Рейтинги марафону: чи важливо глядачам, команда якого каналу працює в ефірі?

Рейтинги марафону: чи важливо глядачам, команда якого каналу працює в ефірі?

24 Березня 2022
3796
24 Березня 2022
14:00

Рейтинги марафону: чи важливо глядачам, команда якого каналу працює в ефірі?

3796
Різниця між показниками різних канал невелика, але все ж є. Вранці люди значно охочіше дивляться марафон, ніж уночі.
Рейтинги марафону: чи важливо глядачам, команда якого каналу працює в ефірі?
Рейтинги марафону: чи важливо глядачам, команда якого каналу працює в ефірі?

Якби таке дослідження можна було провести й мирний час, було б це всім дослідженням дослідження. Воно дало б відповідь на питання, яке хвилює всіх: яка подача новин подобається глядачам найбільше?

Зараз шість різних каналів чергують в ефірі спільного національного марафону: «Україна»+«Україна 24», «1+1», ICTV+СТБ, «Інтер», Суспільне та канал «Рада». Кожна команда має п’ять годин ефіру. Чи є зв’язок між «черговою командою» та показниками телеперегляду? Не в сенсі «хто кращий, а хто гірший», а чий формат краще влучає в потреби глядачів.

Можливість з’ясувати це нам дають результати телевимірювання, які були доступними з початку повномасштабної війни до двадцятих чисел березня, коли дослідження призупинили.

Ми точно не можемо встановити, на якому каналі дивилися марафон, але точно можемо бути впевнені, що сума перегляду всіх каналів, які є в панелі і його транслюють, буде відображати його споживання. Важливо зауважити, що є ще багато малих каналів, які також ретранслюють марафон. Але якщо вони не входять до панелі, то їхній перегляд не вплинуть на цифри.

Канали виходять в ефір у різний час, тому за період із 7 по 21 березня кожна команда змогла проявити себе в різний часовий проміжок. Це важливо, адже о четвертій ранку і о дев’ятій вечора поведінка глядачів різна, як і кількість людей біля екранів.

Для аналізу візьмемо всіх людей від 4 років і старше, які живуть в Україні. З’ясуймо, яку середню сумарну частку мала кожна «чергова» команда. Для детальнішого контролю порівняємо показники команди в максимально однакових умовах (наприклад, з 17 до 22 години). Але спершу погляньмо на середні показники за днями.

До 12 березня частка трималась на рівні 35%. 15 березня вона зафіксувалась на рівні 27%. Себто загальний інтерес почав спадати. Ймовірно, можна припустити, що люди втомились від формату, і варто шукати нову форму подання інформації.

Тепер погляньмо на частку під час «чергування» окремих каналів:

«Рада»

32,1

Суспільне

31,1

«1+1»

30,9

ICTV+СТБ

30,7

«Інтер»

29,6

«Україна»

26,8

Бачимо, що виразного лідера немає — розрив між 1 і 5 командою лише 2,4 пункта частки, тоді як розрив між 5 і 6 — 2,8 пункта. Загалом бачимо, що особливого значення те, яка команда в ефірі, зараз не має. Але для загального порівняння погляньмо на часові проміжки:

день (період чергування, що починається з 9 до 14)

Ніч (період з 23 чи 24 години)

ніч-ніч (початок «зміни» о 1 ночі)

прайм (початок з 15 до 19)

Ранок («зміна» починається о 4, 5 чи 6)

«Рада»

34,6

20,4

30,0

37,6

Суспільне

32,4

20,2

27,5

37,6

«1+1»

36,8

23,4

21,4

30,8

39,4

ICTV+СТБ

33,6

20,0

21,0

32,2

38,0

«Інтер»

31,2

18,7

26,5

38,5

«Україна»

30,8

19,1

18,8

29,3

36,4

З таблиці ми можемо побачити, що найбільший попит — на ранкові ефіри. Вночі загальний рівень перегляду суттєво нижчий. Можливо, є сенс скоротити нічну «зміну», або ж змінити п’ятигодинні чергування на чотиригодинні й залучити ще одного виробника.

Далі погляньмо, що саме глядачі бачать у кадрі і як вони на це реагують. Чергування команд означає зміну картинки та ведучих в ефірі.

Якщо ви дивитесь ефір неуважно, то можете навіть не розрізнити, яка саме команда чергує — студії «Інтера», «Ради» та Суспільного майже схожі, а темні відтінки студії майже не відрізняються для пересічного глядача.

Чому ж «Україну» дивляться порівняно гірше? Маємо дві гіпотези:

1. «Україна» додає свої «спеціальні новини», які візуально дуже наближені до інформаційних каналів, які запам’ятались українцям опозиційним спрямуванням. Опозиційність для українців зараз не на часі й не викликає довіри.

2. Студія у формі вишиванки дуже яскрава, тому глядачам важко сприймати її довго. Звичайно, допомогти можуть включення, але їх не бракує і в інших команд.

Ще одним важливим фактором є впізнаваність ведучих. Коли глядач вирішує подивитись телевізор, він не знає, яка з команд чергує. Він вмикає телевізор і приймає рішення, чи дивитись далі — й на це впливають ведучі. Знайомі пересічному глядачу обличчя викликають більше довіри, створюючи відчуття стабільності.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3796
Читайте також
05.07.2022 10:00
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
2 486
09.06.2022 12:00
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
«Детектор медіа»
5 079
16.05.2022 09:00
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
«Детектор медіа»
2 054
12.05.2022 18:52
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
«Детектор медіа»
8 925
06.04.2022 13:05
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
«Детектор медіа»
2 065
01.04.2022 10:15
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
«Детектор медіа»
2 541
19.03.2022 09:11
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
4 059
14.03.2022 14:00
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
4 164
10.03.2022 09:31
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
«Детектор медіа»
4 101
21.01.2022 09:30
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
johnmccartney
756 дн. тому
Ай, идите в жопу со своими вымериваниями))) Скажу как профессиональный обыватель, не вылазящий от ящика! Как только начинается блок инфы, который подготовили журналисты Суспильного, сразу спокойно можно идти на кухню, жерты, варыты каву, смалыты цыгарки -- точно знаю, что НИЧЕГО ИНТЕРЕСНОГО не пропущу. Это пропащий канал. Радует только Хоркин в пиджаке с отливом, вызывает просто таки гомерический хохот. Пиджак улёт! Как для дремучего неасфальтированного села в Сызране или еще каком рашистском Усть-Пистюйске покатит только так. Но у нас, да еще во время войны - это ржака ржачная. Но хоть так частица позитива, если контент нормальный сделать не могут. А ведущая Москвина? Одета как бомжиха!!!! Позорище! Зурабчик, хватит в одно рыло воровать миллиарды, сцуко, купи ведущей нормальный костюм. Но и костюм не спасет, новости склепанные как попало, очень отличаются от новостей на тех же плюсах ( я не зелебобик, если шо), говорит Москвина тоже херово, ей бы орехи за щекой держать и так репетировать произношение. Помните героиню Муравьевой из фильма с орехами за щекой? Ну не поставлен у Москвиной голос, ну херовая она ведущая. Кто пишет новости? Аууу, редакторы, почему вы такие недалекие? ХЕРОВЫЕ НОВОСТИ У СУСПИЛЬНОГО.
гомо
760 дн. тому
Все в старом русле Детектора. Статья написана сотрудником Суспильного и потому не говорит, что Суспильное в данной ситуации хуже всех. И по декорациям - полная нудота с невыразительных. цветовой насыщенность и сумасшедшим мельтешением фона, с отсутствием ощущения пространственности студии. С абсолютно плоским светом и поганючим качеством картинки-такое ощущение, что работают на доисторических камерах VHC. Ведущие безликие тара орки, слащаво и игриво пересказывающие интернет и выходящие на междусобойчик бабулек на приподъездной лавочке, где важна не личности, а способности перебить одна одну. Радийное отсутствие видеосюжетов-впрочем, к этому давно привыкли, Суспильное никогда не посылало корреспондентов на фронт. В противовес можно привести работу ICTV.:полная позитивно ть картинки по цветности, и по качеству, художественная режиссёрская сбалансированность и разнообразие кадров в показе из студии. Профессиональный свет. И личностная уверенность ведущих, которая несет уверенность о будущем Украины - именно то, что надо зрителю в это грустное время.
ДЕТЕКТОР, ОЧНИСЬ. ИДЁТ ВОЙНА!
761 дн. тому
Похоже, статейку накрапала мокрощёлка, которая больше привыкла читать моднявые таблоиды в которых описывают новые луки мажорчиков и весёленькие принты трусиков и топов звездунек.
люпус
761 дн. тому
Детектор ніколи не займався людською аналітикою того, що іде в етері. Йго хвилювало тільки як не випустити критику про Суспільне. А всілякі піплметри не дадуть нормальної картини. Тим більше, не зроблять цьго ніколи оті супер рекламовані Детектором журнашлюшні стандарти.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду