Від «Друзів» та «Ігор престолу» до «Моїх думок тихих»: що дивилися глядачі ОТТ-сервісів у 2020 році?

Від «Друзів» та «Ігор престолу» до «Моїх думок тихих»: що дивилися глядачі ОТТ-сервісів у 2020 році?

27 Січня 2021
4613
27 Січня 2021
13:00

Від «Друзів» та «Ігор престолу» до «Моїх думок тихих»: що дивилися глядачі ОТТ-сервісів у 2020 році?

4613
Українські ОТТ-платформи — про найпопулярніший серед їхніх абонентів контент.
Від «Друзів» та «Ігор престолу» до «Моїх думок тихих»: що дивилися глядачі ОТТ-сервісів у 2020 році?
Від «Друзів» та «Ігор престолу» до «Моїх думок тихих»: що дивилися глядачі ОТТ-сервісів у 2020 році?

«Детектор медіа» вже публікував підсумки телерейтингів українських телеканалів за 2020 рік за даними телевізійної панелі Nielsen, яка вимірює телеперегляд у різних технологіях (ефірне, кабельне, супутникове ТБ, OTT та IPTV). Нині ж пропонуємо добірку найпопулярнішого контенту на вітчизняних ОТТ/IPTV-платформах.

Пандемія коронавірусу та карантин, під знаком яких минув 2020 рік, вплинули на споживання українцями інтернет-телебачення. До того ж одразу після запровадження карантину в березні, щоб заохотити українців перебувати вдома, низка українських ОТТ-сервісів та VOD-платформ надала доступ до безкоштовного контенту.

За інформацією консалтингової компанії Big Data UA, яка проводить вимірювання телеперегляду IPTV/OTT, загальний обсяг телеперегляду на IPTV/OTT-платформах у порівнянні з 2019 роком виріс на 28 %. Це сталося насамперед за рахунок зростання середньодобового охоплення (у 2020 році — 31,74 %, це на 25 % більше, ніж у 2019-му). Найбільше телеперегляд зріс саме в розпал карантину, у квітні-травні минулого року.

Big Data UA визначила й канал, який мав найвищу частку перегляду серед абонентів IPTV/OTT в останній день року — 31 грудня. Ним став «1+1», святкове програмування якого на Новий рік зазвичай лідирує з-поміж решти конкурентів. «Майже третина глядачів проводжала старий рік на цьому каналі (частка перегляду 32,7 2%). Канал “Україна” акумулював 16,24 % аудиторії, канал ICTV — 13,08 %. Таким чином, ці три канали в останню хвилину 2020 року дивилися майже дві третини всіх глядачів (точніше 62,03 %)», — такі дані наводить Big Data UA.

Особливість OTT-сервісів у тому, що вони дають змогу абонентам не лише дивитися лінійне телебачення, а й контент на вимогу (VOD) — фільми та серіали з каталогів, доступних глядачам за передплатою. «Детектор медіа» запитав у різних українських OTT-провайдерів, який контент виявився найпопулярнішим у їхніх абонентів.

Що дивилися на Volia та Megogo: фентезі та казки

Провайдер Volia вважає, що минулий рік став роком можливостей і зростання для сегменту онлайн-кінотеатрів. За інформацією компанії, зростав не лише перегляд відео (за рік — 4,5 мільйонів годин), а й наповнення бібліотеки (додалося 5,5 тисяч нових відео).

У списку топового контенту Volia лідирують фільми для всієї родини, кінокомікси й казки. При цьому переважно топи очолюють зовсім не прем’єри 2020 року, а давніші фільми. Так, найкраще дивилися стрічку за мотивами східної казки «Алладін» (2019). Також у топдесятці фільмів: «Варкрафт», «Аліса в країні чудес», «Месники: Фінал», «Агент Джонні Інгліш. Перезавантаження», «13 гріхів», «Пірати Карибського моря: Помста Салазара», «Дракон Піта», «Люсі», «Пірати Карибського моря: На дивних берегах».

А серед анімації лідирує американський фільм про кролицю Джуді Гопс, яку призначають захищати закон у Зоотрополісі (2016). Окрім цього дивилися мультфільми «Ваяна», «Крижане серце», «Король Лев», «Історія іграшок 4», «Шрек», «Рапунцель», «Думками навиворіт», «Вольт».

«Деякі фільми виділяються оригінальним сюжетом, який дає ґрунт для уяви і фантазії, майже всі мають якусь хвилю позитивних емоцій і розслаблення, що в принципі дуже потрібно і важливо для фільмів у 2020 році»,  вважає ведучий програми Кіноfun Михайло Черновол.

На медіасервісі Megogo найчастіше користувачі дивились американське пригодницьке фентезі «Джуманджі: Поклик джунглів». Ця стрічка 2017 року, створена на основі однойменного дитячого графічного роману, розповідає про підлітків, які потрапили до світу Джуманджі. Крім фентезі глядачі полюбляють і класику. Так, найпопулярнішим серіалом сервісу стали «Друзі» (комедія ситуацій 1994 року).

Oll.tv та Sweet.tv: українські фільми

На платформі «Медіа Групи Україна» Oll.tv у топі вже не американські блокбастери, а українські фільми, прем’єри яких пройшли у 2019-2018 роках. При цьому половина з них є екранізаціями творів українських авторів. Так, найпопулярніша стрічка — комедія Антоніо Лукіча «Мої думки тихі». А також «Черкаси» Тимура Ященка про оборону військового корабля під час анексії Криму у 2014 році, «Дике поле» Ярослава Лодигіна, зняте за романом «Ворошиловград» Сергія Жадана. А також дві стрічки Film.ua: «Захар Беркут» за однойменним твором Івана Франка та «Віддана» за романом Софії Андрухович «Фелікс Австрія».

Крім них дивилися на сервісі й супергеройські американські фільми. До прикладу, «Шазам» посів п’яте місце у топі найпопулярніших фільмів 2020 року. Також до переліку увійшли «Форсаж: Хоббс і шоу», «Покемон. Детектив Пікачу», «Одного разу у Голівуді» та «Гаррі Поттер і філософський камінь».

З-поміж усіх серіалів користувачі oll.tv обирали «Ігри престолів» НВО, а також американські серіали «Хороший лікар», «Світ Дикого Заходу», «Мільярди», «Знищення», «Темні начала», «Вбиваючи Єву» та «Банди Лондона». Серед найпопулярнішого контенту є й серіал, знятий на замовлення каналу «Україна», — «На твоєму боці». Це кримінальна мелодрама, адаптація турецького серіалу про нейрохірургиню, яка стає небезпечним свідком.

Абоненти Sweet.tv у 2020 році також активно дивились українське кіно. Саме на такий контент сервіс і робить акцент. «Переглядаючи аналітику, ми виявили, що вибір українців далеко не завжди зупиняється на найбільш обговорюваному в пресі контенті. Цікаво, що все більшої популярності набуває саме українське кіно. Ці фільми отримують значну увагу глядачів нашого сервісу. Люди хочуть дивитися українське українською, і це радує», — зазначив у коментарі «Детектору медіа» директор онлайн-кінотеатру Олександр Резунов.

За його словами, до десятки найпопулярніших фільмів увійшли: «Після», «Захар Беркут», «Веном», «Шахрайки», «Гаррі Поттер і Філософський камінь», «Tomb Rider: Лара Крофт», «Скажене весілля 2», «Джуманджі: поклик джунглів», «Мумія», «Черкаси» та серіал «Перші ластівки. Z@лежні» (ексклюзивно представлений на Sweet.tv).

Серед анімаційних фільмів найпопулярнішими є «Мадагаскар», «Королівські коргі», «Таємне життя домашніх тварин 2», «Монстри на канікулах», «Губка Боб», «Думками навиворіт», «Тачки 3», «Монстри на канікулах» і «Рапунцель: Заплутана історія».

«Телебачення також не втрачає популярності, а навіть навпаки — його починають переглядати дедалі більше, особливо з настанням холодів і впровадженням локдауну. Найбільшою популярністю користуються: “1+1”, Новий канал, “Україна”, ICTV, СТБ, TV1000 Action, “Інтер”, TV1000, K1 і ТЕТ», — розказав керівник Sweet.tv.

«Київстар ТБ» і «Ланет TV»: Свати», телешоу та новини

«Київстар ТБ» і «Ланет TV» підбили підсумки телеперегляду лінійного телебачення за рік. Так, на обох платформах лідирував телеканал «1+1», а друга сходинка різниться: абоненти першого сервісу вподобали «Україну», а другого — ICTV.

Відповідно, перелік топового контенту «Київстар ТБ», який є спільним проєктом «1+1» та «Київстару», складається здебільшого з програм і серіалів «Плюсів». Найпопулярнішою програмою є «Світ навиворіт». А серед усіх серіалів, доступних за VOD-підпискою, більш за все переглядають «Сватів», «СидорЕнків-СидОренків», «Одного разу під Полтавою», «Доктора Віру» та «Мишоловку для кота».

Серед кінофільмів асортимент сервісу подібний до Oll.tv: «Форсаж: Гоббс та Шоу», «Капітан Марвел», «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії», «Гаррі Поттер і філософський камінь», «Гобіт». І так само, крім американських фільмів, до топу увійшла й українська стрічка — «Чорний ворон». Участь у її виробництві брав «1+1».

Серед мультфільмів найбільш популярними стали «Секрети домашніх тварин 2», «Шрек», «Єті», «Як приборкати дракона 3».

Найпопулярнішою трансляцією на «Ланет.TV», як і 2019 року, стало новорічне звернення президента України Володимира Зеленського на каналі «1+1». Також велику частку перегляду у 2020 році на платформі взяли розважальні шоу («Холостячка» на СТБ, «Новорічний Вечірній квартал» та «Голос країни» на «1+1»), прямі трансляції футбольних матчів (Ліга націй UEFA на «Україні», Ліга Європи на «Футбол 1») та випуски новин на каналах «1+1» та СТБ.

Серед найпопулярніших фільмів (представлений контент не з бібліотеки кінофільмів, а з лінійного контенту українських телеканалів, які провайдер транслює в інтернеті) стали різні частини «Сам удома» та «Божевільне весілля» («1+1»), а також мультфільми «Крижане серце» (Новий канал»), різні частини «Льодовикового періоду» («1+1»), різні частини «Трьох богатирів» (Новий канал), «Заплутана історія» (Новий канал) та прем’єра мультфільму «Співай» («1+1»).

Дані для матеріалу надані пресслужбами Volia, Megogo, oll.tv, «1+1 медіа» та «Ланету», а також взяті із сайта bigdataua.com.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4613
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду