Вікторія Віктора?

29 Жовтня 2011
1498

Вікторія Віктора?

1498
Екс-прем’єрка Юлія Тимошенко довгий час тримала увагу телевізійників, попри спроби її блокувати з боку власників чи влади. Після її арешту акцентованих тем (які вимагають детального висвітлення) не стало. Неділя, 23 жовтня, показала, що чільне місце в телепросторі поступово займає Віктор Янукович.
Вікторія Віктора?

Щодо інших тем, то випуски перетворилися на палітру тижня – мозаїчну, строкату і без виразного стрижня. Висока ймовірність, що така «надмірна строкатість» стане трендом наступних випусків тижневиків, поки в країні не трапиться чогось резонансного (на кшталт Одеського розстрілу кілерів) або не почнуться вибори. Тобто глядачеві пропонуватимуть теми, які висвітлювалися протягом тижня, але тепер уже – у форматі тижневиків.

Верстка тижневиків у неділю, 23 жовтня, за «Контекст-Медіа» мала такий вигляд:

ICTV, «Факти тижня» (18:45)

Загинув один із найвпливовіших і найбільш неординарних диктаторів світу – Муаммар Каддафі.

Вперше з візитом на Кубі побував Віктор Янукович.

Візит Януковича до Брюсселя так і не відбувся.

До політичних розбірок потрапив навіть час.

Руйнівний землетрус силою до 7 балів стався вдень на сході Туреччини.

На Луганщині масове отруєння дітей у Краснодонській гімназії.

Зі Львівського університету внутрішніх справ зникло понад 120 пістолетів, автоматів та снайперських гвинтівок.

Біометричні паспорти поки скасовуються.

В родині французького президента Ніколя Саркозі поповнення.

Ukrainian fashion week.

У Сирії стронгмен зумів зрушити з місця потяг вагою 150 тонн.

«1+1», «ТСН. Тиждень» (19:30)

Трусонуло.

У шпагаті.

Інтерв’ю прем’єр-міністра Миколи Азарова програмі «ТСН. Тиждень».

Проект Державного бюджету України на наступний рік.

На загальному ажіотажі – тачки.

Лівійський кульбіт.

Якщо завтра дефолт.

Інформаційний тиждень за одну хвилину.

Афера на мільйон.

Знову напад на журналіста.

Огляд найбільш разючих кадрів тижня.

Небезпечна панацея.

«Інтер», «Подробиці тижня» (20:00)

У Туреччині стався потужний землетрус.

ЄС не втратив інтересу до асоціації з Україною.

Янукович прокоментував створення ЗВТ країнами СНД.

Росія не облишить спроб повернути борги ЄЕСУ.

Гість студії – Віктор Ющенко, Президент України (2005–2010).

Рада попередньо схвалила бюджет на 2012 рік.

В Україні тисячі будинків залишаються без тепла.

Майже на 200% знецінився білоруський рубль за час валютної кризи.

У Лівії вбито Муаммара Каддафі, що правив країною 42 роки.

Заради звільнення Гілада Шаліта Ізраїль випустив на волю українську терористку.

Ракові захворювання в Україні «молодшають».

В Раді завершилася битва за час.

ТВі, «Сьогодні. Підсумки» (20:30)

Лише за тиждень керівництво країни круто змінило зовнішньополітичну орієнтацію України.

Янукович зустрівся з лідерами Куби.

Гість студії – Борис Тарасюк, міністр закордонних справ у 1998–2000, 2005–2006 рр.

СБУ здула пил зі справи ЄЕСУ.

Гість студії – Євген Лаудер, кримінальний оглядач.

Стан нормативно-правового захисту бізнесу стрімко падає.

Стабільність гривні доволі ілюзорна.

Українські псевдопартії й досі створюються і діють за принципами КПРС.

В місті Сірт у трубі дренажного колектора лівійські повстанці знайшли Муаммара Каддафі.

Депутати спромоглися повернули Україну до свого природного часового поясу.

Перший національний, «Підсумки тижня» (21:00)

Сьогодні в Туреччині стався потужний землетрус.

Цього тижня світ вразила звістка про загадкову загибель колишнього лівійського диктатора Муаммара Каддафі.

У Лівії 22 українців досі утримую місцеві повстанці під домашнім арештом.

Наближається час епідемії грипу.

Чаклуни, знахарки та провидиці захопили інформаційний простір.

Улюблений казкар українських дітей і легенда вітчизняного телебачення – Дід Панас.

5 канал, «Час. Підсумки» (21:00)

Політичний шпагат.

Вирок Юлії Тимошенко досі не оскаржено.

Свою невинуватість у Печерському райсуді продовжує доводити Юрій Луценко.

Нарікає на українських дипломатів та поневіряння в ізраїльській тюрмі українка Ірина Поліщук.

Каддафі немає.

41-й Міжнародний фестиваль «Молодість» відкрився у Києві.

ICTV

«Метанням» України на тижні між Заходом і Сходом ведуча «Фактів тижня» Оксана Соколова змалювала траєкторію сюжету кореспондента Володимира Соколова. Розширений репортаж додавав схематичній підводці хіба більше барв. Аналітичної складової чи бодай коментарів аналітиків чи експертів у темі не було.

Ведуча з кореспондентом дещо не узгодили позиції. Якщо Оксана Соколова однозначно зазначила, що європейці скасували візит Януковича до Брюсселю («Європейці вирішили, що зараз не кращий час для діалогу»), то Володимир Соколов був обережніший у формулюваннях і в його виконанні «провина» європейців за перенесення була неоднозначною: «Президент дав зрозуміти – якщо Європа не готова, угоду Про Асоціацію можна відкласти. Європа відреагувала майже миттєво. Запланований на 20 жовтня візит Януковича до Брюсселя було перенесено на пізніший термін».

В сюжеті Мирослава Ганущака про зниклу зброю зі Львівського міліцейського вишу не дотримано балансу і думки не відділено від фактів. Найрезонансніші моменти сюжету автор довіряє львівському кримінальному журналісту Миколі Савельєву. Останній коментує, що «стволи були не відстрілені», отже, «відстежити» їх неможливо, бо «це повний бардак і хаос», а також розповідає про подробиці пошуків винуватців і самої зброї. Якщо подробиці пошуків знайшли відгук та підтвердження у представників МВС, то «бардак» залишився звинуваченням автора сюжету без спроби надати слово «звинувачуваній» стороні.

Викликає подив і вживання іншомовних слів без особливої потреби, особливо коли є розмаїття українських відповідників: «…У Сирії стронгмен зумів зрушити з місця потяг вагою 150 тонн» (Оксана Соколова).

«1+1»

Чільною темою «ТСН. Тижня» також стали зовнішньополітичні ігри української влади. Кореспондент Костянтин Коробов головну увагу зосередив на стрімкому підписанні угоди про Зону вільної торгівлі з СНД. Щоправда, автор чомусь каже про угоду як про довершений факт: «Документ – у синій папці. Він і про скасування мита між підписантами, і про зняття квот. Тепер Україна, підраховують аналітики, зможе вільно продавати за кордон метал і труби, зерно і м'ясо, і молоко, алкоголь і кондитерські вироби, навіть автомобілі та автобуси».

Дивним чином кореспондент у контексті «інтеграційних» угод у бік РФ згадує про БРІК: «Великим плюсом тут є хіба що результати російської економіки на тлі загальносвітової кризи. Так звана група БРІК – Бразилія, Росія, Індія і Китай – чи не єдині, хто показує зараз промислове зростання». Можливо, на це утворення йому вказали герої його сюжету: Карасьов і Гарань. Але БРІК має зовсім іншу природу, аніж СНД, ЄвразЕС чи МС.

Не згадує автор і про угоду про ЗВТ України та Росії зразка 1994 року (на що звернув увагу його колега Володимир Соколов), яка так і залишилася не ратифікованим із боку РФ папірцем.

Так само не каже автор, що угоду про ЗВТ із СНД має ратифікувати Верховна Рада України.

Натомість кажучи про переговори щодо ЗВТ із ЄС, Костянтин Коробов знову припускається особистого судження: «Та омріяна угода наразі поки що просто тека паперів…». Таким чином глядач бачить маніпуляцію – з одного боку, конкретні домовленості в бік Сходу (хоча це неправда), з іншого – зірвані домовленості із Заходом (хоча про це нічого не відомо напевно). Хоча після сюжету ведуча «ТСН. Тижня» Алла Мазур згадує про угоду 1994 року, та брак такої інформації в сюжеті порушив повноту викладу.

Чергові гадання Сергія Швеця про впровадження чи не впровадження спецмит на закордонні авто підштовхують до думки, що питання імпорту авто чомусь особливо непокоїть «1+1». Адже «ТСН. Тиждень» порушує її не вперше. Власне сюжет не має чіткої мети, адже якщо спочатку йшлося про загрозу дорожчання автівок, то на кінець – лише про можливий ажіотаж, спровокований такими чутками.

Сюжету Оксани Солодовник про те, як начебто директорка місцевої школи потай оформляла кредити на працівників школи, що врешті вилилося в описування майна людей та слідство, бракує повноти. Емоційна складова ошуканих переважає захист директорки школи, тож вона виглядає як беззастережно винна. А позиція МВС щодо слідства невиразна – саме позиція правоохоронців (наприклад, прокуратури) або хоча б юристів мала б лунати виразніше, щоби допомогти людям та підказати, як діяти.

«Інтер»

«Подробиці тижня» також розпочали з зовнішньополітичних вивертів українських очільників. Якщо раніше «Інтер» намагався дистанціюватися від Януковича і сухо подавав «безухи»+синхрон, то цього разу в хід пішла важка артилерія. Ольга Клюєва, на відміну від колег, які просто констатували відомі факти, знайшла унікальних речників для теми.

Щоправда, розповідаючи про вектори «Схід – Захід», авторка натякає на професійну гру українського президента на зовнішньому векторі: «Виктор Янукович срабатывает на опережение…», «Политическая примета – если градус отношений с Европой снижается, значит, потеплеет на востоке», «Тональность европейцев действительно потеплела, как только Киев начал бурную деятельность с восточными соседями». Такі посили цілком адекватні формату тижневика, але на їхнє підкріплення сюжету не вистачало речників, позаяк думки самої кореспондентки тут недостатньо.

Сюжет Акіма Галімова про зрив опалювального сезону в низці регіонів України вартий був першого місця у випуску. Для тисяч людей, які мерзли, навряд чи цікаві зовнішньополітичні пасажі. А відповідальних чиновників варто було б називати в першу чергу, хоча цих чиновників у сюжеті немає – лише локації їхньої «відповідальності».

Перший національний

Ще одна тема, яка точно заслуговувала на перші сходинки у верстці – доля 22 громадян України, заарештованих у Лівії. Особливої актуальності ця тема набула після страти Муаммара Каддафі та суперечливої інформації щодо мешканців міста Сірт. Тетяна Мельниченко розбиралася, що відбувається з українцями і чи працює над цим МЗС. Але розпач рідних тих, кого було заарештовано у Лівії, помножився на пацифізм українців: «Україна уже доправила до Лівії гуманітарні вантажі. Цього тижня звідти привезли і поранених повстанців. На лікування до центрального військового госпіталю Міноборони поклали 11 лівійців. Їх оперуватимуть українські хірурги».

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів у підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограмах із навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.sannews.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1498
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду