Скільки абонентів у Megogo, Volia, «Тріолану». Провайдери надали звітність у Нацраду

Скільки абонентів у Megogo, Volia, «Тріолану». Провайдери надали звітність у Нацраду

2 Лютого 2024
3369
2 Лютого 2024
17:15

Скільки абонентів у Megogo, Volia, «Тріолану». Провайдери надали звітність у Нацраду

3369
Відповідно до закону «Про медіа» всі провайдери (кабельні, ОТТ, супутникові тощо) мають подавати у Національну раду з питань телебачення та радіомовлення звіти про кількість своїх користувачів телевізійної послуги.
Скільки абонентів у Megogo, Volia, «Тріолану». Провайдери надали звітність у Нацраду
Скільки абонентів у Megogo, Volia, «Тріолану». Провайдери надали звітність у Нацраду

Це передбачено у статті 22 (частина третя, пункт четвертий). Улітку минулого року регулятор розробив методику для подання такої звітності і визначив її терміни. Тож за друге півріччя 2023 року провайдери мали подати інформацію про своїх користувачів до 30 січня 2024 року.

Інформацію про кількість своїх абонентів провайдери, ОТТ-сервіси та медіагрупи завжди тримали в таємниці. Раніше вдавалось отримувати лише інформацію з джерел на ринку, які розповідали, що найбільшу кількість користувачів має Megogo — близько 600 тисяч, далі йде «Київстар ТБ» з базою в 350 тисяч, а слідом за ними — Sweet.tv з 300 тисячами. Також свою оцінку абонентської бази робила компанія Сергія Бойка BigDataUa. Тепер можемо  порівняти цю всю інформацію з тією, яку провайдери та сервіси надали регулятору.

«Детектор медіа» звернувся із запитом до Нацради  й отримав інформацію про кількість користувачів понад 200 провайдерів. Утім регулятор ще обробляє надану провайдерами інформацію, тому, приміром, у переліку немає кількості користувачів  великих ОТТ-сервісів «Київстар ТБ» і Sweet.tv, Vodafon TV (юридичні особи ТОВ «Плюс ТБ» і ТОВ «ОТТ Україна») або провайдера «Ланет» (ТОВ «Мережа Ланет»). Також на сайті регулятора йдеться,  що законодавством передбачене відтермінування подання звітної інформації у зв’язку з введенням у країні воєнного стану. Фізичні особи — підприємці, юридичні особи, крім тих, які наділені бюджетними повноваженнями, можуть подати звіти впродовж трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни. Втім Нацрада звертає увагу, що  обов’язок подання таких звітів не зникає, і рекомендує всім провайдерам аудіовізуальних сервісів подати інформацію про кількість користувачів до медіарегулятора у визначений термін.

У відповіді на запит, яку отримав «Детектор медіа», є інформація про п’ятьох  провайдерів, які надають послуги по всій Україні. Це  Megogo, Volia, «Тріолан», Viasat, Omega TV, а також  «Хмара ТБ»/«Віват ТБ», у якого лише 610 абонентів.

Найбільшу базу має медіасервіс Megogo, який працює лише за технологією ОТТ: 637 951 користувач. Ці цифри збігаються і трохи перевищують оцінки джерел «Детектора медіа».

База  Volia становить 291 945 користувачів. Найпопулярнішою технологією для провайдера є цифровий кабель (160 597 користувачів), далі аналог (90 132 користувачі) та  ОТТ (41 216 користувачів).

Дуже близька до Volia кількість користувачів «Тріолану» (юридична особа ТОВ «Контент Трейдінг»)  — 245 819 абонентів (вони користуються аналоговою та цифровою технологіями, компанія не розділяла кількість користувачів за ними).

Супутниковий провайдер (технологія DTH) Viasat є партнерським проєктом медіагрупи «1+1». Його база становить 92 702 абоненти. В інтерв’ю Forbes очільник групи «1+1» Ярослав Пахольчук розказував, що платформа за останні роки втратила половину бази: «Тобто з довоєнних 200 тисяч залишилося десь 100 тисяч абонентів? — Десь так».

Кількість користувачів Omega TV — 18 257.

Серед регіональних провайдерів найбільші бази мають: «Кабельне телебачення» з Кривого Рогу (22 166, більшість користується цифровим кабелем),  «СіТБ» з Сумської області (21 543 користувачі, технології аналогова та цифрова), «Гок» із Горішних Плавнів Полтавської області (20 294, аналогова та цифрова технології), «Візит» з Кременчука Полтавської області  (15 тис., аналогова та цифрова технології),  «Центр ТВ» з Одеської області (14 240 користувачів, аналог, цифра та IPTV), «Радіосервіс» з Конотопа Сумської області (14 152 користувачі),  «Телелан», який працює у Львівській області (понад 12 тис., більшість користувачів — аналоговий та цифровий кабель),

Детальніше в таблиці.

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3369
Читайте також
22.11.2023 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
11 081
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду