Провайдер Best звинувачує ДТЕК у пошкодженні обладнання

Провайдер Best звинувачує ДТЕК у пошкодженні обладнання

29 Грудня 2023
3363
29 Грудня 2023
14:57

Провайдер Best звинувачує ДТЕК у пошкодженні обладнання

3363
А у компанії ДТЕК вважають, що демонтували обладнання на законних підставах.
Провайдер Best звинувачує ДТЕК у пошкодженні обладнання
Провайдер Best звинувачує ДТЕК у пошкодженні обладнання

Ірпіньський провайдер Best звинувачує компанію ДТЕК у тому, що її співробітники «умисне» завдають шкоди обладнанню та мережі. Про це «Детектору медіа» розповів очільник Best Олексій Зиневич. У своєму телеграм-каналі провайдер розмістив відео пошкодження кабелів у селі Стоянка, яке відбулося 28 грудня.

«Вчора ми впіймали нарешті ДТЕК, який краде наші муфти, викликали ввечері поліцію, сьогодні мають відкрити кримінальну справу, ми отримаємо витяг з державного реєстру», — каже Олексій Зиневич.

За його словами, Best має договір на розміщення мереж та оплачує щомісячно понад 16 тисяч опор у Київській області. Зиневич запевняє, що Best «своєчасно сплачує за опори та подає запити щодо оформлення нових ліній». Саме тому провайдер вирішив ініціювати відкриття кримінального провадження за 360 статтею  Кримінального кодексу. За нею умисне пошкодження ліній зв'язку карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років.

Натомість, на своїй фейсбук-сторінці компанія «ДТЕК Київські регіональні електромережі» пише, що під час огляду електромереж у Стоянці працівники ДТЕК виявили незаконне використання опор інтернет-провайдером. Назви провайдера компанія не вказує і звертає увагу, що демонтаж обладнання здійснювався згідно з правилами. «Працівники компанії склали акти про неправомірне розміщення технічних засобів телекомунікацій та розмістили інформацію на сайті ДТЕК Київські регіональні електромережі. На жаль, провайдер проігнорував вимоги та не демонтував обладнання, як це передбачено законодавством. Саме тому наша компанія, після сплину визначеного правилами 30-денного терміну, вимушена була демонтувати обладнання власноруч», — ідеться в заяві. ДТЕК вважає, що це обладнання створює ризик виникнення аварійних ситуацій, що може призвести до відключень споживачів.

За словами Олексія Зиневича, провайдери будують нові мережі і згідно з постановою уряду на час війни мають право підвішувати лінії кабелів на опорах. Але обов’язково подавати відомості у ДТЕК. Якщо використовуються опори компанії, то готується додаткова угода до наявного договору і додається новий рахунок. «Щомісячно подаємо нові лінії. Документи щодо лінії, яку вчора порізали, ми подали 13.12.2023 року. Але в додатковій угоді ДТЕК  вимагав, щоб ми платили не з дати підписання, а з початку року, коли ми ще не користувались цією лінією. Коли ми сказали, що це незаконно, є договір, є додаток, є оплата, почався шантаж та псування наших мереж», — каже він. На підтвердження своїх слів Зиневич наводить угоду та квитанцію про оплату.

Також він занепокоєний тим, що за спільне використання опор кожен оператор має платити всю суму, і  вона не розподіляється між усіма, хто використовує  опори ДТЕК.

У коментарі «Детектору медіа» голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту, до якої входить і провайдер Best, Наталія Клітна розказала, що вона зверталась до парламентарів та керівників політичних груп щодо законопроекту №9593, який забороняє демонтаж мереж електронних комунікацій під час воєнного стану без судового рішення. «Надзвичайні заходи з вирішення суперечок між володільцями інфраструктури і постачальниками послуг електронних комунікацій мають вирішуватися цивілізовано, в судовому процесі. Національна безпека та оборона, інформаційна безпека не мають залежати від бажання володільців інфраструктури дотримуватися законодавства про доступ», — сказала вона.

«Детектор медіа» також звернувся до компанії ДТЕК з проханням про коментар.

Нагадаємо, восени минулого року оператори електронних комунікацій були занепокоєні планами «Київміськсвітло» підвищити тарифи.

Ілюстрація: скриншот з відео Best

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3363
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду