detector.media
Наталія Данькова
23.06.2021 13:30
Канали Sony Pictures ідуть з українського ринку. Що сталося?
Канали Sony Pictures ідуть з українського ринку. Що сталося?
Керівник компанії-дистрибутора «Бітмедіаком» Сергій Осадчий пояснює, що мейджори в усьому світі згортають телевізійні мережі та переходять до поширення контенту через стримінгові платформи.

23 червня 2021 року українські провайдери припиняють показ телеканалів Sony Sci-Fi, Sony Channel і Sony Turbo. Правовласник  — компанія SPTI Networks Eastern Europe UK) Limited, зареєстрована у Великій Британії, — вирішив піти з українського ринку. А також із ринків  Білорусі, Казахстану, Вірменії та Росії.

Компанія Sony Pictures Television вийшла на український ринок на початку 2008 року. Спершу українські провайдери транслювали російські версії її каналів.  У березні 2018 року з’явилися окремі (не російські) версії, які виходили в Україні, Білорусі, Казахстані, Грузії і Вірменії. В українських мережах транслювали три канали компанії: Sony Sci-Fi (телеканал фантастики, містики та пригод), Sony Channel (жіночий телекнаал) і Sony Turbo (чоловічий телеканал). Дистрибутором цих каналів в Україні була компанія «Бітмедіаком», яка співпрацює з Sony з 2015 року.

На початку  червня 2021 року провайдери почали отримувати листи від представників Sony про розірвання договорів із 23 червня. Правовласник просить компанії в Україні протягом тридцяти днів повернути неушкоджені смарт-карти і завершити всі платежі, після чого не використовувати продукт Sony Pictures Television.

У бліц-інтерв’ю «Детектору медіа» керівник компанії «Бітмедіаком» Сергій Осадчий розказав про причини виходу компанії з українського ринку, орієнтацію мейджорів на доставку контенту напряму до користувачів (D2C, direct-to-consumer), а також про майбутнє своєї компанії після втрати угоди з Sony.

— Сергію, чому компанія  вирішила піти з українського ринку?

— Основну причину нам озвучив правовласник: канали Sony йдуть з українського ринку, тому що правовласник змінює стратегію розповсюдження свого контенту. Ці зміни почались не з України. На мою особисту думку, це глобальний тренд, який стосується не лише Sony Pictures.  

— Окрім України, цей самий канал транслювався на Білорусь, Казахстан, Грузію і Вірменію. Також  дуже схожа версія  була в Росії. Sony Pictures йде з усіх цих ринків?

— Я співпрацюю з Sony Pictures Television лише в Україні. Але, наскільки мені відомо з відкритих джерел, канали Sony Pictures Television, а саме Sony Sci-Fi, Sony Channel і Sony Turbo, припиняють мовлення в цих країнах також.

— Наскільки український ринок був прибутковим для Sony Pictures?

— З мого боку було б не зовсім коректно відповідати на це запитання. Ми як агент генеруємо доходи, але не контролюємо всю операційну діяльність мовників і відповідні видатки. Ми уклали агентський договір з SPTI у березні 2015 року і за шість років збільшили доходи від дистрибуції майже у п’ять разів.

— Як цей глобальний тренд впливає на ситуацію з дистрибуцією іноземних каналів в Україні? На вашу думку, слідом за Sony Pictures з ринку підуть і інші?

— Цей тренд стосується всіх мейджорів, особливо тих, хто зараз активно будує свій власний бізнес D2C (direct-to-consumer). Вони починають згортати свої телевізійні мережі по всьому світові і зосереджуються на дистрибуції контенту через стримінгові платформи. Керівник компанії Disney, яка володіє телемережами Disney, Fox і National Geographic, у нещодавньому зверненні заявив про наміри закрити 100 каналів вже до кінця цього року. Так само злиття WarnerMedia та Discovery може прискорити глобальну D2C-експансію цих брендів з одночасним скороченням кількості власних телеканалів та припиненням ліцензійних контрактів з продажу прав каналам та платформам третіх осіб.  Адже  весь цей контент стає основою власних глобальних ОТТ-сервісів.

Конкретні зміни в окремих країнах залежать від багатьох факторів: терміну дії наявних ліцензійних контрактів, доходів, які генерують місцеві ліцензіати (кабельні та ОТТ-платформи, телеканали), макроекономіки та умов ведення бізнесу. Не думаю, що Україна є у переліку пріоритетних ринків для глобальних гравців за сукупністю всіх факторів. Але, з іншого боку, в наш час зміни можуть відбуватися дуже швидко та несподівано.

— Як тепер українські глядачі зможуть побачити контент каналів Sony?

— Поки що я не можу про це говорити. Але ймовірність того, що цей контент з’явиться на українському ринку, є: або на платформах платного відео, або на інших каналах.

— Як вихід Sony Pictures із ринку вплине на діяльність вашої компанії? Які канали, крім Da Vinci, залишаться у вашому портфоліо?

— Ми зараз переглядаємо своє позиціонування як агентства. Очевидно, що в наш час робити ставку лише на телеканали в своєму портфоліо — це вже не довгострокова стратегія. Водночас ми продовжуємо працювати з Da Vinci Media. Те, як наш партнер проходить шлях трансформації від телеканалу до цифрової мультимедійної платформи, допомагає трансформуватись і нам як агентству.

Фото надано Сергієм Осадчим

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY