Нацрада оновила правила мовлення у дні трауру та дні пам’яті

Нацрада оновила правила мовлення у дні трауру та дні пам’яті

6 Травня 2021
2591
6 Травня 2021
09:52

Нацрада оновила правила мовлення у дні трауру та дні пам’яті

2591
Нацрада стверджує, що оновлені правила стали універсальнішими, нова редакція врахувала побажання ліцензіатів.
Нацрада оновила правила мовлення у дні трауру та дні пам’яті
Нацрада оновила правила мовлення у дні трауру та дні пам’яті

В Україні з 5 травня набула чинності нова редакція правил мовлення в дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті. Про це повідомляє пресслужба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

«Оновлені правила передбачають новий підхід, адже береться до уваги формат мовлення телерадіоорганізацій. Також розділяються певні заходи, яких мають дотримуватися мовники окремо в дні трауру чи дні пам’яті. Правила стали універсальнішими, їхня нова редакція врахувала звернення, які неодноразово надходили до регулятора від ліцензіатів», – повідомила Нацрада.

Згідно з оновленими правилами, у день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті телерадіоорганізації оголошують хвилину мовчання о 12:00 або в інший час, визначений відповідним нормативно-правовим актом.

У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті в проміжку часу між 6:00 та 24:00 телемовники розміщують зображення запаленої свічки або відповідне стилізоване зображення, яке є доречним до відповідної події (останнє стосується дня пам’яті). Це не є обов’язковим для телерадіоорганізацій, у ліцензіях на мовлення яких у частині програмної концепції в описі формату мовлення є слова «дитячий», «музичний».

Крім того, телерадіоорганізації інформують, з якого приводу оголошено день трауру (скорботи, жалоби) або відзначається день пам’яті, раз на дві години в проміжку часу між 6:00 та 24:00. Для інформування можуть використовувати усне повідомлення, рухомий рядок, повноекранну заставку, плашку, текстове повідомлення тощо.

У день трауру (скорботи, жалоби) та день пам’яті телемовники припиняють трансляцію комедійних та еротичних фільмів, гумористичних та розважальних передач, за винятком трансляції пісенного конкурсу Євробачення, дитячого пісенного конкурсу Євробачення; передач, що містять аудіовізуальну інформацію еротичного характеру; музичних кліпів, реклами та повідомлень, які містять аудіовізуальну інформацію гумористичного та еротичного характеру. Обмеження цього пункту не стосуються телерадіоорганізацій, у ліцензіях на мовлення яких у частині програмної концепції в описі формату мовлення є слово «дитячий».

У день трауру (скорботи, жалоби) та день пам’яті радіомовники припиняють трансляцію: музичних передач, що містять твори мажорного звучання; вікторин і розіграшів призів; музичних творів, реклами та повідомлень, які містять аудіальну інформацію гумористичного та еротичного характеру.

У день пам’яті повідомлення про відзначення дня пам’яті телерадіоорганізації подають у кожному випуску новин у проміжку часу між 7:00 та 10:00 і між 18:00 та 21:00.

У день трауру (скорботи, жалоби) або в день пам’яті в телерадіопрограмах власники, посадові чи службові особи, творчі працівники телерадіоорганізацій не піддають сумніву доречність проголошення дня трауру (скорботи, жалоби) або відзначення дня пам’яті.

Сітка мовлення має бути погоджена з цими правилами не пізніше ніж за 12 годин з моменту оприлюднення на офіційних вебсайтах органів державної влади відповідного нормативно-правового акта.

Ілюстрація: Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2591
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду