Поняття недостовірної інформації в українському законодавстві

22 Березня 2007
27591
22 Березня 2007
18:18

Поняття недостовірної інформації в українському законодавстві

27591
В Україні правове регулювання відносин щодо поширення недостовірної інформації за останні два десятиліття зазнало значної еволюції.
Поняття недостовірної інформації в українському законодавстві

В Україні правове регулювання відносин щодо поширення недостовірної інформації за останні два десятиліття зазнало значної еволюції. Цивільний кодекс України 2003 р. явно досконаліший за ЦК УРСР 1963 р., але і до статті 277 нового кодексу, яка стосується недостовірної інформації, було чимало претензій, до неї вносилися зміни. Проте і зараз правове регулювання розглядуваного питання має дискусійні аспекти.

 

Законодавство України не містить визначення недостовірної інформації і не окреслює фактичних ознак, які вказують на недостовірність інформації. Встановлюються тільки ознаки недостовірності, які можуть бути спростовані. Частина 3 статті 277 Цивільного кодексу України встановлює презумпцію недостовірності негативної інформації: „Негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного.” Тобто, будь-яка негативна інформація буде розглядатися судом як недостовірна, якщо поширювач інформації не доведе, що ця негативна інформація відповідає дійсності.


Але разом з тим норма частини 3 статті 277 ЦК породжує нове питання, а саме – що розуміти під негативною інформацією. Визнання інформації негативною чи позитивною - це скоріше результат оцінки інформації людиною, аніж характеристика інформації як такої. Сама по собі інформація (якщо не включати оціночні судження) є нейтральною, а її „негативність” чи „позитивність” – наслідок людського сприйняття.


Цивільний кодекс 2003 р. закріплює право особи на спростування недостовірної інформації про неї та право на повагу до гідності та честі в різних статтях (277 і 297 відповідно), на відміну від попереднього Кодексу, в статті 7 якого спростування недостовірної інформації поєднувалося із захистом честі, гідності та ділової репутації. Таким чином, поєднання двох вказаних прав у одному позові вбачається можливим, і зазвичай позовні заяви про спростування інформації оформляють саме як позови про захист честі, гідності, ділової репутації, але таке поєднання аж ніяк не є обов’язковим.


Структура Цивільного кодексу України вказує на те, що спростування недостовірної інформації є одним з можливих способів поновлення права на повагу до честі й гідності особи: стаття 297 ЦК (право на повагу до гідності та честі) міститься у главі 22 „Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи”, а стаття 277 (спростування недостовірної інформації) – у главі 20 „Загальні положення про особисті немайнові права фізичної особи”, після загальної норми - статті 276 ЦК (поновлення особистого немайнового права).


Згідно з абзацом п’ятим пункту 3 Постанови пленуму Верховного Суду України № 7 від 28 вересня 1990р. „до відомостей, що ганьблять особу, слід відносити ті з них, які принижують честь, гідність і ділову репутацію громадянина або організації в громадській думці чи думці окремих громадян з точки зору додержання законів, загальновизнаних правил співжиття та принципів людської моралі”. В цьому визначенні наведено перелік окремих видів інформації про особу, що негативно сприймається іншими особами (ганьбить особу) – „негативної” інформації. З цього видно, що Цивільний кодекс 2003 р. по суті розширив перелік видів такої інформації, замінивши його загальним терміном „негативна інформація про особу”.


У статті 7 Цивільного кодексу Української РСР від 18 липня 1963 р., який уже втратив чинність, замість терміну „недостовірна інформація” вживався зворот „…відомості, що не відповідають дійсності або викладені неправдиво, які порочать… честь і гідність чи ділову репутацію або завдають шкоди… інтересам…” Тобто в ЦК УРСР недостовірну інформацію було поділено на дві категорії: 1) відомості, які не відповідають дійсності; 2) відомості, викладені неправдиво. Перша категорія стосується інформації про „факти”, яких насправді не було. Друга категорія стосується випадків, коли поєднується два чи більше блоки інформації, які самі по собі є повністю достовірними, але їх поєднання є некоректним і буде викривляти реальну картину. Найпростішими випадками дифамації, які можна було би віднести до цієї категорії, є, наприклад, опублікування статті про протиправну чи аморальну поведінку певних осіб, скажімо, про хуліганство, і поміщення разом зі статтею фотографії особи, ніяк не причетної до подій, про які розповідається в статті. Внаслідок цього у читача статті складається хибне враження про причетність особи, зображеної на фотографії, до ганебних фактів.


Виходячи з викладеного вище, недостовірну інформацію можна визначити як інформацію, що належить до однієї з двох таких категорій:


1) інформація про суб’єкта, яка була поширена і сприймається негативно принаймні певною групою членів суспільства, що може спричинити порушення немайнових прав відповідної особи, при цьому відсутнє чинне рішення суду щодо достовірності/недостовірності такої інформації (презюмовано недостовірна);


2) будь-яку інформація, недостовірність якої встановлена судом (доведено недостовірна).


Таке розділення недостовірної інформації на дві категорії зумовлене суттєвою різницею в правовому статусі цих категорій інформації. У першу категорію інформація потрапляє відповідно до юридичної презумпції, а це означає, що далеко не вся інформація в цьому масиві фактично є недостовірною і її достовірність потенційно може бути доведена. Друга категорія інформації перевірена судом на предмет її достовірності та недостовірність такої інформації є юридичним фактом.


При розгляді відповідного питання окремо потрібно звернути увагу на поняття оціночних суджень. Оціночні судження можуть бути як позитивними, так і негативними по своїй природі, але за їх висловлювання не можна притягнути до юридичної відповідальності, питання про достовірність/недостовірність оціночних суджень ставитися не може.


Насамкінець необхідно нагадати, що навіть у тому разі, коли поширювач негативної інформації не зміг довести її достовірності, до нього не може автоматично застосовуватися судом якась санкція, наприклад покладення обов’язку спростувати поширену інформацію. Як випливає з Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод та практики її застосування Європейським судом, застосування санкції в таких випадках має бути необхідним в демократичному суспільстві, зокрема інтерес позивача спростувати інформацію має переважати інтерес відповідача її поширити та інтерес суспільства отримати цю інформацію; має існувати нагальна суспільна потреба застосувати санкцію до поширювача інформації.

ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інститут масової інформації
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27591
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду