Грузія. Іґлесіас у країні чудес

24 Серпня 2011
5497
24 Серпня 2011
09:37

Грузія. Іґлесіас у країні чудес

5497
Незалежні медіа замислюються над питанням: скільки ще шпигунів поквапляться зізнатись і хто ж насправді керує новим власником телевежі
Грузія. Іґлесіас у країні чудес

Батумі. Постійні зміни ріжуть око: з'являються нові будівлі з казино, кладуть бруківку там, де її ніколи не було. Готель «Радіссон БЛУ» (Radisson BLU) побудували на місці старого готелю «Медеа», який, незважаючи на всю свою непривабливість, колись дав житло біженцям із Абхазії. Radisson же дасть пунктик у статистиці благоустрою міста. Готель старанно підбирає номери для мільйона туристів, яких нарахували грузинські держструктури вже на сьогоднішній день. А це значить, що кожен другий-третій на вулиці є туристом, у чому я, скажімо так, дуже сумніваюся. Саме досвід показухи допомагає так управно різати червону стрічку на всьому. Те ж саме було і з Radisson, у якому ще навіть не підібрано персонал, не всі номери готові і територія навколо, м'яко кажучи, неприбрана. Стрічку кінотеатру «Аполо» перерізали 5 серпня, до того територію старанно освіжили пожежні машини шквалом води, бо часу на прибирання нема. Але це деталі, які відлітають щоразу, коли гелікоптер розвіює хмари, що заважають якомусь дійству. Як то було з концертом Іґлесіаса на початку серпня.

 

Для концерту Енріке в рамках туру MTV сцену будували не місцеві. На площі Ера, де колись стояв кінотеатр, людей закрили в барикадах, і вони шість годин чекали на сина Хуліо Іґлесіаса і чотири години на грузинських мегазірок, у тому числі й Софію Ніжарадзе. Софія, будучи молодою гарною дівчиною, упала в око головнокомандувачу Саакашвілі, що не могло не обійтися без наслідків. Про них ми ще згадаємо.

 

 

«Я журналіст, отже - я шпигун»

 

Показуха виявилася властивою не лише справам благоустрою і шоу-бізнесу. Справа фоторепортерів і ще три справи особистого здоров'я трьох високопосадовців майже магічні. Новий «шпигунський синдикат» і особливо нестача адекватних доказів вини затриманих спровокувала не одну версію. За десять днів гри в показуху було опубліковано два зізнання, оформлено процесуальну угоду і приготовано спеціальну гріфіт-секретну полицю для документів справи. Один із затриманих-шпигунів Ґіорґій Абдаладзе (найтвердіше налаштований фоторепортер) у своєму зізнанні переплутав усі можливі дати свого т. зв. вербування (він зізнається, що його затримали в конфліктному регіоні Цхінвалі у 2002 році, насправді ж це було в 2000-му) і назвав своїм «вербувальником» партію Ігоря Ґіорґадзе, яка нібито існувала на той момент на вулиці Перовській, знову сплутавши дати, бо партія з'явиться на Перовській лише кілька років по тому. Аби змусити Абдаладзе стати шпигуном, за його словами, у цхінвальській тюрмі (де він провів лише одну ніч) йому показали фотографії його родини, чим і залякали. «Цікаво, які ж то були фотографії? Сфотографовані тієї ночі, чи осетинські спецслужби за той день дісталися до родини Абдаладзе і вкрали кілька фотографій із його сімейного альбому?» - поцікавився Звіад Долідзе, журналіст газети «Палітра тижня».

 

Одна з версій немилості влади до цих фоторепортерів - фотографії, які вони продали закордонним ЗМІ з 26 травня. Вони похитнули демократичне обличчя країни. Інша версія пов'язана з другим днем концерту Кріса Ботті (Chris Botti) і Стінґа (Sting), який відбувся третього липня. Четвертого липня президент, міністр економіки Віра Кобалія, голова прес-служби президента Натія Бандзеладзе і міністр у справах євроінтеграції Ґіорґій Барамідзе вирішили освіжитись у басейні новобудови «Батумі Плаза». Нещаслива видалася днинка, бо троє, не враховуючи Саакашвілі, після того стали пацієнтами. Віру Кобалію сфотографували в медичному центрі на вул. Ташкента, 22 у госпіталізованому стані. Натія Бандзеладзе отримала струс мозку, а міністр інтеграції з'явився зі зламаною ногою. Ось вони - наслідки краси молодої співачки Софії, яка посміла відмовити залицянням президента в басейні. Поспішили вищезгадані посадовці на допомогу й отримали. За однією з версій, нещодавні шпигуни мали нещастя сфотографувати цікаво-пікантні кадри. За що й поплатилися.

 

 

Я журналіст, отже - я невільник

 

Телевізійну вежу продано. Новий власник бізнесмен Василь Болашвілі ще не з'являвся на телеекранах. Навряд чи його - того, хто має кілька ресторанів і готелів у Тбілісі і в Сігнагі (Кахеті), - інвестицію у вежу можна вважати щирим інтересом до телевізійного бізнесу і бажанням пильнувати й охороняти незалежні телекомпанії.

 

Почалося з того, що 4 липня «Телерадіоцентр Грузії», який був власністю держави, перейменували на «Альфа ком». 11 липня Василь Болашвілі створює ТОВ «Ґолден ком». 18 липня міністерство економіки оголошує аукціон із продажу «Альфа ком». На аукціоні переміг саме пан Василь. Переможцем його назвали 1-го - ні, не квітня, серпня (після того як він заплатив 110 тис. ларі). Отже, наступні чотири роки бізнесмен має інвестувати в телевежу $12 млн. Але цікавіше те, що у 2008-му за рекомендацією Ніно Бурджанадзе він мав стати мажоритарієм із міста Сігнагі від партії ЄНР (Єдиний національний рух, голова - Саакашвілі). Саме в цей час Бурджанадзе і Саакашвілі не змогли поділити амбіцій і після їхнього конфлікту Болашвілі було викреслено з виборчого списку партії так само швидко, як і записано в нього. У березні 2009 р. під приціл потрапив син бізнесмена, Ґіорґій, який був членом уже опозиційної партії Бурджанадзе «Демократична Грузія». Його затримали на шість місяців за намагання придбати зброю. Солідна сума і процесуальна угода допомогли визволити сина Болашвілі з умовним терміном. У 2010 році, також у березні (певно, через спогади), вдячний тато випущеного на волю сина пожертвував 2 тис. ларі в офіційну казну ЄНР.

 

Отже, вдячний тато нині вже володіє телевежею Грузії, кредиторна і дебіторна заборгованість якої становить разом 10 млн ларі. А вона була йому життєво необхідною в його готельно-ресторанному бізнесі. Як сказав психолог Рамаз Сакварелідзе: «Політичні погляди й уподобання можна змінити, а ось замінити сина неможливо».

 

Поки незалежні медіа замислюються над питанням: скільки ще шпигунів поквапляться зізнатись і хто ж насправді керує новим власником телевежі, всі решта заклопотані не менш важливою справою - чи вийде заміж Тамуна Січінава, дівчина, яку Енріке Іґлесіас на концерті в Батумі підняв на сцену і добряче поцілував? Сама вона певна, що він ще повернеться, і будуть вони жити довго і щасливо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кетеван Кантарія, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5497
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду