detector.media
06.05.2021 09:52
Нацрада оновила правила мовлення у дні трауру та дні пам’яті
Нацрада оновила правила мовлення у дні трауру та дні пам’яті
Нацрада стверджує, що оновлені правила стали універсальнішими, нова редакція врахувала побажання ліцензіатів.

В Україні з 5 травня набула чинності нова редакція правил мовлення в дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті. Про це повідомляє пресслужба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

«Оновлені правила передбачають новий підхід, адже береться до уваги формат мовлення телерадіоорганізацій. Також розділяються певні заходи, яких мають дотримуватися мовники окремо в дні трауру чи дні пам’яті. Правила стали універсальнішими, їхня нова редакція врахувала звернення, які неодноразово надходили до регулятора від ліцензіатів», – повідомила Нацрада.

Згідно з оновленими правилами, у день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті телерадіоорганізації оголошують хвилину мовчання о 12:00 або в інший час, визначений відповідним нормативно-правовим актом.

У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті в проміжку часу між 6:00 та 24:00 телемовники розміщують зображення запаленої свічки або відповідне стилізоване зображення, яке є доречним до відповідної події (останнє стосується дня пам’яті). Це не є обов’язковим для телерадіоорганізацій, у ліцензіях на мовлення яких у частині програмної концепції в описі формату мовлення є слова «дитячий», «музичний».

Крім того, телерадіоорганізації інформують, з якого приводу оголошено день трауру (скорботи, жалоби) або відзначається день пам’яті, раз на дві години в проміжку часу між 6:00 та 24:00. Для інформування можуть використовувати усне повідомлення, рухомий рядок, повноекранну заставку, плашку, текстове повідомлення тощо.

У день трауру (скорботи, жалоби) та день пам’яті телемовники припиняють трансляцію комедійних та еротичних фільмів, гумористичних та розважальних передач, за винятком трансляції пісенного конкурсу Євробачення, дитячого пісенного конкурсу Євробачення; передач, що містять аудіовізуальну інформацію еротичного характеру; музичних кліпів, реклами та повідомлень, які містять аудіовізуальну інформацію гумористичного та еротичного характеру. Обмеження цього пункту не стосуються телерадіоорганізацій, у ліцензіях на мовлення яких у частині програмної концепції в описі формату мовлення є слово «дитячий».

У день трауру (скорботи, жалоби) та день пам’яті радіомовники припиняють трансляцію: музичних передач, що містять твори мажорного звучання; вікторин і розіграшів призів; музичних творів, реклами та повідомлень, які містять аудіальну інформацію гумористичного та еротичного характеру.

У день пам’яті повідомлення про відзначення дня пам’яті телерадіоорганізації подають у кожному випуску новин у проміжку часу між 7:00 та 10:00 і між 18:00 та 21:00.

У день трауру (скорботи, жалоби) або в день пам’яті в телерадіопрограмах власники, посадові чи службові особи, творчі працівники телерадіоорганізацій не піддають сумніву доречність проголошення дня трауру (скорботи, жалоби) або відзначення дня пам’яті.

Сітка мовлення має бути погоджена з цими правилами не пізніше ніж за 12 годин з моменту оприлюднення на офіційних вебсайтах органів державної влади відповідного нормативно-правового акта.

Ілюстрація: Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY