МВС розслідує зловживання очільників Концерну РРТ – джерела «Еспресо.TV»

МВС розслідує зловживання очільників Концерну РРТ – джерела «Еспресо.TV»

25 Квітня 2014
7685

МВС розслідує зловживання очільників Концерну РРТ – джерела «Еспресо.TV»

7685
МВС розслідує зловживання очільників Концерну РРТ – джерела «Еспресо.TV»
МВС розслідує зловживання очільників Концерну РРТ – джерела «Еспресо.TV»

22 квітня правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за фактами зловживання посадовцями Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення своїм службовим становищем, що спричинило настання тяжких наслідків (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу). Досудове розслідування проводить головне слідче управління МВС. Про це йдеться в довідці в кримінальному провадженні, оприлюдненій журналістом-розслідувачем Артемом Шевченком у матеріалі на «Еспресо.TV».

 

Як повідомив «Детектор медіа» Артем Шевченко, він отримав довідку, а також матеріали оперативно-розшукової справи, що проводилася у 2010 році, із власних джерел у правоохоронних органах, яким він довіряє.

 

У довідці головного слідчого управління МВС від 22.04.2014 йдеться про те, що у вересні 2010 року тодішній генеральний директор Концерну РРТ Анатолій Антоненко, його перший заступник Вадим Самсоненко, заступник гендиректора - голова тендерного комітету Концерну Костянтин Захаренко та головний бухгалтер Людмила Шило під час проведення тендерів на реконструкцію, фарбування ретрансляційних веж по всій території України та тендерів на закупівлю ком'ютерного обладання «вступили у злочинну змову з керівництвом ТОВ «Альпініст» та ТОВ «Технології енергозбереження сервіс», яким, зловживаючи службовим становищем, незаконно надали переваги при проведенні тендерів». А в подальшому «отримали від представників комерційних структур грошові винагороди».

 

 

За даними Артема Шевченка, протягом 2010 року тривала глибока оперативна розробка керівництва Концерну РРТ Антикорупційним бюро ГУБОЗ МВС України, яка проводилася із застосуванням відео та аудіо-спецтехніки. Зокрема, він цитує довідку, складену за результатами кількамісячної роботи спеціально для тодішнього першого заступника міністра внутрішніх справ Сергія Черниха, у якій ідеться про хабарі розміром від $ 20 тис. до $ 50 тис., а також «відкати» в розмірі 15% від загальної суми проведення тендеру. Також журналіст наводить відео оперативників:

 

 

 

 

У 2010 році, за словами пана Шевченка, оперативно-розшукова справа не дійшла до відкриття кримінальної справи та до судового розгляду. Але нині МВС реанімувало розслідування.

 

Це не перші розслідування щодо посадовців Концерну РРТ. У 2012 році прокуратура Шевченківського району Києва порушила кримінальну справу стосовно колишнього головного бухгалтера Києво-Святошинської філії державного Концерну РРТ за звинуваченням у привласненні 7,5 млн грн., що належали державній установі.

 

«Детектор медіа» зателефонувала до заступника генерального директора Концерну РРТ Костянтина Захаренка, щоб отримати його коментар. Пан Захаренко повідомив, що перебуває на нараді та попросив зателефонувати пізніше. Поки що повторно зв'язатися з ним не вдалося.

 

Нагадаємо, 23 квітня об'єднана профспілка Концерну РРТ звернулася з відкритим листом до РНБО, Адміністрації Президента, Верховної Ради, Кабміну та СБУ, у якому заявила, що «нове керівництво Держспецзв'язку має намір своїми діями підірвати інформаційну безпеку в Україні, сприяє загарбницьким діям Російської Федерації, ставить під загрозу проведення виборів Президента України».

 

У Концерні РРТ керівництву Держспецзв'язку закидають саботування звернення КРРТ про забезпечення охорони й оборони його об'єктів, втручання в господарську діяльність Концерну шляхом призначення перевірки фінансово-господарської діяльності, спроби відсторонення в.о. гендиректора КРРТ Костянтина Захаренка, зупинення виконання Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні.

 

Голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Володимир Звєрєв відкинув звинувачення в «саботажі» та втручанні в господарську діяльність КРРТ. Він підтвердив проведення внутрішнього аудиту фінансово-господарської діяльності Концерну РРТ. За йог ословами, Держспецзв'зяку наразі не має суттєвих претензій до роботи пана Захаренка і, відповідно, не має підстав для його звільнення. Але написання відкритих колективних листів, на думку пана Звєрєва, можна розглядати як прояв боротьби пана Захаренка за посаду та бажання «прикритися профспілками», щоб «упередити» можливі виявлення порушень за результатами аудиту.

 

Держспецзв'язку розцінює дії керівника Концерну як «спробу надати тривіальній адміністративно-господарській ситуації, яка є типовою для повсякденних стосунків між органом управління та підприємством, що знаходиться у сфері його управління, сенсаційного та політичного характеру».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7685
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду