Порушників не залишать без уваги

5 Квітня 2006
25402
5 Квітня 2006
19:39

Порушників не залишать без уваги

25402
Національна рада з питань телебачення та радіомвлення прийняла за основу звіт щодо дотримання телеорганізаціями порядку мовлення під час виборів.
Порушників не залишать без уваги

На сьогоднішньому засіданні Національна рада з питань телебачення та радіомвлення прийняла за основу звіт щодо дотримання телеорганізаціями порядку мовлення під час виборів.

Як вже повідомляла «ТК», Нацрада під час виборчої кампанії проводила моніторинг центральних та регіональних телеканалів. Була створена робоча група, до якої входили чотири члени Нацради (Юрій Сторожук (перший заступник голови), Тетяна Лебедева, Юрій Плаксюк та Андрій Мірошниченко) та працівники апарату. Сьогодні Нацрада розглянула звіт, який надалі має бути надісланий Президенту та ВР.

За словами Юрія Сторожука звіт Нацради дає загальну картину діяльності телерадіорганізацій на виборах: «У ньому ми звертаємо увагу не тільки на порушення, але й на позитивні тенденції: появу нових форматів, передач, ініціативу каналів провести теледебати тощо»

«Загалом всі сумлінно пацювали в інтересах демократії та України»,- підкреслив член Нацради Юрій Плаксюк.

За словами Юрія Сторожука, порядок мовлення під час виборів вимагає певних формальних речей. А саме: телеорганізації мали вчасно опублікувати розцінки на політичну рекламу, укласти угоди з партіями і блоками щодо розміщення агітаційних матеріалів, в певний день, а не зазделегідь, розпочати кампанію. Також телекомпанії мали дотримуватись квоти щодо частки політичної реклами, відокремлювати агітацію від іншої реклами заставками. «Це такі формальні ознаки. А що стосується змістовної частини цих роликів, ми покладались на Незалежну експертну раду яка виносила рішення рекомендаційного характеру», - наголосив Ю Сторожук.

Але не всі телеорганізації були законослухняними на цьогорічних парламентських виборах. Раніше «ТК» писала, що найтиповішими порушеннями були: розміщення матеріалів політичної агітації у блоках комерційної реклами, прихована реклама, розміщення агітації поза угодами, участь суб'єктів виборчого законодавства у соціальній рекламі, розміщення роликів, які, згідно з оцінкою Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів, не рекомендовані до ефіру, оскільки містять, зокрема, розпалювання національної ворожнечі. Найбільше порушень зафіксовано у мовленні місцевих та регіональних компаній.

Інколи порушення мали об’єктивні причини. Зокрема, розбіжності в законодавстві, певні колізії з партіями аутсайдерами, які не були зацікавленні у створенні та наданні матеріалів та виступів у студії тощо.

А от деякі партії і блоки (партія «Віче», «Еко 25», «Європейська столиця») розпочали свою агітаційну компанію раніше встановлених строків.

Однак, найбільш помітними стали порушення 25 та 26 березня, у дні, коли будь-яку агітацію булу заборонено законодавством. Зокрема, Юрій Плаксюк навів кілька випадків таких порушень: «В Кіровограді 26 березня телерадіокомпанія «ТВ Стимул» транслювала акцію (роздача призів з автомобіля) газети «Формула смаку», яка належить одному з кандидатів на пост міського голови, з рекламою: «Хто належно проголосує, той отримає нагороду прямо з цієї машини».

«Інтер» тихенько в нічному ефірі 25 березня завершив трансляцію фільму «Помаранчеве небо» з елементами очевидної агітації за конкретний блок, хоча цей фільм в ефірі не був запланований.

Транслювали агітаційні пісні у ці дні радіокомпанії «Люкс», «Європа+ Київ», «Ера», радіо 5.

Але лідером медійної турботи про долю Олександра Омельченка стала 25-26 березня телекомпанія «Київ»: суботній, недільний ефір був наскрізь пронизаний пропагандиськими передачами про видатну діяльність київського міського голови. Це випуски новин, це і фільми, і коментарі».

У випадках з прихованою рекламою, за словами Ю. Сторожка, Нацрада не має достатнього юридичного підгрунтя для доведення цих фактів: «У нас є повна картина висвітлення виборів. Тому контрасні речі китаються в очі, - коли місцева компанія під час випуску новин вставляє блок політичної реклами, коли телекомпанія титрує державних чиновників за їх приналежністю до того чи іншого блоку, - це є агітацією. А все інше – це суперечливі питання. Ці речі дуже важко довести, але ми розуміємо, що вони є».

На думку члена Нацради на певні каральні санкції заслуговуватимуть лише ті телеканали, порушення яких були найбільш кричущими та мали системний характер. Ю. Сторожук зазначив, що таких телекомпаній не більше десятка, і на наступному тижні розглядатиметься питання по кожній з них.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25402
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду