detector.media
11.01.2022 13:53
Liga.net про запуск пейволу: На успіх впливатиме низка факторів, серед них – самі журналісти
Liga.net про запуск пейволу: На успіх впливатиме низка факторів, серед них – самі журналісти
Дмитро Бондаренко: Вже сформувалася достатня кількість читачів, які готові платити гроші за контент Liga.net.

Співвласник та СEO групи компаній «Ліга» Дмитро Бондаренко в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомив, що портал Liga.net у першій половині 2022 року запровадить платну підписку на свої матеріали.

«Ми однозначно впроваджуватимемо в нашу бізнес-модель підписку. Я не вірю в успішні бізнес-моделі, збудовані на ній в Україні. Я вірю в те, що в нашій країні медіа може бути успішним, маючи певний мікс джерел доходів та центрів прибутку. Але вважаю, що якщо компанія перебуває у бізнесі якісної журналістики, то передплатна модель має бути. Потрібно відчувати, наскільки люди насправді хочуть платити за те, що робить медіа», – сказав Бондаренко.

На думку Бондаренка, на успіх пейволу суттєво впливають такі фактори, як готовність людей платити за те, що вони звикли отримувати безкоштовно, а також психологія журналістів, «які схильні звикати до того, що якщо вони написали класний матеріал, його прочитають 100 тисяч разів, і вони відчують себе зірками».

«А з пейволом його прочитають дві з половиною тисячі людей. Яка кількість журналістів не захочуть працювати у такому форматі?».

Ще одним фактором є технічна готовність медіа до запуску пейволу, адже «кожна людина має кілька девайсів і звичку по-різному споживати контент».

Бондаренко вважає, що пейвол для медіа у принті та для діджитал-медіа – різні речі.

«Для медіа, які є в принті, пейвол – зовсім інше завдання, бо вони вже мають підписну модель. Їхнє завдання – до існуючої моделі пристебнути онлайн-частину. Коли ж йдеться про діджитал-медіа, пейвол – суттєва зміна всіх процесів усередині компанії. І це дуже відповідальне бізнес-рішення, бо якщо впровадити ці зміни і не отримати бажаного комерційного результату, то зруйнується успішне старе і не вийде успішного нового».

Бондаренко додав, що редакція має навчитись спілкуватися з читачами: «Тому що мало того, що треба змусити людину підписатися, треба ще постійно підтримувати цінність для цієї людини».

Портал Liga.net працює на медіаринку з 2000 року, входить до медіахолдингу Ligamedia. Головним редактором онлайн-видання до грудня 2021 року був Борис Давиденко. З 1 грудня редакцію Liga.net очолила співзасновниця та колишня керівниця ГО «Громадське телебачення» Юлія Банкова.

У липні 2020 року Liga.net запустила платний сервіс доступу до контенту без реклами, а у грудні 2020 року новий сервіс для передплатників – підбірку кращих історій світових ЗМІ за тиждень в українському перекладі.

Фото: «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY