ІнАУ закликає не витісняти з ринку інтернет-провайдерів класичної технології

ІнАУ закликає не витісняти з ринку інтернет-провайдерів класичної технології

20 Жовтня 2023
803
20 Жовтня 2023
12:27

ІнАУ закликає не витісняти з ринку інтернет-провайдерів класичної технології

803
Перед зимою та загрозою можливих блекаутів, яких торік зазнавала енергетична система України через обстріли Росії, посилюється конкуренція між провайдерами, які використовують класичну технологію та пасивну енергоощадну PON.
ІнАУ закликає не витісняти з ринку інтернет-провайдерів класичної технології
ІнАУ закликає не витісняти з ринку інтернет-провайдерів класичної технології

Інтернет Асоціація України закликає не допустити монополізації ринку інтернет-доступу. Її занепокоєння викликають заяви від посадовців щодо необхідності переходу для провайдерів з класичної технології (Ethernet) на технологію PON (Passive Optical Network — пасивна технологія, за якої інтернет-мережам потрібно менше електроживлення). Про це йдеться в заяві асоціації.

«Вітчизняний ринок інтернет-доступу один з найбільш конкурентних у світі, його основу складає малий та середній бізнес. Це є передумовою його сталості і стійкості під час війни, весь світ зараз вивчає та переймає наш досвід. В інтересах суспільства не допустити монополізації цього ринку. Зі свого боку, українські оператори електронних комунікацій зроблять все можливе і неможливе, щоб забезпечити зв’язком та інтернет-доступом своїх абонентів», — ідеться в заяві.

За словами ІнАУ, телеком-оператори вклали значні кошти в модернізацію та підвищення енергостійкості своїх мереж. Ідеться як про волоконно-оптичні мережі PON (Passive Optical Network), так і про класичні Ethernet-технології, які на сьогодні використовує більшість абонентів.

Асоціація звертає увагу на те, що  більшість операторів  класичної технології вже обладнали свої мережі засобами резервного живлення, які здатні забезпечити подачу сигналу до 8 годин, а  інколи навіть більше.

Перевагою тих провайдерів, які минулого року перейши на PON, під час блекаутів було те, що wi-fi був доступним, якщо абоненти облаштують резервне живлення для домашнього роутера через павербанк, блок безперебійного живлення або інші пристрої.  

Нагадаємо, в  листопаді минулого року в інтерв’ю «Детектору медіа» директор департаменту з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації Юрій Мацик казав про те, що вже відбувається перерозподіл ринку: «Компанії, що не готові до нових викликів, можуть втратити багато користувачів. Адже абоненти переходять до тих, хто може забезпечити стабільний доступ до інтернету навіть без світла. Бізнес, що гнучко адаптується до складних умов, виживе і збільшить кількість своїх абонентів».

ІнАУ ж вважає обидві технології — Ethernet і PON — конкурентоспроможними для споживачів саме завдяки модернізації обладнання провайдерів. Наприклад, як пише асоціація, для користувачів традиційної технології, щоб мати інтернет під час знеструмлення, не потрібно купувати  додатковий PON-модем, як для пасивної технології, «навіть використання wi-fi-роутера і, відповідно, павербанку не обов’язкове, оскільки Ethernet-кабель можна безпосередньо підключити до ноутбука».

 «Інформацію про наявність резервного живлення і приблизний час роботи мережі в умовах знеструмлення можна отримати у вашого PON- або Ethernet-провайдера. Адже і та, і інша технологія не працюватиме без такого резервування під час блекауту», — йдеться в заяві ІнАУ.

Нагадаємо, минулої осені-зими через масові обстріли української енергетичної інфраструктури в більшості міст були аварійні та планові вимкнення електроенергії. Це поставило нові виклики перед інтернет-провайдерами, які мали модернізувати свої мережі та зробити їх стійкими до блекаутів.

Директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик у жовтні 2023 року розказав, що лише 37% абонентів фіксованих мереж інтернету мають підключення до мереж на базі PON, які стійкі до тривалих знеструмлень.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
803
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду