Вадим Карп’як: «Якби наш радіобізнес був розвиненим, то знайшовся б формат і для Зіброва»

15 Травня 2007
19798
15 Травня 2007
13:27

Вадим Карп’як: «Якби наш радіобізнес був розвиненим, то знайшовся б формат і для Зіброва»

19798
Забіг радіостанцій в одну форматну нішу вносить деструктив в рекламний ринок. Інтерв’ю з програмним директором ФДР.
Вадим Карп’як: «Якби наш радіобізнес був розвиненим, то знайшовся б формат і для Зіброва»

«Детектор медіа» продовжує дискусію про нацпродукт у радіоефірі українських станцій. Нагадаємо, що ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»  вимагає, щоби в загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців становили не менше 50 %. Проте учасники ринку твердять, що вимога закону є репресивною: хронічно бракує української музики. Що пісні українських виконавців, які підпадають під вимоги формату, а їх обмаль, фактично повсякчас перебувають у стані «гарячої ротації», а результатом такого «протекціонізму» може стати те, що їхнє звучання зрештою викликатиме не симпатії слухачів, а негатив, як від переїдження.

 

Не сумніваючись в справедливості твердження радійників щодо того, що українського музичного продукту мало – звісна річ, мало, і, звісно, що хотілося би, аби його було набагато більше, «ТК», втім, вирішила з’ясувати в експертів, наскільки його мало, чи достатньо цього «мало» для виконання вимог Закону про телебачення і радіомовлення, і чи не перебільшують учасники ринку загроз «гарячої ротації».

 

Вадим Карп’як, програмний директор ФДР, пропонує таку математичну формулу для підрахунку кількості українського музичного продукту, що є на ринку. Щотижня  від  2001-го року ФДР розсилає по радіостанціях  збірки українсько-російської музики (до того, через брак матеріалу, ці розсилки робили рідше, але вже від 2001-го (!) треків стало вистачати на повноцінну розсилку). На диску  в середньому 10 українських пісень, в тому числі і російськомовних українців. Тобто щотижня мінімум 10 вітчизняних композицій надходить на радіостанції. І так 50 тижнів на рік. «Отже, по мінімуму ми розіслали 3000 пісень. З них відсотків 30 цілком заслуговують на пристойну присутність в ефірі. Все інше може мати помірні ротації, чи звучати в спецпроектах станцій», - говорить Карп’як. Відповідно, виконати закон про 50-відсоткову квоту музичного нацпродукту в ефірі – можливо.

 

Проблема ж того, що радіостанції воліють радше полемізувати з законом, ніж намагатися його виконати, полягає, на думку мого співрозмовника, в тому, що в країні за багато років не запрацювали ні нормальні шоу-бізнесові, ні радіо-бізнесові принципи роботи.

 

 

-  Учасники ринку говорять про те, що квоти на нацпродукт запроваджуються надзвичайно жорстко, пропонують переглянути їх у бік зменшення…

-   На мій погляд, закон запроваджує квоти ліберально. По-перше, пріоритетною лишається вимога ліцензії: тобто якщо в ліцензії радіокомпанії записано 20% української музики, то вони так і мають виконувати умови ліцензії. Норма закону 50% є обов’язковою для тих компаній, які зараз отримують нову ліцензію, або проходять переліцензування. Тобто, чим ближчим буде час переліцензування, тим більше наростатиме паніка серед радіокомпаній, тому що – і це друга частина запитання – 50% форматної музики їм буде… важко набрати, адже закон не враховує усього розмаїття музичних форматів. Наприклад, уявімо собі, що в Україні з’явилася джазова станція. Так от  для неї набрати національної музики було би нереально; так само як добротних танцювальних форматів, гіп-гопу…  У дуже скрутній ситуації опинилися б різновиди формату Old Hits, якщо йдеться про правильно спрограмовану станцію такого формату, а не про фолк і хори… Отже, до цих станцій регуляторним органам не варто прискіпуватися.

 

-   Чи можна сказати, що ця норма закону вбиває форматність як таку і примушує станції працювати в тому дусі, в якому вони працюють і зараз: коли їх неможливо відрізнити одна від одної?

-   Я би сказав інакше. Справді, радіоформати в Україні є до певної міри поняттям ефемерним. У нас більшість штовхається ліктями на 20 квадратних сантиметрах – типу в HOT AC або CHR. Але форматність – ринкова вимога, за розгалуженістю форматів оцінюють зрілість радіоринку, а український радіобізнес ще дуже молодий, якщо не сказати дитячий, він переживає хвороби росту. І я думаю, що хвороба «одностайних забігів» скоро закінчиться. Адже дивися, що виходить. В гонитві за рейтингами  всі побігли в HOT AC і споріднені формати.  Але рейтинги на радіо – це смішно, це просто мавпування телебачення. А як у телебаченні? Вимірюються рейтинги, в кого більший рейтинг і більша частка аудиторії – той крутіший, той дорожче продає свою рекламу… Але «міряти» радіо піплметрами – надзвичайно дорого. Тому практикується метод так званої щоденникової панелі: людям по Києву, припустімо, роздаються щоденнички і вони мають відзначати кожні 15 хвилин, що вони слухали протягом дня. Ясно, що при такому вимірюванні дуже велику похибку треба робити на особистий фактор… Скажу більше: в Україні немає об’єктивних рейтингів, бо кожна радіостанція, замовляючи статистику, тим чи іншим чином «вимальовує» кінцеву цифру під себе. Все це по-перше. А по-друге, радіостанції в нормально розвинутій бізнесовій ситуації  не цікавить рейтинг, а цікавить так званий «час безперервного слухання»: тобто коли людина слухає цю хвилю і сприймає її від і до: і музику, і програми, і рекламу, і заставки… Тобто у радіостанції може бути тільки 30 тисяч слухачів, але всі вони будуть слухати тільки тебе. І вже тоді, як ти маєш чітке уявлення про те, хто тебе слухає, ти приходиш по гроші до «свого» рекламодавця. У нас же всі женуться за рейтингом, що вносить деструктив і в рекламний ринок. Замислись, як  ми слухаємо радіо? Увімкнув, послухав класну пісню, почався рекламний блок – перемкнув на іншу хвилю. Причому на будь-яку іншу хвилю, бо формат же фактично у всіх той самий – важливо, що перемкнув «на пісню», а не на рекламний блок. Ось і збитки: реклама не досягає цільової аудиторії – несе збитки рекламодавець; рекламодавець неохоче іде на радіо – несуть збитки станції. А тим часом за статистикою 30% медіа-реклами в США – це радіореклама, бо там це бізнес, а в нас – скажу відверто – розвага. Тобто відповідь така: український ринок має рухатися у напрямку диференціації, а не штовхатися ліктями на 20 квадратних сантиметрах.

-    

-   Так я про те і запитую: радіостанції твердять про те, що музичного матеріалу бракує, що вони всі мають транслювати ті самі «рекомендовані» Нацрадою українські треки, отже, «штовхатися на 20 квадратних сантиметрах»…

-   Це палиця з двома кінцями. З одного боку, на радіостанції зараз тиснуть, і вони відбиваються, як можуть. Справді деякі формати виконати неможливо – хто сперечатиметься? До того ж наша держава каже «а» (приймає квоти) і не каже «б».  Адже вимога закону є, а підтримки музичного продукту – немає. Як нормально працює цивілізована схема? З’являється група «Н» в місті, припустімо, Коломия. На неї звертає увагу місцева радіостанція і починає її транслювати, бо всім цікаво, що грають ці хлопці, які вчилися з нашими дітьми в одній школі і які ходять по тих самих вулицях, що і ми. Якщо ця пісня стає популярною, то її ставить в ефір обласна радіостанція, бо це «наше», а тоді місцева рекордингова компанія звертає на групу увагу і помагає записати перший диск. І якщо цей диск виявляється успішним, то вже тоді на них звертає увагу київська рекордингова компанія, яка вкладає в них ще більше грошей і виводить їх на всеукраїнський рівень... Але у нас все не так: групи в Україні є, тільки їх ніхто не шукає, бо навіть самі пошуки, ця цілеспрямована робота, коштує немалих грошей.

 

-   Тим часом поруч є Росія, де «музичний завод» працює…

-   Там завод працює, російської музики в Україні на радіо валом, але, на наше щастя, російська музика не має цілеспрямованої ротаційної політики. От подивімося на картинку топ-40: в ефірі росіян багато, а в топі – мало. На моїй пам’яті останній раз на перше місце в топі потрапляла пісня із серіалу «Не родись красива» - коли розпочався серіал, на ній всі повернуті були. Але це хаотичне потрапляння пісні в ТОП, а цілеспрямоване потрапляння пісні в ефір забезпечує саме рекординґова  компанія, або відповідна продюсерська компанія, яка знає, коли саме пісню треба закинути на радіо в ротацію, коли випустити кліп на телебачення, коли пісню підтримати реміксом, коли саме її поставити, щоби не перетнутися з виконавцем, який працює на цьому самому полі, де проїхатися з концертами, де дати інтерв’ю… Це все технологія. А в Україні досі існує міф, буцімто за ротації платити не потрібно. За ротації платити треба скрізь, точніше за технології просування, тільки в світі це робиться, по-перше, прозоро, по-друге, грамотно.  

 

-   Але: ми досі обговорюємо питання, чи вистачає українським радіостанціям українського музичного продукту для виконання «Закону про телебачення і радіомовлення». З одного боку, ти кажеш, що радіостанції мають рацію. А з другого?

-   З другого – не все так просто. По-перше, існують радіостанції, які загалом скептично ставляться до української музики. Власники цих станцій і люди, які на них працюють, не виростали в українській культурі, вона для них чужа. Це все одно, що мене примушувати на своїй станції крутити македонську музику – прикольно, але робити з цього ротаційну політку станції я би не став, бо в мене є своя культура, яку я хочу просувати. Здебільшого для власників таких станцій близькою і зрозумілою є російська музика, бо вони на ній виростали…  

 

-   До цього ти говорив про радіо як про заручника вивернутої шоу-бізнесової ситуації, але ж до певної міри радіостанції є і її співавторами?

-   Звичайно. Дивись, на радіо надзвичайно малий відсоток програм, які б розповідали, що відбувається серед музичних початківців: що вони грають, чому вони це грають, хто серед них вважається класним. Тобто радіо не бере на себе функції селекціонувати початківців і давати їм перший поштовх, а це обрубування гілки, на якій сидиш. Окрема тема – ведучі. У нас дуже часто ведучі розповідають про все що завгодно тільки не про музику – про погоду за вікном і про годину на студійному годиннику, але не про пісню, яка звучить зараз в ефірі, про те, як ця пісня була написана, скільки грошей вгатила група в запис останнього альбому, зрештою, якими є естетичні та політичні погляди виконавців. Отже, радіо не обробляє ринок музичної інформації. Ще в нас є така хвороба, яку би я назвав не розумінням однієї з основних засад радіобізнесу: ефірної політики. Наприклад, група «Скрябін» пропонує радіостанціям пісню «Гламур». Це є негласною командою, що група в альбомі робить ставку на цю пісню. Тобто нормальна модель поведінки: якщо тобі не подобається ця пісня – ти її просто не транслюєш. Але є випадки, коли починають трансляцію іншої пісні з цього альбому, на яку ніхто й ставки не робить. І ось це бажання «зоригінальничати» деколи превалює у наших радіостанцій над здоровим глуздом. Вони не розуміють, що таким чином вони шкодять групі.

 

-   А може, розуміють, але вважають, що виконавці та їхні інтереси – це одне, а вони і їхні слухачі – інше?

-   Але ж радіостанції залежать від музичних творів груп і виконавців, навіть якщо і не до кінця це усвідомлюють. Чим краще житимуть українські виконавці – тим краще житимуть станції. Якщо виконавці почнуть заробляти реальні гроші, то більше робитимуть альбомів, концертів, синглів… Куди, в такому разі, вони понесуть рекламу цих концертів, альбомів і синглів? Звісно, на радіо. Це раз. Два: радіостанціям потрібні зірки. Їм треба щоби зірки вітали їхніх слухачів зі святами, приходили на ефір, брали участь у їхніх інтерактивних шоу. Робити зірок – це завдання станцій. Зірок катастрофічно мало. Не російських зірок, які сьогодні є, завтра – нема, а своїх, власних, які завжди доступні. А потім тенденція останнього часу є надзвичайно виразна: українські «Танці з зірками» мають більший рейтинг на телебаченні в Україні, ніж «Танці на льоду» з зірками російськими. Люди хочуть бачити своє. А від наших станцій іноді доводиться чути таке: якщо цю пісню хтось покрутить, тоді і ми її візьмемо. Тобто всі хочуть транслювати хіти, а радіостанцій, які розкручуватимуть ці хіти, практично немає. От і замкнене коло.

 

-   Але ж радіостанції, які крутять весь час російську музику і запрошують російських зірок аргументують свою позицію інтересами своїх же слухачів, які, може, і люблять українські «Танці з зірками», але й далі слухають російський поп…

-   Проблема полягає ще в тому, що сучасна аудиторія ФМ-станцій сформувалася наприкінці 90-х, коли ФМ-ки повально почали транслювати  російський поп, і тепер стоїть питання привернути на радіо іншу аудиторію, з іншими музичними уподобаннями. Припустімо, чому зараз – я наголошую не взагалі, а зараз – неможлива ФМ-станція, яка транслюватиме хори, Зіброва і Білозір для любителів музики типу «рустикальний поп»? Бо аудиторія цієї музики звикла слухати дротове мовлення і не шукає свою музику на ФМ. А на Заході можливий ФМ-формат «Хіти 50–60-х років», бо там аудиторія цієї станції формувалася від 50-х, тобто все життя слухала ФМ. Я до того хилю, що якби наш радіобізнес був розвиненим, то знайшовся б формат і для Зіброва.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19798
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду