Що робити інтернет-провайдерам і користувачам, аби доступ до мережі не зникав під час вимкнення електроенергії

Що робити інтернет-провайдерам і користувачам, аби доступ до мережі не зникав під час вимкнення електроенергії

10 Листопада 2022
9856
10 Листопада 2022
11:00

Що робити інтернет-провайдерам і користувачам, аби доступ до мережі не зникав під час вимкнення електроенергії

9856
Фахівці з Міністерства цифрової трансформації та компанії, що займається телекомунікаційним обладнанням, пояснюють, чому не в усіх під час вимкнення електропостачання є інтернет.
Що робити інтернет-провайдерам і користувачам, аби доступ до мережі не зникав під час вимкнення електроенергії
Що робити інтернет-провайдерам і користувачам, аби доступ до мережі не зникав під час вимкнення електроенергії

Через масовий обстріл української енергетичної інфраструктури в деяких містах уже кілька тижнів тривають аварійні та планові відключення електроенергії. І в цих умовах часто  виникають проблеми з доступом до інтернету — стаціонарного і мобільного. Про те, чому так відбувається, що зараз у першу чергу потрібно зробити операторам для стабілізації зв’язку та скільки грошей потрібно на закупівлю нового обладнання,  «Детектор медіа» поспілкувався з директором департаменту з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації Юрієм Мациком та з керівником напрямку телекомунікаційного обладнання компанії Deps Владиславом Севруком.

— Пане Юрію, що насамперед зараз слід робити провайдерам, щоб адаптувати свої мережі до відключень електроенергії?

Юрій Мацик: Для цього провайдери використовують генератори та системи резервного живлення. Також збільшують їхню місткість, щоб була змога довше працювати під час блекауту. Не всі провайдери зараз можуть забезпечити себе цим. Адже через дефіцит такого обладнання воно дорожчає. Ми в Мінцифрі ведемо переговори з міжнародними партнерами, щоб забезпечити мобільних операторів генераторами та системами резервного живлення. І постійно комунікуємо з телеком-компаніями, щоби знати, яка допомога їм необхідна; разом з урядом шукаємо можливості зробити генератори більш доступними. Найближчим часом Верховна Рада розгляне законопроєкт, що знизить ціну на генератори за рахунок скасування деяких митних платежів.

— Це має розв’язати проблему, коли в людей навіть за наявності електроенергії не працює інтернет?

— Так. Якщо у провайдера немає електроенергії, то у всіх будинках, які він забезпечує інтернетом, попри наявність світла, інтернету не буде. Тому потрібне резервне живлення для серверних, мережевих комутаторів і обладнання в самих будинках. Ще один важливий момент: операторам бажано змінити технологію з активної на пасивну. Це технології, за яких інтернет-мережі потрібно менше електроживлення. Зокрема, так працює технологія PON. Це робить мережу більш надійною й менш залежною від блекаутів.

Деякі телеком-компанії, що раніше перейшли на PON, у п’ять разів знизили щомісячні витрати на електроенергію. Також їм потрібно менше інвестувати, щоби підтримувати інтернет-мережі під час відсутності світла. А деякі вже повністю готові до сьогоднішніх викликів. Їхні користувачі мають можливість користуватись інтернетом навіть під час блекаутів. Wi-Fi буде доступним, якщо абоненти облаштують резервне живлення для домашнього роутера через павербанк, блок безперебійного живлення або інші пристрої.  

Юрій Мацик

— Яке обладнання потрібно придбати операторам, щоби перейти на PON?

— Їм потрібно повністю оновити й модернізувати власну мережу. Тобто замінити все обладнання і збудувати нову мережу. Це не швидкий процес. Щоби перейти на PON у межах одного мікрорайону в невеликому місті, знадобиться кілька місяців. Звісно, якщо є обладнання.

— Чи за такої ситуації виникають умови, коли на ринок операторів інтернету зможе зайти новий гравець із мережею, побудованою на пасивних технологіях?

— Перерозподіл на ринку вже відбувається. Компанії, що не готові до нових викликів, можуть втратити багато користувачів. Адже абоненти переходять до тих, хто може забезпечити стабільний доступ до інтернету навіть без світла. Бізнес, що гнучко адаптується до складних умов, виживе і збільшить кількість своїх абонентів.

— Ми говорили про домашній інтернет. А яка зараз ситуація з мобільним інтернетом? Адже мережі перевантажені, і в разі відключення електроенергії користуватись ним так само неможливо. Що слід робити мобільним операторам, щоб зарадити цій проблемі?

— Зв'язок під час блекаутів погіршується з двох причин: перша — перевантаження мобільних мереж, друга — базові станції не працюють через відсутність живлення.

Перша виникає тому, що часто разом зі світлом зникає й фіксований інтернет. Тоді українці масово переходять на мобільний. Це перевантажує мережі, і в результаті перестає страхувати й він. Уявіть трилітрову банку, повну води, в яку ви хочете ще влити склянку води. Ця вода не потрапляє всередину, а розтікається, бо там немає вільного місця. Те ж саме відбувається, коли багато людей одночасно переходять із вайфаю на мобільний інтернет.

Користувачі можуть допомогти розвантажити мобільні мережі. Зокрема, замість відео й зображень віддавати перевагу текстовим повідомленням. А великі файли завантажувати, коли підключені до Wi-Fi. Радимо мобільним операторам нагадувати користувачам про це. Водночас, щоб на якість зв'язку та роботу базових станцій не впливала відсутність електроенергії, радимо об'єднувати зусилля з іншим бізнесом. Зокрема з компаніями, що працюють поряд із базовими станціями та мають потужні стаціонарні генератори, — домовлятися спільно живитися від них. Так мешканці навколо матимуть зв'язок.

Зі свого боку, щоб допомогти з цим, зараз ми взаємодіємо з місцевою владою, щоб базові станції були серед категорії об'єктів, де вимикають світло в останню чергу. Також ведемо переговори з донорами, щоб забезпечити операторів обладнанням для резервного живлення.

Крім цього, одна з актуальних потреб операторів зараз — замінити батареї на базових станціях на літієві. Це дозволить швидше заряджати та підтримувати роботу станції, а отже довше забезпечувати зв'язок під час вимкнення електрики. Для цього ми звернулись до європейських партнерів, щоб вони якнайшвидше продали нам свої батареї. Адже на виробництво і доставку нових батарей із заводу піде 3-4 місяці, а ми не можемо стільки чекати.

Для мобільних операторів це такий же виклик, як і для провайдерів. Адже неодмінно відбудеться перерозподіл абонентів, якщо в когось мережа працюватиме стабільніше.

— Яка ситуація з «Укртелекомом»? Адже він може давати інтернет через телефонний кабель і в такий спосіб не залежати від вимкнень електроенергії.

— Йдеться про стару технологію ADSL, яка через аналогову телефонну лінію дозволяє користуватися зв'язком та інтернетом. Це працює завдяки мідному кабелю, до якого під’єднані домашні стаціонарні телефони. Так, «Укртелеком» має перевагу, бо PON може мати від двох точок живлення, а технологія «Укртелекому» — одну, інша — в кінцевого користувача. Також у компанії має бути енергоживлення на підстанціях. Завдяки цьому їхні користувачі матимуть інтернет навіть без світла, якщо під'єднають Wi-Fi-роутер до павербанка через перехідник. Так само це працює і за технології PON.

Загалом ми схиляємось до потреби переглянути законодавчі вимоги до стійкості мереж. Щоб телеком-компанії будували їх, враховуючи тривале відключення енергії.

— Хто переглядає та встановлює ці вимоги?

— Це як завдання Мінцифри, НКЕК та Держспецзв'язку, передбачене в проєкті плану з відновлення цифрової інфраструктури. Зараз над цим працює експертна група, до якої також входять європейські колеги. Експерти опитують телеком-компанії, готують рекомендації про важливі поліпшення для відновлення цифрової інфраструктури та стійкості інтернет-мереж.

Владислав Севрук

— Владиславе, скажіть, яке обладнання слід придбати провайдерам, які хочуть перелаштувати свої мережі на пасивну технологію?

Владислав Севрук: У багатоповерхових будинках найпоширенішою технологією побудови інтернет-мереж операторів залишається Ethernet. На відміну від приватного сектору, де практично всі оператори обирають технологію PON (passive optical network, пасивна оптична мережа). Перевага цієї технології в тому, що починаючи від технічного майданчика оператора, де встановлюється OLT (optical line terminal — пристрій який транслює інтернет-сигнал), і до самої будівлі абонента проходить повністю пасивна оптична лінія, яка не має на своєму шляху додаткових вузлів із обладнанням, яке потрібно живити електричним струмом. Активний пристрій для прийому інтернету ONU (optical network unit) встановлюється тільки безпосередньо в абонента. Завдяки цьому при встановленні з обох боків обладнання безперебійного живлення, можна створити енергонезалежну систему подачі інтернет-сигналу до кінцевого споживача. Здебільшого оператор оснащує свої технічні майданчики, які відповідають за підключення послуги інтернету тисячам, а іноді десяткам тисяч абонентів, промисловими системами безперебійного живлення. Такі системи розраховані на підтримку активного обладнання з великою потужністю в робочому стані протягом багатьох годин у разі відключення централізованого енергопостачання. Також система може резервуватися додаванням електрогенератора на випадок, коли електробатарей не вистачить. Зі сторони абонента можна встановити будь-який пристрій безперебійного живлення з відповідною потужністю і підключити до нього ОNU і WiFi-роутер. Завдяки цьому абонент будете мати доступ до інтернету, навіть коли в домі не буде світла.

— Скільки може коштувати таке обладнання?

— Пристрої безперебійного живлення на ринку коштують від тисячі до десятків тисяч гривень залежно від потужності пристрою, яка залежить від вбудованої батареї і його додаткових можливостей. Є пристрої, до яких можна підключати і велику побутову техніку. Також є кабелі, завдяки яким ви можете підключити для живлення ONU і WiFi ваш павербанк. Такий кабель може коштувати від 150 гривень. Але чомусь і зараз, коли віялові відключення електрики стають частішими, оператори не поспішають перебудовувати мережі з технології Ethernet на PON у багатоповерхівках. Так, багато хто з них нові об’єкти вже будує саме за технологією PON, бо ця технологія непогано показала себе в секторі багатоповерхівок. Здебільшого це роблять у новобудовах. Але перебудувати те, що вже збудовано й використовується, непросто, бо це потребує перебудови як магістральної мережі, так і мережі будинкової. Це дорого, і заміна обладнання — недешеве задоволення. Обладнання PON OLT виробництва BDcom, ZTE чи Huawei хоч і стало доступнішим, але за переключення великої кількості абонентів може коштувати десятки тисяч доларів. Абонент може сам запитати у провайдерів, які є в його будинку, чи є в нього можливість бути підключеним за технологією PON.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9856
Читайте також
25.11.2022 20:55
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
4 860
21.10.2022 12:00
Наталія Данькова
Сергій Денисов
Ольга Жук
«Детектор медіа»
2 069
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду