Суспільний мовник не зміг стати засновником органів співрегулювання

Суспільний мовник не зміг стати засновником органів співрегулювання

18 Липня 2024
631
18 Липня 2024
15:10

Суспільний мовник не зміг стати засновником органів співрегулювання

631
Однак незабаром Суспільне планує стати членом організації.
Суспільний мовник не зміг стати засновником органів співрегулювання
Суспільний мовник не зміг стати засновником органів співрегулювання

Національна суспільна телерадіокомпанія не змогла стати засновницею органів співрегулювання. Про це 17 липня під час круглого столу «Практичні питання регулювання та співрегулювання друкованих медіа відповідно до закону "Про медіа"» розказала виконавча директорка Національної асоціації медіа та членкиня робочої групи аудіального, аудіовізуального та онлайн-медіа Катерина М’ясникова.

Катерина додала, що суспільний мовник зраз оформлює членство в організаціях.

«У законодавстві є колізії. З одного боку, в законі "Про медіа" йдеться, що суб’єкти можуть бути засновниками. З іншого боку, в законі "Про об’єднання громадян" йдеться, що засновниками громадських спілок можуть бути тільки особи приватного права. Ми переконували, що це спеціальний випадок, однак ми це пройти не змогли», — сказала вона.

Катерина М’ясникова брала участь у створення трьох органів співрегулювання і поділилась цим досвідом для тих органів співрегулювання, які лише будуть реєструватись. Зокрема, цей етап незабаром має пройти робоча група у сфері друкованих медіа.

Серед проблемних моментів вона назвала те, що в деяких робочих групах намагалися створити більш об’ємну організацію, ніж орган співрегулювання.

«Моя порада не намагатись створити велику асоціацію з необмеженою кількістю повноваженнями, тому що можна потрапити під регулювання Антимонопольного комітету. Така організація не зможе виконувати повноваження органу спільного регулювання», — сказала Катерина.

Також, за її словами, проблеми виникли при спробі передбачити кваліфікаційні вимоги для вступу нових членів: «Були дискусії як ввести додаткові кваліфікаційні вимоги для нових членів. У Мін'юсті чітко сказали, що не може бути додаткових кваліфікаційних вимог. Якщо суб’єкт зареєстрований він має право стати членом організації. Медіа позбавляється такої можливості, коли воно вже було членом і не сплатило членські внески».

Як повідомляв «Детектор медіа», вже зареєстровані органи спільного реагування в аудіальній, аудіовізуальній та онлайн-сферах. За словами Катерини, зараз формується правління організацій та керівники.

«Є керівники перехідного періоду, але важливо залучити керівників на постійній основі Також потрібен бюджет на оплату роботи директора, юриста, бухгалтера, координатора експертних колегій», — додала вона.

Нагадаємо, торік набула чинності одна з головних новацій закону «Про медіа» — створення органів співрегулювання. Законом передбачено створення п’яти органів спільного регулювання в різних сферах. У трьох із цих сфер уже працюють робочі групи: в аудіовізуальній сфері до неї ввійшли представники медіагруп, Суспільного, Megogo тощо; в аудіальній сфері до неї також увійшли представники найбільших радіогруп, Суспільне та Megogo, а у сфері онлайн-медіа — 12 осіб, зокрема й представники «Детектора медіа». Вони мають зареєструвати органи співрегулювання й ухвалити їхній статут. Надалі членом органу спільного регулювання в певній сфері медіа може стати будь-який ліцензіат, реєстрант чи об’єднання підприємств-суб’єктів. Вони мають подати заяву на вступ. Детальніше про органи співрегулювання читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
631
Читайте також
12.06.2024 16:20
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
518
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду