Канали Sony Pictures ідуть з українського ринку. Що сталося?

Канали Sony Pictures ідуть з українського ринку. Що сталося?

23 Червня 2021
10258
23 Червня 2021
13:30

Канали Sony Pictures ідуть з українського ринку. Що сталося?

10258
Керівник компанії-дистрибутора «Бітмедіаком» Сергій Осадчий пояснює, що мейджори в усьому світі згортають телевізійні мережі та переходять до поширення контенту через стримінгові платформи.
Канали Sony Pictures ідуть з українського ринку. Що сталося?
Канали Sony Pictures ідуть з українського ринку. Що сталося?

23 червня 2021 року українські провайдери припиняють показ телеканалів Sony Sci-Fi, Sony Channel і Sony Turbo. Правовласник  — компанія SPTI Networks Eastern Europe UK) Limited, зареєстрована у Великій Британії, — вирішив піти з українського ринку. А також із ринків  Білорусі, Казахстану, Вірменії та Росії.

Компанія Sony Pictures Television вийшла на український ринок на початку 2008 року. Спершу українські провайдери транслювали російські версії її каналів.  У березні 2018 року з’явилися окремі (не російські) версії, які виходили в Україні, Білорусі, Казахстані, Грузії і Вірменії. В українських мережах транслювали три канали компанії: Sony Sci-Fi (телеканал фантастики, містики та пригод), Sony Channel (жіночий телекнаал) і Sony Turbo (чоловічий телеканал). Дистрибутором цих каналів в Україні була компанія «Бітмедіаком», яка співпрацює з Sony з 2015 року.

На початку  червня 2021 року провайдери почали отримувати листи від представників Sony про розірвання договорів із 23 червня. Правовласник просить компанії в Україні протягом тридцяти днів повернути неушкоджені смарт-карти і завершити всі платежі, після чого не використовувати продукт Sony Pictures Television.

У бліц-інтерв’ю «Детектору медіа» керівник компанії «Бітмедіаком» Сергій Осадчий розказав про причини виходу компанії з українського ринку, орієнтацію мейджорів на доставку контенту напряму до користувачів (D2C, direct-to-consumer), а також про майбутнє своєї компанії після втрати угоди з Sony.

— Сергію, чому компанія  вирішила піти з українського ринку?

— Основну причину нам озвучив правовласник: канали Sony йдуть з українського ринку, тому що правовласник змінює стратегію розповсюдження свого контенту. Ці зміни почались не з України. На мою особисту думку, це глобальний тренд, який стосується не лише Sony Pictures.  

— Окрім України, цей самий канал транслювався на Білорусь, Казахстан, Грузію і Вірменію. Також  дуже схожа версія  була в Росії. Sony Pictures йде з усіх цих ринків?

— Я співпрацюю з Sony Pictures Television лише в Україні. Але, наскільки мені відомо з відкритих джерел, канали Sony Pictures Television, а саме Sony Sci-Fi, Sony Channel і Sony Turbo, припиняють мовлення в цих країнах також.

— Наскільки український ринок був прибутковим для Sony Pictures?

— З мого боку було б не зовсім коректно відповідати на це запитання. Ми як агент генеруємо доходи, але не контролюємо всю операційну діяльність мовників і відповідні видатки. Ми уклали агентський договір з SPTI у березні 2015 року і за шість років збільшили доходи від дистрибуції майже у п’ять разів.

— Як цей глобальний тренд впливає на ситуацію з дистрибуцією іноземних каналів в Україні? На вашу думку, слідом за Sony Pictures з ринку підуть і інші?

— Цей тренд стосується всіх мейджорів, особливо тих, хто зараз активно будує свій власний бізнес D2C (direct-to-consumer). Вони починають згортати свої телевізійні мережі по всьому світові і зосереджуються на дистрибуції контенту через стримінгові платформи. Керівник компанії Disney, яка володіє телемережами Disney, Fox і National Geographic, у нещодавньому зверненні заявив про наміри закрити 100 каналів вже до кінця цього року. Так само злиття WarnerMedia та Discovery може прискорити глобальну D2C-експансію цих брендів з одночасним скороченням кількості власних телеканалів та припиненням ліцензійних контрактів з продажу прав каналам та платформам третіх осіб.  Адже  весь цей контент стає основою власних глобальних ОТТ-сервісів.

Конкретні зміни в окремих країнах залежать від багатьох факторів: терміну дії наявних ліцензійних контрактів, доходів, які генерують місцеві ліцензіати (кабельні та ОТТ-платформи, телеканали), макроекономіки та умов ведення бізнесу. Не думаю, що Україна є у переліку пріоритетних ринків для глобальних гравців за сукупністю всіх факторів. Але, з іншого боку, в наш час зміни можуть відбуватися дуже швидко та несподівано.

— Як тепер українські глядачі зможуть побачити контент каналів Sony?

— Поки що я не можу про це говорити. Але ймовірність того, що цей контент з’явиться на українському ринку, є: або на платформах платного відео, або на інших каналах.

— Як вихід Sony Pictures із ринку вплине на діяльність вашої компанії? Які канали, крім Da Vinci, залишаться у вашому портфоліо?

— Ми зараз переглядаємо своє позиціонування як агентства. Очевидно, що в наш час робити ставку лише на телеканали в своєму портфоліо — це вже не довгострокова стратегія. Водночас ми продовжуємо працювати з Da Vinci Media. Те, як наш партнер проходить шлях трансформації від телеканалу до цифрової мультимедійної платформи, допомагає трансформуватись і нам як агентству.

Фото надано Сергієм Осадчим

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10258
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Іван
1034 дн. тому
Не дуже відчутна втрата
Ольга
1036 дн. тому
РБК: «Российские версии телеканлов «Sony Pictures» не закрываются. Компания «НМГ», которая ими владеет, просто проведёт ребрендинг. Уже в июне они перезапустятся под брендами .Red, .Black и .Sci-Fi. Их дистрибуцией займется компания «Медиа-Телеком» — совместное предприятие НМГ и «Ростелекома», созданное в 2018 году. Каналы продолжат вещать в сетях операторов платного ТВ. В контент войдут передачи и фильмы производства Sony Pictures, Paramount, BBC, Universal, Disney, Freemantle, MGM».
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду