Олександр Півнюк: «Більшість каналів на захоплених бандитами вежах – українські»

Олександр Півнюк: «Більшість каналів на захоплених бандитами вежах – українські»

21 Червня 2014
8372
21 Червня 2014
17:00

Олександр Півнюк: «Більшість каналів на захоплених бандитами вежах – українські»

8372
Гендиректор Концерну РРТ відповів на закиди своїх опонентів про «здачу» телевеж терористам і намагання нібито створити новий «Зеонбуд», а також розповів про плани КРРТ в отриманні цифрової ліцензії
Олександр Півнюк: «Більшість каналів на захоплених бандитами вежах – українські»
Олександр Півнюк: «Більшість каналів на захоплених бандитами вежах – українські»

Олександр Півнюк із перших днів після призначення наприкінці квітня на посаду генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення наразився на спротив частини колективу, який об'єднався в координаційну раду та почав висувати новому керівництву звинувачення, починаючи від здачі об'єктів Концерну терористам і закінчуючи нібито намаганням довести КРРТ до банкрутства, а на його базі створити новий «Зеонбуд» - приватне підприємство, яке має стати провайдером цифрового телебачення.

 

У Держспецзв'язку, до підпорядкування якого входить Концерн, не виключають, що спротив частини колективу пов'язаний з аудитом і перевіркою діяльності КРРТ часів попереднього очільника - в. о. гендиректора Костянтина Захаренка. А за даними журналіста «Еспресо.TV» Артема Шевченка, щодо екс-керівництва навіть відкрито кримінальне провадження.

 

Пан Півнюк спершу не хотів коментувати конфлікту всередині колективу, мовляв, це внутрішні справи Концерну. Однак коли опоненти вийшли зі звинуваченнями на прес-конференцію, а після цього зірвали брифінг пана Півнюка і голови Держспецзв'язку Володимира Звєрєва, «Детектор медіа» вдалося поспілкуватися з гендиректором Концерну РРТ. В інтерв'ю він прокоментував закиди, які йому висувають, та розповів про плани отримання ліцензії провайдера цифрового телебачення.

  

«Навіть на тих об'єктах, які під контролем у бандитів,

мовить більше половини українських телеканалів»

 

- Олександре, ваші опоненти вас постійно звинувачують у зв'язках з Володимиром Сівковичем. Чому вас називають людиною Сівковича?

- Мене нічого не пов'язує з Володимиром Сівковичем. Тут потрібно ще розібратися, які ЗМІ і чому про це пишуть. Я пропрацював на багатьох телеканалах. І мене чомусь вирішили пов'язати тільки зі засновником каналу СТБ. А чому не із засновниками каналів К1, К2 чи «Мегаспорт»? Крім того, я на СТБ працював при багатьох засновниках, а мене вирішили пов'язати чомусь тільки із Сівковичем.

 

- Чи справді на базі КРРТ створюється дочірнє приватне підприємство, яке має отримати цифрову ліцензію?

- Концерн РРТ є державним підприємством, яке за визначенням не може створювати приватні підприємства. Я до останнього свого призначення генеральним директором у Концерні пропрацював 5 років, і ніколи в мене не було бажання все це передати в приватні руки. Питання створення підприємств не піднімалося і не піднімається.

 

- Вас звинуватили в тому, що нове керівництво блокувало відновлення мовлення в Криму? Чи можна було щось зробити, щоб його відновити?

- Коли відбувалися події в Криму, виконувачем обов'язків гендиректора КРРТ був Костянтин Захаренко. Тому це його команда ніяк не відреагувала на мовлення російських каналів у Криму.

 

- А можна було щось зробити?

- Можна. Для того щоб зараз відновити мовлення в Криму (півсотні об'єктів РТПЦ Автономної республіки Крим розташовані на території, окупованій росіянами), то зараз на це має бути воля окупантів.

 

Щодо обладнання, яке передала нам Польща, за допомогою якого нібито можна відновити мовлення українських каналів у Криму, то це питання має зараз вирішитися на рівні Міністерства доходів і зборів. Фізично мовити з материкової частини на Крим можливо, але ефект буде не той, ми не стільки зможемо передавати сигнал, скільки просто глушити їхній. І то заглушимо тільки північну степову частину Криму. Ми зацікавлені отримати передавачі з Польщі як гуманітарну допомогу, але вони ще не дійшли до України, наразі це питання до митниці. Це дуже потужні передавачі, які ми самі зараз купити не в змозі.

 

  

- Скільки потрібно часу, щоб відключити вежі в Донецьку й Луганську, щоб не пускати в ефір російське телебачення і радіомовлення? Хто приймає рішення про відключення мовлення?

- Можна відключити за 10 хвилин. Це можуть зробити енергетики, які просто можуть відключити рубильник. Але вони зараз під тиском бойовиків, працюють під дулами пістолетів, і не можуть нічого вимкнути.

 

Крім того, в нас не всі об'єкти на сході захоплені, і там транслюються українські телеканали, хоча й не всі. Зокрема, з 10 наших об'єктів у Донецькій та Луганській областях через пошкодження виведені з ладу чотири, а на решті шести в нас частково мовлять українські телеканали. Якщо хтось наполягає взагалі вимкнути мовлення, то тоді наші громадяни не отримають і українських каналів.

 

Ми зараз проводимо відповідні консультації з компетентними органами. Ми просили виключити електроенергію, але виключення не допоможе, бо ми тоді взагалі знищимо населенню доступ до українських телеканалів.

 

Російські канали наказали ввімкнути бандити. Переважно російські канали мовлять через кабельні мережі.

 

- Скільки об'єктів Концерну РРТ в Україні наразі захоплено сепаратистами?

- Шість об'єктів перебувають під контролем сепаратистів у Донецькій та Луганській областях.

 

 

 

 

- Які плани щодо цих веж у КРРТ?

- У планах якнайшвидше відновити українське мовлення на діючих об'єктах і відновити об'єкти, виведені з ладу.

 

На горі Карачун знаходиться наш військовий підрозділ, оточений бандитами. На лінії фронту жили наші люди, які боялися виходити на роботу, деякі пробиралися стежками, що потім замінували. У Слов'янську частина людей вже виїхала, але є частина тих, хто готовий працювати. Там частина нашого об'єкту зруйнована - лінії електропередач (основна і резервна), і підірвана міна на антеновому стику. Будівля і вежа залишилися, але немає електроживлення.

 

У Маріуполі, коли кидали коктейлі Молотова на територію нашого об'єкту, то наші люди, щоб не допустити пожежі, вибігали й самі гасили, не чекаючи військових. Це відбувається під тиском сепаратистів, які залякують і б'ють людей.

 

- Ваші люди на сході України отримують зарплату?

- Так, навіть якщо блокуються банківські картки, то намагаємося їм передати гроші, бо люди там під вогнем працюють. Повторюю: більшість каналів на захоплених бандитами вежах - українські.

 

- Чи вже охороняє вежі воєнізована охорона?

- Всі важливі стратегічні об'єкти знаходяться під посиленою охороною і Нацгвардії, і внутрішніх військ. Ми тут не тільки працюємо разом із силовими структурами, а й залучили для підсилення деякі охоронні фірми.

 

- Що насправді сталося на одному з ваших підприємств у Святошинському районі столиці, де нещодавно вирізали дерева і поділили землю?

- Вирізали дерева на тій території, яка колись відійшла до міста. Я просив людей, які заявляли про це, надати документи, що ця земля належить КРРТ, але вони досі їх не надали. З їхнього боку це виглядає як саботаж доказів. У мене на сьогодні немає доказів, що ця земля належить Концерну.

 

- Яким чином ви будете врегульовувати конфлікт усередині колективу, з яким підписали меморандум?

- Коли я прийшов у Концерн, ми підписали з колективом меморандум і домовилися, що всі разом працюємо на розвиток підприємства, на те, щоб ми отримали цифрову ліцензію. Всі ці питання залишаються актуальними. На сьогодні так звана координаційна рада себе вижила, ті особи, які називають себе членами координаційної ради, не є представниками всього колективу. Будемо розбиратися. Хочу зрозуміти, чому вони так роблять, звідки диригування цих питань. Нам треба йти вперед, а нас відволікають наклепами про те, що я тисну, що я представник старої влади, що хочу створити приватні структури тощо. Я тільки перший місяць як прийшов, і що, відразу почав створювати приватну структуру?

 

- Що за люди перевіряють фінансову діяльність Концерну РРТ, чому цього не робить Держфінінспекція?

- Як тільки я прийшов, почалася ревізія й аудит. Працюють і незалежні аудитори, й представники Держфінінспекції.

 

 


 

- Чому було відсторонено від своїх обов'язків працівника, який згідно зі службовими повноваженнями відповідає за боротьбу з корупцією в Концерні? Члени координаційної ради зазначали, що він був відсторонений після того, як почав цікавитися новими призначеннями.

- Він ходить на роботу, працює і виконує свої обов'язки. Я перерозподілив обов'язки, він раніше виконував частину обов'язків за сумісництвом, а тепер як начальник відділу внутрішнього аудиту виконує лише свої основні обов'язки. Я керівник підприємства, і саме я визначаю, хто відповідно до своєї фаховості може виконувати ту чи іншу роботу.

 

- Вам представники вашого колективу закидали, що ви проплатили рахунки за електроенергію по захоплених об'єктах у Донецькій та Луганській областях, а попередній керівник начебто після перших захоплень у Криму заборонив платити за електроенергію на захоплених вежах. Таким чином ви нібито порушили вказівку РНБО, тому що, оплачуючи електроенергію об'єктів, які в руках терористів, ви фактично фінансуєте терористів. Як ви можете прокоментувати таке звинувачення колективу?

- У нас не так уже багато об'єктів захоплено. У нас є відповідні угоди в Луганській та Донецькій областях. Не сплачуючи за електроенергію, ми припиняємо мовлення й українських телеканалів. Навіть на тих об'єктах, які під контролем у бандитів, мовить більше половини українських телеканалів. Терористи переважно вимагають відключати Перший національний, «1+1» і 5 канал і включати замість них російські канали. Решта українських каналів мовить.

 

У Донецьку ми двічі відновлювали мовлення українських каналів. Перший раз терористи увірвалися зі своїми спеціалістами, наші не брали участі в переналаштуванні передавачів. Другий раз терористи пригрозили, що якщо не виконуватимуть їхніх вказівок, вони зараз усіх повбивають. У Луганську в нас біля РТПЦ стояли два батальйони внутрішніх військ у дворі, потім в один момент вони щезли, натомість прийшли міліція з бандитами. Наші люди просили міліцію їх захистити, а у відповідь чули: «А вони ж вас не вбивають?».

 

 

«Ми будемо подаватися на отримання ліцензії й оператора,

і провайдера цифрового телебачення»

 

- Яким чином ви плануєте отримати цифрову ліцензію для Концерну РРТ? Чи будуть ваші плани винесені на публічне обговорення?

- Ми хотіли публічно це обговорити на прес-конференції, але нам не дали. У державній програмі впровадження цифрового телебачення виконавцем заходів із забезпечення подвійного покриття території України сигналом цифрового мовлення визначено Концерн РРТ. Коли запрацює Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, ми звернемося до неї. Ми хочемо з усіма співпрацювати, і зараз над цим працюємо.

 

- А ви вимагатимете скасування надання ліцензії на цифрове мовлення «Зеонбуду»?

- «Зеонбуд» - зараз один із суб'єктів діяльності в інформаційному колі. Що з ним робити - це питання до Верховної Ради. Зараз «Зеонбуд» є нашим партнером, ми з ним працюємо.

 

Моя позиція полягає в тому, що першу ліцензію на цифрове мовлення мав отримати Концерн РРТ. 2011 року я пішов із Концерну на знак протесту проти того, що Нацрада не дала нам ліцензії. Ми з 2005 року відпрацьовували концепцію, а зараз основним виконавцем державної програми є «Зеонбуд». Ми побудували сегменти синхронних цифрових зон у Київській, Житомирській, Одеській областях, відпрацьовували питання, щоб розпочати в кількох містах цифрове мовлення. Але в нас не було розуміння Нацради.

 

 

 

Тепер ми сподіваємося, що нова Нацрада буде вирішувати питання не тільки приватного бізнесу, а саме Концерну РРТ. Досі ніхто не оприлюднив, кому належить «Зеонбуд». Але на сьогодні вони наші партнери, і ми виконуємо попередню угоду із «Зеонбудом».

 

- Що буде із «Зеонбудом», якщо вам вдасться отримати цифрову ліцензію?

- Нехай «Зеонбуд» будує свій бізнес. Ви знаєте, в нас є багато кабельних операторів. Так само може бути й у цифрі. Наразі наше підприємство є оператором зв'язку з технічного обслуговування цифрової мережі. А реально «Зеонбуд» є провайдером цифрового мовлення на 32 канали. Тому ми з ними співпрацюємо. Якщо ми отримаємо цифрову ліцензію, то ми будемо й оператором, і провайдером, і будемо надавати послуги. Ті гроші, що платять нині телеканали, ми будемо використовувати на свій розсуд.

 

- Ви знизите оплату? Це буде демпінг цін?

- Це не буде демпінгом, це будуть обґрунтовані розцінки. Дельту собі ми залишати не будемо.

 

Згідно з програмою, ми маємо розбудувати два покриття, тобто два мультиплекси. Ми вбачаємо, що один повинен мати 100%-ве покриття. Це саме ті телеканали, які створені на державні кошти, на гроші з місцевих бюджетів. Решта має йти на ті телеканали, які зараз є в ефірі. Для чого нам потрібне 100%-ве покриття? Це соціальний проект. Тому що «Зеонбуд», в основному, розбудував мережу там, де є піплметри, це здебільшого міста з населенням більше 50 тисяч. І якраз якщо Концерн буде приватний, він не буде розвивати стопроцентне покриття, а ми за те, щоб одне було 100%, а інше поступово до цього наближалося.

 

Ми розуміємо, що частот мало, але ми будемо будувати таким чином: де можливо - прораховуються частоти, де неможливо - деякі сусідні об'єкти для підсилення працюватимуть у синхронному режимі. А як тільки в регіоні вимикатиметься аналогове мовлення, одразу знайдуться частоти і обладнання для того, щоби включити там цифру. Таким чином, ми забезпечимо 100%-ве покриття.

 

І ми розуміємо, що грошей ми так не заробимо, бо піплметри там не стоять і телеканали не дуже зацікавлені, тому радше треба очікувати, що частина грошей на цю програму прийде з бюджету. Питання буде не в тому, як ми вигідно побудуємо телебачення, а через рік стоятиме питання, чи взагалі в нас буде телебачення.

 

 

 

- Через рік, 17 червня 2015 року, Україна має перейти на цифрове мовлення. Встигаєте за рік, чи треба буде відкладати терміни?

Олександр Богданов, директор з розвитку Концерну РРТ: Як прописано в Женевській угоді, 17 червня не вимикається аналогове телебачення, а воно втрачає свою міжнародну підтримку. Це стосується того, що якщо Україна не буде створювати завад на своїх кордонах, ніхто нас не змусить вимкнути аналогове телебачення. У документах «Женеви-2006» написано: не створювати завад. Росіяни, наприклад, відклали перехід на цифрове телебачення до 2018 року.

 

Якщо ми не будемо створювати завади на західному кордоні, то можемо аналогове мовлення або вимкнути, або знизити потужність, тобто воно може в нас продовжуватися ще рік або два. Це не трагедія для українського споживача.

 

По-друге, головний орган, який регулює ці питання - Нацрада. У них є такий документ, як План розвитку національного телерадіоінформаційного простору, який прописує всі шляхи, сподіваємося, ними йдуть. Але до цього часу Нацрадою не створено і не винесено на загал Плану вимкнення аналогового мовлення. Тобто ніхто не знає, коли це буде і як це буде. ЗМІ і громадські організації, телеканали і Концерн РРТ неодноразово зверталися, щоб Нацрада пояснила, яким чином це відбуватиметься. Але зміна влади, зміна складу Нацради і їхня нинішня недієздатність веде до того, що цей процес відкладається.

 

 

 

Тому я вважаю, що 2015 року не буде повального вимкнення аналогового ТБ. Якщо будуть завади, будемо знижувати потужності і паралельно будувати ту мережу, про яку говорив Олександр Володимирович Півнюк.

 

У нас уже є всі розрахунки по наших об'єктах, ми готові подати документи до Нацради, Українського державного центру радіочастот, щоб вони визначалися з потужностями і телевізійними каналами (частотами. - ТК), і як тільки ми зрозуміємо, що нам ідуть назустріч, тобто буде прийнято рішення про видачу КРРТ цифрової ліцензії, ми можемо розраховувати на фінансову підтримку цього процесу. Ми будемо подаватися на отримання ліцензії й оператора, і провайдера.

 

- А коли плануєте подати документи до Нацради, а то вас звинувачують у затягуванні процесу?

- Ви ж розумієте, подати документи в Нацраду, яка не працює, - це все одно що викинути їх на смітник. Як тільки буде легітимна Національна рада, яка буде проводити засідання і приймати рішення, ми відразу передамо.

 

Ще один принцип нашого соціального продукту - доступ до телеканалів має бути відкритим, а не кодованим. Уявіть собі, що треба купувати сеп-топ-бокс із системою кодування. Тоді через ґаджети ви не зможете приймати цифрове телебачення. Якщо доступ буде відкритим, тоді це справді буде соціальний проект. Ми розуміємо, що з кожним роком дешевшають як телевізори, так і сеп-топ-бокси. Багатомільйонна аудиторія, яка має в себе сучасні телевізори, які підтримує цифровий формат, зможе приймати цифрове телебачення, якщо не буде кодування.

 

Фото Світлани Остапи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8372
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду