Перший крок до цифрового мовлення

13 Вересня 2007
19826
13 Вересня 2007
13:49

Перший крок до цифрового мовлення

19826
12 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила за основу перший розділ Плану розвитку телерадіопростотру України. Голова Нацради Віталій Шевченко зазначив, що, згідно з Законом про телебачення і радіомовлення, саме План розвитку є тим документом, завдяки якому має розвиватися цифрове мовлення в Україні.
Перший крок до цифрового мовлення

«Цей документ є точкою відліку, від якої ми починаємо конкретний рух до переходу на цифрове мовлення. Стаття 22. п. 7 закону про телебачення і радіомовлення чітко говорить про те, що перехід від аналогового до цифрового мовлення здійснюється відповідно до Плану розвитку телерадіопростотру України. Тобто це є перший документ на теренах України, після якого всі гравці телерадіоринку та відповідні державні установи мають залучитися до цього  процесу і забезпечити перехід на цифрове мовлення до 2015 року. Також це дозволить зберегти радіочастотний ресурс і гарантувати безпеку телерадіопростору України», - наголосив Віталій Шевченко.

 

Прес-служба Нацради зазначила, що рішення про внесення змін до Плану розвитку розвитку національного телерадіоінформаційного простору взято за основу, остаточне рішення буде ухвалене після завершення обговорення та внесення конструктивних пропозицій.

 

 

Додаток

до рішення Національної ради

___________2007 № ___

 

 

Впровадження цифрового телерадіомовлення

(пропозиції до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору)

 

1. З метою забезпечення інформаційної безпеки України; збереження радіочастотного ресурсу, виділеного Міжнародним союзом електрозв’язку України для потреб цифрового ефірного телемовлення; покриття телемовленням усієї території України, особливо у прикордонних, степових, гірських, лісових, малонаселених районах; створення телебачення підвищеної чіткості – відбудеться впровадження цифрового телерадіомовлення.

 

Для впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні встановлюються міжнародні стандарти:

DVB-T – для телевізійного мовлення у відеостандарті  MPEG-2,

T-DAB – для радіомовлення.

Рішення про впровадження міжнародного стандарту цифрового радіомовлення DRM буде прийнято після вивчення досвіду його практичного використання у 2007 – 2008 роках у м. Києві на частоті 0,873 МГц.

Цифрове телерадіомовлення впроваджується згідно з цифровим частотним Планом для України у 81 зоні виділень в смугах частот

174-230 МГц (ІІІ діапазон) та

470-862 МГц (IV/V діапазони).

При цьому створюються:

- 1 покриття DVB-T в ІІІ діапазоні (2 покриття в деяких зонах, одне із яких може бути потім перетворено в 4 блоки T-DAB);

- 7 та більше (до 12) покриттів DVB-T в IV/V діапазонах.

Визначити найбільш доцільним варіантом використання діапазону III для цифрового телерадіомовлення планування системи DVB-Т з растром телевізійного каналу 7 МГц на основі існуючих скоординованих частотних присвоєнь. Встановити, що перепланування телевізійного мовлення в цьому діапазоні проводити після створення 2-3 покриттів території України.

 

2. Механізмами впровадження цифрового мовлення є:

- здійснення науково-дослідних робіт;

- згідно з окремим рішенням Національної ради затвердження конкретної цифрової зони для впровадження цифрового телебачення;

- прорахунок частотних присвоєнь для затвердженої цифрової зони та цифрових частотних виділень. Відповідно до цифрового частотного Плану для України для впровадження цифрового телерадіомовлення використовуються 847 цифрових частотних виділень, з яких

718 цифрових виділень DVB-T III, IV і V діапазонів і

129 виділень T-DAB у діапазоні III;

- визначення НКРЗ оператора телекомунікацій;

- розбудова мережі телемовлення з визначенням технічної схеми роздачі сигналу, добудовою необхідних щоглових споруд, передавачів обслуговування та антенно-фідерної системи;

- внесення змін до діючого законодавства щодо ліцензування;

- визначення провайдера програмної послуги та формування каналів мовлення (мультиплексів). Встановлюється така кількість телепрограм для загальнонаціональних мультиплексів:

перший – шість телепрограм,

другий – п’ять,

третій – чотири,

четвертий – десять – дванадцять (MPEG-4).

Провайдер програмної послуги та перелік телепрограм, які будуть розповсюджуватися у кожному загальнонаціональному мультиплексі, визначаються Національною радою окремим рішенням;

 

 

3. З огляду на високу соціальну значимість мовного телебачення, процес переходу від аналогового до цифрового формату мовлення встановлюється поетапним. Етапи, заходи кожного з етапів та часові строки визначаються Національною радою окремим рішенням.

 

Встановлюється такий варіант переходу на цифровий формат мовлення: плавний перехід до визначеного терміну (17 червня 2015 року) шляхом

поступового розгортання синхронних одночастотних мереж цифрової радіомовної служби України у зазначених вище смугах частот,

переведення на них існуючих телевізійних та радіопрограм і

припинення роботи мереж аналогового мовлення.

 

Розпочати перехід на цифрове телевізійне мовлення з поетапним вимкненням аналогового у Закарпатській, Одеській та Сумській областях з 2007 року. Визначити такі заходи щодо переходу від аналогового до цифрового формату мовлення у зазначених областях:

- направити подання до НКРЗ на прорахунок частотного ресурсу для цифрового телевізійного мовлення (стандарт DVB-T);

- за необхідності, встановити додаткові антенно-щоглові споруди;

- відповідно до ст. 23 та 25 Закону України „Про телебачення і радіомовлення” провести конкурс на отримання ліцензій на багатоканальне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу;

- забезпечити населення STB на території Закарпатськоїй, Одеської та Сумської областей4

 

З 2008 року, при наявності частотного ресурсу, переоформляти ліцензії телерадіокомпаніям тільки на цифрове телебачення.

 

В ІІ половині 2008 року створити базовий проект синхронної системи впровадження цифрового мовлення з поступовим витисненням аналогового в прикордонних областях України, а також Луганській, Закарпатській областях та АР Крим, з урахуванням необхідності збереження на перехідному етапі об’ємів мовлення та глядацької аудиторії в зазначених регіонах.

 

Строки переведення всіх аналогових передавачів на цифрові визначається окремим рішення Національної ради.

В 2011 році зменшити кількість ліцензування аналогового мовлення.

 

4. Для успішного впровадження цифрового телерадіомовлення визначити пріоритетними вирішення наступних завдань:

ефективний перерозподіл видатків на впровадження цифрового телерадіомовлення між Державним бюджетом України, комерційними структурами та громадянами,

переведення на роботу у цифровому стандарті аналогових радіоелектронних засобів (РЕЗ) мовлення, робочі частоти яких співпадають із цифровим частотним Планом для України,

забезпечення стабільності рекламного ринку для телерадіокомпаній на початковому етапі шляхом незначного збільшення кількості доступних для громадян телепрограм.

 

Визначити орієнтовний обсяг фінансування впровадження цифрового телерадіомовлення у сумі 1559,1 млн. грн. (1 мільярд 559 мільйонів 100 тисяч гривень).

 

5. Вимоги Національної ради до учасників впровадження цифрового телерадіомовлення:

1. Для координації дій центральні органи державної виконавчої влади погоджують їх у Плані переходу на цифрове мовлення, який розробляється Національною радою.

2. Усі ліцензіати Національної ради беруть участь у проведенні агітаційної та роз’яснювальної роботи серед мешканців України з питань  щодо впровадження цифрового телерадіомовлення.

3. Пакет телепрограм у кожному загальнонаціональному мультиплексі транслюється синхронно на всю територію України.

4. В кожній цифровій зоні або групі зон перехід на цифрове мовлення здійснюється одночасно усіма телерадіоорганізаціями.

5. Оператор (оператори) загальнонаціональних мультиплексів забезпечують одночасний початок трансляції телепрограм з усіх мультиплексів у кожній цифровій зоні.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19826
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Толик
6022 дн. тому
Нацрада виконує замовлення постачальників обладнання для MPEG-2 кому це вигідно? А в кінцевому випадку постраждаємо ми і будемо відрізенні від якісного телевізійного мовлення.
Kyryll
6068 дн. тому
Дуже вірний шлях. Добре що Нацрада потрошку бере ініціативу в свої руки!
ТАРАС
6071 дн. тому
Яке право тесть Гомонай має право вирішувати суто технічні проблеми. HDTV мовлення уже навіть на цей час ДОСТУПНО практично будь якій навіть регіональній телерадіокомпаніїї. MPEG-2 вже помирає.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду