Liga.net про запуск пейволу: На успіх впливатиме низка факторів, серед них – самі журналісти

Liga.net про запуск пейволу: На успіх впливатиме низка факторів, серед них – самі журналісти

11 Січня 2022
1640
11 Січня 2022
13:53

Liga.net про запуск пейволу: На успіх впливатиме низка факторів, серед них – самі журналісти

1640
Дмитро Бондаренко: Вже сформувалася достатня кількість читачів, які готові платити гроші за контент Liga.net.
Liga.net про запуск пейволу: На успіх впливатиме низка факторів, серед них – самі журналісти
Liga.net про запуск пейволу: На успіх впливатиме низка факторів, серед них – самі журналісти

Співвласник та СEO групи компаній «Ліга» Дмитро Бондаренко в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомив, що портал Liga.net у першій половині 2022 року запровадить платну підписку на свої матеріали.

«Ми однозначно впроваджуватимемо в нашу бізнес-модель підписку. Я не вірю в успішні бізнес-моделі, збудовані на ній в Україні. Я вірю в те, що в нашій країні медіа може бути успішним, маючи певний мікс джерел доходів та центрів прибутку. Але вважаю, що якщо компанія перебуває у бізнесі якісної журналістики, то передплатна модель має бути. Потрібно відчувати, наскільки люди насправді хочуть платити за те, що робить медіа», – сказав Бондаренко.

На думку Бондаренка, на успіх пейволу суттєво впливають такі фактори, як готовність людей платити за те, що вони звикли отримувати безкоштовно, а також психологія журналістів, «які схильні звикати до того, що якщо вони написали класний матеріал, його прочитають 100 тисяч разів, і вони відчують себе зірками».

«А з пейволом його прочитають дві з половиною тисячі людей. Яка кількість журналістів не захочуть працювати у такому форматі?».

Ще одним фактором є технічна готовність медіа до запуску пейволу, адже «кожна людина має кілька девайсів і звичку по-різному споживати контент».

Бондаренко вважає, що пейвол для медіа у принті та для діджитал-медіа – різні речі.

«Для медіа, які є в принті, пейвол – зовсім інше завдання, бо вони вже мають підписну модель. Їхнє завдання – до існуючої моделі пристебнути онлайн-частину. Коли ж йдеться про діджитал-медіа, пейвол – суттєва зміна всіх процесів усередині компанії. І це дуже відповідальне бізнес-рішення, бо якщо впровадити ці зміни і не отримати бажаного комерційного результату, то зруйнується успішне старе і не вийде успішного нового».

Бондаренко додав, що редакція має навчитись спілкуватися з читачами: «Тому що мало того, що треба змусити людину підписатися, треба ще постійно підтримувати цінність для цієї людини».

Портал Liga.net працює на медіаринку з 2000 року, входить до медіахолдингу Ligamedia. Головним редактором онлайн-видання до грудня 2021 року був Борис Давиденко. З 1 грудня редакцію Liga.net очолила співзасновниця та колишня керівниця ГО «Громадське телебачення» Юлія Банкова.

У липні 2020 року Liga.net запустила платний сервіс доступу до контенту без реклами, а у грудні 2020 року новий сервіс для передплатників – підбірку кращих історій світових ЗМІ за тиждень в українському перекладі.

Фото: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1640
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду