«Інтер» vs Cortex: аналітика справедлива чи суб’єктивна?

22 Квітня 2008
27985
22 Квітня 2008
12:33

«Інтер» vs Cortex: аналітика справедлива чи суб’єктивна?

27985
Відповідь аналітиків «Інтера» на статтю «Алкоголь – найщедріший спонсор, ліки – найбільший рекламодавець».
«Інтер» vs Cortex: аналітика справедлива чи суб’єктивна?
Після публікації статті аналітика компанії Cortex Марини Коцюби «Алкоголь – найщедріший спонсор, ліки – найбільший рекламодавець» на адресу «Детектор медіа» надійшла репліка від аналітичної служби телеканалу «Інтер». Розуміючи важливість фахових дискусій, ми публікуємо цей текст, залишаючи нашим читачам можливість самостійно вирішити, чий аналіз одних і тих самих цифр є більш справедливим.

 

На жаль, ми не можемо погодитись з твердженнями першого розділу «Загальна динаміка телеперегляду» статті Марини Коцюби. Приведемо контраргументи до найбільших неточностей.

 

Початок березня 2008 року відзначився стрімким падінням загального рівня телеперегляду. Однією з головних причин цього стало завершення показу надзвичайно популярного серіалу «Тетянин день» на телеканалі «Інтер».
Нагадаємо, серіал «Тетянин день» закінчився 24 лютого, після якого, ще до початку березня, були показані 7 серій нового серіалу. Тому падіння tvr% саме НА ПОЧАТКУ березня не можна пов’язувати зі зміною серіалу на найбільш рейтинговому каналі країни, тим більше, що, судячи з графіку, на який посилається автор, tvr% в першій половині березня (10-11 тиждень) не лише не падав, а навіть ЗРОСТАВ:
 

Зауважмо, що стрімке зростання рейтингів наприкінці лютого (на 7-8-му тижні), спричинив саме вихід останніх серій зазначеного серіалу – всім було цікаво, чим усе закінчиться.
Абсолютно некоректне твердження. Ефірні події можуть впливати і впливають на рівень tvr%, але в Україні це можливо не в таких великих масштабах. Аргумент: зміна основного серіалу на «Інтері» відбулася на 8 тижні; якщо зростання tvr% можна хоч якось прив’язати до цієї події по буднях 7-8 тижнів і вихідних 8 тижня (фінал серіалу в неділю), то як пов’язати зі зміною серіалу різке зростання tvr% у вихідні 7 тижня (з 18,5% до 19,3% - див. графік нижче) і в оффпраймі буднів? Очевидно, основна причина стрибків tvr% полягає не в зміні програмного продукту.
 

Надалі відбулося поступове зростання показників із початком трансляції нових серіалів – «Зачароване кохання» та «Апостол» на «Інтері», «Татусеві доньки» на «1+1» тощо.
Тобто, виходить, що tvr% впав по закінченні «Тетяниного дня» і почав зростати з початком «Зачарованого кохання»… Насправді ж інтервал між останньою серією «Тетяниного дня» і першою серією нового серіалу «Зачароване кохання» склав, якщо точно, трошки менше 54 хвилин (фінальні серії «Тетяниного дня» та перші серії «Зачарованого кохання» показані в один і той же день – в неділю, 24 лютого). Питання: то в якому ж проміжку часу падав tvr%?
 
Проте їм (серіалам) не вдалося здобути достатньої уваги телеглядачів, і з середини березня рейтинги поповзли вниз, досягши на останньому тижні березня мінімального значення (менше 15% за панеллю 50+). 
Рейтинг серіалів коливався разом з коливанням tvr%, а колвання tvr% пояснюється, в даному випадку, сезонністю даного показника, не більше. Частка останніх двох серій «Апостола» по «18+» в містах 50тис+, наприклад, склала 31,2% - максимальний результат за всі 12 серій (до речі, рейтинг 11,1% - другий кращий результат з усіх серій). Тому говорити про те, що «рейтинги поповзли вниз», некоректно.
 
Що стосується серіалу «Зачароване кохання» - його частка за аудиторією «18+» в містах 50тис+ у перші 2 тижні березня склала 35,7% та 34,9% відповідно, на третьому тижні березня частка аудиторії серіалу знизилась до 33,6% (що пояснюється тимчасовим відтоком аудиторії на спецподії інших каналів, зокрема трансляції футбольних матчів), а от на останньому, четвертому тижні березня частка серіалу знову зросла до 35,2% (при цьому рейтинг склав 16,3% - максимальний результат за всі 4 тижні березня). Тому абсолютно некоректною вважаємо фразу про те, що рейтинги серіалі на останньому тижні березня досягли мінімального значення.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Аналітична служба каналу «Інтер»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27985
Читайте також
14.08.2009 09:13
Андрей Колесник, для «Детектор медіа»
47 538
11.11.2008 10:41
Марина Коцюба
, для «Детектор медіа»
28 803
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
5835 дн. тому
Когда каналы поймут, что медйщиков не интересуют доли программ- мы всегда смотрим на рейтинг. Вечерний эротический фильм на маленьком канале может иметь долю и 90%, так что ваши 35% невысоки по сравнению с 90%
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду