У перший тиждень березня Перший національний доволі повно висвітлював російську агресію проти України

У перший тиждень березня Перший національний доволі повно висвітлював російську агресію проти України

25 Березня 2014
2235

У перший тиждень березня Перший національний доволі повно висвітлював російську агресію проти України

2235
Проте й далі продовжує замовчувати теми, пов’язані з розслідуваннями чи наслідками злочинів попередньої влади.  Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим національним каналом за тиждень 3 – 9 березня 2014
У перший тиждень березня Перший національний доволі повно висвітлював російську агресію проти України
У перший тиждень березня Перший національний доволі повно висвітлював російську агресію проти України

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим каналом професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за тиждень 24 лютого – 2 березня 2014 р. читайте тут, за 3–9 лютого  ̶  тут, за 10–16 лютого – тут, за 17–23 лютого – тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх загальнонаціональних каналів за січень можна прочитати тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи думок, важливих для повноцінної і невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим каналом у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

На звітному тижні було очевидно, що свідомих замовчань на Першому каналі стало значно менше, ніж це було раніше. Перший тиждень березня характеризувався тим, що на перше місце за важливістю вийшли події, пов’язані з російською широкомасштабною агресією проти України. Цю тематику канал висвітлював доволі повно. Разом з тим, виразною тенденцією новинних випусків каналу було, по-перше, замовчання тих тем, які пов’язані з розслідуваннями чи наслідками злочинів попередньої влади. По-друге, висвітлення «офіційних» тем обмежується на каналі заявами окремих високопосадовців нової влади чи владних відомств. У більшості з цих випадків канал не надає слова природнім чи ситуативним критикам дій чи заяв влади і не подає в таких матеріалах необхідних бекграундів.

По днях – про що розповідав і про що не розповідав Перший канал протягом першого тижня березня:

3 березня (понеділок) і події неділі 2 березня:

В понеділок Перший канал з кримських подій повідомляє, що українські військові Бельбеку не пристали на ультиматум російських окупантів скласти зброю і перейти на бік Росії. Повідомляє також, що офіцери штабу ВМСУ не піддалися на вмовляння зрадника Березовського, хоча не згадується, що того звільнили за порушення присяги. Повідомляється також про те, що Російські військові блокують українські військові частини в Бахчисараї та селищах Перевальному, Новоозерному. Дуже коротко повідомляють, що Міноборони попереджає про підготовку окупантами провокацій з вбивствами російських солдат для легалізації введення військ РФ, що батальйон морської піхоти відмовляється підкорятися нелегітимній кримській владі. Повідомляють, що надвечір понеділка командування ЧФ висунуло ще один ультиматум українським військовим.

Перший канал не завжди коректно подає інформацію про події в Криму, зокрема, порушуючи баланс думок, наводячи недостовірну інформацію. Крім того, про ряд інших подій Перший канал не повідомляє взагалі. Зокрема про таке: російські окупанти оточили і намагалися штурмувати військову частину в Керчі; українські військові в Перевальному заявили, що стоятимуть насмерть; у Джанкої росіяни зайняли колишній аеродром; у Криму невідомі намагалися взяти під контроль в’язниці; вночі російські винищувачі двічі порушували державний кордон України, заявило Міноборони; російські військові кораблі блокують українським вихід у море; Держприкордонслужба повідомляє про тотальні напади російських військових на українські підрозділи. Не згадує Перший канал і про те, що спікер ВР Криму визнав, що Росія збрехала про жертви серед громадян Росії на півострові.

Повідомляється, що в Україні добровольці масово йдуть до військоматів. Дається слово чомусь Тягнибоку, який заявляє про проблему з україно-російськими кордонами і про те, що українська влада може їх закрити. Що є не зовсім компетенцією лідера «Свободи», а фахових коментарів з цього приводу Перший канал не дає.

Повідомляє канал про те, що українські прикордонники спростовують російські заяви про начебто потоки біженців зі Східної України в Росію. Повідомляють, що Львів почав приймати перших кримчан-біженців.

Перший канал повідомляє з подій в Донецьку, що підприємець Губарєв оголосив себе «народно обраним губернатором», його прибічники захопили облраду, а облрада проголосувала за проведення референдуму про статус Донбасу. Сюжет про це не збалансований. Крім того, не повідомляється про те, що сепаратисти Губарєва вчинили напад на екс-губернатора Донецької області Шишацького і побили його (3 березня)

З подій в інших регіонах повідомляє канал про те, що на Івано-Франківщині судді обласного та міського апеляційних судів привселюдно покаялися за свою попередню роботу; в Хмельницькому кілька тисяч містян засудили на мітингу російську агресію; в Одесі облрада не стала ухвалювати рішення про референдум, попри блокаду сепаратистами будівлі ради. Але не повідомляє канал про те, що паралельно в Одесі проходив багатотисячний мітинг за єдність України і проти російської агресії. Не повідомляв канал цього дня і про таке: у Сумах антивоєнний мітинг зібрав 15 тисяч людей; у Вінниці тисячі городян засудили агресію Росії; в Дніпропетровську пройшло 10-тисячне народне віче під гаслами «Геть Путіна!»; десятки тисяч жителів Миколаєва вийшли підтримати єдину Україну; в Києві на Майдані пройшло віче проти агресії Росії; кількасот українців пікетували посольство Росії в Києві.

Повідомляє канал про те, що парламентський комітет зі свободи слова надіслав лист до Держдуми з вимогою вплинути на редакційну політику російських каналів, або їх відмикатимуть в Україні. І про те, що парламентський комітет звернувся до провайдерів, щоб ті відмикали російські канали за пропаганду «ворожнечі, ненависті та війни». Матеріал про це був незбалансований.

Перший канал повідомляє, що російське агентство «ИТАР-ТАСС» повністю перекрутило заяву держсекретаря США Керрі, який назвав політику Кремля безпрецедентним актом агресії і попередив росію про повну економічну ізоляцію.

Перший канал повідомляє про економічні наслідки агресії для Росії: вже за перший день обвалився фондовий ринок, рубль впав до історичного мінімуму, збитки російського фондового ринку за один день військової агресії проти України коштували 55 млрд. доларів

Канал повідомляє, що країни «Великої сімки» готові надати Україні фінансову допомогу, зокрема, через МВФ. Далі канал незбалансовано надає слово прем’єру Яценюку, який заявляє, що Україна виконає всі вимоги МВФ.

З міжнародних реакцій і дій Перший канал повідомляє, що Рада безпеки ООН знову екстрено збиратиметься через ситуацію в Україні; що ЄС погрожує введенням санкцій, якщо Росія продовжуватиме конфронтацію; що польський прем’єр каже про серйозні наслідки кримської кризи для всієї Європи; Меркель сказала Обамі, що Путін  «втратив зв’язок з реальністю».

З міжнародних реакцій Перший канал не повідомляє зокрема про таке: генсек НАТО закликав Росію негайно припинити воєнні дії в Україні; Папа Римський закликав до діалогу і забезпеченню миру в Україні; Керрі закликав Росію до співробітництва з новим українським урядом; Генсек ООН закликав Путіна до діалогу з владою України, глава МЗС Великобританії назвав неприпустимим порушення суверенітету України, а британський міністр зі справ Європи назвав кримську кризу найбільшою загрозою для Європи з часів «холодної війни». Не повідомляє про заяву МЗС Туреччини про те, що Анкара зробить все можливе для збереження Криму в складі України. Не повідомлє, що офіційний Казахстан закликав до мирного врегулювання ситуації в Україні. Крім того, не повідомлялося на каналі цього дня про те, що посли США, Канади і Великобританії покинули Росію; що Австралія відмінила урядові контракти з Росією через події з Україною.

Канал повідомляє, що Місцеблюститель Московського патріархату Онуфрій звернувся з листом до Путіна із закликом не допустити кровопролиття та братовбивства.

З інших тем канал не повідомляв цього дня, що офіційна кількість поранених в акціях протесту в Києві наблизилася до тисячі; що Нацбанк визнав два банки Курченка неплатоспроможними; що керівники українських медіагруп звернулися до російських журналістів з закликом бути об’єктивними; що в Криму сепаратисти відімкнули канал «Чорноморська телерадіокомпанія»; що «Правий сектор» спростував російські закиди про начебто звернення до терориста Доку Умарова; що Генпрокуратура порушила проти Януковича ще одну кримінальну справу – за заклик до повалення конституційного ладу, а сайт МВС розмістив об’яву про його розшук; що Дніпропетровську область очолив Коломойський, а Донецьку – Тарута; Луцька міськрада заборонила в місті рекламу «Українського вибору» Медведчука; що в МЗС заявили, що російський уряд ігнорує будь-які спроби діалогу з боку України, попросили США, ЄС і НАТО допомогти в захисті ядерних об’єктів. Не повідомляв канал заяву Генпрокурора, що за попередньої влади в СБУ працювали агенти федеральних служб Росії, що Українська діаспора в Росії відкритим листом виступила проти введення російських військ в Україну, а в російському міністерстві озвучили ідею переселити тих українців, які приймуть російське громадянство, на Магадан і Чукотку.

4 березня (вівторок):

У вівторок Перший канал розповідає про прес-конференцію Путіна. Частково баланс думок дотримано протягом випуску, де іншими матеріалами заперечуються ключові тези президента Росії. Але сам момент брехні Путіна з різних приводів у сюжеті не акцентується необхідним бекграундом або коментарями у відповідь. Журналісти Першого намагаються це зробити за рахунок власних оцінок, що є порушенням стандарту відокремлення фактів від думок. Наприклад: «Попри твердість у голосі, очільник Кремля відповідав не надто впевнено і навіть кілька разів сам собі заперечив». «Чорноморський флот лише посилив охорону своїх об'єктів, підтягнувши до Криму бойовиків» (тут і порушення точності, оскільки Путін військових РФ «бойовиками» не називав).

Перший канал наводить розмову журналіста з вояком під Сімферополем, де останній визнає, що він є військовослужбовцем Збройних сил Росії. Але не повідомляють, що командири ВМСУ в зверненні звинуватили Путіна у відвертій брехні, наводячи докази присутності російських військових у Криму, що американські військові експерти спростували брехню Путіна, проаналізувавши зброю «невідомих військових» у Криму (4 березня).

Загалом з подій у Криму цього дня Перший канал розповідає про таке. Про штурм беззбройними українськими військовими Бельбеку і повернення контролю за злітними смугами; про те, що бійці частини ВВ у Сімферополі врукопашну відбили штурм російськими солдатами; що посилено прикордонні пости на в’їзді в Крим і на східному кордоні України; про те, що третю добу в облозі військова частина в Перевальному. Повідомляють про те, що кримчани допомагають українським воякам продуктами. Повідомляється, що флагман ВМСУ повертається до України з антипіратських операцій НАТО. Повідомляється про начебто перехоплення телефонної розмови Путіна з командувачем кримським контингентом.

Повідомляється, що МЗС України підняв прапор ВМСУ на знак солідарності з українськими моряками.

Не повідомляє канал про інші події в Криму і довкола Криму, зокрема, про те, що екіпаж «Славутича» відбив спробу абордажу; що представники нелегітимної влади Криму намагаються захопити «Чорноморнафтогаз»; що у Севастополі українські моряки виявили підводних диверсантів; що російські окупанти прорвалися на територію зенітно-ракетного полку під Євпаторією; про заяву Тенюха, що Росія збільшила свій контингент у Криму до 16 тисяч військовослужбовців, а на кордоні з Харківською, Луганською та Донецькою областями – велика кількість військової техніки Росії.

Перший канал повідомляє про засідання Ради безпеки ООН, скликане за ініціативою РФ. Розповідається про підтримку територіальної цілісності України представниками майже всіх країн – членів РБ, зокрема, Китаєм. Що представник Великобританії назвав обгрунтування Росією легітимності введення військ в Україну фіктивними, а представниця США назвала мобілізацію російських військ «відповіддю на вигадану загрозу». Не згадується, що представник України заявив на Радбезі, що Росія готує вторгнення на материкову частину України, український МЗС звинуватив Путіна в дезінформації стосовно подій у Криму і заявив, що Янукович за Конституцією України не мав права просити Росію про введення військ в Україну.

Із закордонних реакцій повідомляють ще про заяву МЗС Німеччини про неминучі санкції, якщо Росія не припинить кризу в Криму. Що МЗС Чехії висловився за те, щоб не пускати в ЄС Росіян, щоб потім Росія не взялася захищати їх від притіснення за мовною ознакою. Про обіцянку фінансової допомоги ЄС і США Україні.

З інших закордонних реакцій та дій не повідомляється, зокрема, про таке. Обама закликав Конгрес США ухвалити допомогу Україні, а Сенат обговорював заморожування активів РФ і заборону на видачу віз росіянам. Ряд важливих думок озвучив Керрі: що Росія фактично вторглася на територію України, що вона повинна підтримати приїзд міжнародних спостерігачів в Україну, що Путін має розпочати прямий діалог з новим урядом України тощо. Цього ж дня стало відомо, що Пентагон згортає військові зв’язки з Росією, ЄС висунув ультиматум Росії і погрожує замороження переговорів по візовому режиму, Румунія заявила про принципову підтримку територіальної цілісності України, а Amnesty International повідомила про репресії в РФ щодо противників війни.

Канал повідомляє про те, що ВР ухвалила звернення до Держдуми Росії припинити провокації, нагадуючи, що рішення про введення іноземних військ на територію України може ухвалювати лише український парламент. Про рішення ВР з ратифікації меморандуму з ЄС про фінансову допомогу.

Не повідомляє канал про те, що Турчинов підтвердив, що не підписуватиме відміну «мовного закону» і закликав жителів Півдня та Сходу захищати Україну від зовнішньої агресії, що Яценюк стверджував, що Україна розпочала консультації з Росією. Цього ж дня суд визнав незаконними призначення Аксьонова прем’єром і проведення референдуму в Криму, що військомати не встигають реєструвати бажаючих допомогти українській армії. Не повідомлялося також про заяву Держприкордонслужби, що потік на українсько-російському кордоні зменшився, а російські табори для біженців стоять порожні.

Окремим сюжетом оглядово канал розповідає про події в регіонах, зокрема, про призначення нових губернаторів Одещини, Луганщини і Тернопільщини; про штурм Харківської ОДА проросійськими сепаратистами; що Донецькі ОДА і облрада досі під контролем сепаратистів Губарєва. Надається слово самому Губарєву без балансу думок. Не повідомляє канал про те, що в Донецьку відбувся чисельний мітинг за єдину Україну і проти війни, а Генпрокуратура почала кримінальні справи за заклики до зміни кордонів України і захоплення Донецької ОДА.

Повідомляють, що ЦВК оцінив проведення президентських виборів у 2 млрд. грн. Про те, що місія МВФ приїхала в Україну.

Не повідомляє канал про інші події дня, зокрема про те, що Захарченка та Клюєва було оголошено в розшук за організацію масових убивств громадян, Аваков заявив, що до кривавих подій в Києва причетна «третя сила», нардеп Москаль вимагав від МВС і ГПУ покласти край безчинствам Саші Бєлого в Рівному, а журналістські організації і рухи України закликали колег не користуватися інформацією провладних російських ЗМІ стосовно подій в Україні. Не повідомлялося, що відновлення Будинку профспілок, спаленого спецпризначенцями, оцінено в сотні мільйонів гривень, Всеукраїнська рада церков підтвердила легітимність нової української влади і засудила агресію Росії, австрійці зупинили продаж «Райффайзен Банку Аваль» у зв’язку зі зміною ситуації в Україні, зростання українського фондового ринку вже становило 7%, натомість доллар на міжбанку піднявся до 11 грн. Не казали й про відкритого листа українських олімпійців із закликом до миру і про заяву «Правого сектору», що націоналізм не має нічого спільного з нацизмом. Не повідомлялося про заяву «Газпрому», що той з квітня відміняє пільги на постачання газу в Україну.

5 березня (середа):

У середу Перший канал повідомляє про такі події в Криму. В Сімферополі озброєні сепаратисти захопили і протягом кількох годин утримували радника генсека ООН, який приїхав до Криму побачити, що там відбувається. Росіяни заблокували військову частину в Керчі, частину захищають жінки і матері бійців. Росіяни повністю заблокували від суші екіпаж корвету «Тернопіль». «Кримська народна дружина» в Сімферополі силою розігнала антивоєнний пікет жінок. Кримські татари зайняли вичікувальну позицію, але спокій в Криму дуже нестабільний, – каже Джемільов. Повідомляється, що міністр оборони РФ і міністр закордонних справ Росії відхрестилися від своїх солдат у Криму.

Повідомляється, що флагман ВМСУ «Гетьман Сагайдачний» повернувся в Одесу з Аденської протоки. Про те, що суд постановив затримати екс-командувача ВМСУ Березовського, якого звинувачують у державній зраді.

Не повідомляє Перший канал, зокрема, про таке: у Криму на території української військової частини затримали російського солдата; кримські сепаратисти викрали генерала української прикордонної служби, згодом відпустили; у Криму помічений чеченський батальон ЗС Росії; військових спостерігачів ОБСЄ сепаратисти не пропустили в Крим; російські війська вчинили спробу захоплення зенітно-ракетного полку в Криму; в Севастополі невідомі відімкнули від електрики будинки сімей українських військових. Не повідомляв канал про те, що Міноборони стверджувало, що частини і підрозділи ЗСУ в Криму відрізані від засобів до існування через проросійських радикалів; МЗС, - що 3600 російських військових на цей момент перебували на території України незаконно. Не повідомлялося, що Генпрокуратура порушила справу проти командувача ЧФ Росії Вітко і оскаржила в суді призначення російського громадянина Чалого «мером» Севастополя; що суд виніс рішення про затримання Аксьонова і Константинова, МЗС назвав небажання РФ вести діалог з Україною помилкою, а Джемільов сказав, що Туреччина пообіцяла втрутитися в конфлікт у Криму, якщо будуть загрози кримським татарам. Не повідомлялося також, що в Ялті люди вийшли на мирний протест проти путінської агресії. Не повідомляв Перший канал про те, що омбудсмен зафіксувала масові порушення прав журналістів у Криму з боку самопроголошеної влади і військових, а нелегітимний Радмін Криму обмежував доступ журналістів українських ЗМІ на свої заходи.

В сюжеті про засідання Кабміну повідомляється, що уряд виконує свої зобов’язання перед бюджетом Криму, уряд призупинив реалізацію понад 120 держпрограм задля економії 48 млрд. грн і планує продати півтори тисячі кабмінівських автівок з аукціону тощо. Повідомляється, що Адміністрацію президента очолив Пашинський. Без найменшого бекграунду і без коментарів. І про заяви Кубіва про контрольованість банківського сектору. Без балансу думок.

Про події в регіонах Перший канал розповідав таке. Два мітинги – за єдину Україну і сепаратистський у Донецьку. Перший канал не повідомляє, що проукраїнський мітинг зібрав втричі більше людей, ніж проросійський. Повідомляється, що сепаратисти напали на проукраїнських мітингарів, коли ті розходилися з мітингу і багатьох жорстоко побили. Повідомляється про мітинги за єдність України в Харкові, Херсоні і про те, що сепаратизм засудила Херсонська облрада. Коротко - про два мітинги – антивоєнний і сепаратистський в Миколаєві, антивоєнний мітинг Дніпропетровську.

Не розповідали на каналі про такі регіональні події: півтисячі одеситів мітингували за єдність України, «Євромайдан-Одеса» повідомляв про прибуття до міста 80 бойовиків-сепаратистів; у Запоріжжі активісти охороняли облдержадміністрацію від провокацій сепаратистів; там же, в Одесі СБУ відкрила кримінальну справу за посягання на територіальну цілісність України, а в Миколаєві СБУ порушила справу проти організаторів антиукраїнської акції. Не повідомлялося, що за добу в Україну прикордонники не пропустили 377 росіян – потенційних провокаторів на сепаратистських мітингах.

З закордонних реакцій Перший канал цього дня повідомляє про те, що ЄС готова надати Україні 11 млрд. євро. Про те, що Європа підтримала запровадження зони вільної торгівлі і прискорення лібералізації візового режиму. Що США та Німеччина закликають Путіна до переговорів з новим українським урядом. Що підтримати Україну Євросоюз і НАТО закликала Вишеградська група. Що військово-технічну співпрацю з Москвою призупинила Канада. А «Велика сімка» готує зустріч без участі Росії.

Не повідомляв канал про те, що ЄС цього дня узгодив список 18 громадян України, активи яких будуть заморожені, серед них – і Янукович з сином; ЄБРР заявив про готовність надати Україні кредити на 5 млрд. євро до 2020 року; президент Польщі сказав, що колишній агент Путін не може собі уявити, що Майдан був громадянською активністю українців, а не якоюсь змовою Заходу проти Росії і порадив Путіну не брати на себе роль Конституційного суду України. Латвія оголосила Януковича, Захарченка, Пшонку і Азарова персонами нон-грата, НАТО почало перегляд своїх відносин з Росією через Україну – генсек, МЗС Швеції заявив, що обстановка в Криму не вплине на підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС, а ООН не підтвердив інформацію про українських біженців.

Не повідомляв канал і про інші події дня, зокрема про такі. Головний рабин України застеріг від провокацій «російськими структурами», в Києві цього дня було госпіталізовано 19 євромайданцівців через ускладнення від поранень, кількість загиблих під час масових протестів у Києві зросла до 99 людей. УДАР цього дня закликав відмовитися від російського кредиту, Центробанк Росії за один день кримської інтервенції змушений був продати понад 11 млрд. доларів з валютного резерву, щоб не обвалився рубль, а центри російської культури в Україні заявили, що не відчувають утиску своїх прав і не потребують російського захисту.

6 березня (четвер):

У четвер Перший канал повідомляє про рішення ВР Криму щодо приєднання до РФ і перенесення референдуму з цього приводу на 16 березня і про реакції на цю подію. Зокрема, заяву Турчинова, що Верховна Рада України ініціюватиме розпуск кримського парламенту і про його рішення про зупинення референдуму. Канал повідомляє, що СБУ відкрила кримінальне розслідування з приводу цих рішень кримського парламенту за статтею про посягання на територіальну цілісність країни, Мінюст назвав кримський референдум незаконним, український МЗС заявив про скоординованість дій кримського парламенту з діями Держдуми Росії і про підготовку російською стороною провокацій людьми, перевдягеними в форму українських вояків. Не повідомляє Перший канал про те, що послу РФ передано ноту з вимогою підтвердити факт відсутності російських військ в Криму, заяви МЗС України, що Україна досі сподівається на переговори з Росією, що місію військових спостерігачів ОБСЄ окупанти не пустили до Криму. Повідомляють, що ЦВК не надає кримській владі списки виборців для проведення референдуму. Повідомляє канал (хоч і нечітко) про рішення Меджлісу бойкотувати референдум, але не повідомляє, що лідер Меджлісу закликав ввести до Криму миротворців ООН.

Про бойові події в Криму канал повідомляє, що російські віська посилюють блокування українських вояків в Керчі та Феодосії, відновили блокування військової частини в Перевальному. Про те, що росіяни затопили списані кораблі, щоб заблокувати українські кораблі в Донузлаві, що в Севастополі росіяни заблокували штаб ВМСУ і там же блокувальники напали на тележурналістів кількох каналів, постраждав оператор 5-го каналу. Перший канал також повідомляє, що на території Криму озброєні люди оточили державну телерадіокомпанію «Крим», влада півострова відімкнула ефірну трансляцію каналів «1+1» і 5-го каналу. Перший канал повідомляє про антиросійський мітинг під Сімферополем, про те, що кримчани возять заблокованим українським солдатам їжу і воду. Повідомляє канал, що в.о.командувача ВМСУ закликав сторони не допустити кровопролиття в Криму. Не повідомляє Перший канал про те, що російські військові блокують 10 українських прикордонних об’єктів, а в Севастополі «народна самооборона» і російські військові не пустили до штабу ВМСУ послів Латвії та Литви, а в Сімферополі люди з георгіївськими стрічками атакували журналістів німецької газети «Більд», а у Криму ввімкнули канал «Росія 24» на частоті «Чорноморської ТРК». Не повідомляв канал, що до Вінниці і Львівщини почали прибувати перші біженці з Криму.

Канал повідомляє про участь в самміті ЄС в Брюселі Яценюка і його заяви про неподільність території України і незаконність кримського референдуму. Повідомляє канал про різні реакції Заходу на українські події. Зокрема про заяву президента Європарламенту щодо готовності Європи до санкцій проти Росії і щодо готовності ЄС негайно надати Україні 11 млрд. євро допомоги. Про те, що президент Литви назвала дії Росії відкритою та брутальною агресією і сказала, що після України жертвою стане Молдова, а далі й інші країни. Повідомляє канал про те, що президент Франції закликав посилити тиск на Росію з боку ЄС, про те, що ЄС вирішив призупинити переговори з РФ щодо спрощення візового режиму, про заяву президента Єврокомісії, що ЄС готовий підписати з Україною політичну частину угоди про асоціацію ще до президентських виборів 25 травня. Також повідомляє канал про те, що США ввели цього дня візові санкції проти російських і українських чиновників, а Обама дав дозвіл на замороження фінансових активів цих осіб в США. Про припинення співпраці НАТО з Росією.

Не повідомляє канал про те, що Євросоюз опублікував список екс-чиновників України, чиї банківські рахунки заблокують: Янукович, його сини, Клюєв, Захарченко та інші; що глави держав та урядів ЄС рішуче засудили спільною заявою порушення Росією державного суверенітету України; що генсек НАТО відзначив стриманість українських воїнів; Держдеп США опублікував цього дня список з 10 спростувань брехливих тез Путіна, а Обама заявив, що проведення референдуму в Криму буде йти в розріз з міжнародним правом і українською Конституцією. Не повідомляють про заяву ОБСЄ, що кримський референдум може спровокувати зіткнення між етнічними групами півострова і рішення організації спрямувати в Україну місію з 40 військових спостерігачів; про заяву міністра ЗС Китаю, що Китай підтримує територіальну цілісність України і сподівається, що Росія одумається; що Канада цього дня призупинила економічну співпрацю з Росією; що Пентагон збільшив кількість винищувачів у Прибалтиці; Литва та Латвія склали свій «чорний» список українських екс-чиновників.

Перший канал повідомляє про пікетування російського посольства в Києві жінками, про те, що українські прикордонники не пустили в країну 540 росіян – потенційних провокаторів. Про те, що СБУ затримала самопроголошеного «донецького губернатора» Губарєва і ще близько 70 людей, які напередодні захоплювали в Донецьку будівлі ОДА та держказначейства. Про виступ Тимошенко на конгресі Європейської народної партії в Дубліні. Перший канал повідомляє про обвал російського фондового ринку в зв’язку з останніми подіями. Не повідомляє канал, що під час сутичок у Донецьку було поранено 7 людей.

Не повідомляє канал про те, що в Одесі міліція вилучила зі складу «Козачого округу Одещини» партію зброї, яка призначалася для масових заворушень; що головний рабин Одеси і Півдня закликав владу і громадян України до миру і єдності; що у Харкові люди провели антивоєнну ходу. Не повідомляв канал, що з російського телеканалу Russia Today звільнилися дві ведучих через небажання розповідати брехню про Крим англомовній аудиторії, що кількість загиблих в Києві цього дня зросла до 100 людей; що МВС відкрило 11 кримінальних справ проти фірм Курченка і оцінило втрати бюджету від його незаконних схем у 7 млрд. грн; що російський кримінал почав розгойдувати порядок в українських тюрмах, закликаючи в’язнів бунтувати; що Генпрокуратура відкрила дві кримінальних справи проти Януковича за спроби захоплення державної влади.

7 березня (п’ятниця):

У п’ятницю Перший канал повідомляє про такі події в Криму. В Севастополі російські війська штурмували українську військову частину – командний пункт тактичної групи «Крим». Держприкордонслужба оцінює російську присутність в Криму у 30 тисяч військових і заявляє про блокаду 11 прикордонних підрозділів окупантами. Росіяни затопили в Донузлаві ще одне списане судно, блокуючи українські кораблі. Російські військові замінували магістральну газову трубу в районі Армянська. Кримськими бойовиками викрадено трьох українських військових. Замість «Інтера» в Криму почали транслювати НТВ. Повідомляється також, що місія спостерігачів ОБСЄ з другої спроби не змогла потрапити до Криму, але планує пробувати це зробити втретє. МЗС заявляє про наміри російських окупантів розгорнути системи ППО в Криму. Розповідає канал про те, що Турчинов надіслав до Конституційного Суду подання щодо незаконності кримського референдуму, що опубліковано його указ про зупинення дій відповідної постанови ВРК, що Центрвиборчком заблокував для Криму списки виборців, але самопроголошена кримська влада має намір скористатися списками 2012 року, що також влада Криму надрукує на 350 тисяч бюлетенів більше, ніж є в Криму виборців.

Не повідомляє Перший канал про таке. Держприкордонслужба повідомляє про мародерство в українських військових частинах Криму. Заблоковані українські морські піхотинці влаштували концерт для підняття бойового духу, а сімферопольці провели мітинг за мир і неподільність України. Суд зупинив рішення кримської ВР і міськради Севастополя про приєднання до Росії, мер кримського міста Білогорськ виступив проти сепаратистського референдуму. ЦВК попереджає, що використання для референдуму в Криму списків виборців з попередніх виборів є незаконним і провести його 16 березня технічно неможливо.

З реакцій і дій Заходу Перший канал цього дня повідомляє про таке. Євросоюз готовий виділити Україні 15 млрд. євро фінансової допомоги і в однобічному порядку відкрити свій ринок для української продукції. МВФ готовий надати допомогу Україні і підтримати економічну програму уряду.

Не повідомляє канал про заяву турецького уряду, що Туреччина не залишить кримських татар у біді; що американський есмінець «Тракстон» йде через Босфор в Чорне море. Що президент США і прем’єр Японії вважають, що дії Росії загрожують міжнародному миру та безпеці; що комісар ОБСЄ вважає, що українцям і татарам у Криму загрожує небезпека. Не повідомляє про заяву Меркель, що угода про асоціацію України з ЄС буде підписана найближчими днями; що уряд Японії висловив готовність надати Україні фінансову допомогу; що Нідерланди заарештували рахунки соратників Януковича, а Канада заморозила активи колишніх українських чиновників. Не повідомляється, що Конгрес США ухвалив фінансову допомогу Україні в розмірі 1 млрд.доларів; Обама запропонував Путіну переговори РФ з Україною і введення міжнародних спостерігачів і виступив проти референдуму в Криму; ООН визнала, что Янукович більше не президент України; британський прем’єр назвав проведення референдуму в Криму незаконним, так само виступив Радбез ООН.

З інших подій Перший канал цього дня повідомляв, що за добу українські прикордонники разом з СБУ завернули майже 500 потенційних провокаторів з Росії. Про те, що «Газпром» погрожує припинити постачання газу в Україну. Про те, що суд заарештував на 2 місяці самопроголошеного «донецького губернатора». Повідомляє канал про звільнення з посади голови КМДА Макеєнка і призначення на посаду Бондаренка. Повідомляється, що на відкриття Паралімпіади в Сочі на знак протесту вийшов лише один український прапороносець.

З інших подій Перший канал не повідомляв про те, що суд заарештував самопроголошеного «донецького губернатора» на 2 місяці; Нацрада з питань телебачення закликала провайдерів утриматися від ретрансляції чотирьох російських попагандистських телеканалів; МЗС заявив про те, що в Придністров’ї вербують провокаторів для вчинення безладів в Одеській області, а Одеська міськрада офіційно спростувала інформацію російських ЗМІ про начебто заборону школярам говорити російською. Що в Донецьку близько 200 бойовиків намагалися захопити вишку «Украероруху»; що Міграційна служба Росії спростувала повідомлення російських ЗМІ про тисячі біженців з України, а Білорусь і Казахстан відмовилися посилати спостерігачів на кримський референдум.

Не повідомляв канал про те, що у Львові «Правий сектор» і «афганці» зірвали представлення нового прокурора області, якого вважають корупціонером і хабарником; крім того львів’яни пікетували генконсульство Росії, протестуючи проти окупації Криму, а в Києві через це пікетували посольство РФ. Не повідомляв канал заяви Аmnesty International про гостру необхідність в спостерігачах з прав людини в Криму через масові випадки нападів на журналістів; що в Одесі проросійські бойовики побили двох журналістів місцевого телеканалу. Не повідомляв канал, що Київський військовий ліцей імені Богуна заявив про готовність прийняти на навчання вихованців Севастопольського військово-морського ліцея; Інтерпол отримав запит на затримання Януковича; СНБО назвав брехнею інформацію про невиплату пенсій і зарплат на Півдні та Сході України.

8 березня (субота):

В суботу Перший канал розповідав про такі події в Криму. Українські прикордонники зуміли відбити напад на командний пункт «Крим». При штурмі «дружинники Аксьонова» жорстоко побили журналістів «Інтера» і російського журналіста. Російські військові побили журналістів у Сімферополі. Там же окупанти захопили республіканський військомат. Кримські жінки в численних містах та районах півострова вийшли на дороги на акцію «Крим за мир» проти російської окупації. Польща евакуювала своїх спіробітників з консульства в Севастополі. На кордоні з Кримом було обстріляно з автоматичної зброї літак українських прикордонників. Російські окупанти взяли штурмом прикордонний підрозділ «Щолкіно» і вигнали на вулицю з домівок сім’ї українських прикордонників. Росіяни здійснили вилазку в Херсонську область до пункту Чонгар.

Крім того, повідомляв канал про те, що МЗС заявив, що Україна не віддасть Крим і вимагає негайного створення контактної групи для переговорів щодо конфлікту. Військові спостерігачі ОБСЄ втретє не були пропущені до Криму. Україна закликала Росію не блокувати в ООН і ОБСЄ рішення щодо направлення спостерігачів в Крим, а глава Меджлісу звернувся з проханням до Обами попередити етнічні чистки в Криму

Не повідомляв канал про такі події в Криму: в Керчі відбувся мітинг за єдину Україну; в Сімферополі окупанти з застосуванням сили забрали техніку у знімальної групи Associated Press; в Криму відімкнули трансляцію Першого каналу і СТБ; кримськотатарському телеканалу АТR відімкнули доступ до інтернету.

Щодо реакцій і дій Заходу Перший канал цього дня повідомляв про таке. Обама з Олландом в телефонній розмові погодились, що Росія має бути в контактній групі, щоб розпочати діалог з Україною і підтвердили, що референдум поза законом, а Росія має вивести свої війська з Криму. Повідомляється, що законність кримського референдуму перевірить Венеціанська комісія. Перший канал повідомляє про антивоєнну акцію у Варшаві на підтримку України.

Не повідомляв Перший про те, що Британія пообіцяла Україні підтримку ЄС в зменшенні залежності від російського газу, а Канада ввела візові санкції проти ряду російських офіційних осіб.

З подій в інших регіонах Перший повідомляє, що прикордонники в Харкові затримали п’ятьох озброєних росіян, в Луганську і Запоріжжі люди провели антивоєнні акції. Повідомляється також про акції на Майдані.

Серед інших подій Перший канал не повідомляв, що в Одесі відбувся автопробіг проти військового вторгнення до Криму; Генпрокуратура виявила грубі порушення закону при закупівлі МОЗом автівок «швидких» у 2013 році, а ще відкрила провадження проти посадовців МВС за фабрикації справ проти учасників мирних акцій протесту.

Замовчання за окремими тематичними напрямами

З моменту усунення від влади Януковича і часткового розпаду колишньої фракції Партії регіонів, у країні відбувається процес зміни політичного ландшафту. Вчорашня формальна опозиція нині закріплює за собою інститути влади, критиками якої стає як вчорашня владна команда (частина Партії регіонів, що збереглася і заявила про перехід у опозицію до нової влади), їхні політичні сателіти (зокрема комуністи), представники регіональних еліт Сходу та Півдня України тощо. Оформлені і стихійні громадські рухи, недержавні громадські організації тощо цілком природно (хоча й з різною динамікою) з критиків влади Януковича перетворюються на критиків нової правлячої коаліції, яка поки що також не оформилася остаточно. Так, наприклад, партія УДАР формально входить до коаліції, але відмова від делегування своїх представників у склад уряду і передбачуваний намір балотування лідера партії Кличка в президенти ситуативно перетворює цю політичну силу в помірного критика дій уряду. Все це відбувається на тлі окупації Росією Криму і спроб дестабілізації в східних і південних областях України для подальшої ескалації військово-політичного загарбання України. В цих умовах моніторинг частково змінює «тематичну» частину замовчань важливих тем Першим каналом, оскільки ряд тематичних напрямів вичерпав себе, деякі – трансформувалися, деякі – ще не переформувалися, в деяких – змінився об’єкт критики та уваги і суб’єкти критики.

2. Масові акції протесту (включно – проти залишків попередньої влади і персоналій, проти дій нової влади, проти окупації України Росією):

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

В Одесі проходить багатотисячний мітинг проти агресії Путіна (2 березня)

В Сумах антивоєнний мітинг зібрав 15 тисяч людей (2 березня)

У Вінниці тисячі городян засудили агресію Росії (2 березня)

У Дніпропетровську пройшло 10-тисячне народне віче під гаслами «Геть Путіна!» (2 березня)

Десятки тисяч жителів Миколаєва вийшли підтримати єдину Україну (2 березня)

У Києві на Майдані пройшло віче проти агресії Росії (2 березня)

Кількасот українців пікетували посольство Росії в Києві (2 березня)

У Донецьку відбувся чисельний мітинг за єдину Україну і проти війни (4 березня)

Півтисячі одеситів мітингували за єдність України (5 березня)

У Запоріжжі активісти охороняють облдержадміністрацію від провокацій сепаратистів (5 березня)

В Луганську пенсіонер спалив себе, «подякувавши» за злиденність Януковичу (5 березня)

В Ялті люди вийшли на мирний протест проти путінської агресії (5 березня)

У Харкові люди провели антивоєнну ходу (6 березня)

Сімферопольці провели мітинг за мир і неподільність України (7 березня)

У Львові «Правий сектор» і «афганці» зірвали представлення нового прокурора області, якого вважають корупціонером і хабарником (7 березня)

Львів’яни пікетували генконсульство Росії, протестуючи проти окупації Криму (7 березня)

Противники російської агресії пікетували посольство РФ в Києві (7 березня)

В Одесі відбувся автопробіг проти військового вторгнення до Криму (8 березня)

У Керчі відбувся мітинг за єдину Україну (8 березня)

3. Факти і розслідування злочинів попередньої влади або місцевих її послідовників, найнятих ними кримінальних елементів, сепаратистів і російських військових проти особистої свободи, здоров’я та життя громадян України, цілісності їхнього майна:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Офіційна кількість поранених в акціях протесту в Києві наблизилася до тисячі (3 березня)

Захарченка та Клюєва оголошено в розшук за організацію масових убивств громадян (4 березня)

Аваков: до кривавих подій в Києва причетна «третя сила» (4 березня)

15 поранених майданівців залишаються в важкому стані – МОЗ (5 березня)

У Києві цього дня госпіталізовано 19 євромайданцівців через ускладнення від поранень (5 березня)

Кількість загиблих під час масових протестів у Києві зросла до 99 людей – МОЗ (5 березня)

Кількість загиблих в Києві зросла до 100 людей – МОЗ (6 березня)

Генпрокуратура відкрила провадження проти посадовців МВС за фабрикації справ проти учасників мирних акцій протесту (8 березня)

4. Факти і розслідування економічних злочинів і прорахунків попередньої влади та пов’язаних з ними подій чи наслідків:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

«Хліб України» за 2013 рік збільшив збиток майже у 5 разів (3 березня)

Нацбанк визнав два банка Курченка неплатоспроможними (3 березня)

Продажі автівок в Україні в 2013 році скоротилися на третину (4 березня)

Відновлення Будинку профспілок, спаленого спецпризначенцями, коштуватиме сотні мільйонів гривень (4 березня)

Держфінінспекція в ході ревізії НСК «Олімпійський» знайшла розкрадання майже 50 млн. грн (5 березня)

Золотовалютні резерви НБУ у лютому скоротилисяя на 2,3 млрд. доларів (6 березня)

Відтік депозитів з банків у січні – лютому досягав 10% (6 березня)

МВС оцінює втрати бюджету від незаконних схем Курченка в 7 млрд. грн (6 березня)

МВС відкрило 11 кримінальних справ проти фірм Курченка (6 березня)

Державні шахти України збільшили збитки на 12% (7 березня)

Міжнародні резерви України в січні-лютому 2014 року скоротилися майже на чверть (7 березня)

Генпрокуратура виявила грубі порушення закону при закупівлі МОЗом автівок «швидких» у 2013 році (8 березня)

5. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності і фізичного насильства проти журналістів:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Криму сепаратисти відімкнули канал «Чорноморська телерадіокомпанія» (3 березня)

На УНІАН ведеться масштабна хакерська атака (3 березня)

Керівники українських медіагруп звернулися до російських журналістів з закликом бути об’єктивними (3 березня)

Журналістські організації і рухи України закликали колег не користуватися інформацією провладних російських ЗМІ стосовно подій в Україні (4 березня)

Омбусмен зафіксувала масові порушення прав журналістів у Криму з боку самопроголошеної влади і військових (5 березня)

Нелегітимний Радмін Криму обмежує доступ журналістів українських ЗМІ на свої заходи (5 березня)

У Сімферополі люди з георгіївськими стрічками атакували журналістів німецької газети «Більд» (6 березня)

З російського телеканалу Russia Today звільнилися дві ведучих через небажання розповідати брехню про Крим англомовній аудиторії (6 березня)

В Криму ввімкнули канал «Росія 24» на частоті «Чорноморської ТРК» (6 березня)

Amnesty International заявляє про гостру необхідність в спостерігачах з прав людини в Криму через масові випадки нападів на журналістів (7 березня)

В Одесі проросійські бойовики побили двох журналістів місцевого телеканалу (7 березня)

В Сімферополі окупанти з застосуванням сили забрали техніку у знімальної групи Associated Press (8 березня)

В Криму відімкнули трансляцію Першого каналу і СТБ (8 березня)

Кримськотатарському телеканалу АТR відімкнули доступ до інтернету (8 березня)

6. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

НАТО закликає Росію і Україну до негайного діалогу (2 березня)

Генсек НАТО закликав Росію негайно припинити воєнні дії в Україні (2 березня)

Папа Римський закликав до діалогу і забезпеченню миру в Україні (2 березня)

Керрі закликав Росію до співробітництва з новим українським урядом (3 березня)

Посли США, Канади і Великобританії покинули Росію (2 березня)

Генсек ООН закликав Путіна до діалогу з владою України (2 березня)

Росія не сприймає всерйоз ні своїх слів, ні зобов’язань – глава МЗС Чехії (2 березня)

Анкара зробить все можливе для збереження Криму в складі України – МЗС Туреччини (2 березня)

Президент Франції заявляє, що рішення відправити в Крим російські війська загрожує територіальній цілісності України (2 березня)

Казахстан закликає до мирного врегулювання ситуації в Україні (3 березня)

Австралія відміняє урядові контракти з Росією через події з Україною (3 березня)

МЗС Швеції: військова сила не додасть Росії друзів ні в Європі, ні в світі (3 березня)

МЗС Швеції: військова сила не додасть Росії друзів ні в Європі, ні в світі (3 березня)

МЗС Люксемургу: Крим не може бути ціною незалежності України (3 березня)

Британський міністр зі справ Європи назвав кримську кризу найбільшою загрозою для Європи з часів «холодної війни» (3 березня)

Глава МЗС Великобританії: порушення суверенітету України є неприпустимим (3 березня)

Обама і Кемерон вважають неприйнятними дії Росії в Україні (3 березня)

«Велика Сімка» засудила дії Росії в Криму (3 березня)

Голова ОБСЄ: єдність, цілісність і суверенітет України в межах визнаних кордонів повинні поважатися (3 березня)

Посол України в ООН: Росія готує військове вторгнення на материкову частину України (4 березня)

Генсек НАТО підкреслив необхідність мирного врегулювання кризи в Криму (4 березня)

Обама закликав Конгрес ухвалити допомогу Україні (4 березня)

Сенат США обговорює заморожування активів РФ і заборону на видачу віз росіянам (4 березня)

Росія повинна підтримати приїзд міжнародних спостерігачів в Україну – Керрі (4 березня)

Керрі закликає Путіна до прямого діалогу з новим урядом України (4 березня)

США допоможуть Україні виявити активи, виведені корупціонерами – Керрі (4 березня)

США готові надати Україні кредит в 1 млрд. доларів – Керрі (4 березня)

Росія фактично вторглася на територію України – Керрі (4 березня)

Пентагон згортає військові зв’язки з Росією (4 березня)

ЄС готовий надати Україні допомогу в модернізації ГТС – єврокомісар з енергетики (4 березня)

ЄС висунув ультиматум Росії і погрожує замороження переговорів по візовому режиму (4 березня)

Уряд Словаччини дав дозвіл на реверс газу до України (4 березня)

Румунія заявила про принципову підтримку територіальної цілісності України (4 березня)

Німецька компанія RWE заявляє про готовність постачати Україні газ замість Росії (4 березня)

Болгарія висловила готовність оздоровити дітей загиблих євромайданівців (4 березня)

Amnesty International повідомляє про репресії в РФ щодо противників війни (4 березня)

ЄС узгодив список 18 громадян України, активи яких будуть заморожені, серед них – і Янукович з сином (5 березня)

ЄБРР заявив про готовність надати Україні кредити на 5 млрд. євро до 2020 року (5 березня)

Президент Польщі: колишній агент Путін не може собі уявити, що Майдан був громадянською активністю українців, а не якось змовою Заходу проти Росії (5 березня)

Президент Польщі радить Путіну не брати на себе роль Конституційного суду України (5 березня)

Латвія оголосила Януковича, Захарченка, Пшонку і Азарова персонами нон-грата (5 березня)

НАТО переглядає відносини з Росією через Україну – генсек (5 березня)

Обстановка в Криму не вплине на підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС – МЗС Швеції (5 березня)

ООН не підтверджує інформацію про українських біженців (5 березня)

Євросоюз опублікував список екс-чиновників України, чиї банківські рахунки заблокують: Янукович, його сини, Клюєв, Захарченко та інші (6 березня)

Глави держав та урядів ЄС рішуче засуджують порушення Росією державного суверенітету України – заява за підсумками самміту (6 березня)

Генсек НАТО відзначив стриманість українських воїнів (6 березня)

Держдеп США опублікував список з 10 спростувань брехливих тез Путіна (6 березня)

Проведення референдуму в Криму буде йти в розріз з міжнародним правом і українською Конституцією – Обама (6 березня)

США не визнають референдум у Криму – Держдеп (6 березня)

Весь світ об’єднався на підтримку України, Росія зробила неправильний вибір – Керрі (6 березня)

Захід наполягатиме на переговорах України і Росії – Керрі (6 березня)

ОБСЄ: кримський референдум може спровокувати зіткнення між етнічними групами півострова (6 березня)

Китай підтримує територіальну цілісність України і сподівається, що Росія одумається – міністр ЗС Китаю (6 березня)

Канада призупинила економічну співпрацю з Росією (6 березня)

ОБСЄ спрямує в Україну місію з 40 військових (6 березня)

Пентагон збільшує кількість винищувачів у Прибалтиці (6 березня)

Литва та Латвія склали свій «чорний» список українських екс-чиновників (6 березня)

Рішення кримського парламенту загострює кризу – глава МЗС Швеції (6 березня)

Рішення парламенту Криму суперечить міжнародному праву та Конституції України – МЗС Литви (6 березня)

Туреччина не залишить кримських татар у біді – Ердоган (7 березня)

Американські фінансові експерти прибули до Києва, щоб допомогти українцям розшукати вивеені з України активи (7 березня)

Американський есмінець «Тракстон» йде через Босфор в Чорне море (7 березня)

Польща не фіксує потоку біженців з України і не прогнозує його – МВС країни (7 березня)

Президент США і прем’єр Японії вважають, що дії Росії загрожують міжнародному миру та безпеці (7 березня)

Українцям і татарам у Криму загрожує небезпека – комісар ОБСЄ (7 березня)

Крим є невід’ємною частиною України – МЗС Туреччини (7 березня)

Угода про асоціацію України з ЄС буде підписана найближчими днями – Меркель (7 березня)

Уряд Японії висловив готовність надати Україні фінансову допомогу (7 березня)

Нідерланди заарештували рахунки соратників Януковича (7 березня)

Конгрес США ухвалив фінансову допомогу Україні в розмірі 1 млрд.доларів (7 березня)

Канада не визнає референдуму в окупованому Криму – прем’єр-міністр країни (7 березня)

Канада заморозила активи колишніх українських чиновників (7 березня)

Обама запропонував Путіну переговори РФ з Україною і введення міжнародних спостерігачів (7 березня)

Обама виступає проти референдуму в Криму (7 березня)

ООН визнала, что Янукович більше не президент України (7 березня)

Британський прем’єр вважає проведення референдуму в Криму незаконним (7 березня)

Радбез ООН вважає незаконним референдум у Криму (7 березня)

Єврокомісія не бачить підстав для порівнянь окупації Криму з ситуацією в Косові (7 березня)

Британія пообіцяла Україні підтримку ЄС в зменшенні залежності від російського газу (8 березня)

Канада вводить візові санкції проти ряду російських офіційних осіб (8 березня)

7. Події та заяви, пов’язані з анексією Криму та спробами дестабілізації в південно-східних областях України:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики (частина західних та українських реакцій не дублюється з попередніх розділів):

Спікер ВР Криму визнав, що Росія збрехала про жертви серед громадян Росії на півострові (2 березня)

Березовського звільнили з посади командувача ВМСУ за порушення присяги (2 березня)

Російські окупанти оточили військову частину в Керчі (2 березня)

Українські військові в Перевальному заявили, що стоятимуть насмерть (2 березня)

У Джанкої росіяни зайняли колишній аеродром (2 березня)

У Криму невідомі намагалися взяти під контроль в’язниці (3 березня)

Вночі російські винищувачі двічі порушували державний кордон України – Міноборони (3 березня)

У Керчі озброєні люди намагалися штурмувати українську військову частину (3 березня)

Російські кораблі блокують українським вихід у море (3 березня)

Держприкордонслужба повідомляє про тотальні напади російських військових на українські підрозділи (3 березня)

Сепаратисти напали на екс-губернатора Донецької області Шишацького і побили його (3 березня)

Україна закликає країни – членів Радбезу ООН зробити все можливе для припинення російської агресії (2 березня)

ВР звернулася до Путіна з закликом не ухвалювати рішення про оголошення війни Україні (2 березня)

Турчинов попросив Патріарха Кирилла передати Путіну «про необхідність припинити агресію стосовно українського народу» (2 березня)

Кличко: українці повинні не допустити розколу та знищення України (2 березня)

Мінюст: рішення Донецької облради і ВР АРК про референдум – нелегітимні (2 березня)

Кравчук, Кучма і Ющенко закликають розірвати Харківську угоду (2 березня)

Рішення про перепідпорядкування міліції місцевій владі і проведення референдумів у Криму та Донецьку не мають правових наслідків – Махніцький (2 березня)

У Криму Росія продовжує нарощувати військову присутність – Турчинов (3 березня)

Україна чекає від світу реальної допомоги – Турчинов (3 березня)

МЗС України оприлюднило пункти базових угод по ЧР, які порушила Росія (3 березня)

Стягування Росією військ і техніки до східних кордонів України може свідчити про підготовку вторгнення – речник МЗС (3 березня)

«Фальшиві» мітинги кримчан влаштовують російські спецслужби – Тимошенко (3 березня)

Командири ВМСУ в зверненні звинуватили Путіна у відвертій брехні, наводячи докази присутності російських військових у Криму (4 березня)

Американські військові експерти спростували брехню Путіна, проаналізувавши зброю «невідомих військових» у Криму (4 березня)

Екіпаж «Славутича» відбив спробу абордажу – Міноборони (4 березня)

Представники нелегітимної влади Криму намагаються захопити «Чорноморнафтогаз» (4 березня)

Жодна з українських військових частин не здалася російським військовим (4 березня)

У Севастополі українські моряки виявили підводних диверсантів (4 березня)

На кордоні з Харківською, Луганською та Донецькою областями – велика кількість військової техніки Росії (4 березня)

Прокуратура Севастополя вважає незаконним розпорядження самопроголошеного мера про створення «Міської прокуратури» (4 березня)

Російські окупанти прорвалися на територію зенітно-ракетного полку під Євпаторією (4 березня)

Росія збільшила свій контингент у Криму до 16 тисяч військовослужбовців – Тенюх (4 березня)

Турчинов підтвердив, що не підписуватиме відміну «мовного закону» і закликав жителів Півдня та Сходу захищати Україну від зовнішньої агресії (4 березня)

Україна розпочала консультації з Росією і готова до «нового стилю взаємовідносин» - Яценюк (4 березня)

Омбудсмен Лутковська заявляє, що протягом останнього часу не мала заяв по порушення прав російськомовних у Криму (4 березня)

Суд визнав незаконними призначення Аксьонова прем’єром і проведення референдуму в Криму (4 березня)

Військомати не встигають реєструвати бажаючих допомогти українській армії – Парубій (4 березня)

Активісти, які підбурюють сепаратистські настрої, перебувають під наглядом Генпрокуратури – Парубій (4 березня)

МЗС звинувачує Путіна в дезінформації стосовно подій у Криму (4 березня)

Янукович не мав права просити Росію про введення військ в Україну – МЗС (4 березня)

Потік на українсько-російському кордоні зменшився, російські табори для біженців стоять порожні – Держприкордонслужба (4 березня)

Генпрокуратура почала кримінальні справи за заклики до зміни кордонів України і захоплення Донецької ОДА (4 березня)

Івано-Франківськ готовий прийняти і розмістити сім’ї кримчан (4 березня)

Львів і область готові приймати кримських біженців, з Криму вже їде 29 сімей (4 березня)

Журналісти зафіксували, що Україною гастролює одна й та сама група «патріотів Росії», видаючи себе за жителів різних міст (4 березня)

У Криму на території української військової частини затримали російського солдата (5 березня)

Кримські сепаратисти викрали генерала української прикордонної служби, згодом відпустили (5 березня)

У Криму помічений чеченський батальон ЗС Росії – Міноборони (5 березня)

Воєнних спостерігачів ОБСЄ сепаратисти не пропустили в Крим (5 березня)

Російські війська вчинили спробу захоплення зенітно-ракетного полку в Криму (5 березня)

У Севастополі невідомі відімкнули від електрики будинки сімей українських військових (5 березня)

Частини і підрозділи ЗСУ в Криму відрізані від засобів до існування через проросійських радикалів – Міноборони (5 березня)

За попередньою оцінкою 3600 російських військових перебувають на території України незаконно – МЗС (5 березня)

Генпрокуратура порушила справу проти командувача ЧФ Росії Вітко (5 березня)

ГПУ оскаржила призначення російського громадянина Чалого «мером» Севастополя (5 березня)

Суд виніс рішення про затримання Аксьонова і Константинова (5 березня)

Небажання РФ вести діалог з Україною є помилкою – МЗС (5 березня)

Джемільов: Туреччина обіцяє втрутитися в конфлікт у Криму, якщо будуть загрози кримським татарам (5 березня)

Головний рабин України вважає, що «російські структури» готують провокації в Україні (5 березня)

До Одеси прибули 80 бойовиків для захоплення ОДА – «Євромайдан-Одеса» (5 березня)

В Одесі СБУ відкрила кримінальну справу за посягання на територіальну цілісність України (5 березня)

В Миколаєві СБУ порушила справу проти організаторів антиукраїнської акції (5 березня)

За добу в Україну прикордонники не пропустили 377 росіян – потенційних провокаторів на сепаратистських мітингах (5 березня)

Російські окупанти заблокували в Севастополі штаб ВМСУ (6 березня)

Російські військові блокують 10 українських прикордонних об’єктів (6 березня)

У Севастополі «народна самооборона» і російські військові не пустили до штабу ВМСУ послів Латвії та Литви (6 березня)

Послу РФ передано ноту з вимогою підтвердити факт відсутності російських військ в Криму – МЗС України (6 березня)

Командування ЗС Росії маскує своїх солдат в Криму – МЗС України (6 березня)

Україна досі сподівається на переговори з Росією – МЗС (6 березня)

Місію військових спостерігачів ОБСЄ окупанти не пустили до Криму – МЗС (6 березня)

Лідер Меджлісу закликає ввести до Криму миротворців ООН (6 березня)

Головний рабин Одеси і Півдня закликав владу і громадян України до миру і єдності (6 березня)

Криза в Криму є проблемою для всієї Європи – Яценюк (6 березня)

Російський кримінал почав розгойдувати порядок в Українських тюрмах, закликаючи в’язнів бунтувати – Державна пенітенціарна служба (6 березня)

До Вінниці прибули перші 14 біженців з Криму (6 березня)

Львівщина прийняла на проживання 150 біженців з Півдня України (6 березня)

Центробанк Росії призначив тимчасову адміністрацію в російську філію «Приватбанку» Коломойського (6 березня)

Під час сутичок в Донецьку постраждало 7 людей (6 березня)

Після захоплення Донецької ОДА губернатор області ініціював заміну керівників облуправлінь МВС та СБУ (6 березня)

В Одесі біля облради проросійський мітинг зібрав близько 300 людей (6 березня)

Міліція вилучила зі складу «Козачого округу Одещини» партію зброї, яка призначалася для масових заворушень (6 березня)

Держприкордонслужба повідомляє про мародерство в українських військових частинах Криму (7 березня)

Заблоковані українські морські піхотинці влаштували концерт для підняття бойового духу (7 березня)

Суд зупинив рішення кримської ВР і міськради Севастополя про приєднання до Росії (7 березня)

Мер кримського міста Білогорськ виступив проти сепаратистського референдуму (7 березня)

Кримська влада не запрошуватиме на референдум західних спостерігачів, яким «не довіряє» (7 березня)

ЦВК попереджає, що використання для референдуму в Криму списків виборців з попередніх виборів є незаконним (7 березня)

Референдум в Криму технічно неможливо провести 16 березня – ЦВК (7 березня)

Суд заарештував самопроголошеного «донецького губернатора» на 2 місяці (7 березня)

Нацрада з питань телебачення закликала провайдерів утриматися від ретрансляції чотирьох російських попагандистських телеканалів (7 березня)

В Придністров’ї вербують провокаторів для безладів в Одеській області – МЗС (7 березня)

Світова громадськість не визнає результати референдуму в Криму – Яценюк (7 березня)

Одеська міськрада офіційно спростувала інформацію російських ЗМІ про начебто заборону школярам говорити російською (7 березня)

У Донецьку близько 200 бойовиків намагалися захопити вишку «Украероруху» (7 березня)

Міграційна служба Росії спростувала повідомлення російських ЗМІ про тисячі біженців з України (7 березня)

Білорусь і Казахстан відмовилися посилати спостерігачів на кримський референдум (7 березня)

Україна наполягає на присутності міжнародних спостерігачів на референдумі в Криму, попри його незаконність – Дещиця (8 березня)

Україна закликала Росію не блокувати в ООН і ОБСЄ рішення щодо направлення спостерігачів в Крим (8 березня)

Глава Меджлісу звернувся з проханням до Обами попередити етнічні чистки в Криму (8 березня)

Інші теми, про які Перший канал не повідомляв протягом звітного тижня:

«Правий сектор» заявляє, що не звертався до терориста Доку Умарова (2 березня)

Генпрокуратура порушила проти Януковича ще одну кримінальну справу – за заклик до повалення конституційного ладу (2 березня)

Дніпропетровську область очолив Коломойський, Донецьку – Тарута (2 березня)

Уряд відновив роботу по підготовці Асоціації з ЄС (2 березня)

У Мінську затримані учасники акції солідарності з Україною і журналісти (2 березня)

Луцька міськрада заборонила в місті рекламу «Українського вибору» Медведчука (3 березня)

68% українців за те, щоб Україна і РФ були незалежними, але дружніми державами – опитування Фонду «Длемініціативи» і КМІС (3 березня)

В МЗС заявляють, що російський уряд ігнорує будь-які спроби діалогу з боку України (3 березня)

Україна просить США, ЄС і НАТО допомогти в захисті ядерних об’єктів (3 березня)

МЗС підтримує ідею місії ОБСЄ в Україну (3 березня)

Всеукраїнська рада церков закликала Путіна припинити агресію (3 березня)

Сайт МВС розмістив об’яву про розшук Януковича (3 березня)

За попередньої влади в СБУ працювали агенти федеральних служб Росії – генпрокурор (3 березня)

Українська діаспора в Росії відкритим листом виступає проти введення російських військ в Україну (3 березня)

У російському міністерстві озвучили ідею переселити тих українців, які приймуть російське громадянство, на Магадан і Чукотку (3 березня)

Нардеп Москаль вимагає від МВС і ГПУ покласти край безчинствам Саші Бєлого в Рівному (4 березня)

Кілька сотен росіян мітингують під Міноборони в Москві проти вторгнення до України (4 березня)

Угоду України з МВФ буде підписано і виконано – Яценюк (4 березня)

Міністр молоді та спорту України бойкотуватиме Паралімпійські ігри в Сочі (4 березня)

На східних кордонах України прикордонники посилили контроль (4 березня)

Міносвіти скоротить викладацьку бюрократію – Квіт (4 березня)

Всеукраїнська рада церков підтвердила легітимність нової української влади і засудила агресію Росії (4 березня)

Австрійці зупинили продаж «Райффайзен Банку Аваль» в зв’язку зі зміною ситуації в Україні (4 березня)

68% українців проти об’єднання з Росією, 12% - за – опитування Фонду «Демініціативи» і КМІС (4 березня)

Зростання українського фондового ринку вже становить 7% (4 березня)

Олімпійці України відкритим листом закликали до миру (4 березня)

Націоналізм не має нічого спільного з нацизмом – заява «Правого сектору» (4 березня)

«Газпром» з квітня відміняє пільги на постачання газу в Україну (4 березня)

Виплата пенсій кримчанам почалася на день раніше графіку – Мінсоцполітики (4 березня)

Кубів дозволив банкірам вільний доступ в Нацбанк (4 березня)

Доллар на міжбанку піднявся до 11 грн за доллар (4 березня)

З фракції Партії регіонів вийшли ще 2 нардепи (4 березня)

Яценюк: РФ відмовилася бути гарантом мирної угоди 21 лютого, а Янукович її порушив, відмовившись підписувати рішення про повернення Конституції 2004 року (4 березня)

УДАР закликав відмовитися від російського кредиту (5 березня)

Центробанк Росії за один день кримської інтервенції змушений був продати понад 11 млрд. доларів з валютного резерву, щоб не обвалився рубль (5 березня)

Центри російської культури в Україні заявляють, що не відчувають утиску своїх прав і не потребують російського захисту (5 березня)

В порядку денному української влади заявки на членство в НАТО нема – Яценюк (6 березня)

Генпрокуратура відкрила дві кримінальних справи проти Януковича за спроби захоплення державної влади (6 березня)

Генпрокуратура планує скоротити 1 тисячу посадових одиниць (6 березня)

Громадська комісія з прав людини вимагає від СБУ порушити кримінальну справу проти Януковича за заклик до введення російських військ в Україну (7 березня)

Губернатор Донецької області вважає, що в регіоні треба захищати не російську, а українську мову (7 березня)

Міліція і «самооборонці» спільно затримали в Києві мародерів, які грабували офіс (7 березня)

Київський військовий ліцей імені Богуна заявив про готовність прийняти на навчання вихованців Севастопольського військово-морського ліцея (7 березня)

Яценюк пообіцяв, що всі чиновники уряду літатимуть економ-класом (7 березня)

Адвокати заявляють, що під амністію «в’язнів Майдану» потрапили чотири викрадача сина народного депутата (7 березня)

Україна не здатна дати військову відсіч російським окупантам у Криму – віце-спікер Кошулинський (7 березня)

Інтерпол отримав запит на затримання Януковича (7 березня)

СНБО назвав брехнею інформацію про невиплату пенсій і зарплат на Півдні та Сході України (7 березня)

«Правий сектор» заявляє, що лідер Ярош балотуватиметься в президенти (7 березня)

УДАР готовий підтримати кандидатуру Юрія Луценка на виборах мера Києва (7 березня)

УДАР заявляє про необхідність негайно закрити поромну переправу Крим – Кубань і повітряне сполучення з Росією (7 березня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2235
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду