Про результати аудиторського дослідження «Ефективність використання бюджетних коштів, виділених на виробництво та трансляцію телерадіопрограм для державних потреб, за 2003-2005 роки та І півріччя 2006 року»

19 Січня 2007
19701
19 Січня 2007
11:43

Про результати аудиторського дослідження «Ефективність використання бюджетних коштів, виділених на виробництво та трансляцію телерадіопрограм для державних потреб, за 2003-2005 роки та І півріччя 2006 року»

19701
Під час аудиту встановлено низку причин, що не дозволили досягти запланованих цілей та ефективно використати бюджетні кошти.
Про результати аудиторського дослідження «Ефективність використання бюджетних коштів, виділених на виробництво та трансляцію телерадіопрограм для державних потреб, за 2003-2005 роки та І півріччя 2006 року»
 

У ІІ півріччі 2006 року державною контрольно-ревізійною службою в плановому порядку досліджено ефективність використання 702 млн грн. коштів державного бюджету, виділених у 2003-2005 роках та І півріччі 2006 року на виробництво та трансляцію телерадіопрограм для державних потреб. Під час аудиту встановлено низку причин, що не дозволили досягти запланованих цілей та ефективно використати бюджетні кошти.

Як з’ясувалося, в Україні немає чіткої позиції щодо розбудови державного теле- та радіомовлення, зокрема не розроблено програми його розвитку, не відома подальша доля державних телерадіокомпаній (далі – ДТРК): залишаться вони бюджетними установами чи державними підприємствами.

Недосконало формувалося та розміщувалося щорічне держзамовлення на виробництво теле- та радіопрограм. Зокрема, фінансування ДТРК проводилося виходячи не з обсягів держзамовлення, а за принципом „утримання бюджетної установи”, хоча відповідною постановою Кабінету Міністрів „Про державне замовлення на закупівлю товарів, виконання робіт, надання послуг для державних потреб” у 2003-2005 роках визначалася орієнтовна середня вартість години мовлення.

Немає єдиного підходу до формування обсягів держзамовлення за ліцензіями. Так, багатьом ДТРК доводився обсяг держзамовлення на виробництво телерадіопрограм значно менший за ліцензійний, що в подальшому може призвести до втрати ними ліцензій. Водночас Державний комітет телебачення і радіомовлення (далі – Держкомтелерадіо) фінансував держзамовлення ДТРК, які не мали ліцензій на користування каналами мовлення (використано понад 9 млн грн. бюджетних коштів).

Через неякісний контроль з боку Держкомтелерадіо за виконанням державних контрактів та тематичних планів окремі ДТРК не виконували обсяги державного замовлення в розрізі тематик.

Фактично, в окремих регіонах обсяг держзамовлення зростав лише за рахунок збільшення повторних показів передач та кінофільмів, що не задовольняло інформаційних потреб аудиторії. Крім того, до держзамовлення включалися програми, виготовлені на платній основі за замовленням фізичних та юридичних осіб (всього включено таких програм по телемовленню – 3563 год., радіомовленню – 633 год.).

Недостатність фінансування ДТРК призвела до скорочення обсягів трансляції та, відповідно, зменшення аудиторії. Зокрема, загальна потреба на трансляцію у 2005 році була забезпечена лише на 22 %, у 2006 році – на 35 %. Хоча існує можливість заощадити бюджетні кошти за рахунок переходу від застарілих енергоємних лампових телерадіопередавачів на сучасні та придбання ДТРК власних передавачів за рахунок зниження тарифів і таким чином стати незалежними від Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (далі Концерн РРТ). Тобто, за наявності нової ліцензії компанія матиме змогу розпочати мовлення одразу.

Не упорядковано чисельність та структуру ДТРК, тривалий час не заповнюються вакансії: у І півріччі 2006 року порівняно з 2004 роком штатна чисельність ДТРК збільшилася на 1 % (101 штатну одиницю), а фактична чисельність зменшилася на 0,2 % (22 працюючих).

ДТРК не використовують усі резерви для залучення додаткових джерел фінансування:

- згідно зі ст. 30 Закону “Про телебачення та радіомовлення” та ст. 12 Закону “Про рекламу” на кожну годину мовлення дозволено розміщувати в ефірі до 15 % реклами, але в ДТРК цей показник значно менший (до 5 %). Для прикладу, за рахунок збільшення рекламних послуг Запорізькою та Харківською обласними ДТРК додатково можна було отримати понад 3,8 млн грн.;

- не залучено до спеціальних фондів ДТРК більше 1,7 млн грн. за послуги з висвітлення діяльності місцевих органів влади і самоврядування, що було передбачено укладеними угодами;

- за умови вирішення ДТРК питання щодо використання свого права на податковий кредит у 2003-2005 роках можливо було заощадити майже 840 тис. гривень.

За результатами аудиту Держкомтелерадіо запропоновано:

- ініціювати прийняття постанови КМУ щодо передачі до сфери управління Держкомтелерадіо Концерну РРТ;

- розробити та затвердити критерії формування державного замовлення на виробництво та розповсюдження телерадіопрограм для державних потреб;

- посилити контроль за виконанням держзамовлення щодо змістовного наповнення, яке доводиться в державному контракті та тематичних планах;

- при затвердженні Державного бюджету на 2008 рік внести пропозиції щодо запровадження єдиної програми на виробництво та трансляцію телерадіопрограм для державних потреб;

- проаналізувати наявність вакантних посад в ДТРК та вжити відповідних заходів щодо їх заповнення або скорочення.

Держкомтелерадіо спільно з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення запропоновано:

- завершити роботу з прийняття Концепції цільової державної програми розвитку державного телебачення і радіомовлення на 2007-2009 роки та Концепції цільової державної програми створення суспільного телебачення і радіомовлення на 2007-2011 роки;

- при розробці Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору врахувати питання створення або перерозподілу мереж з метою охоплення всіх територій регіонів державним телерадіомовленням.


Головне контрольно-ревізійне управління України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19701
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду