FM-самооборона

10 Жовтня 2007
59763
10 Жовтня 2007
21:02

FM-самооборона

59763
Перемога колективу львівського «РадіоМан» у конфлікті з новим топ-менеджером – диво, наслідок солідарності чи переваги європейського підходу інвестора?
FM-самооборона
Конфлікт на найпопулярнішій львівській радіостанції є поки що одним із небагатьох випадків на українському медіаринку, коли колективу вдалося відстояти свою позицію і вплинути на рішення інвестора, не поступившись майже нічим. Водночас, скандальності цій історії додав «регіональний» аспект, адже львівські радійники категорично відмовилися працювати з директором-східняком. Утім, як удалося з’ясувати «Детектор медіа», йдеться не про сумнозвісний «розкол між Сходом і Заходом», а про солідарність колективу, який зумів достукатися до іноземного інвестора й переконати його у своїй правоті.
 
З’явившись у львівському ефірі в липні 2004 року, FM-радіостанція «РадіоМан», що мовить у форматі HOT AC, вибилась у лідери ринку (перше місце за щоденною і друге за тижневою аудиторією у віковій групі 25-39 років, за даними дослідження компанії MultimediaResearchGroup, Краків). Вона користується популярністю серед освіченої молоді та людей середнього віку, адже на ній не почуєш низькопробної «попси», натомість, переважає якісна українська і західна (40/60) музика. Ще одна перевага цієї хвилі для львів’ян, багато з яких виросли на польському радіо – можливість почути старі та сучасні польські хіти. Відзначилась радіостанція й відмовою транслювати політичну рекламу під час виборчої кампанії. Тому, коли журналісти й ведучі радіостанції заявили про намір звільнитися, звістка про конфлікт миттєво поширилась у місцевих медіа та в Інтернеті; занепокоєні шанувальники готові були організовувати публічні акції на захист улюбленого радіо. Окремі ЗМІ, почувши про нав’язаного колективу начебто «донецького» директора, поширили недостовірну інформацію про те, що RMF продала «РадіоМан» «донецьким».
 
Насправді ж польська медіагрупа RMF (Radio. Muzika. Fakty), яка належить міжнародному медіаконцерну Bauer, не лише не збиралася продавати свій перший львівський медіапроект, але й запланувала, як уже повідомляла «ТК», протягом пяти років створити в Україні власну мережу радіостанцій у містах-мільйонниках, «півмільйонниках» і менших населених пунктах. Для цієї мережі RMF збирається розвивати власний формат мовлення: орієнтація на аудиторію у 25-39 років, формування плейлистів із світових хітів останніх 30 років і власні новини. 
 
У Польщі RMF володіє найбільшою за аудиторією (28,8 млн слухачів на тиждень, або 8,3 млн на день, і 22% польського ринку радіореклами) радіостанцією Європи – RMFFM, мережею молодіжних регіональних радіостанцій RMFMAXXX та мережею RMFClassic, одним із трьох найбільших у Польщі інтернет-порталів Interia.pl та іншими медіаактивами. У жовтні 2006 року власник RMF, компанія BrokerFM, продала контрольний пакет медіагрупи німецькій BauerMediaInvestGmbH.
 

«На момент запуску радіостанції було зрозуміло, що без додаткових інвестицій і відповідного ноу-хау пробитися на ринок, де існує 15 радіостанцій, занадто складно, та й професійну планку "РадіоМан" поставило собі дуже високу, – пояснює свій вибір партнера у проекті «РадіоМан» засновник і автор концепції радіостанції Роман Заяць. – Обираючи інвестора, я керувався передусім потребою у партнері, який має значний галузевий досвід і бажання розвивати радіобізнес та розширювати територію мовлення по всій Україні і не має політичних амбіцій та зв’язків із владними групами, аби не довелося б "відпрацьовувати" інвестиції в ефірі». В Україні партнерів, що відповідали б таким запитам, знайти було практично неможливо, а у 2003 році, коли розроблялася концепція радіостанції, радіомовлення в нашій країні мало хто розглядав як бізнес, тому Романові спало на думку звернутися до сусідів-поляків.

 
«Гіперсильним гравцем на радіоринку Польщі тоді було краківське RMF FM. Мені вдалося переконати його тогочасного власника Станіслава Тичинського вкласти гроші спершу в регіональну радіостанцію – "РадіоМан". Поляки не мали бажання інвестувати в Україну, але спрацювала духовно-радійна близькість людей, які прийняли це рішення: Тичинського, директора медіаінвестицій Смулки і моя», – веде далі Роман Заяць. За його словами, всі передумови для підкорення України у «РадіоМан» були, проте подальші кроки інвестора він оцінює як нелогічні та непослідовні, особливо після продажу компанії німцям.
 
«Вихід на всеукраїнський рівень щоразу відкладався, інвестор користувався послугами випадкових людей, які приходили, "допомагали" і відходили, – пояснює Роман. – В результаті, лише на Телерадіоярмарку 2007 року були презентовані наміри групи RMF щодо виходу на загальнонаціональний ринок. Тоді я поставив інвестору коротке запитання: або ми розвиваємось, або ви "розиваєтесь" без мене».
 
Відповіддю інвестора на запитання Романа було призначення директором «РадіоМан» Дмитра Баєва, який раніше керував київським представництвом RMF і консультував холдинг із українських питань. Утім, за неофіційною інформацією, це було «самопризначення» – пан Баєв, який отримав карт-бланш від німецького власника RMF, особисто прийняв рішення про те, що керуватиме «РадіоМан», і привіз до Львова новопризначеного директора з розвитку. Романові Заяцю він запропонував піти на пониження – бути програмним директором радіостанції.
 
Конфлікт виник уже під час першої очної зустрічі. «По-перше, новий директор не зміг пояснити колективу, що всіх чекає в найближчому майбутньому. По-друге, сказати фразу штибу "кому не подобається – можете йти геть" можна лише в тому разі, якщо керівник чітко пояснює, ЩО САМЕ колективу має сподобатись чи не сподобатись. По-третє, журналісти "РадіоМан" швидко роздобули повне досьє професійних "досягнень" пана Баєва та місць, де його розшукують», – розповідає Роман Заяць.
 
Про «досягнення»: оскільки жодної конкретної та підтвердженої інформації про наявність у Дмитра Баєва проблем із законом «ТК» отримати не вдалося, а представники колективу обмежуються натяками, ми вирішили звернутися до самого пана Баєва. Директор «РадіоМан» відреагував на прохання відповісти на декілька запитань гостро, наголосивши, що перебуває за кордоном і не лише відмовився будь-що коментувати, але й попередив, що «будь-що, що з’явиться від його імені на "Детектор медіа", буде неправдою». З’ясувати, чим саме завинив пан Баєв, не допомогли й співробітники «РадіоМан», із якими спілкувалася «ТК». «Це неприємно, не хочеться про це згадувати», – сказав один із них. Єдиний хоч кимось підтверджений факт із начебто багатого «послужного списку» пана Баєва описаний на сайті «Театру КВН ДГУ».
 
В усякому разі неприйняття колективом нового керівника було настільки сильним, що 2 жовтня інформаційний та рекламний відділ радіостанції вирішив у повному складі написати заяви на звільнення. Є, втім, інша версія: мовляв, колектив прийняв таке рішення лише із солідарності з Романом Заяцем, який відмовився працювати на посаді програмного директора і бути підлеглим Баєва. Чотиригодинна розмова з представником німецького інвестора, який прибув «на шум» до Львова, не була плідною – він підтвердив своє рішення залишити Баєва на керівній посаді, пославшись на незадоволення результатами діяльності Заяця.
 
«…Ми зберігаємо за собою тверду позицію і дружньо залишаємо улюблену радіостанцію, бо не маємо жодного бажання ще раз почути "нє нравіцца — свалівайтє". Безперечно, "РадіоМан" із приходом нових людей працюватиме і надалі, але ми надто звикли працювати великою сім'єю з шефом, якого любили і поважали. Наразі ми зробили свій вибір!», – цитує одного з ведучих радіостанції «ЗІК». Характерно, що, за свідченнями присутніх на зустрічі нового директора з колективом, Дмитро Баєв не лише закликав «звалювати» тих, кому щось не подобається, але й обіцяв «озолотити» працівників радіо, зокрема, виплатити їм борг із зарплатні.
 
Проте після другої тривалої розмови з інвестором було досягнуто згоди: журналісти та рекламісти забрали свої заяви та залишилися працювати на радіостанції, а Дмитра Баєва пообіцяли замінити іншою, прийнятнішою для колективу особою. «Дмитро Баєв і далі є директором "РадіоМан", як запевняє інвестор – тимчасово, адже оголошений конкурс на заміщення вакантної посади», – каже Роман Заяць. Кандидатів на заміщення посади директора «РадіоМан» тепер шукає рекрутингове агентство, а представник інвестора заявив, що вражений єдністю колективу.
 
Що ж, колектив справді можна привітати: радіоманівцям удалося те, на що не спромоглися інтерівці та працівники інших ЗМІ, де траплялися схожі конфлікти. Хоча, можливо, причина благополучного завершення цієї історії саме в європейському мисленні інвестора, який не мав бажання розпочинати вихід RMF на всеукраїнський рівень зі скандалу та кризи львівської радіостанції, яка без улюбленців публіки – ведучих – мала всі шанси поступитися позиціями на місцевому радіоринку.
 
Прикрою помилкою (можливо, несвідомою) представників колективу було те, що, формулюючи свої претензії до Дмитра Баєва, вони необачно апелювали до його російськомовності та «донецького» (насправді – «дніпропетровського») походження. Навіщо було давати недоброзичливцям зайві підстави для спекуляцій на тему «русофобії» львівських журналістів, які – читачі це, напевно, розуміють, – мали на увазі специфічну поведінку та спосіб висловлювання, який приписують невихованим східноукраїнським нуворишам? Надто ж поляку, представнику німецької компанії, що живе у глобалізованій та мультикультурній Європі, не збагнути регіональних особливостей українського менталітету. Тож журналістам варто було швидко і категорично дистанціюватися від «донецької» версії. Натомість, претензії до пана Баєва, якщо вони справді доведені й аргументовані, не варто було замовчувати й після залагодження конфлікту, адже ця інформація вкрай важлива для можливих  чинних і майбутніх партнерів і роботодавців цієї людини.
 
«Детектор медіа» готова надати Дмитрові Баєву можливість висловити свою позицію та відповісти на заочні звинувачення, що містяться в цьому тексті.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Отар Довженко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
59763
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Адекватный
6038 дн. тому
Привет! Ну а у меня, совсем другие впечатления здесь: ну и дураки же Вы все)) Кого все это инетересует, то о чем вы здесь спорите?
Неадекватный
6038 дн. тому
...Вот так все перечитал на счет этой темы и сложилось впечатление, что "Чувак" - это и есть Дмитрий Баев... По-моему лучше бы он дал официальный комментарий Телекритике, чем из-под тишка оправдывался)))...
Чувак
6039 дн. тому
Вімалювується патова ситуація... Той шум що піднявся вже нашкодив діловій рипутації компаніїї Ман. І виносити це сміття на поверхню було просто дурістю.. Що стосується директора я не уявляю людину яка після таких кульбітів погодиться на цю посаду..........і за які гроші. Тим паче що така людина повинна бути оскільки цей скандал може дійти до Нац ради . Далі позапланова перевірка і попередження або навіть суд і анулювання ліцензії..... Да поляку українські таракани в головах не зрозуміти...........
OFF
6039 дн. тому
111 // 11.10.2007 11:42:31 У цій статті більше піару ніж викладу конфлікту! Комапанія MultimediaResearchGroup, Краків входить в групу РМФ - тут пояснювати нічого не треба далі...До лідируючої позиції Радіо Ман ще як до неба, не тіште себе ілюзіями! 3 компанії які проводили дослідження у львові показали що радіоман у всіх цільових коливається між 7 та 9 місцем. Шановний знавець своєї справи!)) Якщо Ви хоча би раз брали до рук дослідження то там є така позиція, як вік людей, серед яких воно проводилось. Зазвичай українські дослідницькі компанії (зокрема і ті три, про які ви згадуєте) вказують 18+ або 18-65 років. Лідером по слухабельності РадіоМан є в категорії 25-39 років. Відчуваєте різницю?... Якщо ні, то це показує Вашу заангажованість або непрофесійність. ))) А щодо дослідницьких компаній, то в Україні на жаль справжніх немає....((((
Маркетолог
6039 дн. тому
рекламщик // 11.10.2007 11:45:09 Целевая аудитория выбраная РадиоМан не интересна рекламодателям.На собственном опыте знаю. Интересный у Вас опыт.))) Как раз такая аудиторыя (25-39) самая платежеспособная. Наверное в плохом агенстве работали. Или рекламодатели у вас были мелковатые)))
Юля
6039 дн. тому
Дякую вім хто за мене голосував...Дніпропетровцю теж, колись лизав ))
Чувак
6039 дн. тому
Наспраді це буря у стакані води. Не точна але інформація... Ходять чутки що Заяц сам продав акции радио Ман полякам И рильце в Зайця теж у "пушку".. Щось не логічно виходить спочатку продає а потім бунтує.... Не схоже це на правду..Як щоб радіо давало гроші думаю про будь які зміни справа не йшла Що стосується коллектива... сором і ганьба такому коллективу Є інформація що Ман це радіо клон.. І всі заслуги приписані це заслуги РМФ ФМ яка дає Ману все.. Музику, записує позивні керує програмною політикою.. Та це ж чути з ефіру!! Хто слухав той знає!!І всуперечь цьму коллектив Ману так бездарно і ганебно повівся зі своїми колегами, просто кинув їх. От дурні поляки - ми ж крутіе.. Шкода Дніпропетровця він просто попал під роздачу... Хочу запитати а шо в нас всі такі безгрішні? За Юлю, думаю голосували? Аж лизали... Аде вона взял
D
6040 дн. тому
to 111 // 11.10.2007 11:42:31 Поділіться датами проведення досліджень по Львову, і, якщо можна назвами компаній, які їх проводили.
Донецькофоб
6040 дн. тому
Приємно чути, що комусь вдалося відбитися від наїзду "інвесторів". Ось радіо Київ тепер "покращене вже сьогодні" і тепер дійсно "не нравицца".
w_rek
6040 дн. тому
Целевая 25+ для Львова очень хороший выбор. Радиостанция в точку. Слушаю!
рекламщик
6040 дн. тому
Целевая аудитория выбраная РадиоМан не интересна рекламодателям.На собственном опыте знаю.
111
6040 дн. тому
У цій статті більше піару ніж викладу конфлікту! Комапанія MultimediaResearchGroup, Краків входить в групу РМФ - тут пояснювати нічого не треба далі...До лідируючої позиції Радіо Ман ще як до неба, не тіште себе ілюзіями! 3 компанії які проводили дослідження у львові показали що радіоман у всіх цільових коливається між 7 та 9 місцем.
D
6040 дн. тому
Це лише виклад послідовності фактів та заяв. Натомість, цікаво з'ясувати інше: якщо РадіоМАН має у Львові 1 місце за щоденною і друге за тижневою аудиторією у віковій групі 25-39 років (за даними дослідження компанії MultimediaResearchGroup, Краків), то чому інвестор висловив незадоволення діяльністю Зайця? Чому виникли борги зі зарплатні? Або спробуємо інакше: чому РадіоМАН не скористалося своєю конкурентною перевагою на ринку? Чи варто вірити польському рейтингу? Оце наразі загадка.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду