Андрій Велесик: «Ми отримали комплект студійного обладнання, який коштує близько 3,5 мільйонів гривень»

20 Вересня 2007
18146
20 Вересня 2007
10:58

Андрій Велесик: «Ми отримали комплект студійного обладнання, який коштує близько 3,5 мільйонів гривень»

18146
Рівненська ОДТРК збільшила обсяг мовлення, покриття, модернізувала обладнання і готова до участі в проекті Держтелерадіо «Перший громадський канал України»
Андрій Велесик: «Ми отримали комплект студійного обладнання, який коштує близько 3,5 мільйонів гривень»

Андрій Велесик, генеральний директор Рівненської обласної державної телерадіокомпанії (РОДТРК), розповів дуже показову історію про те, що глядач – заради якого й існує телебачення, на думку якого орієнтуються і намагаються повсякчас враховувати медіадіячі, – вочевидь, не завжди і не у всьому має рацію. Історія така: коли Велесик писав дипломну роботу в Національній академії держуправління при Президентові України на тему «Суспільне мовлення», то проводив опитування на тему «Чи потрібен вам суспільний канал?» Майже 100% опитаних сказали, що суспільний канал їм дуже потрібен. На запитання ж «що б ви хотіли бачити на каналі суспільного мовлення?», відповіді вразили ще більше: серіали, фільми, бойовики, еротику…

 

– Зверніть увагу, – коментує Андрій Велесик, – відповіді категорично не співпали з концепцією громадського мовлення... Але дивіться: еротика-бойовики-серіали цікавлять не тільки глядача, а й рекламодавця – новини, блок реклами біля криміналу, рейтинговий серіал тощо. Тому ще раз підкреслюю: для державної ТРК потрапляти в глядацькі очікування, як і заробляти кошти, – не основне. Державницька позиція в телебаченні – збереження національних традицій, культури, виховна функція, роз’яснювальна, просвітницька. Це теми, які з комерційної точки зору невдячні... Хоча ми змогли збільшити кількість реклами за останній час і це пов’язано з початком мовлення упродовж 24-х годин, розширенням покриття і модернізацією.

 

– Чиїм коштом проводилася модернізація? Про які суми йдеться?

– Модернізація в нашій компанії, як і в 14-ти інших по Україні, відбулася за державні кошти. Зрештою, всі гроші – наше фінансування з держбюджету, зароблене на послугах, на рекламі, є державними. І їх витрати суворо контролюються державою. Переоснащення відбулося за рахунок так званого «японського кредиту», виділеного урядом. Гроші були закладені в держбюджет на закупівлю техніки у японців. Це тривала процедура, але в 2005 році ми отримали комплект студійного обладнання, який коштує близько 3,5 мільйонів гривень. Це аудіо- та відеомікшери, монітори, відеокамери, сучасне обладнання для видачі в ефір та монтажу програм. Але крім того ми за зароблені кошти докупили суфлери, системи холодного світла, підготували студію. Тобто з одного комплекту нам вдалося зробити два: крім АСК вийшла ще й центральна апаратна видачі в ефір. Це було комплексне профільне переоснащення.

 

У цей же час ми самотужки створили комп’ютерну мережу і комп’ютеризували весь виробничий процес, встановили «Фабрику новин», зробили ремонти у приміщеннях, облаштували радійний і телевізійний ньюзруми, модернізували видачу в ефір радіостанцій, придбали автомобіль для служби новин. Але головне, що в 2004 році ми вперше в історії отримали власну ліцензію на 24 години мовлення і в 2005 році вперше вийшли в ефір на власному каналі з власним брендом – РТБ (рівненське телебачення). А з 1 вересня цього року РТБ вийшов в ефір на північні райони. Вперше в історії незалежної України північ Рівненщини почала дивитися повноцінний обласний канал.

 

– Яким буде внесок РОДТРК у проект Перший громадський канал України?

– Сьогодні цей проект розпочато з інформаційної співпраці. Почалася трансляція новин «Час країни» о 20.30, в яку відбувається включення регіональних студій, в тому числі нашої. Приємно, що наше включення було у перший же тиждень, коли стартувала програма, і мало гарні відгуки у творчої групи Першого громадського. Подальші кроки розвитку проекту передбачають спільну закупівлю телевізійного продукту: фільмів, мультфільмів, серіалів. Цілком раціональне рішення. З нашого ж боку ми готові запропонувати для Першого громадського проект «Почерк долі», оскільки у нас вже є звернення від інших компаній, які хочуть його транслювати. Ця програма – розповіді про відомих людей Рівненщини, митців, лікарів, держслужбовців, їх шлях до успіху. Зйомки проходять удома в героя, а своїми враженнями, думками про періоди життя діляться рідні, колеги, друзі.

 

– Вибори – 30 вересня. Як плануєте їх висвітлювати?

– Однозначно, що служба новин працюватиме зі спецвипусками – стислими, підсумковими. Для новинарів це буде рядовий день із акцентом на виборчій тематиці. Думаю, що будуть прямі включення в Перший громадський канал. Є такі попередні домовленості.

 

– А чи немає у ваших планах проведення політичного ток-шоу?

– Для його проведення потрібна студія, в якій найбільш затратна частина – якісне світло. У Києві воно коштує від 200 тисяч євро... Тому поки що плануємо п’ятничні дебати між основними політичними гравцями стосовно їх розбіжностей з тих чи інших напрямів виборчих програм.

 

– Андрію Петровичу, не секрет, що ваші родинні інтереси перетинаються із блоком Литвина (тесть Андрія Велесика – голова обласної організації Народної партії й двічі нардеп від Рівненщини Микола Шершун. – О.Т.), а ваш київський керівник Едуард Прутнік є регіоналом. Чи не виникає з цього приводу непорозумінь чи конфліктів?

– Жодних. Робота є робота, а родина є родина. Едуард Прутнік – принциповий керівник, для якого головним є фаховий рівень підлеглих. Для мене як керівника, а я, до речі, не належу до жодної політичної сили, головним є забезпечення стабільної роботи компанії, її розвиток. Наголошую: у Рівненській ОДТРК для всіх суб’єктів виборчого процесу абсолютно однакові умови. Є затверджена й опублікована вартість хвилини рекламного часу, направлена в ЦВК. Є закон, який вимагає угод із партіями. На сьогодні майже всі політичні сили підписали з нами угоди.

 

– Як формувалися розцінки на політичну рекламу?

– За законом, це середньоарифметичне значення ціни за комерційну рекламу за перші три квартали року, що передує виборам. У нас діє єдина ціна за хвилину, незалежно від того, чи це сюжет, чи прямий ефір, чи ролик. Правда, існує сітка: в більш рейтинговий час ціна більша, і навпаки. На радіо ціна одна: одна хвилина політичної реклами на радіо коштує 228 гривень, на телебаченні у прайм-тайм – 798 гривень, не прайм-тайм – 478 гривень. До речі, останнім часом нас моніторили дев’ять різних політичних сил, це регулярно роблять представники Нацради з питань телебачення і радіомовлення України, і поки ні в кого не було підстав висунути до нас якісь претензії.

 

Олена Толочик, Рівне, для «Детектор медіа»

 

 

«Детектор медіа» продовжує моніторинговий проект, що проводиться за фінансової підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки. У проекті передбачено обмін матеріалами і досвідом між «Детектор медіаю» та низкою громадських організацій і видань у кількох регіонах України (Львів, Донецьк, Сімферополь, Рівне, Кременчук (Полтавська область), Запоріжжя). Предметом моніторингу є стан регіонального медіаринку, становлення медіа як бізнесу, рівень свободи слова, правового захисту журналістів та професійних стандартів у період виборчої кампанії та у післявиборчий період.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18146
Читайте також
26.12.2007 13:18
Віталій Голубєв
Олена Толочик, для «Детектор медіа»
9 506
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду