detector.media
22.04.2008 12:33
«Інтер» vs Cortex: аналітика справедлива чи суб’єктивна?
«Інтер» vs Cortex: аналітика справедлива чи суб’єктивна?
Відповідь аналітиків «Інтера» на статтю «Алкоголь – найщедріший спонсор, ліки – найбільший рекламодавець».
Після публікації статті аналітика компанії Cortex Марини Коцюби «Алкоголь – найщедріший спонсор, ліки – найбільший рекламодавець» на адресу «Детектор медіа» надійшла репліка від аналітичної служби телеканалу «Інтер». Розуміючи важливість фахових дискусій, ми публікуємо цей текст, залишаючи нашим читачам можливість самостійно вирішити, чий аналіз одних і тих самих цифр є більш справедливим.

 

На жаль, ми не можемо погодитись з твердженнями першого розділу «Загальна динаміка телеперегляду» статті Марини Коцюби. Приведемо контраргументи до найбільших неточностей.

 

Початок березня 2008 року відзначився стрімким падінням загального рівня телеперегляду. Однією з головних причин цього стало завершення показу надзвичайно популярного серіалу «Тетянин день» на телеканалі «Інтер».
Нагадаємо, серіал «Тетянин день» закінчився 24 лютого, після якого, ще до початку березня, були показані 7 серій нового серіалу. Тому падіння tvr% саме НА ПОЧАТКУ березня не можна пов’язувати зі зміною серіалу на найбільш рейтинговому каналі країни, тим більше, що, судячи з графіку, на який посилається автор, tvr% в першій половині березня (10-11 тиждень) не лише не падав, а навіть ЗРОСТАВ:
 

Зауважмо, що стрімке зростання рейтингів наприкінці лютого (на 7-8-му тижні), спричинив саме вихід останніх серій зазначеного серіалу – всім було цікаво, чим усе закінчиться.
Абсолютно некоректне твердження. Ефірні події можуть впливати і впливають на рівень tvr%, але в Україні це можливо не в таких великих масштабах. Аргумент: зміна основного серіалу на «Інтері» відбулася на 8 тижні; якщо зростання tvr% можна хоч якось прив’язати до цієї події по буднях 7-8 тижнів і вихідних 8 тижня (фінал серіалу в неділю), то як пов’язати зі зміною серіалу різке зростання tvr% у вихідні 7 тижня (з 18,5% до 19,3% - див. графік нижче) і в оффпраймі буднів? Очевидно, основна причина стрибків tvr% полягає не в зміні програмного продукту.
 

Надалі відбулося поступове зростання показників із початком трансляції нових серіалів – «Зачароване кохання» та «Апостол» на «Інтері», «Татусеві доньки» на «1+1» тощо.
Тобто, виходить, що tvr% впав по закінченні «Тетяниного дня» і почав зростати з початком «Зачарованого кохання»… Насправді ж інтервал між останньою серією «Тетяниного дня» і першою серією нового серіалу «Зачароване кохання» склав, якщо точно, трошки менше 54 хвилин (фінальні серії «Тетяниного дня» та перші серії «Зачарованого кохання» показані в один і той же день – в неділю, 24 лютого). Питання: то в якому ж проміжку часу падав tvr%?
 
Проте їм (серіалам) не вдалося здобути достатньої уваги телеглядачів, і з середини березня рейтинги поповзли вниз, досягши на останньому тижні березня мінімального значення (менше 15% за панеллю 50+). 
Рейтинг серіалів коливався разом з коливанням tvr%, а колвання tvr% пояснюється, в даному випадку, сезонністю даного показника, не більше. Частка останніх двох серій «Апостола» по «18+» в містах 50тис+, наприклад, склала 31,2% - максимальний результат за всі 12 серій (до речі, рейтинг 11,1% - другий кращий результат з усіх серій). Тому говорити про те, що «рейтинги поповзли вниз», некоректно.
 
Що стосується серіалу «Зачароване кохання» - його частка за аудиторією «18+» в містах 50тис+ у перші 2 тижні березня склала 35,7% та 34,9% відповідно, на третьому тижні березня частка аудиторії серіалу знизилась до 33,6% (що пояснюється тимчасовим відтоком аудиторії на спецподії інших каналів, зокрема трансляції футбольних матчів), а от на останньому, четвертому тижні березня частка серіалу знову зросла до 35,2% (при цьому рейтинг склав 16,3% - максимальний результат за всі 4 тижні березня). Тому абсолютно некоректною вважаємо фразу про те, що рейтинги серіалі на останньому тижні березня досягли мінімального значення.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY