«Транс-М-Радіо» протестує проти перевірок Нацради

19 Жовтня 2006
34674
19 Жовтня 2006
09:31

«Транс-М-Радіо» протестує проти перевірок Нацради

34674
Кримська радіостанція занепокоєна заявами керівництва Нацради, що можуть зашкодити її репутації. Коментує Віталій Шевченко.
«Транс-М-Радіо» протестує проти перевірок Нацради

Після публікації матеріалу під заголовком «У Криму немає жодної телерадіокомпанії, де б домінував вітчизняний продукт», у якому йшлося про засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 4 жовтня, до редакції «Детектор медіа» звернувся представник згадуваного у тексті кримського «Транс-М-Радіо». Він спростував інформацію, подану в матеріалі зі слів голови Нацради Віталія Шевченка, про те, що радіо ретранслює російський продукт. На прохання «ТК» керівник «Транс-М-Радіо» Сергій Белицький виклав свою позицію. 

 

Нагадаємо, що 4 жовтня на запитання журналістів про те, як Національна рада відреагувала на заяву представника Президента в Криму  Геннадія Москаля, Віталій Шевченко відповів, що поки що не бачив офіційної заяви. Щодо самого прохання пана Москаля, а саме не закривати «Транс-М-Радіо» за трансляцію російською мовою, члени Нацради повідомили, що це радіо позбавили ліцензії не через трансляцію російською. І не у мові справа, а в тому, що воно без погодження ретранслює зарубіжне (Російської Федерації) радіо. Кримські телерадіомовники мають право згідно з ліцензіями, виданими ще до вступу в силу Закону України «Про телебачення і радіомовлення», транслювати до 70 % програм неукраїнською мовою. А насправді вони мають усі 96%.

 

«Ви не знайдете жодної телерадіокомпанії в Криму, де домінував би вітчизняний продукт, я вже не кажу про українську мову, - зазначив голова Нацради Віталій Шевченко. – Хоча відповідно до нового Закону ці питання регулюються набагато жорсткіше».

 

 

Декілька зауважень регіонального мовника

 

У зв’язку з чутками, що поширились останнім часом, про наявність у роботі першої кримської локальної радіостанції «Транс-М-Радіо» «порушень законодавства і ліцензійних умов», вважаємо за необхідне прокоментувати декілька висловів на цю тему із загальнодоступних електронних джерел.   

 

«Постоянный Представитель Президента Украины в АРК Геннадий Москаль обратился к главе Национального совета Украины по вопросам телевидения и радиовещания Виталию Шевченко с просьбой отменить распоряжение «О реагировании на факты нарушения законодательства и лицензионных условий «Транс-М-Радио» (г.Симферополь)» N5/274 от 26 сентября 2006 г. По мнению Нацсовета, «Транс-М-Радио» незаконно транслирует передачи радио «Голос России».

  «В Крыму просят вернуть радиовещание на русском языке» 04.10.06  14:09 ГЛАVРЕД

 

  «По словам председателя Нацсовета Виталия Шевченко, в Крыму были зафиксированы случаи вещания без всяких лицензий радиостанции «Голос России». По словам Шевченко, исключительная ситуация, по-видимому, в мире, когда радиостанция не имея никаких разрешений, вещает на территории другого государства. При этом председатель Нацсовета отметил, что проблема не в том, что это российские радиостанции, а в том, что это вопиющее нарушение украинского законодательства».

  «Нацсовет беспокоит ситуация с телерадиовещанием в Крыму» 3 октября 2006  15:38 «ForUm»

 

  «За словами заступника голови Нацради Ігоря КУРУСА, в Криму немає жодного російського ЗМІ, разом з тим, є місцеві телерадіокомпанії, які ретранслюють російські телевізійні та радіоканали.»Нацрада має в своєму розпорядженні інформацію про те, що все це відбувається з порушенням ліцензій місцевих каналів» - пояснив він».

  «Москаль вступився за російське радіо» 03.10.2006 15:08 «УНІАН»

 

У той час, коли лунали ці гучні заяви, в архіві Нацради й далі припадали порохом документи перевірки Студії «Артекс» від 31 травня 2004 року, де в акті №КМ 17/04 було вказано, що за договором №61 від 31 березня 2004 року зі Студією «Артекс» співпрацює РГРК «Голос Росії» з повним перерахуванням програм, які виходять в ефір. Далі в акті зазначено: «Програми вітчизняного виробництва – 55, іноземного виробництва – 45%, що повністю відповідає ліцензійним вимогам». На відповідному засіданні Нацради інформація про результати цієї перевірки була взята до відома, а рішення Національної ради та акт перевірки були долучені до ліцензійної справи ТзОВ Студія «Артекс».

 

  «Другой пример — радио в Крыму, которое под логотипом «Транс-М-Радио» транслирует в эфире многих крымских городов «Голос России», тогда как это тоже не разрешено законодательством. И дело не в том, что это «Голос России», дело в том, что это иностранный продукт, присутствующий в нашем государстве на нелегальных основаниях, чего, конечно, быть не может», — отметил Виталий Шевченко».

  «Ретрансляция российского радио в Крыму беспокоит Национальный совет Украины по телевидению и радиовещанию» 03.10, 16:49  ИА REGNUM

 

  «Голова Нацради наголосив на особливо складній ситуації з інформаційним наповненням АР Крим, з приводу якої до Нацради з телебачення і радіомовлення зверталися СБУ, Кабмін та інші відомства. Він навів приклад — «Транс-М-радио», яке також без дозволу перетранслювувало передачі радіостанції «Голос России».

  «Нацрада думає, що на сході починають любити українське ТБ» 03.10.2006  15:24 «ОБОЗРЕВАТЕЛЬ»

 

А тим часом Студія «Артекс» (ефірні позивні – «Транс-М-Радіо») у своїй рубриці «Ефірний дайджест Транс-М» за прямими договорами та згідно з чинним законодавством ось уже декілька років використовувала інформацію відразу з декількох джерел (не тільки з Росії, але з США – в тому числі «Радіо Свобода» та «Голос Америки»). Дивно, що питання щодо «особливо складної ситуації з інформаційним наповненням» виникають тільки зараз і тільки з приводу програм «Голосу Росії». До того ж, ніхто не скасував такі документи, як «Соглашение между Правительством Российской Федерации и Кабинетом Министров Украины о сотрудничестве в области телевидения и радиовещания» от 23 октября 2000 года; «Соглашение между Правительством Российской Федерации и Кабинетом Министров Украины о сотрудничестве в области информации» от 27 февраля 1998 года; «Соглашение между Министерством Российской Федерации по делам печати, телерадиовещания и средств массовых коммуникаций и Национальным Cоветом Украины по вопросам телевидения и радиовещания» от 18 ноября 2002 года и наконец «Договор о дружбе, сотрудничестве и партнерстве между Российской Федерацией и Украиной» от 31 мая 1997 года.

 

«На запитання журналістів Віталій Шевченко відповів: «Кримські телерадіомовники мають право згідно з ліцензіями, виданими ще до вступу в силу Закону України «Про телебачення і радіомовлення», транслювати до 70 % програм неукраїнською мовою. А насправді вони мають усі 96%».

  «У Криму немає жодної телерадіокомпанії, де б домінував вітчизняний продукт» 21:21 04.10.2006 «Детектор медіа»

 

А насправді ще 2 листопада 2005 року рішенням №681 (відображеним у протоколі №38) при внесенні до ліцензії змін у потужності нашого передавача Національна рада у примусовому порядку внесла до графи «мова» необґрунтовано завищений відсоток мовлення українською (не менше 50%). І це для Криму, де за офіційними даними останнього перепису населення російську мову рідною вважають 76,5% населення, а українську – лише 10%. Подальшим посилюванням методики підрахунку ведення програм державною мовою на радіо (Інструкція про порядок проведення перевірок  №906 від 21.12.05)  була доведена до абсурду не лише ідея поступового збільшення відсотка мовлення державною мовою, яку вже 15-й рік утілює наша радіостанція, але й сам принцип гарантії свободи діяльності телерадіоорганізацій (Стаття 5 Закону України про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення»).

 

Але навіть за результатами щойно завершеної перевірки, проведеної з грубими порушеннями юридичної процедури, із застосуванням нормативних документів, що не є чинними, за даними акту №КМ11/06 від 6 жовтня, особам, що проводили перевірку, не вдалося занизити відсоток виконання норм ліцензії щодо української мови нижче, ніж до 35%. За зваженого і незаангажованого підходу можна легко переконатись у тому, що «Транс-М-Радіо» повністю виконує вимоги законодавства і умови ліцензії. Ми доводитимемо це всіма дозволеними законом методами.

 

  «Ви не знайдете жодної телерадіокомпанії в Криму, де домінував би вітчизняний продукт, я вже не кажу про українську мову» - зазначив голова Нацради Віталій Шевченко на брифінгу, який відбувся після засідання Національної ради 4 жовтня.

  «У Криму немає жодної телерадіокомпанії, де б домінував вітчизняний продукт» 21:21 04.10.2006 «Детектор медіа»

 

А в цей час (з 4 по 6 жовтня) навіть заангажована перевірка Національної ради, призначена наказом самого Віталія Шевченка №6/280 від 3 жовтня, в акті №КМ11/06 зазначає, що Студія «Артекс» (ефірні позивні «Транс-М-радіо») фактично має в ефірі 22 години 38 хвилин програм вітчизняного виробництва на добу.

 

«На запитання журналістів, як Національна рада відреагувала на заяву представника Президента в Криму Геннадія Москаля, Віталій Шевченко відповів, що поки що не бачив офіційної заяви. Щодо самого прохання пана Москаля, а саме не закривати «Транс-М-Радіо» за трансляцію російською мовою, члени Нацради повідомили, що дане радіо позбавили ліцензії не через трансляцію російською, не у мові справа.»

  «У Криму немає жодної телерадіокомпанії, де б домінував вітчизняний продукт» 21:21 04.10.2006 «Детектор медіа»

 

По-перше, відповідно до чинного законодавства, позбавляти ліцензії телерадіокомпанію має право тільки суд, а на сьогодні немає жодних підстав для такого трактування питання ані де-факто, ані де-юре.

 

По-друге, такі інсинуації не можуть залишатись непоміченими, оскільки ставлять під сумнів і завдають шкоди доброму імені та діловій репутації першої кримської локальної радіостанції, що зарекомендувала себе законослухняною юридичною особою, надійним діловим партнером численних кримських і українських підприємств і джерелом перевіреної інформації для багатьох кримчан упродовж останніх 15 років.

 

І, нарешті, по-третє. Всі зауваження перевірки, що проводилась за розпорядженням №5/274 від 26 вересня 2006 року, «Про реагування на факти порушення законодавства та ліцензійних умов «Транс-М-Радіо», стосуються саме «трансляції російською мовою», про що свідчить акт перевірки №КМ 11/06 від 6 жовтня. Навіть спеціально створена для виявлення «незаконної трансляції передач радіо «Голос Росії» перевірка не виявила в цьому сенсі жодних порушень. В акті обмежились наступною фразою: «Відповідно до ст. 68 п.1 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», кампанія підписала відповідні угоди з іноземними мовниками і використовує їх інформаційний продукт в змонтованому вигляді в своїх програмах».

 

Ми забезпечили не підписаний нами акт супровідним листом, у якому висловили свою незгоду з грубими порушеннями наших прав і свобод і детально у юридичній площині обґрунтували законність нашої діяльності.

 

У разі потреби ми готові надати цій проблемі розголосу, публічно прокоментувати та винести на суд громадськості всі факти порушень, так само, як і відстоювати свою правоту всіма дозволеними законом методами, в тому числі і шляхом судового оскарження.

Сергій Белицький, голова Ради співзасновників ТОВ Студія «Артекс», belizky@trans-m-radio.com

 

Примітки:

  * Наш коментар був свідомо відкладений до отримання результатів перевірки, що проводилась в останні дні, проте його публічне оголошення було прискорене після того, як, усупереч процедурі, за вказівкою з Києва перевірка була несподівано перервана і всі її результати були відправлені до Нацради у недопрацьованому та необ’єктивному вигляді, що не відображає дійсність.

**Цитати наводяться мовою їх інформаційних джерел

 

 

«Детектор медіа» попросила прокоментувати реакцію кримських мовників голову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталія Федоровича Шевченка. За його словами, насправді Нацрада не висловлювала жодних претензій до «Транс-М-Радіо».

 

«У нас є певні думки про те, що в них там робиться, і ми їх перевіряли зараз. Ми будемо дивитися на ті матеріали, які нам передадуть. Але претензій ми не маємо».

 

Віталій Шевченко наполягає на відсутності офіційних претензій до кримської радіостанції. «Ми мали змогу слухати це радіо і багато чому дивуватись. Я вважаю, що ці публічні рикошети абсолютно ні до чого. Ми вже маємо реакцію представника Президента в Автономній республіці Крим Геннадія Москаля, який коментує якісь наші внутрішні документи, які стосуються цього радіо. Мені дуже прикро, що деякі компанії, - найчастіше саме тоді, коли вони справді чогось не виконують, - починають організовувати політичну кампанію у випадках, коли політикою навіть не пахне».

 

Офіційна позиція Національної ради щодо компанії формулюється на засіданні під час розгляду певних конкретних питань за результатами перевірки. Це робиться неодмінно в присутності представників компанії. Матеріали від кримського представництва Нацради, зібрані та передані до Києва за результатами перевірки «Транс-М-Радіо», ще не опрацьовані. Тож, на думку Віталія Шевченка, публічні протести керівництва радіостанції є передчасними. «Зі свого досвіду я знаю, - додає він, - що, як правило, так трапляється тоді, коли компанія справді відчуває, що в неї не все гаразд. Бо коли в компанії все нормально, вона не має жодних приводів вдаватись до якихось публічних звернень і реагувань».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34674
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду