Що таке оптоволоконний інтернет і скільки часу він працює, коли нема світла

Що таке оптоволоконний інтернет і скільки часу він працює, коли нема світла

1 Серпня 2024
3600
1 Серпня 2024
09:00

Що таке оптоволоконний інтернет і скільки часу він працює, коли нема світла

3600
Технології хPON і FTTx, їхня ціна, надійність і поширеність.
Що таке оптоволоконний інтернет і скільки часу він працює, коли нема світла
Що таке оптоволоконний інтернет і скільки часу він працює, коли нема світла

В умовах відімкнення електрики потрібен такий інтернет, який дає змогу бути на зв’язку впродовж кількох годин, а то і діб під час відімкнень. «Жоден інтернет не працює без електрики. Однак є сучасні технології, які потребують значно менших витрат електроенергії та використовують меншу кількість вузлів, які слід підживлювати», — каже Юрій Мацик, директор директорату розвитку інфраструктури широкосмугового доступу до інтернету Міністерства цифрової трансформації. Такою технологією є оптоволоконний інтернет, який зараз пропонує більшість провайдерів. «Детектор медіа» пояснює, що це таке, які існують різновиди та скільки годин він може бути під час відімкнень електроенергії.

Що таке оптичний інтернет або оптоволоконний інтернет

«Це інтернет, який надається через волоконно-оптичний кабель, із використанням спеціального обладнання й інших елементів мережі (пасивні, які не потребують електроживлення, й активні, які у разі відсутності електроенергії підживлюються за допомогою акумуляторів, генераторів)», — каже Юрій Мацик. Оптичні волокна трохи товщі за людську волосину (125 мкм), їх покривають пластиковою чи поліетиленовою оболонкою. При оптоволоконному інтернеті інформація передається у вигляді світла, а не електрики.

Які існують технології оптоволоконного інтернету

Є дві основні технології оптоволоконного інтернету хPON (різновиди — GPON, GEPON, G10PON, G25PON, G50PON) та FTTx (абревіатури підвидів — FTTh, FTTb тощо).

Основна між ними відмінність у тому, що при першій технології провайдери будують пасивну мережу, тобто таку, яка не використовує електричне обладнання або компоненти для отримання сигналу від одного місця до іншого. Друга технологія активна й залежить від електричного обладнання, яке передає сигнал з одного місця в інше.

«PON має найменшу кількість вузлів, які потребують електроживлення. Переважно це дві точки: вузол оператора та кінцевий об’єкт у споживача вдома або в офісі, — розказує Юрій Мацик. — FTTx — більш розгалужена мережа, яка використовує активне обладнання, що потребує живлення. Це обладнання розміщене у кожному багатоповерховому будинку. Його слід підживлювати постійно або електроенергією, або акумуляторами великої ємкості».

Тому оператори, які користуються технологіями FTTx, мають купувати акумулятори для підтримання своєї мережі. «Але тривалість роботи під час знеструмлень у них невелика. І вона обумовлена ємкістю акумуляторної батареї на кожному комутаторі», — додає Юрій.

Коли провайдери пропонують оптоволоконний інтернет або «інтернет, який працює без світла», то йдеться про одну з цих технологій. Однак кожна з них має свою специфіку (кількість годин роботи без електрики, прилади, які необхідно підживлювати, тощо), яку слід враховувати при під’єднанні.

Що окрім роутера потрібно для того, щоб інтернет працював в умовах відімкнень

При технології FTTх, щоб був зв’язок, потрібно лише підживити роутер за допомогою павербанку, або під’єднати кабель напряму до ноутбука.

У випадку з технологією PON необхідний ще один прилад — спеціальний пристрій ONU.

«Це маленька коробочка, пристрій, який поєднує ваш роутер із серверною провайдера. Іншими словами — це кінцевий елемент, який перетворює світловий промінь у цифровий. Передача даних в оптоволоконних мережах відбувається за допомогою світових променів», — каже Юрій. Оптичний кабель спершу під’єднується до нього, а далі з’єднується з роутером. Відповідно підживлювати потрібно і роутер, і ONU.

Які пристрої потрібні для живлення роботи роутера й інших приладів для оптичного інтернету

Для живлення роутера й ONU необхідні, наприклад, два павербанки. Юрій Мацик розказує, що підживлювати можна й одним павербанком із певним розгалуженням. Але найкраще допомогти з вибором техніки може провайдер.

«Це найкраще запитувати в операторів. На ринку є багато пристроїв різної цінової категорії. Я в себе вдома використовую один із найпростіших: акумулятор на 14 ампер-годин швидкої зарядки. До нього оператор під’єднав перехідник, що живить усі активні елементи. Завдяки цьому я взагалі не помічаю, коли в мене зникає електроживлення», — розказує Юрій Мацик.

Скільки годин може працювати інтернет під час відімкнень у технології FTTx

«Найбільший оператор “Київстар”, у якого понад мільйон абонентів користуються FTTх, декларує, що абоненти можуть залишатися на зв’язку близько чотирьох годин», — каже Юрій Мацик. За його словами, згідно з опитуваннями, які Мінцифри проводило серед операторів, при наявності FTTx у разі відімкнень електроенергії інтернет буде доступний для 50% користувачів не більше ніж на 8 годин.

Скільки годин може працювати інтернет під час відімкнень у технології PON

При технології PON зв’язок буде доступний довше. За словами Юрія, для більшої частини користувачів — 72 години й навіть довше: «Оскільки між оператором та споживачем при технології PON немає додаткових активних вузлів (у переважній більшості), то вона може працювати стільки, скільки оператор може підтримувати свою серверну в головному вузлі. Там стоять і акумулятори, і генератори. І якщо споживач удома заживить альтернативним енергоживленням два прилади (роутер та ONU), то інтернет буде стільки годин, на скільки вистачить заряду павербанків».

Виходить, що при FTTх потрібно підживлювати менше пристроїв, а інтернету має вистачати на відімкнення на 4-8 годин. Однак найчастіше рекомендують саме PON. Чи однакова якість послуги в обох технологіях?

За словами Юрія Мацика, якість обох технологій не варто порівнювати, бо вона відчутна лише у тривалості доступу до інтернету при знеструмленнях. «Але якщо порівнювати оптоволоконний інтернет з іншими технологіями (наприклад, DSL), то різниця буде дуже відчутна. Це небо і земля. Ми рекомендуємо PON, тому що ця технологія дозволяє забезпечити користувачів інтернетом протягом 72 годин. Це найдовший проміжок часу порівняно з іншими технологіями. Тобто ми інформуємо користувачів про найефективніші рішення, які дозволяють залишатися на зв’язку під час знеструмлень», — додає Юрій Мацик.

Чим відрізняються підвиди PON (GPON, GEPON, XPON) та FTTx (FTTh, FTTb тощо)

За словами Юрія Мацика, це різні покоління технологій: «Чим новіше покоління — тим швидша передача даних. Але для споживача здебільшого це не має значення. Це важливо, коли споживачеві потрібна значно більша швидкість інтернету. Якщо оператор збудував мережу PON, то, щоб застосовувати нове покоління, слід лише поміняти в себе обладнання й надавати доступ іншого класу. І для цього не потрібно перебудовувати всю мережу. Наприклад, якщо зараз ви використовуєте 100 мегабітів або 1 гігабіт, то при більш сучасному обладнанні будете мати 10 гігабітів чи навіть 50 гігабітів удома чи в офісі».

Ціни на технології оптоволоконного інтернету (PON і FTTx)

Ціна доступу до інтернету залежить не від технології, а від швидкості послуги. За словами Юрія, пакет на 100 мегабітів у різних технологіях коштує майже однаково. «Понад те, деякі оператори, які перебудовують свої мережі з FTTx на PON, пропонували безплатну заміну технології без жодних доплат. І інколи споживачі відмовляються, бо зробили ремонт і не хочуть додаткової дірки у стіні для прокладання оптоволоконного кабелю до квартири», — розказує він.

Яка з цих технологій найбільш розповсюджена в Україні

За словами Юрія, історично FTTx більш масштабно будувався, бо витрати на розгортання мереж були трохи меншими: «А коли з’явися PON, то до нього довго приглядались. Але з осені 2022 року всі зрозуміли, що PON — єдина технологія, яка дозволяє не відчувати проблем з інтернетом під час перебоїв з енергопостачанням. PON із того часу набуває популярності. За нашими оцінками, до кінця 2024 року споживачів, які використовують хPON, буде більше, ніж тих, хто використовує FTTx».

Статистика підключення до PON серед споживачів на 25 липня:

 

Який відсоток провайдерів надає послугу оптоволоконного інтернету за технологіями (PON і FTTx) в Україні та столиці

На кінець 2023 року, за інформацією Мінцифри, операторів хPON — 41%, а FTTx — 46%. На початку 2022 року користувачів з хPON було 32%.

У провайдерів різняться позиції, деякі вважають, що технологія PON не дуже потрібна у випадках нетривалих відімкнень і за наявності резервного живлення мережа працює. А інші переходили на цю технологію задовго до 2022 року, коли ще не було жодних масових відімкнень.

«Кожен бізнес проходить етапи своєї еволюції. У 2022 році, коли були перші блекаути в Одесі, ми дивилися, як там працюють мережі. І цікаво, що місцеві оператори ще до великої війни робили масове переведення абонентів з FTTx на хPON. Ми цікавилися, чому вони це зробили. Їхня відповідь була така: операційні витрати знизилися в рази після переходу на PON. Треба розуміти, що перехід на нову технологію також потребує додаткових інвестицій. Раніше у кожному багатоквартирному будинку вони орендували площу для розміщення активного обладнання, також вони платили за електроенергію для цього обладнання. А коли вони перебудували мережу, за оцінками одних операторів, операційні витрати знизилися всемеро, а, за оцінкою інших, більше ніж у 15 разів. Кожен будує свій бізнес на свій розсуд, із далекою або короткою перспективою», — сказав Юрій Мацик.

Ілюстрація: pixabay.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3600
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду