Цифровий ефект

Цифровий ефект

9 Жовтня 2013
6424
9 Жовтня 2013
14:01

Цифровий ефект

6424
Рівень обізнаності про цифровий перехід серед 14–65-літніх мешканців великих міст – високий. Але купувати сет-топ-бокси вони не поспішають. Результати дослідження Незалежної асоціації телерадіомовників
Цифровий ефект
Цифровий ефект

Інформування населення про перехід ефірного телебачення з аналогового на цифрове - одне із зобов'язань, які на себе взяли телеканали, отримуючи у 2011 році цифрові ліцензії. Мовники мусили безкоштовно з 1 вересня 2011 року, протягом 2011-2012 років, 5 хвилин на добу (з них 30% у прайм-таймі) розміщувати інформаційні ролики провайдера цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд». На початку цього року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зобов'язала телеканали продовжити цю інформаційну кампанію на 2013 рік у тих самих обсягах, що й раніше. І навіть почала стежити за ретельним дотриманням телеканалами цих ліцензійних умов.

 

Станом на осінь 2013 року на комерційних телеканалах вийшло близько 200 годин соціальної реклами цифрового телебачення від компанії «Зеонбуд», а разом з ефірами державних телекомпаній - це понад 600 годин. Такі дані оголосив перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Дмитро Кравченко на VII міжнародному форумі «Цифрове мовлення в Україні». З його слів, загальна частка аудиторії каналів, які висвітлювали цю тему, - понад 80% (дані GfK).

 

Наскільки ефективною виявилася інформаційна кампанія, що триває вже два роки, взялася з'ясовувати Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ). Вона зусиллями власної студії телефонних опитувань CATI за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в липні 2013 року провела опитування 2014 українців - мешканців міст sз чисельністю понад 50 тис. осіб, віком 14-65 років.

 

 

87% опитаних НАМ городян віком 14-65 років чули про те, що у 2015 році Україна перейде на цифровий стандарт телебачення. Уперше про цифровий перехід майже половина з них (49%) дізналася з телевізора. Серед інших суттєвих джерел інформації - інтернет (17%) та знайомі (4,7%).

 

 

Незважаючи на високий рівень обізнаності, переважна більшість опитаних НАМ респондентів - 70,7% - досі користуються аналоговим телебаченням (47,8% - аналоговим кабельним, 22,9% - аналоговим ефірним). Цифровий сигнал є основним для 29,3% опитаних (12,1% - цифрове супутникове, 11,5% - цифрове кабельне, 5,7% - цифрове ефірне).

 

 

Користувачі ефірного цифрового ТБ - це переважно чоловіки (51,8%). У своєму домогосподарстві вони здебільшого мають один телевізор (56,3%). А відсоток молоді віком до 25 років серед них вищий, ніж серед усіх респондентів.

 

 

 

Якість послуг цифрового ефірного ТБ респонденти оцінили в середньому на четвірку. Лише 4% користувачів не задоволені якістю отриманого сигналу - завмиранням картинки, появою квадратиків, різким звуком чи взагалі відсутністю зображення.

 

 

При цьому 12,9% користувачів цифрового ефірного ТБ вказали, що в них відсутні деякі обіцяні телеканали. А майже третина респондентів не змогла відповісти на це запитання - очевидно, їм бракує інформації про те, які ж канали мають бути в переліку доступних.

 

 

Майже половина опитаних користувачів цифрового ТБ (49%) самі купили собі сет-топ-бокси, витративши 500-600 гривень. Дещо менша частка (41,6%) тих, хто отримав їх у подарунок від держави. Досить показово, що 1,5% отримали сет-топ-бокси від депутатів. Невідомо, чи це були приватні ініціативи народних обранців. Але під час парламентської передвиборної кампанії медіа неодноразово фіксували випадки вручення телетюнерів, придбаних коштом державного бюджету, від імені провладної партії або кандидатів-мажоритарників.

 

 

 

Що стосується обсягів продажів сет-топ-боксів на українському ринку, то за 2012-2013 роки один із постачальників - компанія Strong Ukraine - реалізував в Україні понад 1,8 млн пристроїв для прийому цифрового телебачення стандарту DVB-T2 (1,656 млн сет-топ-боксів і 154 тис. CAM-модулів). Це число сформували угоди з дилерськими і роздрібними торгівельними мережами та інтернет-магазинами, а також перемога в державному тендері на постачання 685 тис. сет-топ-боксів. Однак скільки саме пристроїв уже придбали кінцеві споживачі - постачальнику невідомо. До кінця року компанія розраховує досягти числа у 2 млн реалізованих пристроїв, розповів представник Strong Ukraine Олексій Петренко.

 

На думку керівника Дослідницького центру НАМ Віталія Гордузенка, ефективність інформаційної кампанії з переходу на цифру є неоднозначною. З одного боку, вона вдала з точки зору отримання ефекту обізнаності (аwareness) - цей показник сягає 87%. «А якщо оцінювати з точки зору отримання ефекту дії (аction), або ще точніше, ефекту купівлі та використання (buying&using), ми бачимо, що цей показник становить лише 3%. Це ті, хто купив сет-топ-бокс, і ефірний цифровий сигнал є для них основним», - вказує пан Гордузенко.

 

Однак, як показує досвід країн, що вже повністю перейшли з аналога на цифру, активна купівля цифрових пристроїв відбувається в останні 1-3 місяці перед вимкненням аналогового сигналу, про який, до речі, компанії «Зеонбуд» необхідно нагадувати у своїх рекламних роликах.

 

Для колажу використано фото із соціальної мережі «ВКонтакте»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду