detector.media
04.08.2021 12:05
Апеляційний суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс» у спорі зі «Світовою музикою» щодо авторських прав
Апеляційний суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс» у спорі зі «Світовою музикою» щодо авторських прав
ПП «Світова музика» позивалась до радіостанції в інтересах російського представника Sony Music.

Північний апеляційний господарський суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс-Україна» (юридична особа ПП «Фірма «Лямін») у справі за позовом  приватного підприємства «Світова музика» про стягнення 217 тисяч гривень за порушення авторських прав. Про це йдеться у постанові суду.

Позивач прагнув стягнути  компенсацію за використання музичних творів (зокрема, «Сrуіn'» у виконанні Aerosmith; «Make Love Like A Man» у виконанні Def Leppard та «Mrs Vandebilt» у виконанні Paul McCartney & Wings) без належного дозволу та без сплати авторської винагороди. Радіостанція-відповідач  переконувала, що у позивача відсутні права на згадані музичні твори.

У квітні 2021 року Господарський суд міста  Києва також прийняв рішення на користь радіостанції та відмовив у задоволенні позовних вимог.

ПП «Світова музика» діє на підставі договору з російською компанією ТОВ «Олл Мьюзік Паблішинг», яке має права на згадані твори. Однак, на думку Північного апеляційного господарського  суду, «Світова музика» не підтвердила наявність прав укладати з правовласником «Олл Мьюзік Паблішинг» договору щодо надання виключних прав на надання дозволів на використання на території України згаданих музичних творів.

В умовах коли акредитація організації колективного управління у сфері публічне сповіщення/авторські права (а саме ця ОКУ має збирати роялті з радіостанцій та телеканалів) не завершена, радіостанції й телеканали змушені самі шукати правовласників, щоби сплатити їм авторську винагороду. Однак суд звернув увагу на те, що «Радіо Рокс-Україна» не володіє інформацією стосовно суб`єктів, яким належать авторські права на твори, що використовуються в ефірі. А пошук правовласників, згідно з профільним законом, має здійснювати саме акредитована організація колективного управляння.

«Єдиною можливістю для відповідача було здійснити самостійний пошук правовласників за допомогою електронної системи адміністрування (реєстрації та обліку)», – переконаний суд.

Однак така система наразі не створена. Згідно з законодавством її мало б створити Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства.

«Таким чином, з початку 2020 року виникла ситуація, коли усі телерадіоорганізації України, в тому числі відповідач, не мають можливості виплатити винагороду у сфері публічного сповіщення музичних творів у зв`язку з тим, що не має інформації про осіб, які володіють правами на ті чи інші музичні твори, – йдеться у рішенні суду, – Дослідивши викладені обставини справи, колегія суддів вважає встановленими обставини щодо відсутності у позивача прав щодо музичних творів, зокрема, "Сrуіn'" у виконанні Aerosmith; "Make Love Like A Man" у виконанні Def Leppard та "Mrs Vandebilt" у виконанні Paul McCartney & Wings, на території України, отже підстави для задоволення позову відсутні».

У коментарі «Детектору медіа» керівник двох акредитованих організацій колективного управління Павло Калениченко, які представляють в судах інтереси «Світової музики», зазначив, що має намір оскаржувати рішення у касаційній інстанції.

Нагадаємо, компанія «Світова музика» позивається на сотні тисяч гривень проти українських радіостанцій. Радіостанції, які транслюють в ефірі музику, мають сплачувати роялті за авторські та суміжні права на твори, фонограми й виконання. Для цього створений інститут організацій колективного управління. За новим законом, Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства мало би провести конкурс і акредитувати організації у сферах авторських та суміжних прав. Наразі офіційну акредитацію має лише громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА), яка опікується роялті за суміжні права у сфері публічного сповіщення і збирає його з радіостанцій. Але торік індустрія так і не домовилася з нею про тарифи.

У сфері авторських прав конкурс пройшов у грудні минулого року. Акредитована організація мала би збирати роялті за авторські права з радіо й телеканалів. Комісія з акредитації при міністерстві обрала нову громадську спілку «Автори та видавці». Однак інша учасниця конкурсу — Українська агенція з авторських та суміжних прав (УААСП) — попросила міністра економіки зупинити процес акредитації, бо вважає, що процедура проходила з порушеннями. З цього приводу організація звернулась у НАБУ.

Міністр економічного розвитку й торгівлі не скасував результати конкурсу, але й не підписав наказу про акредитацію. Тому радіостанції й телеканали змушені самі шукати правовласників, щоби сплатити їм авторську винагороду.

Ілюстрація: логотип радіостанції

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY