошенко з дружиною та дітьми. До їх оселі завітав вертеп, сім’я Президента заспівала колядку, а ще приготувала кутю. Українцям голова держави побажав на сам перед миру, та окремо привітам захисників країни». Насправді щорічне святкове звернення глави держави не становить справжньої новини для суспільства.

7 січня, середа

Головні теми дня посилення обстрілів на окупованих територій, підписання кредитної угоди на півмільярда євро з Німеччиною та святкування Різдва.

«Інтер», який раніше діяв злагоджено з «Україною» та часом хвалив Ріната Ахметова, несподівано «вщипнув» олігарха у вокспопі мешканців окупованих територій. Штабу Ахметова закидають низьку якість гуманітарної допомоги: «У нас несколько изменился гуманитарный груз Рината Ахметова. Нам сейчас дают усиленную кильку, вместо двух банок - четыре. Очень много кильки совершенно негодной, производства Аквамарин, срок выпуска 2014 год, все нормально, там где-то апрель, май, но она негодна к употреблению. Так что мы вроде бы получаем, и одновременно не очень приятно это говорить, стало хуже с питанием потому что то, что мы получили сейчас, это негодно. Муку. Муку два килограмма дают - это спасение, потому что весь город стал печь хлеб самостоятельно, чтобы не тратить лишние деньги, которых нет - на хлеб, рис, гречку уже не дают, а стали давать ячневую и перловую крупы, а это уже не все могут есть. Не хватает молочного, не хватает жиров, не хватает овощей». Штабові Ахметова прокоментувати звинувачення не дозволили.

Натомість «Україна» переконує своїх глядачів у безальтернативності ахметовської допомоги: «От голода в наши дни Матрену спасли соседи. Женщины, которые уже несколько лет помогают пенсионерке,  обратились в Гуманитарный штаб Рината Ахметова».

І знов у новинах надмірна увага до Порошенка: про відвідини його родиною пораненого військового Миколи Лозяка розповіли всі центральні телеканали. Збільшення кількості президентського піару в теленовинах тривожна тенденція.

8 січня, четвер

Головні теми дня теракт у редакції Charlie Hebdo в Парижі, посилені обстріли в зоні бойових дій на Донбасі.

У четвер за конфлікт в «Амсторі» взявся ICTV: «8 000 людей залишилися без роботи на новорічні свята. Мережа магазинів Амстор 5 січня припинила працювати. Наглядова рада провела аудит і з'ясувалося, що директор, він же міноритарний акціонер, розкрадав компанію. А деякі магазини намагався перевезти на своє ім'я через підставні юридичні особи. Спроба власника торгової мережі змінити директорів і навести лад в компанії призвели до черг і провокацій та хакерської атаки комп'ютерної системи торгівельної мережі». Вслід за «Інтером» і «Україною» ICTV не дає слово обвинуваченому в рейдерстві Вагоровському, порушуючи стандарти балансу та відокремлення фактів від коментарів.

У новинах «України» один піар-матеріал штабу Ахметова: «150 тысяч звонков поступило на горячую линию Гуманитарного штаба Рината Ахметова за время его работы Как получить продуктовые наборы, лекарства и адресную помощь. Эти вопросы задают чаще всего. Несмотря на праздничные дни, количество звонков не уменьшается». В іншому матеріалі Ахметова протиставляють гуманітарній допомозі від Росії. «С России мы никогда не получаем. Нам с России не дают. Вот это что Ахметов даст, то спасибо», каже пенсіонерка.

9 січня, п’ятниця

Події дня боротьба з терористами в Парижі, ще дужче посилення обстрілів на Донбасі.

Цього дня майже ідентичні хвалебні матеріали про гуманітарний вантаж штабу Ріната Ахметова вийшли на трьох телеканалах ICTV, «Інтері» та «Україні». Зокрема, ICTV: «Сьогодні з Дніпропетровська в Донецьк виїхав перший цього року гуманітарний рейс Ріната Ахметова   Перша колона машин доправить нині для мирних жителів регіону 260 тонн харчів. Цукор, макарони, крупи, вівсяні пластівці. Всього протягом січня штаб планує відправити на Донбас вісім тисяч тонн продуктів для формування пів мільйона гуманітарних наборів».

«Україна» єдина переймається пікетом у Кривому Розі, який є своєрідно «вотчиною» Ріната Ахметова, через мера Юрія Вілкула: «Около сотни активистов пикетировали областное управление милиции. Жаловались на стихийную торговлю в городе и попытки возобновить работу залов игровых автоматов. Но главное, говорят автомайановцы, милиция закрывает глаза на продажу наркотиков в Кривом Роге, а иногда и способствует этому. Местных милицейских начальников потребовали уволить согласно закону о люстрации». Жодних доказів чи підтверджень цих звинувачень у сюжеті немає, як не названо й жодного прізвища.

На «1+1» - єдина цього тижня корпоративна прихована реклама курорту «Буковель», що належить Ігореві Коломойському: «85 вихованців сиротинців із усієї України вже традиційно запросив до себе на відпочинок благодійний табір "Нове покоління" на Буковелі», «Замість спортзалу діти їдуть на "Буковель" кататися на лижах».

10 січня, субота

Головні теми дня посилення бойових дій на Донбасі та вшанування загиблих у Парижі.

У суботньому випуску «Событий» два замовні матеріали про штаб Ріната Ахметова. Вочевидь, у відповідь на критику в «Подробностях» каналу «Інтер» гуманітарний штаб намагається переконати глядачів у тому, що допомога відповідає всім міжнародним стандартам: «Сегодня качество продуктов и работу волонтеров на Донбасс-Арене проверяет директор Гуманитарного штаба», який впевнений, що «в том пакете, в котором сформирован продуктовый набор, находятся продукты, которые, во-первых, все сертифицированны. Во-вторых, вся эта продукция закуплена у производителей ведущих торговых марок. Ну и кроме того, весь этот набор полностью соответствует установленным стандартам международными организациями гуманитарным грузам». Інший матеріал про те, що «инструменты и бытовую технику Гуманитарный штаб Рината Ахметова привез и в “Паруса надежды”  это детский приют в Славянске».

Інші телеканали 10 січня обійшлися без грубих порушень стандартів та прихованої реклами.

Висновки

Різдвяний тиждень виявився справді святковим: ми нарахували лише чотирнадцять матеріалів із порушенням стандартів, що можуть свідчити про замовний характер. Приблизно дві третини є корпоративним піаром фонду Ріната Ахметова.

На «Україні» впродовж тижня вийшло вісім джинсових сюжетів, на «Інтері» три, два на ICTV й один на «1+1».

Матеріали про Ахметова одноманітні їхні автори навіть не намагаються знайти нову форму або кут зору, щодня повторюючи одне й те саме. Що ж, відомо, що повторення одних і тих самих тез різними словами з різними героями один із найпоширеніших способів пропаганди. Це призводить до поступового зомбування аудиторії, яка не піддаватиме сумніву того факту, що якщо на Донбасі хтось вижив, то лише завдяки Рінату Леонідовичу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
tsn.ua, скріншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5393
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду