…але про це ми говорити не будемо

1 Грудня 2011
1652

…але про це ми говорити не будемо

1652
У тижневиках тепер кажуть прямим текстом: Голодомор і річниця революції – важливі теми, але ми про це промовчимо. Огляд телевізійних тижневиків за 27 листопада 2011 року.
…але про це ми говорити не будемо

Тиждень 21–27 листопада був багатим на політичні, соціальні та економічні події. Та головна з них відбулась у неділю ввечері, якраз тоді, коли в ефір центральних телеканалів виходять підсумкові тижневики. В Донецьку співробітники Міністерства надзвичайних ситуацій за підтримки міліції демонтували штабний намет, у якому перебували учасники голодування на знак протесту проти скорочення пенсій чорнобильцям. Ці дії призвели до смерті шахтаря-інваліда Геннадія Конопльова (опозиція та протестувальники назвали це вбивством і «першою кров’ю», влада – нещасним випадком або природною смертю). Це сталось о 19.10 27 листопада.

Оперативно сповістити про цю трагедію в підсумкових програмах спромоглися лише два телеканали – 5-й і ТВі. 5-й від початку тримав руку на пульсі подій, маючи зв’язок із своїм кореспондентом у Донецьку, ТВі обмежився короткою інформацію і синхроном. «1+1» о 19.30 встиг стисло повідомити про знесення наметового містечка, одначе інформації про загибель Геннадія Конопльова у джерел каналу, очевидно, на той момент не було.

Інші канали, зокрема «Інтер», чиї «Подробиці» розпочинаються о 20-й, і Перший національний, чия підсумкова програма виходить о 21-й одночасно з програмою «Час. Підсумки» на 5-му, навряд чи могли не знати про донецькі події. Але, певно, вирішили не псувати прилизаної картини тижня. В ній і без того не бракувало проблемних і неприємних для влади тем. Серед них і річниця початку Помаранчевої революції, і день народження Юлії Тимошенко, який екс-прем’єр провела за ґратами, і Голодомор, який українське законодавство вважає геноцидом українців, а українська влада – ні.

Голодомор

Для Першого національного День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій, який відзначали в Україні 26 листопада, став темою номер один. Тут Голодомор однозначно називають геноцидом українців і навіть кажуть про можливість покарання тих, хто винен у цьому злочині. До розмови на цю тему канал запросив кардинала Любомира Гузара (Українська греко-католицька церква). (Загалом, ця неділя стала днем нестандартних героїв тижневиків – Оксана Соколова на ICTV розмовляла з російським телеведучим Володимиром Познером, а в гостях у Віталія Гайдукевича на ТВі, який не дуже любить давати слово представникам влади, був регіонал-перекинчик Сергій Головатий.)

Натомість «1+1» повівся з цією темою легковажніше. Анонсуючи її, ведуча «ТСН. Тижня» Алла Мазур розпочала з «рідкісного явища» – участі у вшануванні пам’яті жертв одразу чотирьох президентів України, чинного і трьох колишніх: «Рідкісне явище побачили тисячі людей, які прийшли в суботу вшанувати пам’ять жертв голодомору 1933-го в Києві. Зразу четверо президентів незалежної України, забувши про непримиренну колись конкуренцію, приїхали до Меморіалу “Свіча пам’яті”. Уперше за 20 років померлих від голоду вони разом вшанували хвилиною мовчання. Ну а потім, в одному авто Янукович, Кравчук, Кучма, Ющенко поїхали за Київ до заповідника “Биковнянські могили”. Там в 30-ті роки енкавеесники розстріляли десятки тисяч людей. Науковців, вчених, військових і простих громадян. Віктор Янукович на посаді Президента відвідав Меморіал вперше. Голодомор 30-х він назвав трагедією світового масштабу, що завдала непоправних втрат Україні». Чому саме офіційні заходи за участю політиків, деякі з яких ще нещодавно досить неоднозначно висловлювалися про Голодомор, у ТСН вважають найважливішим? І аж після них переходять до «свічок у вікнах, яких було значно більше, ніж торік». Свічки – демонстрація щирого поруху душі простих українців; тижневику «1+1», як такому, що прагне бути ближчим до народу, вони мали б бути, на думку вашого автора, важливішими за паркет.

До речі, «Інтер», для якого паркет є значно природнішим, навпаки, зробив акцент саме на народному вшануванні пам’яті: «На этой неделе в Украине и мире вспоминали жертв Голодомора. В домах и на улицах зажигали траурные свечи. В Киеве возле Мемориала жертвам Голодомора около 10 тысяч человек выложили крест из свечей и почтили память убитых голодом минутой молчания. Очевидцев тех страшных событий с каждым годом становится все меньше». І продовжив змістовним сюжетом Ольги Клюєвої з Попільні.

Та все це дрібниці порівняно з тим, як Алла Мазур перейшла від Голодомору до наступної теми у випуску. Після матеріалу Оксани Солодовник, у якому йшлося про дитячі притулки для голодних дітей у 32–33 роках, ведуча сказала: «І сучасний голодомор може стати реальністю. Бо головне своє багатство – землю – Україна незабаром може втратити. Український чорнозем – найкращий у світі родючий ґрунт під час Другої світової ешелонами вивозили до Німеччини. Нині нацистський досвід успішно переймає вітчизняний бізнес».

Чи свідомо Алла Мазур уподібнилася комуністам, які, дискутуючи про відповідальність за Голодомор 32–33 років, проводять маніпулятивну паралель – мовляв, за двадцять років незалежності населення України зменшилося на шість мільйонів, то хіба це не голодомор? Чи то в ТСН це слово вживається в повсякденному мовленні: «Ой, у мене такий голодомор у животі, ходімо в буфет»? Безперечно, продаж чорнозему за кордон є кричущим неподобством, одначе прирівняти його до цілеспрямованого винищення радянською владою мільйонів українців – це занадто.

Досить оригінально повелася з темою Голодомору Оксана Соколова у «Фактах тижня»: тут інформація про вшанування пам’яті жертв відіграла роль підводки до розмови з Володимиром Познером про Нюрнберзький процес і політичну ситуацію в Росії. «Слова тут не потрібні. Давайте просто згадаємо всіх безневинно загиблих від штучного голоду», – сказала ведуча.

Так само повівся й Андрій Данилевич у «Подіях тижня» на «Україні»: ми, мовляв, можемо зараз показати кадри довоєнної хроніки, коли українці помирали від голоду і їли одне одного, але не будемо. (При цьому він, свідомо чи ні, прирівняв Голодомор до Помаранчевої революції, у такий самий спосіб відмовившись висвітлювати й цю тему.) Натомість ведучий порадив глядачам сформулювати чітку позицію, не забувати про неї і розповідати дітям.

Це перший на пам’яті вашого автора випадок, коли відразу два телеканали, задекларувавши важливу тему (у випадку «України» – навіть дві), замість розкрити їх заявили, що говорити про це не будуть. Цензура чи якась дивна професійна деформація?

ТВі, говорячи про День пам’яті, побив рекорди стислості: «Вчора о 16-й Україна на хвилину замовкла, згадуючи усіх тих, кого забрав Голодомор. У містах пройшли жалобні заходи, а ввечері на мільйонах підвіконь стояли свічки. У Биківні вперше річницю геноциду разом згадали всі чотири Президенти – Кравчук, Кучма, Ющенко та Янукович. Вони заклали перший камінь майбутнього меморіалу пам’яті жертв репресій…».

5 канал, як і «1+1», розпочав тему вшанування пам’яті жертв Голодомору з чотирьох президентів, нагадуючи про те, що Янукович не поділяє зафіксованої в українському законодавстві позиції щодо природи цієї трагедії. Тут 5 канал трохи перегинає палицю: «У правлячій партії досі впевнені: масштаби голоду в Україні, на Кубані та у Казахстані були приблизно однакові. Але більшість українців, і це демонструє вся цьогорічна соціологія, все-таки вважають події 30-х геноцидом. Аргументів більш ніж досить. Це і документи, які є в широку доступі, це і вказівки та заяви Сталіна. Але головне – пам’ять, з якої кожному, хто в Україні пережив 30-ті роки, не стерти голод». Якщо це справді офіційна позиція ПР (і, зрештою, це ніяк не заперечує того факту, що українців нищили цілеспрямовано), варто було якимось чином послатися на джерело чи навести чиюсь конкретну цитату. І взагалі, День пам’яті жертв – не найкращий день для дискусії «був чи не був Голодомор геноцидом».

День Свободи

Для Віктора Януковича День Свободи, що відзначається за указом Віктора Ющенка в річницю початку Помаранчевої революції, – чинне свято: він привітав із ним співвітчизників. Цього дня, попри судову заборону та комедію із завчасним встановленням новорічної ялинки, на Майдані Незалежності в Києві зібрались як прибічники, так і противники свята. Міліція відкрито встала на захист останніх (хоча вони порушували правопорядок так само, як і перші), не обійшлося без штовханини та затриманих – звісно ж, із помаранчевого боку. Мітингувальники Калашникова, хоч і порушували рішення суду так само як помаранчеві, залишилися безкарними.

Про все це не дізналися глядачі «Підсумків тижня» на Першому і «Подробиць тижня» на «Інтері» – для творців цих програм жодних подій, пов’язаних із Днем Свободи, просто не відбулося. Про ескапістський фінт Андрія Данилевича вже було сказано вище. «1+1» і ICTV повідомили про конфлікт на Майдані надзвичайно стисло, останній об’єднав цю тему з повідомленням про День народження Юлії Тимошенко. Звісно, цим каналам не можна закинути, як Першому та «Інтеру», що вони не згадали про ці події ані словом, одначе головного в їхніх повідомленнях не було: за останні два роки значна частина українців позбулась апатії і розчарування у трактуванні Помаранчевої революції (2008-го й 2009-го про цю дату якщо й згадували, то з гіркотою) і знов почала високо цінувати спогади про ці події. Ті, хто спостерігав за дописами в соціальних мережах цього дня протягом кількох років, не могли не помітити разючої різниці в їхній тональності.

Повноцінне висвітлення подій на Майдані у форматі сюжету дали лише 5 канал і ТВі.

Тимошенко

Перший національний не згадав про Юлію Тимошенко ані словом, натомість половину випуску присвятив іноземним туристам в Україні та знанню мов. «Інтер» – згадав, одначе в маніпулятивності залишився вірним собі: «Около трех тысяч человек пришли сегодня под стены Лукьяновского СИЗО, чтобы поздравить Юлию Тимошенко с днем рождения. Там состоялся митинг и концерт в поддержку экс-премьера. Сегодня Тимошенко исполнился 51 год. А в пятницу вечером Государственная пенитенциарная служба сообщила, что Юлия Тимошенко получает необходимое лечение в полном объеме. Напомним, на этой неделе бывшего премьера обследовали за пределами следственного изолятора – в киевской областной больнице – и все результаты обследований, по словам правоохранителей, передали Юлии Тимошенко». А де інформація від захисників та рідних Тимошенко, які стверджують, що їй дедалі гіршає (що, зрештою, підтвердилося – її госпіталізували)? Глядачам залишається тільки вірити офіційній інформації.

На противагу «Інтеру», 5 канал точно знає, що Тимошенко важко хвора і її не лікують: «Юлія Тимошенко, засуджена до 7 років позбавлення волі, у Лук’янівському СІЗО чекає рішення апеляційного суду. Слідчі прокуратури, щоб не марнувати час, прикуту до ліжка екс-прем’єрку продовжують допитувати вже у нових справах. Усім, хто опинився у СІЗО, 11-та стаття закону про попереднє ув’язнення гарантує медичне обслуговування. Щодо Тимошенко, Луценка та Іващенка цей закон систематично порушується». В сюжеті Наталії Жижко на 5-му тему стану здоров’я Тимошенко поєднано з негативними сигналами з Європи, про які провладні ЗМІ воліють мовчати.

Остання тема стала лейтмотивом сюжету Мирослава Отковича у підсумковій програмі ТВі. Тут про хворобу Тимошенко кажуть також цілком однозначно: «До свята влада таки спромоглася провести медичне обстеження опозиціонерки. Типово для наших достойників – рано вранці, потайки, без жодної поваги до пацієнта. За непідтвердженими даними, у Юлії Тимошенко виявлено міжхребцеву грижу, через котру вона не може ходити. Але арештантку, попри такий діагноз, не лишили на лікарняному ліжку. Сьогодні під стіни СІЗО прийшли кілька тисяч її прихильників, власними силами влаштували біля ізолятора концерт, принесли гори квітів. Свої вітання Тимошенко переказали Президент Європарламенту, посол США, міністр закордонних справ Чехії». Знов маємо дві цілком протилежні картини дійсності – за версією «Інтера» Тимошенко цілком здорова, за версією ТВі її катують.

«Україна» і ТВі сповістили про мітинг біля Лук’янівського СІЗО з нагоди Дня народження Тимошенко цілком нейтрально, стисло, про стан здоров’я ув’язненої не згадавши.

Арешт Галицького

Яка тема для телеканалу, що належить голові Служби безпеки України, могла бути важливішою за арешт цією самою службою підозрюваних у корупції чиновників Державної служби зайнятості? Особливо зважаючи на те, що арешт, як стверджують в СБУ, готували півроку. Розлогий матеріал Акіма Галімова, – анонсований звучно як «ексклюзивний» матеріал каналу (ну ще б пак :)), оздоблений відеозаписами прихованих камер СБУ, був готовий у рекордні строки – затримання сталося щойно напередодні! Крім «Інтера», на цю подію звернув увагу «1+1» – у «ТСН. Тижні» стисло повідомили про арешт Володимира Галицького.

Соціалка

З легкістю жертвуючи важливими, але суперечливими політичними темами, телетижневики приділяють чимало уваги темам соціальним. Так, «1+1» розпочав свій випуск із сюжету про поширення виховательками туберкульозу в дитсадках, а ICTV – з матеріалу про смерть малюка після щеплення в Одесі. «Інтер» присвятив сюжети незадовільним підсумкам державної програми з забезпечення молоді соціальним житлом, проекту трудового кодексу та дотриманню в Україні конвенції із захисту прав інвалідів. «1+1» розповів також про перебіг конфлікту між чорнобильцями і донецькою обласною владою, що розвивався протягом тижня. Для відверто провладних каналів цієї теми вже не існує, адже минулої неділі вони урочисто оголосили про те, що влада і чорнобильці знайшли компроміс. Щоправда, забувши сказати про те, що йдеться лише про одну з декількох чорнобильських організацій.

Євроінтеграція

Телеканал ICTV хоч і цілком некритично, але доніс до своїх глядачів важливий епізод цього тижня – заяву Віктора Януковича щодо його намірів відвідати чи ти Європейський, чи то Євразійський саміт: «Інтриги ті, які розводять політики, ми вже до них звикли. І для мене також це не дивина. Я нікому не давав жодних, жодної інформації з того, де я буду 19-го числа. Буду там, де мені необхідно бути. Там і буду». Глава держави прямим текстом повідомив суспільство про те, що геополітичний та інтеграційний вектор України – лише його, Януковича, особиста справа. Цю інформацію подали й «Події тижня»: «С приближением саммита "Украина-ЕС" (напомню, он должен состояться 19 декабря в Киеве, и главный вопрос – это соглашение об ассоциации) случается все больше информационных выпадов между сторонами: саммита не будет, будет, подпишем, либо подпишем, но не сейчас, или не очень то и хотелось, и вообще поставим все на паузу. Знаете, это как жених, который хочет пожить еще в гражданском браке, а невеста требует регистрации в ЗАГСе. На этой недели вообще появилась информация, что Виктор Янукович может 19-го числа уехать к другой – в Москву, на совет ЕврАзЭС. Президент Украины прокомментировал это так: буду там, где мне необходимо быть. А про ассоциацию с ЕС вот что сказал…».

Ну, а Віталій Гайдукевич на ТВі розпочав випуск саме з цієї теми, щоправда, не даючи точної вказівки на джерело інформації про можливу поїздку Януковича «в Євразію»: «Цього тижня інсайдери у президентському таборі вперше озвучили: Віктор Янукович може і не бути на саміті 19 грудня. А де буде? “Там, де треба”, – каже сам Президент».

Разом із тим, ТВі не лише констатував наявність розмов про таку можливість, але й дав позицію Європи – заяву Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, голови представництва Єврокомісії в Україні, про те, що відсутність Януковича означатиме скасування зустрічі. Також у матеріалі Мирослава Отковича йдеться про роль Ріната Ахметова в євроінтеграційних конвульсіях української влади. Досить критично: «“Візит відчаю” – так охрестили приїзд міністрів закордонних справ Польщі та Швеції до Донецька. Формально мільярдер Ренат Ахметов запросив високих гостей на матч Ліги чемпіонів – “Шахтар” – “Порту”. Насправді далеко на схід варягів привела надія хоч якось вплинути на Президента через його оточення».

Загалом тенденція применшення значення теми євроінтеграції – аж до повного замовчування – на провладних каналах зберігається. Лише один канал – ТВі – підняв у своєму тижневику газову тему, а 5 канал – єдиний, що присвятив повноцінний матеріал новому спалаху революції в Єгипті. Натомість провладні канали вперше за кілька тижнів дали спокій європейській кризі, яка повинна була відлякувати українців від ідеї євроінтеграції.

Верстка випусків підсумкових тижневиків 27 листопада 2011 року

Перший національний, «Підсумки тижня»

Учора Україна вшановувала пам’ять жертв голодоморів. Геноцид, влаштований радянським режимом у 32–33-му роках, забрав життя мільйонів українців.

Читаючи спогади людей, які пережили ту трагедію, просто здригаєшся

Чому свої вбивали своїх?

Чорні діри української економіки хочуть залатати.

І ще про одну реформу. Її українцям обіцяють уже багато років. Це реформа ЖКГ.

Якщо українці думають про те, як убезпечитись від несподіванок реформ, то в іноземців, які приїздять до нас у гості, інші клопоти.

Однак серед іноземців, які приїздять в Україну, все частіше зустрічаються ті, які знають мову

«1+1», «ТСН. Тиждень»

Пряма загроза саме там, де про їхнє здоров’я мають дбати особливо.

Рідкісне явище побачили тисячі людей, які прийшли в суботу вшанувати пам’ять жертв голодомору 1933-го у Києві.

І сучасний голодомор може стати реальністю.

Ті, хто співав колись на помаранчевому Майдані, прийшли сьогодні до заґратованих вікон Лук’янівського СІЗО в столиці привітати з днем народження Юлію Тимошенко.

На коліна стали на 11-й день голодування донецькі чорнобильці.

Директора Державної служби зайнятості Володимира Галицького і ще деяких чиновників відомства заарештувала Служба безпеки.

“ТСН. Тиждень” зазирнув у надра ще одного фонду – соціального страхування.

Вперше в Україну приїхав знаменитий Цирк “Дю солей”. Канадський цирк сонця.

Не менше шоу влаштував своїм одно партійцям російський прем’єр Володимир Путін.

Головна інтрига останніх тижнів в Україні – чи підпишуть 19 грудня довгоочікувану угоду про асоціацію з Євросоюзом?.

Про ці європейські прагнення Віктор Янукович розказував президенту Литви Далі Грибаускайте.

А українські суди дали змогу співвітчизникам ще раз пригадати гарячі події 2004-го.

Розгул стихії на півдні Італії.

Завжди готовим виявився господар ювелірної крамнички у передмісті Лондона.

Чи є життя на Марсі?

Буквально кількох сантиметрів траєкторії забракло пілоту вертольота у Новій Зеландії.

У Бразилії поставили найвищу у світі Новорічне деревце.

«Інтер», «Подробиці тижня»

Співробітники СБУ затримали директора Державного центру зайнятості Володимира Галицького.

Україна невдовзі може отримати новий Трудовий кодекс.

На цьому тижні в Україні і світі згадували жертв Голодомору.

Близько трьох тисяч осіб прийшли сьогодні під стіни Лук’янівського СІЗО, щоб привітати Юлію Тимошенко з днем народження.

Два роки тому Україна ратифікувала конвенцію про права інвалідів.

В Україні добігає кінця термін дії державної програми із забезпечення молоді житлом.

Медики вважають листопад важким для організму.

Кому не загрожує депресія, так це жителям Індії.

ICTV, «Факти тижня з Оксаною Соколовою»

В Україні знову смертельне щеплення.

Жертв однієї з найбільших трагедій українського народу вшановували цього тижня.

Про уроки Нюрнберзького процесу для світу і для всіх нас.

Тема приєднання до Європи чи Росії для нас не пустопорожнє питання.

Реверансом у бік Європи назвали новий закон про парламентські вибори.

Народні депутати учасники помаранчевої революції цього тижня вийшли на столичний Хрещатик. У Сполучених Штатах Америки цього тижня головні мітинги біля супермаркетів.

В Україні розпродажі теж увійшли в моду.

Сенсація на зірковому небосхилі.

5 канал, «Час. Підсумки»

У Донецьку розігнали наметове містечко чорнобильців.

80 років після Голодомору.

ЄС не припиняє спроб навернути вітчизняну владу на путь істини щодо політичних в’язнів.

Без Юлії Тимошенко та Віктор Ющенка минула 7-ма річниця Помаранчевої революції.

У Єгипті знову вирує революція.

З’їзд «Єдиної Росії» офіційно висунув Володимира Путіна кандидатом на посаду Президента країни.

«Україна», «Події тижня»

Річниця Майдану, День пам’яті жертв Голодомору – дві важливі теми цього тижня.

Напередодні виборів в Україні чи в Росії кримське питання завжди актуальне.

Вчора в Україні була загальнонаціональна хвилина мовчання.

До кінця року девальвація гривні не загрожує.

З наближенням саміту «Україна – ЄС» відбувається все більше інформаційних випадів між сторонами.

Позавчора в Леоніда Черновецького був ювілей.

Юлія Тимошенко свій день народження зустрічає в Лук’янівському СІЗО.

Україна відзначила річницю Помаранчевої революції.

ТВі, «Тиждень»

Там, де треба.

В Юлії Тимошенко сьогодні день народження.

За круглим столом «Підсумків» – Сергій Головатий, народний депутат.

У Донецьку розігнали наметове містечко чорнобильців.

Декриміналізація законодавства.

«Блог пост».

Прогноз на майбутнє.

Путіна – у Президенти.

Дві важливі історичні віхи припали на цей тиждень.

Українці пригадали День свободи.

За круглим столом Фома – лідер гурту «Мандри».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ТСН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1652
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду