detector.media
Наталія Данькова
27.01.2021 13:00
Від «Друзів» та «Ігор престолу» до «Моїх думок тихих»: що дивилися глядачі ОТТ-сервісів у 2020 році?
Від «Друзів» та «Ігор престолу» до «Моїх думок тихих»: що дивилися глядачі ОТТ-сервісів у 2020 році?
Українські ОТТ-платформи — про найпопулярніший серед їхніх абонентів контент.

«Детектор медіа» вже публікував підсумки телерейтингів українських телеканалів за 2020 рік за даними телевізійної панелі Nielsen, яка вимірює телеперегляд у різних технологіях (ефірне, кабельне, супутникове ТБ, OTT та IPTV). Нині ж пропонуємо добірку найпопулярнішого контенту на вітчизняних ОТТ/IPTV-платформах.

Пандемія коронавірусу та карантин, під знаком яких минув 2020 рік, вплинули на споживання українцями інтернет-телебачення. До того ж одразу після запровадження карантину в березні, щоб заохотити українців перебувати вдома, низка українських ОТТ-сервісів та VOD-платформ надала доступ до безкоштовного контенту.

За інформацією консалтингової компанії Big Data UA, яка проводить вимірювання телеперегляду IPTV/OTT, загальний обсяг телеперегляду на IPTV/OTT-платформах у порівнянні з 2019 роком виріс на 28 %. Це сталося насамперед за рахунок зростання середньодобового охоплення (у 2020 році — 31,74 %, це на 25 % більше, ніж у 2019-му). Найбільше телеперегляд зріс саме в розпал карантину, у квітні-травні минулого року.

Big Data UA визначила й канал, який мав найвищу частку перегляду серед абонентів IPTV/OTT в останній день року — 31 грудня. Ним став «1+1», святкове програмування якого на Новий рік зазвичай лідирує з-поміж решти конкурентів. «Майже третина глядачів проводжала старий рік на цьому каналі (частка перегляду 32,7 2%). Канал “Україна” акумулював 16,24 % аудиторії, канал ICTV — 13,08 %. Таким чином, ці три канали в останню хвилину 2020 року дивилися майже дві третини всіх глядачів (точніше 62,03 %)», — такі дані наводить Big Data UA.

Особливість OTT-сервісів у тому, що вони дають змогу абонентам не лише дивитися лінійне телебачення, а й контент на вимогу (VOD) — фільми та серіали з каталогів, доступних глядачам за передплатою. «Детектор медіа» запитав у різних українських OTT-провайдерів, який контент виявився найпопулярнішим у їхніх абонентів.

Що дивилися на Volia та Megogo: фентезі та казки

Провайдер Volia вважає, що минулий рік став роком можливостей і зростання для сегменту онлайн-кінотеатрів. За інформацією компанії, зростав не лише перегляд відео (за рік — 4,5 мільйонів годин), а й наповнення бібліотеки (додалося 5,5 тисяч нових відео).

У списку топового контенту Volia лідирують фільми для всієї родини, кінокомікси й казки. При цьому переважно топи очолюють зовсім не прем’єри 2020 року, а давніші фільми. Так, найкраще дивилися стрічку за мотивами східної казки «Алладін» (2019). Також у топдесятці фільмів: «Варкрафт», «Аліса в країні чудес», «Месники: Фінал», «Агент Джонні Інгліш. Перезавантаження», «13 гріхів», «Пірати Карибського моря: Помста Салазара», «Дракон Піта», «Люсі», «Пірати Карибського моря: На дивних берегах».

А серед анімації лідирує американський фільм про кролицю Джуді Гопс, яку призначають захищати закон у Зоотрополісі (2016). Окрім цього дивилися мультфільми «Ваяна», «Крижане серце», «Король Лев», «Історія іграшок 4», «Шрек», «Рапунцель», «Думками навиворіт», «Вольт».

«Деякі фільми виділяються оригінальним сюжетом, який дає ґрунт для уяви і фантазії, майже всі мають якусь хвилю позитивних емоцій і розслаблення, що в принципі дуже потрібно і важливо для фільмів у 2020 році»,  вважає ведучий програми Кіноfun Михайло Черновол.

На медіасервісі Megogo найчастіше користувачі дивились американське пригодницьке фентезі «Джуманджі: Поклик джунглів». Ця стрічка 2017 року, створена на основі однойменного дитячого графічного роману, розповідає про підлітків, які потрапили до світу Джуманджі. Крім фентезі глядачі полюбляють і класику. Так, найпопулярнішим серіалом сервісу стали «Друзі» (комедія ситуацій 1994 року).

Oll.tv та Sweet.tv: українські фільми

На платформі «Медіа Групи Україна» Oll.tv у топі вже не американські блокбастери, а українські фільми, прем’єри яких пройшли у 2019-2018 роках. При цьому половина з них є екранізаціями творів українських авторів. Так, найпопулярніша стрічка — комедія Антоніо Лукіча «Мої думки тихі». А також «Черкаси» Тимура Ященка про оборону військового корабля під час анексії Криму у 2014 році, «Дике поле» Ярослава Лодигіна, зняте за романом «Ворошиловград» Сергія Жадана. А також дві стрічки Film.ua: «Захар Беркут» за однойменним твором Івана Франка та «Віддана» за романом Софії Андрухович «Фелікс Австрія».

Крім них дивилися на сервісі й супергеройські американські фільми. До прикладу, «Шазам» посів п’яте місце у топі найпопулярніших фільмів 2020 року. Також до переліку увійшли «Форсаж: Хоббс і шоу», «Покемон. Детектив Пікачу», «Одного разу у Голівуді» та «Гаррі Поттер і філософський камінь».

З-поміж усіх серіалів користувачі oll.tv обирали «Ігри престолів» НВО, а також американські серіали «Хороший лікар», «Світ Дикого Заходу», «Мільярди», «Знищення», «Темні начала», «Вбиваючи Єву» та «Банди Лондона». Серед найпопулярнішого контенту є й серіал, знятий на замовлення каналу «Україна», — «На твоєму боці». Це кримінальна мелодрама, адаптація турецького серіалу про нейрохірургиню, яка стає небезпечним свідком.

Абоненти Sweet.tv у 2020 році також активно дивились українське кіно. Саме на такий контент сервіс і робить акцент. «Переглядаючи аналітику, ми виявили, що вибір українців далеко не завжди зупиняється на найбільш обговорюваному в пресі контенті. Цікаво, що все більшої популярності набуває саме українське кіно. Ці фільми отримують значну увагу глядачів нашого сервісу. Люди хочуть дивитися українське українською, і це радує», — зазначив у коментарі «Детектору медіа» директор онлайн-кінотеатру Олександр Резунов.

За його словами, до десятки найпопулярніших фільмів увійшли: «Після», «Захар Беркут», «Веном», «Шахрайки», «Гаррі Поттер і Філософський камінь», «Tomb Rider: Лара Крофт», «Скажене весілля 2», «Джуманджі: поклик джунглів», «Мумія», «Черкаси» та серіал «Перші ластівки. Z@лежні» (ексклюзивно представлений на Sweet.tv).

Серед анімаційних фільмів найпопулярнішими є «Мадагаскар», «Королівські коргі», «Таємне життя домашніх тварин 2», «Монстри на канікулах», «Губка Боб», «Думками навиворіт», «Тачки 3», «Монстри на канікулах» і «Рапунцель: Заплутана історія».

«Телебачення також не втрачає популярності, а навіть навпаки — його починають переглядати дедалі більше, особливо з настанням холодів і впровадженням локдауну. Найбільшою популярністю користуються: “1+1”, Новий канал, “Україна”, ICTV, СТБ, TV1000 Action, “Інтер”, TV1000, K1 і ТЕТ», — розказав керівник Sweet.tv.

«Київстар ТБ» і «Ланет TV»: Свати», телешоу та новини

«Київстар ТБ» і «Ланет TV» підбили підсумки телеперегляду лінійного телебачення за рік. Так, на обох платформах лідирував телеканал «1+1», а друга сходинка різниться: абоненти першого сервісу вподобали «Україну», а другого — ICTV.

Відповідно, перелік топового контенту «Київстар ТБ», який є спільним проєктом «1+1» та «Київстару», складається здебільшого з програм і серіалів «Плюсів». Найпопулярнішою програмою є «Світ навиворіт». А серед усіх серіалів, доступних за VOD-підпискою, більш за все переглядають «Сватів», «СидорЕнків-СидОренків», «Одного разу під Полтавою», «Доктора Віру» та «Мишоловку для кота».

Серед кінофільмів асортимент сервісу подібний до Oll.tv: «Форсаж: Гоббс та Шоу», «Капітан Марвел», «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії», «Гаррі Поттер і філософський камінь», «Гобіт». І так само, крім американських фільмів, до топу увійшла й українська стрічка — «Чорний ворон». Участь у її виробництві брав «1+1».

Серед мультфільмів найбільш популярними стали «Секрети домашніх тварин 2», «Шрек», «Єті», «Як приборкати дракона 3».

Найпопулярнішою трансляцією на «Ланет.TV», як і 2019 року, стало новорічне звернення президента України Володимира Зеленського на каналі «1+1». Також велику частку перегляду у 2020 році на платформі взяли розважальні шоу («Холостячка» на СТБ, «Новорічний Вечірній квартал» та «Голос країни» на «1+1»), прямі трансляції футбольних матчів (Ліга націй UEFA на «Україні», Ліга Європи на «Футбол 1») та випуски новин на каналах «1+1» та СТБ.

Серед найпопулярніших фільмів (представлений контент не з бібліотеки кінофільмів, а з лінійного контенту українських телеканалів, які провайдер транслює в інтернеті) стали різні частини «Сам удома» та «Божевільне весілля» («1+1»), а також мультфільми «Крижане серце» (Новий канал»), різні частини «Льодовикового періоду» («1+1»), різні частини «Трьох богатирів» (Новий канал), «Заплутана історія» (Новий канал) та прем’єра мультфільму «Співай» («1+1»).

Дані для матеріалу надані пресслужбами Volia, Megogo, oll.tv, «1+1 медіа» та «Ланету», а також взяті із сайта bigdataua.com.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY