СВЯТО ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ НАБЛИЗИЛОСЬ НЕПОМІТНО…

20 Листопада 2010
850
20 Листопада 2010
00:00

СВЯТО ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ НАБЛИЗИЛОСЬ НЕПОМІТНО…

850
Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури в основних випусках новин телеканалів 25–30 жовтня Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня замовчувалися каналами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт).
СВЯТО ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ НАБЛИЗИЛОСЬ НЕПОМІТНО…

25 жовтня (понеділок):

 

Те, що знайдених бютівцями неврахованих бюлетенів у Харкові було 720 тисяч (Перший канал,«1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Прокуратура назвала невраховані бюлетені в Харкові «резервом», міліція – «пробним тиражем» (Перший канал,«1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Бютівці знайшли близько тисячі фальшивих бюлетенів на Хмельниччині (Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Фастові територіальна виборча комісія під надуманими приводами і попри рішення суду відмовляється реєструвати понад сотню кандидатів у мери та депутати і про те, що прибічники цих кандидатів штурмували ТВК (Перший канал,«1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява Комітету виборців України про те, що в Білій Церкві опозиційні члени тервиборчкомів покидають комісії в зв’язку з залякуваннями і погрозами (Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

«Батьківщина» наперед не визнає підсумків виборів у Київській, Львівській областях та у Тернополі, де до участі в виборах були допущені фальшиві осередки партії (Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Заява голови Комітету виборців України про те, що влада активно втручається у виборчий процес і про побоювання масштабних фальсифікацій (Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

У Львові 14 політичних сил об’єдналися для протидії фальсифікаціям на виборах(Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Затримання в Донецьку кандидата на посаду міського голови від «Єдиного центру» Андрія Амбросьонка і про пікетування облуправління СБУ його однопартійцями(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал).

 

Підписання меморандуму про чесні вибори 10-ма партіями в Дніпропетровську (Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Тимошенко покладає персональну відповідальність за фальсифікацію виборів на Януковича (всі канали).

 

У Львові цього дня близько 3 тисяч людей протестували проти можливих фальсифікацій на виборах (всі канали).

 

У Житомирі правоохоронці намагалися зірвати мітинг кандидата в мери від «Фронту змін» під приводом можливого замінування місця мітингу (всі канали).

 

Заява Тимошенко, що Янукович не запрошував лідерів опозиції зустрітися, попри всі свої публічні заяви про таку готовність (всі канали).

 

Заява лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка про підготовку Партією регіонів «каруселей» на виборах, тобто масового голосування завезеними людьми в проблемних для «регіоналів» округах (всі канали).

 

Заява Української зернової асоціації про те,що в портах митниками заблоковано майже півмільйона тон зерна (всі канали).

 

Венеційська комісія у своєму висновку розкритикувала майже кожну статтю законопроекту про мирні зібрання, вже ухваленому парламентом у першому читанні (всі канали).

 

Відсторонений Генпрокуратурою адвокат Пукача вважає своє усунення від захисту головного фігуранта справи Гонгадзе незаконним (всі канали).

 

У Львові близько 2 тисяч підприємців протестували проти нового Податкового кодексу та пенсійної реформи(всі канали).

 

26 жовтня (вівторок):

 

Виявлення опозицією близько 200 тисяч «зайвих» виборчих бюлетенів у Івано-Франківську («1+1», Новий канал).

 

Виявлення необлікованих бюлетенів у Білгород-Дністровському районі Одеської області (всі канали).

 

Заява прес-служби «Батьківщини», що виявлення необлікованих бюлетенів у Харкові, Хмельницькому, Івано-Франківську, Одеській області є «не поодиноким злочином, а елементом системної фальсифікації в масштабах всієї країни, пульт якої знаходиться в адміністрації Януковича» (всі канали).

 

Мітинг протесту підприємців у Вінниці до приїзду Азарова (Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал).

 

Україна посіла в світовому рейтингу корумпованих країн 134-те місце (Перший канал,«1+1», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Тимошенко проситиме в уряду Чехії політичного притулку для екс-міністра економіки Богдана Данилишина («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява Генпрокурора Олександра Медведька, що екс-президент Віктор Ющенко не фігурує у справі про продаж зброї Грузії ані як підозрюваний, ані як свідок («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Думка головного санлікаря Дніпровського річкового басейну Олександра Коваля, що плавучі ресторани на Дніпрі не забруднювали річку, натомість транспортна прокуратура тиснула на санлікарів, щоб ті зробили зручний для них висновок(«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Співробітники Міністерства охорони здоров’я відправляли на закордонне лікування державним коштом своїх дітей поза чергою, а онкохворі діти-черговики тим часом помирали, не дочекавшись операції(«Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Адвокатка Монтян має намір притягти до суду міліціонера, який звинуватив її в тому, що вона вкусила його за пальця, коли адвокатка намагалася побачити свою підзахисну, затриману міліцією(Перший канал,«1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Календар із гострими запитаннями до Януковича, що його зробили студенти столичного Інституту журналістики(Перший канал,«1+1», «Інтер», ICTV, «Україна»).

 

Рішення Львівського апеляційного суду, що наказав тервиборчкому заново сформувати всі дільничні комісії, які було сформовано з порушеннями закону на користь Партії регіонів(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

У Донецьку інваліди-чорнобильці заблокували райуправління Пенсійного фонду, вимагаючи виплатити їм пенсії в повному обсязі (Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Пікетування Дніпропетровської облпрокуратури жертвами ДТП, які вимагають покарання для прокурорського сина, що попереднього тижня збив на смерть на пішохідному переході трьох жінок(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява головного редактора газети «Юридична практика», що позбавлення його права займатися адвокатською діяльністю Вища кваліфікаційна комісія адвокатури ухвалила через його критичні публікації про її роботу(всі канали).

 

Спроба рейдерського захоплення Харківського заводу шампанських вин (всі канали).

 

Заява лідера «Фронта змін» Яценюка, що партія «Батьківщина» повинна мати можливість брати участь у місцевих виборах (всі канали).

 

Підпал офісу активіста «Фронту змін» на Луганщині (всі канали).

 

Партія «Наша Україна» приєдналася до комітету «Стоп фальсифікації!» (всі канали).

 

Троє кандидатів на посаду мера Запоріжжя зняли свої кандидатури на користь представника «Батьківщини» (всі канали).

 

Пікетування Адміністрації президента представниками партії «Народний порядок» проти зняття свого кандидата в мери Святогорська Донецької області (всі канали).

 

27 жовтня (середа):

 

Експертні оцінки російсько-українських угод у сфері ядерної енергетики, нафтогазового комплексу й авіабудування (всі канали).

 

Міліція на вибори для чогось залучає «добровільних помічників», хоча завжди вистачало особового складу(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Екс-міністр економіки Данилишин написав відкритого листа до Януковича, де відкидає всі звинувачення на свою адресу і вимагає забезпечити чесне слідство(«Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Сімферополі правоохоронці за підозрою в поширенні порнографії затримали російську журналістку – авторку фільму з критикою 5-річного хазяйнування «регіоналів» у Криму (Перший канал, «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал).

 

Лідер «Свободи» Тягнибок кличе своїх симпатиків на ніч протестів проти фальсифікації місцевих виборів(Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Акція протесту мешканців гуртожитків під Верховною Радою(Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Мітинг протесту в Харкові, де підприємці і таксисти протестували проти Податкового кодексу(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Принципово інша версія вбивства підлітка міліціонером на Дніпропетровщині: міліціонер був нетверезий і відкрив стрілянину по підлітках без причини(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Партія «Єдиний центр» відкритим листом поінформувала міжнародні організації та посольства про численні факти порушень під час виборчої кампанії (всі канали).

 

Опозиційний прем’єр бютівець Соболєв зареєстрував у парламенті проект постанови про створення слідчої комісії щодо «фальсифікації показників інфляції та фактів неконтрольованого друку гривні» (всі канали).

 

Створення опозиційними партіями Комітету захисту голосів виборців (всі канали).

 

Заява ВО «Свобода» про те, що в івано-франківській друкарні «Кубекс» вони припинили спробу видрукувати ще 30 тисяч зайвих бюлетенів із виборів міського голови (всі канали).

 

Івано-Франківська облрада звернулася до Януковича, Медведька та ЦВК з вимогою дати належну правову оцінку порушникам закону, що намагалися фальсифікувати вибори за допомогою фальшивих бюлетенів (всі канали).

 

Державний борг України продовжує зростати – у вересні ще на 5,8% (всі канали)

 

Кандидат у мери Харкова від Народного Руху України відмовився від участі у виборах на користь кандидата від «Батьківщини» Авакова (всі канали).

 

До затриманого кандидата у мери Донецька Амбросьонка не пускають адвоката і дружину (всі канали).

 

У Донецькій області жорстоко побили кандидата в депутати від «Фронту змін» (всі канали).

 

Заява БЮТ про те, що українські фахівці самі можуть створити посібник з історії. Так партійці розцінили міжурядовий намір про створення спільного українсько-російського посібника для вчителів історії (всі канали).

 

28 жовтня (четвер):

 

Домовленості з Азербайджаном щодо транзиту нафти (СТБ, Новий канал).

 

Одеський тервиборчком видавав бюлетені дільничним комісіям прямо на поліграфкомбінаті, хоча самі мали отримати їх ще минулого тижня і зберігати в приміщенні ТВК (Перший канал,«1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV).

 

На Львівському автозаводі віце-прем’єр Колесніков вчинив дорожньо-транспортну пригоду, коли вирішив покерувати новим автобусом, зробленим у подарунок Донецьку до «Євро-2012»(Перший канал, «Інтер», ICTV, «Україна»).

 

У Кіцманському районі Буковини досі не подолали наслідків цьогорічної червневої повені – кілька сіл відрізано від світу(«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Клон «Батьківщини» на Львівщині тервиборчком зняв із виборів, але справжній осередок партії в підсумку вже не зможе зареєструватися(«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

На виборах будуть екзит-поли в Донецьку, Луганську, Запоріжжі, Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Одесі та Вінниці («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Дільничного, який розстріляв підлітків на Дніпропетровщині, звільнили з міліції, але не за розстріл, а за те, що він покинув свій пост на дільниці(Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал).

 

Односельці підстрелених хлопців написали листа президентові, вимагаючи справедливого розслідування, і погрожують бойкотувати вибори, якщо цього не буде(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Cвободівці в Тернополі виявили незаконну агітацію – 80-тисячний наклад незареєстрованої газети з неправдивою інформацією проти партії(Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Верховний Суд України позивається до Кабміну, що розпорядився передати приміщення ВСУ новоствореному Вищому спеціалізованому суду (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Заява голови ВСУ Василя Онопенка, що Вища рада юстиції стала політизованим органом (всі канали).

 

Заява Онопенка, що він не має наміру йти у відставку, незважаючи на ситуацію навколо суду (всі канали).

 

Заява Онопенка, що судді ВСУ звільняються не через грошові компенсації, а через правову і політичну нестабільність (всі канали).

 

Данилишина в Празі не ловили, а затримали біля українського посольства, куди він прийшов добровільно(Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява Данилишина, що він готовий самостійно прибути в Україну в разі скасування його міжнародного розшуку(всі канали).

 

Заява Данилишина, що депутати шантажували тодішню прем’єрку Тимошенко для впливу на тендерні закупівлі, а йому особисто погрожували вбивством, про що він повідомляв Генпрокуратуру, але та нічого не робила в зв’язку з його заявою(всі канали).

 

Чи не вертолітний майданчик для Януковича будують на Парковій алеї(Перший канал,«1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Започаткування Тимошенко інтернет-проекту «Україна третього тисячоліття»(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява Громадянської мережі «Опора», що на Вінниччині та Сумщині і в Тернополі діють схеми підкупу виборців у масштабах цілих областей(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Сина дніпропетровського прокурора, який збив на смерть трьох жінок, заарештовано (Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Нардеп-комуніст Грач вирішив вийти з парламентської більшості через незадоволення діяльністю регіоналів напередодні місцевих виборів(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Регіонали, які складають більшість у міській виборчій комісії Ясинуватої Донецької області, зняли з реєстрації кандидата на посаду мера від опозиції, якого ті ж регіонали місяць тому через суд скинули з посади мера (всі канали).

 

Суд залишив під арештом ще на 4 місяці екс-заступника міністра оборони Валерія Іващенка (всі канали).

 

Мер Тернополя заявив про замах на його життя після того, як його автівку протаранили (всі канали).

 

Заява кримського прем’єра Джарти, що відомчі санаторії та будинки відпочинку має бути передано Радміну півострова (всі канали).

 

Заява партії Християнсько-демократичний союз, що мера Білої Церкви намагаються незаконно усунути від участі в виборах (всі канали).

 

Заява кандидата у мери Запоріжжя від КПУ Олексія Бабуріна про підготовлювані регіоналами масові фальсифікації на виборах (всі канали).

 

29 жовтня (п’ятниця):

 

Заява Турчинова, що з майже півсотні підприємств, які друкували бюлетені, мають ліцензії на друк документів суворої звітності менше одного відсотка (Перший канал,«1+1», СТБ, ICTV, «Україна»).

 

Заява Турчинова про те, що в багатьох бюлетенях назву партії влади набрано більшими літерами, ніж інші (Перший канал,«1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Кременчуці передруковують через помилку всі бюлетені з виборів мера (Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Об’єднання кількох кандидатів у мери Дніпропетровська задля спільного контролю за голосуванням і підрахунком голосів (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява голови КВУ Черненка, що попри велику кількість порушень визнати результати виборів недійсними буде майже неможливо (Перший канал,«1+1», СТБ, Новий канал, «Україна»).

 

Намір Яценюка створити реєстр по кожному факту порушень на виборах і надати його згодом Януковичу («1+1», «Інтер», Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява комітету «Стоп фальсифікації!» щодо масових порушень по всій Україні(Перший канал,«1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Об’єднання 27 партій Закарпаття щодо недопущення фальсифікацій на виборах(Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

У Черкасах уночі викрали й побили довірену особу одного з кандидатів у мери (Перший канал,«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Кандидат на посаду мера Харкова Аваков позвався до суду на тервиборчком (всі канали).

 

Івано-Франківська міськрада вирішила не закривати сесію через можливі фальсифікації на виборах(всі канали).

 

Дефіцит держбюджету на жовтень упритул наблизився до річного планового орієнтиру (всі канали).

 

Колесніков власним коштом купив Львівському ДАІ нову автівку замість пошкодженої ним напередодні, а віце-прем’єр визнав свою провину у ДТП (всі канали).

 

Член Європарламенту Елмар Брок висловив занепокоєння погіршенням ситуації в Україні в зв’язку з місцевими виборами (всі канали).

 

30 жовтня (субота):

 

У Луганську половину всіх бюлетенів (близько 2 мільйонів) довелося друкувати повторно через помилку(«1+1», ICTV, 5-й канал).

 

Кіпріотський футбольний функціонер Спірос Марангос заявив, що він ніколи не звинувачував президента Федерації футболу України Григорія Суркіса в дачі хабара членам УЄФа задля того, щоб чемпіонат Європи проводився в Україні(Перший канал, «Інтер», 5-й канал).

 

Заява першого президента незалежної України Леоніда Кравчука, що той звертатиметься до Януковича з пропозицією створити конституційні збори для ухвалення легітимної Конституції(Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Думка члена ЦВК Жанни Усенко-Чорної, що вибори до Київської облради може бути визнано недійсними, якщо в них братиме участь «клон» «Батьківщини» (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Стосовно міліціонера, який розстріляв підлітків на Дніпропетровщині, порушено кримінальну справу. Слідство прокуратури встановило, що той був нетверезим і застосував зброю проти підлітків без реальної потреби (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

 

«Інтер»                      97,

 

ICTV                         93,

 

Перший канал         92,

 

Новий канал            91,

 

«1+1»                         90,

 

СТБ                           88,

 

5-й канал                  85,

 

«Україна»                 81 випадок.

 

***

 

25 жовтня (понеділок)

 

Усі канали, крім СТБ і Нового каналу, подають з ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації, «протокольність» подачі) повідомлення про зустріч президента Віктора Януковича з премєр-міністром Канади Стівеном Гарпером у Києві. На «Інтері» і ICTV – численні журналістські оцінки й висновки. Перший канал, «1+1» і «Інтер» підкреслюють заяву Януковича щодо Голодомору, не наводячи при цьому обов’язкового бекґраунду про попередні заяви президента з цього приводу.

 

«Інтер»окремим матеріалом, також з ознаками замовності, повідомляє про зустріч Гарпера з премєр-міністром Миколою Азаровим.

 

Усі канали, без винятку, з ознаками замовності (критична незбалансованість і неповнота інформації) повідомляють про те, що правоохоронці не знайшли підстав для порушення кримінальної справи щодо друку 720 тисяч неврахованих виборчих бюлетенів, знайдених у місцевій видавничій фірмі «Фоліо-плюс» бютівцями. Названі канали замовчують принципово важливі для розкриття теми факти і думки. Зокрема, канали або взагалі не називають кількість неврахованих бюлетенів, або кажуть про 11 чи 13 тисяч. Справжню цифру – 720 тисяч (!) – назвали лише «Інтер» і 5-й канал. Лише СТБ звертає увагу на критичну розбіжність версій самих правоохоронців: за версією міліції, невраховані бюлетені були «пробним» чи «розгінним» тиражем, за версією прокуратури – «резервом», якого за законом має бути 0,5% від загальної кількості. Замовчування більшістю каналів цифри в 720 тисяч могло грати на підтримку будь-якої з офіційних версій.

 

Лише Новий канал дає синхрон бютівського депутата в мери Харкова Арсена Авакова про те, що «разгонный тираж не разрезают, не упаковывают в палетки, не пишут номер участка». Лише «Україна» повідомляє, що «вХарьковском облизбиркоме о появлении загадочных бюллетеней не знают».

 

Загалом, подаючи думки, наголос канали роблять на заявах міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова і харківського прокурора Євгена Поповича, які в один голос стверджують про те, що підстав для порушення кримінальної справи нема. На більшості каналів саме це виноситься в основу новини.

 

В матеріалах «1+1», «Інтера» і ICTV, крім інших порушень, також є численні журналістські оцінки. «Інтер» також недостовірно повідомляє з посиланням на анонімних експертів: «Эксперты, проверив бюллетени, установили: это – вообще фабричный брак, ведь текст на них смещен вниз»(це вже третя версія на пояснення тези, що «порушень закону не було»). ICTVтакож робить власні висновки (без посилань на будь-кого): «Перевірка тривала два дні і бажаного результату не дала. Усе виявилося законно. Фоліо-плюс”дійсно друкувала бюлетені на підставі угоди з видавництвом “Майдан”. А ті отримали таке право від обласного виборчкому».

 

Перший каналз ознаками замовності подає окремо заяву Могильова про аполітичність міліції на виборах.

 

Ще Перший канал з ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації) подає заяву посла Росії в Україні Михайла Зурабова про те, що російський прем’єр Володимир Путін збирається підписати під час свого візиту до України 10 угод(при цьому взагалі не повідомляється про те, що це за угоди, відтак справжньої новини ця інформація не містить).

 

Також Перший каналз ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації, брак новини як такої) дає заяву віце-прем’єра і лідера «Сильної України» Сергія Тігіпка про те, що держава і приватний бізнес повинні стати партнерами у розвитку інноваційних проектів.

 

«1+1»з ознаками замовності (незбалансованість, неповнота, журналістські оцінки) подає інформацію про те, що власник каналу Ігор Коломойський став президентом Європейської єврейської ради.

 

«1+1»з ознаками замовності (повна незбалансованість – лише версія правоохоронців – і неповнота інформації) повідомляє про продовження ще на 2 місяці арешту колишньої очільниці столичного управління охорони здоров’я Людмили Качурової.

 

Крім того, «1+1» з ознаками замовності (лише версія правоохоронців і неповнота інформації, журналістські оцінки) повідомляє про те, що СБУ викрило міжнародний наркоканал у Закарпатті.

 

На Новому каналі з ознаками замовності повідомляється про черговий захід фонду засновника каналу Віктора Пінчука.

 

ICTVз ознаками замовності (неповнота інформації, зокрема, брак бекґраундів, брак новини як такої) анонсує наступні поїздки міністра закордонних справ Костянтина Грищенка.

 

Лише Новий канал повідомляє, що бютівці знайшли близько тисячі фальшивих бюлетенів на Хмельниччині.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що у Фастові територіальна виборча комісія під надуманими приводами і попри рішення суду відмовляється реєструвати понад сотню кандидатів у мери та депутати і про те, що прибічники цих кандидатів штурмували ТВК.

 

Лише Новий канал повідомляє заяву Комітету виборців України про те, що в Білій Церкві опозиційні члени тервиборчкомів покидають комісії в зв’язку з залякуваннями і погрозами.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що «Батьківщина» наперед не визнає підсумків виборів у Київській, Львівській областях та у Тернополі, де до участі в виборах булодопущено фальшиві осередки партії.

 

Лише 5-й канал повідомляє про заяву голови Комітету виборців України Олександра Черненка про те, що влада активно втручається у виборчий процес і про побоювання масштабних фальсифікацій.

 

Лише «1+1» повідомляє, що у Львові 14 політичних сил обєдналися для протидії фальсифікаціям на виборах.

 

Лише ICTVі «Україна» повідомляють про затримання в Донецьку кандидата на посаду міського голови від «Єдиного центру» Андрія Амбросьонка і про пікетування облуправління СБУ його однопартійцями.

 

Лише «Україна» повідомляє про підписання меморандуму про чесні вибори 10-ма партіями в Дніпропетровську.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що лідерка БЮТ Юлія Тимошенко покладає персональну відповідальність за фальсифікацію виборів на Януковича. Тимошенко назвала президента «єдиним замовником фальсифікацій і головним їх контролером».

 

Жоден із каналів не повідомляє, що у Львові цього дня близько 3 тисяч людей протестували проти можливих фальсифікацій на виборах.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що в Житомирі правоохоронці намагалися зірвати мітинг кандидата в мери від «Фронту змін» під приводом можливого замінування місця мітингу.

 

Жоден із каналів не повідомляє слів Тимошенко, що Янукович не запрошував лідерів опозиції зустрітися, попри всі свої публічні заяви про таку готовність.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяву лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка про підготовку Партією регіонів «каруселей» на виборах, тобто масового голосування завезеними людьми в проблемних для регіоналів округах.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Української зернової асоціації про те, що в портах митниками заблоковано майже півмільйона тонн зерна.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Венеціанська комісія у своєму висновку розкритикувала майже кожну статтю законопроекту про мирні зібрання, вже ухваленому парламентом у першому читанні.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що відсторонений Генпрокуратурою адвокат Пукача вважає своє усунення від захисту головного фігуранта справи Гонгадзе незаконним.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що у Львові близько 2 тисяч підприємців протестували проти нового Податкового кодексу та пенсійної реформи.

 

26 жовтня (вівторок)

 

Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал з ознаками замовності (незбалансовано і критично неповно) повідомляють про виявлення опозицією близько 200 тисяч «зайвих» виборчих бюлетенів у Івано-Франківську. Тенденційно підібраними фактами і коментарями названі канали подають офіційну версію, яка полягає в тому, що зайвий тираж був технологічним браком (у прізвищі одного з кандидатів переплутали літеру).

 

У цій історії більш докладно розібралися лише журналісти СТБ і «України». СТБ вдалося з’ясувати і деякі важливі подробиці стосовно сумнівної репутації фірми «Кубекс», яку тервиборчком обрав для друку бюлетенів, про це в сюжеті каже лідер місцевого осередку «Пори» Руслан Коцаба: «Спільне німецько-українське підприємство перейшло в розряд ТЗОВ, тобто якимось чином, при загадкових обставинах, німецький співвласник загинув в автокатастрофі, і таким чином вийшло, що фірма стала повністю українська. Друге: станом на 1 вересня на фірмі було тільки майна на 23 чи на 24 тисячі гривень». СТБ також повідомляє, що опозиціонерам перешкодили контролювати подальший друк бюлетенів після інциденту. «Україна» повідомляє думку голови обласного відділення Комітету виборців України Юрія Лисюка про те, що навіть якби це був просто технологічний брак, його кількість насторожує.

 

«1+1»і Новий канал взагалі повністю замовчують цю важливу тему.

 

Жоден із каналів не повідомляє про виявлення необлікованих бюлетенів у Білгород-Дністровському районі Одеської області.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви прес-служби «Батьківщини», що виявлення необлікованих бюлетенів у Харкові, Хмельницькому, Івано-Франківську, Одеській області є «не поодиноким злочином, а елементом системної фальсифікації в масштабах всієї країни, пульт якої знаходиться в адміністрації Януковича».

 

ICTVдає з ознаками замовності (незбалансованість і брак якісного бекґраунду) передвиборні заяви лідера «Сильної України» віце-прем’єра Тігіпка і передвиборні заяви лідера «Фронта змін» Яценюка.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал подають з ознаками замовності (незбалансованість, неповнота інформації, її «протокольність») звіти з зустрічі президента з послами і керівниками дипломатичних місій. Тут широко цитуються інформаційно «порожні» заяви самого Януковича. Слово іноземним дипломатам не надається, реальних фактичних бекґраундів, які повністю спростовують «правильні» слова президента, не подається.

 

ICTVз ознаками замовності подає інформацію про зібрання ветеранів в столичному палаці «Україна» з нагоди дня звільнення Києва від фашистів. Матеріал незбалансований, з тенденційно підібраними синхронами і безпідставними журналістськими узагальненнями: «Ветерани розповідають – цьогоріч відчувають більше уваги, і тішаться кожній можливості зустрітися».

 

На ICTVз ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації, зокрема брак бекґраундів, брак реальної новини, журналістські оцінки) повідомляється про те, що прем’єр Азаров цього дня з’їздив до Вінниці. Дуже побіжно в матеріалі згадується акція протесту вінницьких підприємців проти нового Податкового кодексу, але й тут трибуна надається виключно Азарову. Трохи докладніше про акцію розповідає «Україна», але й тут слова протестувальникам не надано. З другого боку, решта каналів про мітинг протесту вінницьких підприємців взагалі не згадує.

 

Перший каналі ICTVз ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації) повідомляють про заяви першого віце-прем’єра Андрія Клюєва на екологічному форумі «Довкілля-2010».

 

Перший каналз ознаками замовності повідомляє про те, що Партії регіонів виповнилося 13 років. У матеріалі даються передвиборні заяви першого заступника голови партії Володимира Рибака.

 

«1+1»дає з ознаками замовності (незбалансовано і з журналістськими оцінками) матеріал про поданий двома регіоналами законопроект, в якому передбачено можливість полювання в заповідниках. Абсурдну по своїй суті пропозицію однопартійців у сюжеті критикують їхні ж колеги-урядовці: Клюєв, Толстоухов, Злочевський.

 

«Інтер», ICTVі 5-й канал з ознаками замовності (незбалансованість, зокрема, брак експертних оцінок, неповнота, зокрема брак необхідних бекґраундів, сута «протокольність» інформації, журналістські оцінки) повідомляють про поїздку міністра закордонних справ Грищенка до Брюсселя.

 

«Інтер»з ознаками замовності (неповнота подачі інформації, її тенденційна вибірковість) повідомляє про те, що Україна «поліпшила» своє місце в світовому рейтингу з рівня корумпованості (тобто піднялася зі 146-го на 134-те місце в світі). Так, наприклад, у повідомленні окрему увагу звернуто на те, що США не потрапили до першої «двадцятки». Але не звертається увага на те, що Україну в рейтингу випереджає навіть Білорусь, і серед колишніх соцкраїн Східної Європи і Центральної Азії ми посідаємо 14-те місце. Більш коректно подають цю інформацію 5-й канал і «Україна». Інші канали цю інформацію проігнорували взагалі.

 

ICTVз ознаками замовності (незбалансованість, неповнота інформації, брак важливої для суспільства новини як такої) повідомляє про виставку, організовану дружиною віце-прем’єра Тігіпка.

 

5-й каналз ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації) подає заяву міністра транспорту Костянтина Єфименка про те, що з наступного року заборонять перевозити людей вантажними автомобілями і почнуть обладнувати ременями безпеки пасажирські місця в автобусах.

 

Лише Перший канал повідомляє про те, що Тимошенко проситиме в уряду Чехії політичного притулку для екс-міністра економіки Богдана Данилишина.

 

Лише Перший канал повідомляє заяву Генпрокурора Олександра Медведька, що екс-президент Віктор Ющенко не фігурує у справі про продаж зброї Грузії ні як підозрюваний, ні як свідок.

 

Лише Перший канал повідомляє думку головного санлікаря Дніпровського річкового басейну Олександра Коваля, що плавучі ресторани на Дніпрі не забруднювали річку, натомість транспортна прокуратура тиснула на санлікарів, щоб ті зробили зручний для неї висновок.

 

Лише Перший канал і «1+1» повідомляють про те, що співробітники Міністерства охорони здоровя відправляли на закордонне лікування державним коштом своїх дітей поза чергою, а онкохворі діти-черговики тим часом помирали, не дочекавшись операції.

 

Лише СТБ повідомляє, що адвокатка Тетяна Монтян має намір притягти до суду міліціонера, який звинуватив її в тому, що вона вкусила його за пальця, коли адвокатка намагалася побачити свою підзахисну, затриману міліцією.

 

Лише СТБ, Новий канал і 5-й канал повідомляють про календар із гострими запитаннями до Януковича, що його зробили студенти столичного Інституту журналістики.

 

Лише 5-й канал повідомляє про рішення Львівського апеляційного суду, що наказав тервиборчкому заново сформувати всі дільничні комісії, які було сформовано з порушеннями закону на користь Партії регіонів.

 

Лише 5-й канал і «Україна» повідомляють, що в Донецьку інваліди-чорнобильці заблокували райуправління Пенсійного фонду, вимагаючи виплатити їм пенсії в повному обсязі.

 

Лише «Україна» повідомляє про пікетування Дніпропетровської облпрокуратури жертвами ДТП, які вимагають покарання для прокурорського сина, що попереднього тижня збив на смерть на пішохідному переході трьох жінок.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву головного редактора газети «Юридична практика», що позбавлення його права займатися адвокатською діяльністю Вища кваліфікаційна комісія адвокатури ухвалила через його критичні публікації про її роботу.

 

Жоден із каналів не повідомляє про спробу рейдерського захоплення Харківського заводу шампанських вин.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву лідера «Фронта змін» Яценюка, що партія «Батьківщина» повинна мати можливість брати участь у місцевих виборах.

 

Жоден із каналів не повідомляє про підпал офісу активіста «Фронту змін» на Луганщині.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що партія «Наша Україна» приєдналася до комітету «Стоп фальсифікації!».

 

Жоден із каналів не повідомляє, що троє кандидатів на посаду мера Запоріжжя зняли свої кандидатури на користь представника «Батьківщини».

 

Жоден із каналів не повідомляє про пікетування Адміністрації президента представниками партії «Народний порядок» проти зняття свого кандидата в мери Святогорська Донецької області.

 

27 жовтня (середа)

 

Перший канал(двома окремими матеріалами), «1+1» (двома матеріалами), «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV(двома матеріалами), «Україна» подають із ознаками замовності повідомлення про приїзд до Києва російського премєра Путіна. Матеріали на перерахованих каналах є незбалансованими і критично неповними. На цих каналах повідомляються виключно «протокольні» новини. Практичний сенс візиту і досягнутих чи недосягнутих домовленостей не розкрито. Журналісти подеколи більше уваги приділили буцімто синцю на обличчі Путіна. Що ж до підсумків переговорів – тут домінують лише загальні визначення, які не несуть жодної реальної інформації, наприклад: «пожвавити торгово-економічні зв'язки домовилися прем'єр-міністри України та Росії».

 

На «Інтері» – власні безпідставні висновки журналістів: «Также Россия готова продолжить обсуждение снижения цены на газ для Украины». На ICTV – численніжурналістські оцінки. Трохи більш ретельними за всіх інших, принаймні в з’ясуванні питання щодо ціни на газ, були журналісти 5-го каналу.

 

Критично важливими для висвітлення цієї новини були б не лише коментарі опонентів проросійського курсу української влади, яких канали не наводять. Ще важливішими були експертні оцінки. До прикладу, цього ж дня «Інтерфакс-Україна» опитав експертів із приводу спільного підприємства з виробництва ядерного палива. Всі опитані «Інтерфаксом» експерти вважають, що створення такого СП на десятиліття закріпить російську монополію на українському ринку.

 

«Інтер»окремо з ознаками замовності повідомляє про створення Януковичем Ради експертів з питань українсько-російських відносин. ICTVокремим матеріалом імітує експертну оцінку, яка насправді зводиться до порожнього в інформаційному сенсі повідомлення про українсько-російський «круглий стіл» експертів, де все, що повідомляє канал з посиланнями на узагальнених «аналітиків» і «експертів», є лише позитивними оцінками відносин двох країн на цьому етапі.

 

Перший каналі «1+1» з ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації) повідомляють про звинувачення заступника міністра внутрішніх справ Василя Фаринника на адресу екс-міністра Юрія Луценка в тому, що той незаконно взяв на роботу і підвищував у званнях свого особистого водія.

 

Перший каналз ознаками замовності (незбалансовано і неповно, брак новини як такої) подає заяву регіонала Леоніда Кожари про те, що іноземних спостерігачів на виборах буде замало. Цю ж інформацію подає Новий канал, але принаймні з бекґраундом про те, що офіційні запрошення міжнародним організаціям було надіслано занадто пізно – не після призначення виборів, як це робиться зазвичай, а вже тоді, коли були сформовано тервиборчкоми.

 

Перший каналз ознаками замовності подає передвиборні заяви Тігіпка.

 

«Інтер»з ознаками замовності подає заяву Фаринника, що міліція посилено охоронятиме виборчі дільниці в зв’язку з можливими провокаціями. Не згадуючи в бекґраунді, що напередодні Янукович сказав: провокації – це єдине, чого він боїться на виборах. Новий канал, так само з ознаками замовності, подає заяву Фаринника, що міліціонери, що чергуватимуть у ЦВК, заходити в будівлю зможуть лише на запрошення голови Центрвиборчкому.

 

«Україна»подає з ознаками замовності подає анонс чергового заходу фонду Ріната Ахметова.

 

Лише «Україна» повідомляє про те, що міліція на вибори для чогось залучає добровільних помічників, і про питання голови КВУ, навіщо це потрібно, якщо завжди вистачало особового складу.

 

Лише Перший канал і «1+1» повідомляють про те, що екс-міністр економіки Данилишин написав відкритого листа до Януковича, де відкидає всі звинувачення на свою адресу і вимагає забезпечити чесне слідство.

 

Лише «1+1», Новий канал і «Україна» повідомляють про те, що в Сімферополі міліція (чи СБУ? – канали кажуть по-різному) затримала російську журналістку – авторку фільму «Сімферополь – біль мій, любов моя» за підозрою в поширенні порнографії. Щоправда, «1+1» при цьому замовчує, що в фільмі критикуються саме регіонали, які, за твердженням авторки фільму, за 5 років господарювання довели Крим до зубожіння.

 

Лише «1+1» повідомляє, що лідер «Свободи» Олег Тягнибок кличе своїх симпатиків на ніч протестів проти фальсифікації місцевих виборів.

 

Лише «1+1», 5-й канал і «Україна» повідомляють про акцію протесту мешканців гуртожитків під Верховною Радою.

 

Лише «Україна» повідомляє про мітинг протесту в Харкові, де підприємці й таксисти протестували проти Податкового кодексу.

 

Лише «Україна» подає зі слів очевидців принципово іншу версію вбивства міліціонером підлітка на Дніпропетровщині: міліціонер був нетверезий і відкрив стрілянину по підлітках без причини.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що партія «Єдиний центр» відкритим листом поінформувала міжнародні організації та посольства про численні факти порушень під час виборчої кампанії.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що опозиційний прем’єр бютівець Сергій Соболєв зареєстрував у парламенті проект постанови про створення слідчої комісії щодо «фальсифікації показників інфляції та фактів неконтрольованого друку гривні».

 

Жоден із каналів не повідомляє про створення опозиційними партіями Комітету захисту голосів виборців.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви ВО «Свобода» про те, що в івано-франківській друкарні «Кубекс» вони припинили спробу видрукувати ще 30 тисяч зайвих бюлетенів з виборів міського голови.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Івано-Франківська облрада звернулася до Януковича, Медведька та ЦВК з вимогою дати належну правову оцінку порушникам закону, що намагалися фальсифікувати вибори за допомогою фальшивих бюлетенів.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що державний борг України продовжує зростати – у вересні ще на 5,8%.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що кандидат у мери Харкова від Народного Руху України відмовився від участі у виборах на користь кандидата від «Батьківщини» Авакова.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що до затриманого кандидата у мери Донецька Амбросьонка не пускають адвоката і дружину.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що в Донецькій області жорстоко побили кандидата в депутати від «Фронту змін».

 

Жоден із каналів не повідомляє заяву БЮТ про те, що українські фахівці самі можуть створити посібник з історії. Так партійці розцінили міжурядовий намір про створення спільного українсько-російського посібника для вчителів історії.

 

28 жовтня (четвер)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5-й канал з ознаками замовності подають новину про візит до Києва президента Азербайджану Ільхама Алієва. Ознаками замовності тут є незбалансованість, зокрема брак критично необхідних у темі експертних оцінок, і неповнота інформації, зокрема брак повноцінних бекґраундів у складній темі, журналістські оцінки і висновки.

 

З реальними повноцінними бекґраундами і з якісними експертними оцінками подають новину на ICTVі «Україні». Взагалі не подають важливої новини СТБ і Новий канал.

 

Перший канал, «Інтер» (двома окремими матеріалами), Новий канал, ICTV, 5-й канал з ознаками замовності (незбалансованість і неповнота) подають інформацію про участь прем’єра Азарова у відкритті залізничної станції «Лівий берег» і про його заяву щодо ціни російського газу в наступному кварталі. Більш коректно новину подають на СТБ.

 

Перший каналз ознаками замовності (критична незбалансованість і неповнота інформації) надає слово губернатору Одещини Едуарду Матвійчуку для спростування заяв спостерігачів про порушення з друком і видачею виборчих бюлетенів. З матеріалу не зрозуміло суть конфлікту, натомість дається заява Матвійчука, яка не має відношення до теми: «Они нам хотят вернуть и насадить уличную демократию, в которой мы жили5 лет, которая нас завела в тот экономический, духовный, нравственный коллапс, который произошел с Украиной и с Одесской областью». До якої також не подано думки у відповідь. Якісно ж цю тему подають СТБ, 5-й канал і «Україна». Насправді, крім підозри спостерігачів у можливості друку понаднормових бюлетенів, головним закидом є пряме і безумовне порушення закону, оскільки лише цього дня тервиборчком видавав бюлетені дільничним комісіям прямо на поліграфкомбінаті, хоча самі мали отримати їх ще минулого тижня і зберігати в приміщенні ТВК. Інші канали цю тему замовчують повністю.

 

На Першому каналі і «1+1» з ознаками замовності подаються коментарі віце-премєра Бориса Колеснікова на закиди щодо буцімто хабара, який Україна заплатила чиновникам УЄФА за право проведення чемпіонату Європи. Новий канал, 5-й канал і «Україна» так само подають інформацію про бетонування Колесніковим символічної капсули, що знаменує початок будівництва ділянки дороги зі Львова до польського кордону.

 

При цьому лише «1+1», СТБ, Новий канал і 5-й канал повідомляють, що того ж дня на Львівському автозаводі Колесніков вчинив дорожньо-транспортну пригоду, коли вирішив покерувати новим автобусом, зробленим в подарунок Донецьку до «Євро-2012». Він врізався і розбив машину ДАІ. («Україна», де Колесніков є співвласником, обмежилася лише тим, що «вице-премьер лично стал водителем для первых пассажиров»). СТБ при цьому повідомляє, що «попередня версія ДТП – водій Державтоінспекції спробував перегнати справа, чим і спровокував аварію. Борис Колесніков запевнив: на звільненні працівника ДАІ не наполягатиме, хоча його слід оштрафувати». Натомість «1+1» повідомляє, що «однак, – кажуть свідки, – посадовець не вписався у поворот і в'їхав у патрульну машину ДАІ. Винним себе не вважає. Каже: міліцейський автомобіль намагався обігнати його справа». З повідомлення Нового каналу: «Віце-прем'єр урочисто перерізав стрічку автобуса, сів за кермо і на виїзді з заводу зіткнувся з машиною ДАІ». Найконкретніше сказали журналісти 5-го каналу: «Проїхавши кілька десятків метрів, зачепив припаркований автомобіль ДАІ».

 

Перший канал, Новий канал і «Україна» дають з ознаками замовності (незбалансовано і неповно, зокрема, явно бракує численних бекґраундів) заяви регіоналів Юрія Мірошниченка або Олени Бондаренко про те, що «на виборах використання адмінресурсу нема».

 

Перший каналі «Інтер» з ознаками замовності (незбалансованість і брак бекґраундів) цитують заяви міністра закордонних справ Грищенка про те, що для спостерігачів на виборах буде створено всі умови. При цьому на Першому каналі дається «новина» кількатижневої давнини: «МЗС запросило іноземних спостерігачів на вибори до місцевих органів влади». Без бекґраунду про те, що запросили занадто пізно.

 

На Першому каналі і ICTVз ознаками замовності (незбалансованість і неповнота) повідомляється про вручення пологовому відділенню Житомирської лікарні апарату штучної вентиляції легенів головою «Нашої України» Валентином Наливайченком.

 

«1+1»і 5-й канал з ознаками замовності (незбалансованість і критична неповнота інформації) повідомляють про зустріч міністра внутрішніх справ Могильова з представниками Комітету виборців України.

 

«Інтер»з ознаками замовності (неповнота і незбалансованість інформації, брак реальної новини як такої) повідомляє про те, що спікер парламенту Володимир Литвин поїхав до Санкт-Петербургу. Ще один матеріал на каналі з ознаками замовності (незбалансованість і критичний брак бекґраунду) про «круглий стіл» в Лондоні між представниками ЄБРР і України, де обговорювали питання експорту української сільгосппродукції. В матеріалі реальної новини нема як такої. Критично бракує в ньому принаймні бекґраунду про те, як українська влада вже не перший місяць блокує зерно, яке аграрії планували продати на експорт.

 

На ICTVз ознаками замовності повідомляється про те, що Тігіпко «вшанував ветеранів Великої Вітчизняної війни», поклавши квіти до монументу Слави в Дніпропетровську. Ще один матеріал з ознаками замовності на ICTVі на Першому каналі – що Яценюк побував на Хмельниччині. В обох згаданих матеріалах нема реальної новини як такої.

 

На СТБ, Новому каналі і ICTVз ознаками замовності повідомляється про черговий захід Фонду Пінчука. На Новому каналі так само – про нове «провокаційне» шоу Костя Гнатенка.

 

Лише Перший канал повідомляє, що у Кіцманському районі Буковини досі не подолали наслідків цьогорічної червневої повені – кілька сіл відрізані від світу.

 

Лише Перший канал повідомляє, що клон «Батьківщини» на Львівщині тервиборчком зняв з виборів, але справжній осередок партії в підсумку вже не зможе зареєструватися.

 

Лише Перший канал повідомляє, що на виборах будуть екзит-поли в Донецьку, Луганську, Запоріжжі, Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Одесі та Вінниці.

 

Лише «1+1», ICTVі «Україна» повідомляють, що дільничного, який розстріляв підлітків на Дніпропетровщині, звільнили з міліції, але не за розстріл, а за те, що він покинув свій пост на дільниці. При цьому лише ICTV, вслід за «Україною», яка це зробила напередодні, подає альтернативну міліцейській версію трагедії. Канал дає слова матері пораненого хлопця, яка переказує розповідь свого пораненого сина. Інші канали про альтернативну версію продовжують мовчати. Лише ICTVповідомляє, що односельці написали листа президентові, вимагаючи справедливого розслідування, і погрожують бойкотувати вибори, якщо цього не буде.

 

Лише «1+1» повідомляє, що свободівці в Тернополі виявили незаконну агітацію – 80-тисячний наклад незареєстрованої газети з неправдивою інформацією проти партії.

 

Лише «1+1» і 5-й канал повідомляють, що Верховний Суд України позивається до Кабміну, що розпорядився передати приміщення ВСУ новоствореному Вищому спеціалізованому суду. Але при цьому обидва канали, втім, як і решта каналів, замовчують низку важливих заяв голови ВСУ Василя Онопенка, які він зробив на прес-конференції цього дня: що Вища рада юстиції стала політизованим органом, що він не має наміру йти у відставку, незважаючи на ситуацію навколо суду, що судді ВСУ звільняються не через грошові компенсації, а через правову і політичну нестабільність.

 

Лише «1+1» повідомляє про документальні підтвердження того, що Данилишина в Празі не ловили, а затримали біля українського посольства, куди він прийшов добровільно.

 

При цьому жодний канал не повідомляє про заяву Данилишина, що він готовий самостійно прибути в Україну в разі скасування його міжнародного розшуку. Жоден канал не повідомляє про його заяву, що депутати шантажували тодішню прем’єрку Тимошенко для впливу на тендерні закупівлі, а йому особисто погрожували вбивством, про що він повідомляв Генпрокуратуру, але та нічого не робила в зв’язку з його заявою.

 

Лише журналісти СТБ спробували з’ясувати, чи не вертолітний майданчик для Януковича будують на Парковій алеї.

 

Лише Новий канал повідомляє про започаткування Тимошенко інтернет-проекту «Україна третього тисячоліття».

 

Лише 5-й канал повідомляє про заяву Громадянської мережі «Опора», що на Вінниччині та Сумщині і в Тернополі діють схеми підкупу виборців у масштабах цілих областей.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що сина дніпропетровського прокурора, який збив на смерть трьох жінок, заарештовано.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що народний депутат комуніст Леонід Грач вирішив вийти з парламентської більшості через незадоволення діяльністю регіоналів напередодні місцевих виборів. Характерно, що про це мовчить більшість каналів, які свого часу повідомляли про кожного «новоприбульця» до коаліції.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що регіонали, які складають більшість у міській виборчій комісії Ясинуватої Донецької області, зняли з реєстрації кандидата на посаду мера від опозиції, який перемагав на попередніх виборах, але був знятий у вересні з посади мера внаслідок судового рішення за позовом місцевих «регіоналів».

 

Жоден із каналів не повідомляє, що суд залишив під арештом ще на 4 місяці екс-заступника міністра оборони Валерія Іващенка.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що мер Тернополя Роман Заставний заявив про замах на його життя після того, як його автівку протаранили.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву кримського прем’єра Василя Джарти, що відомчі санаторії та будинки відпочинку має бути передано Радміну півострова.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви партії Християнсько-демократичний союз, що мера Білої Церкви намагаються незаконно усунути від участі в виборах.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви кандидата у мери Запоріжжя від КПУ Олексія Бабуріна про підготовлювані регіоналами масові фальсифікації на виборах.

 

29 жовтня (п’ятниця)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал з ознаками замовності (незбалансованість, неповнота, «протокольність») повідомляють про заяви президента щодо виборів на селекторній нараді з губернаторами.

 

Перший канал, «Інтер», ICTVз такими ж ознаками замовності повідомляють про зустріч Януковича з очільником Всесвітньої асоціації видавців Крістофером Ріссом.

 

«1+1», «Інтер» з такими ж ознаками замовності повідомляють про зустріч Азарова і Литвина з міжнародними спостерігачами. На «Інтері» недостовірно, безпідставно узагальнюються «враження спостерігачів». Більш збалансовано подають цю новину СТБ іНовий канал, «Україна» де було принаймні озвучено доволі гострі запитання спостерігачів до очільника уряду.

 

«Інтер», СТБ і ICTVтакож з ознаками замовності подає інформацію про те, що Азаров провів форум з партійцями – кандидатами на виборах.

 

«Інтер»з ознаками замовності (незбалансовано, критично неповно, без бекґраундів, натомість з журналістськими оцінками й висновками) повідомляє позицію прокуратури, що друк великих партій понаднормових бюлетенів у Харкові та Івано-Франківську не містили у собі складу злочину. Більш збалансовано і коректно подає цю новину «Україна».

 

Лише «Інтер», Новий канал, 5-й канал, повідомляють про заяву Олександра Турчинова, що з майже півсотні підприємств, які друкували бюлетені, мають ліцензії на друк документів суворої звітності менше одного відсотка. Лише СТБ, Новий канал дають заяву Турчинова про те, що в багатьох бюлетенях назву партії влади набрано більшими літерами, ніж інші. Про те, що в Кременчуці передруковують через помилку всі бюлетені з виборів мера, повідомляє лише «Україна».

 

Лише «1+1» і ICTVповідомляють про обєднання кількох кандидатів у мери Дніпропетровська задля спільного контролю за голосуванням і підрахунком голосів.

 

Про заяву голови КВУ Черненка, що попри велику кількість порушень визнати результати виборів недійсними буде майже неможливо, повідомляють лише «Інтер», ICTVі 5-й канал. Лише Перший канал, СТБ і ICTVповідомляють про намір Яценюка створити реєстр по кожному факту порушень на виборах і надати його згодом Януковичу.

 

Лише СТБ і 5-й канал повідомляють про заяву комітету «Стоп фальсифікації!» щодо масових порушень по всій Україні. Лише ICTVповідомляє про об’єднання 27 партій Закарпаття щодо недопущення фальсифікацій на виборах.

 

Лише «Україна» повідомляє, що в Черкасах уночі викрали і побили довірену особу одного з кандидатів у мери.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що кандидат на посаду мера Харкова Аваков позвався до суду на тервиборчком. Жоден канал не повідомляє про те, що Івано-Франківська міськрада вирішила не закривати сесію через можливі фальсифікації на виборах.

 

Перший каналз ознаками замовності (незбалансованість і неповнота) повідомляє про відкриття Державтодором 3-х кілометрів обїзної дороги в Сімферополі.

 

«1+1»з ознаками замовності повідомляє про випуск Нацуніверситету оборони.

 

«Інтер» з ознаками замовності повідомляє про обіцянки Дежмитслужби розпочати реформування.

 

СТБ, Новий канал і ICTVповідомляють з ознаками замовності про чергові заходи Фонду Пінчука. ICTV – про закінчення виставки Фонду дружини Тігіпка. «Україна» – про черговий захід Фонду Ахметова.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що дефіцит держбюджету на жовтень впритул наблизився до річного планового орієнтиру.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Колесніков власним коштом купив Львівському ДАІ нову автівку замість пошкодженої ним напередодні і що віце-прем’єр визнав свою провину в ДТП.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що член Європарламенту Елмар Брок висловив занепокоєння погіршенням ситуації в Україні в зв’язку з місцевими виборами.

 

30 жовтня (субота)

 

Перший каналі «Інтер» повідомляють, що в Луганську половину всіх бюлетенів (близько 2 мільйонів) довелося друкувати повторно через помилку. Втім, обидва канали дають новину критично незбалансовано і неповно.

 

На ICTVз ознаками замовності матеріал про черговий захід Фонду Пінчука.

 

Лише «1+1» і ICTVповідомляють, що кіпріотський футбольний функціонер Спірос Марангос заявив, що він ніколи не звинувачував президента Федерації футболу України Григорія Суркіса в дачі хабара членам УЄФа задля того, щоб чемпіонат Європи проводився в Україні.

 

Жоден із каналів, що мають випуски в суботу, не повідомляють заяву першого президента незалежної України Леоніда Кравчука, що той звертатиметься до Януковича з пропозицією створити конституційні збори для ухвалення легітимної Конституції.

 

Жоден із каналів не повідомляє думку члена ЦВК Жанни Усенко-Чорної, що вибори до Київської облради може бути визнано недійсними, якщо в них братиме участь «клон» «Батьківщини».

 

Жоден із каналів не повідомляє, що стосовно міліціонера, який розстріляв підлітків на Дніпропетровщині, порушено кримінальну справу. Слідство прокуратури встановило, що той був нетверезим і застосував зброю проти підлітків без реальної потреби.

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів з ознаками замовності (цензури):

 

Перший канал         26,

 

ICTV                         25,

 

«Інтер»                      23,

 

«1+1»                         17,

 

Новий канал            11,

 

5-й канал                  11,

 

СТБ                           8,

 

«Україна»                 7 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Телекритика» реалізує за підтримки Internews Network. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
850
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду