Не карали, бо робили все, щоб у цьому не було потреби

6 Квітня 2006
24475
6 Квітня 2006
11:24

Не карали, бо робили все, щоб у цьому не було потреби

24475
Ми насправді пишаємося тим, що журналістам працювалося під час виборів вільно і що ніхто не посмів посягнути на їхні професійні права.
Не карали, бо робили все, щоб у цьому не було потреби

"Детектор медіа" продовжує дискусію стосовно діяльності Нацради з питань телебачення і радіомовлення під час виборів. Як вже повідомлялося, 5 квітня було прийнято за основу звіт щодо дотримання телеорганізаціями порядку мовлення під час парламентської кампанії. Сьогодні ми публікуємо позицію з цього питання голови Нацради Віталія Шевченка.

Звісно, очікувалися різні оцінки діяльності Національної ради з телерадіомовлення під час виборчої кампанії, але чомусь з’являються й настільки дивні, як у колишнього одеського представника Нацради В.Тимофієнка („Детектор медіа” від 4 квітня), котрий чомусь дійшов переконання, що Нацрада нинішня, у якій він уже не працює, „зізналась у сприянні порушенням телекомпаніями виборчого законодавства?”

Хотілося б, щоб в авторитетних для фахівців джерелах точно цитувалися наші висловлювання. Ми говоримо не про те, що „не робили жодного кроку для покарання порушників до завершення виборів”, а про те, щоб до завершення виборів не було вагомих підстав для розмов про порушення аудіовізуальними засобами масової інформації виборчого законодавства – настільки серйозних, що заслуговували б на застосування щодо них дисциплінарних санкцій. А це (попередження правопорушень) набагато важче, ніж просто виявляти винних і показувати їм „червоні картки”.

Тому ми насправді пишаємося не тим, що „не робили жодного кроку для покарання порушників”, а тим, що журналістам працювалося під час виборів вільно і що ніхто не посмів посягнути на їхні професійні права. Я переконаний: на обмеження в ефірі телерадіокомпаній (принаймні, на загальнодержавні) після цьогорічних виборів по великому рахунку можуть ображатися лише ті політичні сили, які або виявилися організаційно нерозпорядливими, або пошкодували коштів (забракло коштів) на політичну рекламу згідно з встановленими для всіх однаковими розцінками.

Мабуть, нелегко критикувати роботу, не ознайомившись із нею. Тому приємно усвідомлювати, що з дня на день В.Тимофієнко зможе не лише ознайомитися фактами щодо заходів Національної ради, спрямованих на забезпечення законності й правопорядку в інформаційній сфері під час виборчої кампанії, а й триматиме в руках звіт про цю роботу, виданий окремою брошурою. Не сумніваюся, що дізнається з цих матеріалів чимало цікавого, несподіваного, нового для себе.

Порушників не залишать без уваги

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24475
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду