Частоти у Києві на конкурсі Нацради отримали нове спортивне радіо «Чемпіон» та радіо «Ми – Україна»

Частоти у Києві на конкурсі Нацради отримали нове спортивне радіо «Чемпіон» та радіо «Ми – Україна»

13 Червня 2024
1518
13 Червня 2024
12:58

Частоти у Києві на конкурсі Нацради отримали нове спортивне радіо «Чемпіон» та радіо «Ми – Україна»

1518
Найбільше частот на конкурсі отримало радіо «Інформатор ФМ».
Частоти у Києві на конкурсі Нацради отримали нове спортивне радіо «Чемпіон» та радіо «Ми – Україна»
Частоти у Києві на конкурсі Нацради отримали нове спортивне радіо «Чемпіон» та радіо «Ми – Україна»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення підвела підсумки радіоконкурсу для розвитку місцевих та регіональних мереж. Такі рішення регулятор прийняв на засіданні 13 червня.

За словами заступника голови Нацради Олега Черниша, на конкурс подалось 14 заяв від 9 компаній. За умовами конкурсу компанії мають мовити 24 години на добу. При цьому не менше 100% мають становити програми державною мовою. Передбачена обов’язкова наявність програм місцевої та регіональної тематики. Серед критеріїв: запропоновані обсяги поширення програм, досвід, наявність порушень законодавства у сфері медіа.

На конкурс виносилось дві частоти у Києві. На 92,8 МГц  претендували ТОВ «ФМ медіа груп» (радіо «Чемпіон»), ТОВ «Телерадіокомпанія «Класик радіо» («Радіо Univer») та ДП «Світ музики» («Львівська хвиля»).

Радіо «Чемпіон» належить Надії Городецькій. Компанія зареєстрована у лютому 2024 року. Програмний директор радіостанції розказав, що планується 30% спорту, решта музика.  Виходитимуть спортивні новини, анонси подій. Наступного року планують домовитись про прямі футбольні трансляції «Динамо». Основний спорт, якому приділятиме увагу радіостанція, окрім футболу – баскетбол та хокей. Радіостанція планує створити курс спортивних журналістів. Готові брати студентів на практику.

За словами Олега Черниша, компанія заявила 42 години на тиждень місцевої тематики. Представник радіостанції зазначив, що планується підтримувати місцеві клуби, виходитимуть програми про київських спортсменів, також плануються анонси подій у Києві.  Партнер радіостанції Володимир Примас, який готовий профінансувати запуск. Також компанія планує продавати спонсорські програми і не передбачає прямої реклами. Окрім цього планує відмовитись від реклами та спонсорства беттінгу.

Представниця компанії ТОВ «Телерадіокомпанія «Класик радіо» Оксана Шавель розказала про формат «Радіо Univer», яке бере участь у конкурсах на частоти у Києві та у Сумах. За її словами,  у Америці дуже популярні студентські радіостанції: «Молодь у віці 15-17 років фактично  не мають своєї радіостанції, яка б працювала на їх інтереси. У вересні 2023 року ми побачили, що треком номер один був саунтрек до «Слова пацана». Чим більше ми даватимемо доступу до українського сучасного музичного контенту, тим буде правильніше». За словами Оксани, зараз популярні  серед молоді такі жанри як PAР, R.N.B, Хіп-Хоп, а українські виконавці дуже потужні у цих стилях. Радіостанція обіцяє забезпечити частку місцевих програм. Мета радіостанції видалити російський контент з усіх плейлистів української молоді. «Це ком’юніті, яке буде розвиватись навколо радіостанції «Радіо Univer». Основна місія підтримка української молоді у навчанні, дозвіллі, в усіх проявах, які формують особистість», - сказала Оксана. Вона переконана, що «Тавр медіа» може зробити нішеву радіостанцію з широким охопленням.

Олег Черниш запитав, що для холдингу важливіше запуск ще однієї радіостанції у Києві чи добудувати мережі: «У вас  одинадцять радіостанцій у  Києві, а ваші мережі не добудовані». Оксана Шавель сказала, що важливі обидва напрямки, і підкреслила, що дуже хоче зробити радіостанцію для студентів.

«Львівську хвилю» представляв директор Юрій Хом’як. Компанія подається від нової юридичної особи ДП «Світ музики». Він розказав про наміри розвивати мережу і у Києві планують створювати окремий ефір, співпрацювати з місцевою адміністрацією. Основна аудиторія люди середнього віку, середнього класу. «У нас інша стилістика, я думаю, що слухачі у Києві зацінять цей формат», - додав Юрій.

Після презентації учасників члени Нацради зробили перерву, щоб порадитись. Олег Черниш розказав про мотиви свого голосування. Йому сподобався концепт спортивного радіо і він голосуватиме за дві компанії «Чемпіон» та «Львівська хвиля». Перший заступник голови Валентин Коваль сказав, що у учасників конкурсу сильні форматні ідеї, тому він пропонував закріпити формат у ліцензії, щоб надалі не можна було змінити позивних.

Голова регулятора Ольга Герасим’юк сказала, що їй цікаві обидві нові концепції: «Львівська хвиля»  теж концепція. Однак вона виглядає не такою сильною конкуруючою концепцією для Києва. І просто зайти під маркою Львів вже на сьогодні недостатньо».

Шестеро членів Нацради проголосували за ліцензію радіо «Чемпіон».

На частоту 106,0 МГц у м. Києві претендували радіо «Чемпіон» та «Радіо Univer». А також радіостанція «Ми – Україна» (юридична особа - ТОВ «Глас-медіа»), яка й отримала перемогу. Як вже повідомляв «Детектор медіа», власник каналів «Ми — Україна» Ігор Петренко  планує запустити  інформаційно-розважальну радіостанцію.

Представник радіостанції Юрій Сугак розказав, що у команді медіа «Ми – Україна» працює багато експертів, які вміють робити радіо. За його словами компанія має потужну київську редакцію (15 кореспондентів). «Ми знаємо і вміємо як адаптувати контент з різних майданчиків на радіо», - сказав Юрій. Ігор Петренко сказав, що у компанії є вся інфраструктура для запуску (приміщення, техніка, співробітники).  Заробляти радіостанція планує на класичній рекламі, нативна реклама та спонсорство. Окрім цього компанія готова виробляти ролики на замовлення. «Також ми плануємо займатись організацією подій, концерти та інші заходити. Продаж квитків. Вебінари та онлайн-події. Монетизація цих заходів. Це цифрові платформи. Наш ютуб канал вже має понад 600 тисяч підписників», - сказав Ігор Петренко. Передбачається інтеграція радіо з ранковим шоу  свого розважального каналу. У разі перемоги компанія планує вийти в ефір упродовж шести місяців. Олег Черниш попросив компанію: «Обмежтесь Києвом, не потрібно робити загальну мережу, бо частот немає».

Вісім членів Нацради проголосували за перемогу «Ми – Україна» на частоті у Киві.

Інші переможці:

Частоту 98,1 МГц у м. Нововолинську Волинської обл. отримала ПП «Студія-7» (позивні «Радіо Світязь»), м. Ковель Волинської області, яка була єдиним претендентом. Оцільник компанії Петро Семерей розказав, що компанія вже розпочала мовлення у Рівненській області. Нагадаємо, 11 грудня радіостанція стала переможцем у конкурсі Нацради на частоті  92,6 МГц у с. Мирогощі Першій Рівненської обл.

Частоту 93,6 МГц у м. Раві-Руській Львівської обл отримала громадська організація «Товариство «Право громади», м. Жовква Львівської області, яка також була єдиним претендентом.  Нагадаємо, на  конкурсі 11 грудня  компанія отримала частоту 94,0 МГц у м. Жовкві Львівської обл.

Директор  «Інформатор ФМ» Дмитро Старцев розказував як його радіостнації вдалось підтримувати ефір під час війни. Його проєкт спеціалізується саме зі створення  місцевих радіостанцій. «Ми даватимемо новини Полтавщини та Красногорівки. У кожному місті, де є наша радіостанція у нас є редакції», - сказав Дмитро. Члени Нацради підтримали «Інформатор ФМ».

«Інформатор ФМ» також здобув перемогу на частоту 107,0 МГц у м. Сумах (на яку також претендувало проєкт  «Тавра» «Радіо Univer») та  на частоту 101,0 МГц у м. Умані (с. Полянецьке) Черкаської обл.

Частоту 105,9 МГц у с. Копані Рівненської обл. отримала ПП «Телерадіокомпанія Сфера – ТВ», м. Рівне, яка була єдиним кандидатом.

Жодної заяви на мовлення у Житомирській та Одеській областях від претендентів не надійшло

Нагадаємо, 22 лютого Нацрада оголосила конкурс на мовлення з використанням радіочастотного спектра на вільних радіоканалах. Конкурс оголошений для розвитку місцевих та регіональних мереж. Частоти в 19 населених пунктах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1518
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду