Нацрада дозволила «Голосу столиці» стати Lounge FM і не стала карати за самовільне переформатування

Нацрада дозволила «Голосу столиці» стати Lounge FM і не стала карати за самовільне переформатування

23 Грудня 2020
1865
23 Грудня 2020
14:11

Нацрада дозволила «Голосу столиці» стати Lounge FM і не стала карати за самовільне переформатування

1865
Також Нацрада не стала карати радіостанцію УМХ за недотримання пісенних квот.
Нацрада дозволила «Голосу столиці» стати Lounge FM і не стала карати за самовільне переформатування
Нацрада дозволила «Голосу столиці» стати Lounge FM і не стала карати за самовільне переформатування

23 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дозволила київській радіостанції «Голос столиці» переформатуватися на Lounge FM і затвердила відповідні зміни позивного та програмної концепції ТОВ «ТРК “Киевские ведомости – телерадіоефір”». Також Нацрада взяла до відома результати позапланової перевірки радіостанції, які виявили недотримання програмної концепції та пісенних квот. Регулятор вирішив не застосовувати до радіостанції санкцій штрафу і попередження.

Спершу Нацрада розглядала результати перевірки компанії, а питання переоформлення ліцензії вніс із голосу член Нацради Олександр Ільяшенко. Обговорювали все в комплексі, бо питання пов’язані між собою.

Радіостанція зі складу радіогрупи УМХ подала заяву про зміни до ліцензії в листопаді 2019 року. Але, не дочекавшись позитивного рішення Нацради, у грудні переформатувалася на Lounge FM. Тоді ж у грудні Нацрада планувала розглянути її заяву, але зняла питання з розгляду, нагадав представник радіокомпанії. За його словами, Нацрада виявляла в заявних документах певні недоліки, але компанія вважала, що в них недоліків немає.

2 липня 2020 року Нацрада призначила позапланову перевірку радіостанції. Оскільки під час моніторингу виявила, що компанія самостійно змінила позивний «Голос столиці» на Lounge FM і музично-інформаційний формат – на музичний. А крім цього зафіксувала недотримання пісенних квот. За даними моніторингу Нацради, 28 травня в ефірі радіостанції частка пісень українською мовою протягом доби становила 23,47% замість передбачених законом не менше 35%.

Під час перевірки Нацрада підтвердила дані про зміну формату і позивного та уточнила, що частка пісень українською мовою протягом доби становила 25,62%, повідомила голова Нацради Ольга Герасим’юк. Підготовлений апаратом Нацради проєкт рішення передбачав оштрафувати компанію на майже 50 тис. грн за недотримання пісенних квот і оголосити попередження за порушення програмної концепції.

Ольга Герасим’юк запропонувала колегам лише оштрафувати компанію та не давати їй попередження, оскільки Нацрада вчасно не розглянула заяву про зміни до ліцензії. Заступник голови Нацради Олег Черниш пропонував усе-таки оголосити попередження, адже за самовільне переформатування Нацрада зазвичай карає ліцензіатів.

Представник радіокомпанії нагадав, що після подання заяви радіокомпанія ще додатково зверталася до Нацради з проханнями переоформити її ліцензію, але в грудні 2019 року регулятор так і не повернувся до її питання. Не дочекавшись рішення, компанія змінила концепцію.

Щодо порушення пісенних квот представник радіокомпанії пояснив: переформатована на Lounge FM радіостанція керувалася нормою закону (частина 3 статті 9 закону про телерадіомовлення), яка дозволяє радіостанціям, в ефірі яких понад 60% пісень мовами ЄС, транслювати 25% пісень українською мовою, а не 35%. Він додав, що якщо Нацрада вирішить оштрафувати компанію – та буде оскаржувати санкцію в суді.

Начальниця юридичного управління Нацради Ганна Літвіщенко пропонувала членам регуляторного органу призначити додаткову перевірку радіостанції, щоб уточнити всі деталі. Вона також пропонувала не переоформлювати ліцензію компанії, доки Нацрада не розгляне результати перевірки. «Усі порушення ліцензіата виходять з не переоформленої ліцензії. Треба усвідомлювати, що ліцензіат самовільно змінив програмну концепцію. Він не може посилатися на частину 3 статті 9 закону, поки 60% пісень мовами ЄС не будуть зафіксовані в його ліцензії», – сказала пані Літвіщенко.

Ольга Герасим’юк відповіла: члени Нацради проаналізували причини відтермінування розгляду заяви компанії про зміну програмної концепції та більше не мають підстав для затягування розгляду.

Після дискусії члени Нацради більшістю голосів вирішили взяти результати перевірки радіостанції до відома (тобто не давати жодної санкції) та переоформили ліцензію компанії.

Нагадаємо, радіогрупа УМХ ще 1 листопада 2019 року повідомила про тимчасове призупинення проєкту «Голос Столиці». Проєкт планували відновити в разі «поліпшення матеріального становища радіогрупи УМХ». У грудні на частоті «Голосу столиці» 106 МГц у Києві почала мовлення Lounge FM. Це теж бренд радіогрупи УМХ. Радіостанція Lounge FM раніше мовила на частоті 99,4 МГц у Києві, але у 2019 році суд за позовом Нацради анулював ліцензію Lounge FM, Нацрада провела конкурс на її частоту, і тепер на ній мовить «Громадське радіо».

Радіостанції «Голос столиці» та Lounge FM разом з іншими активами власника «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка Печерський райсуд Києва у вересні 2019 року передав в управління АРМА (Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів). АРМА провело конкурс на управління активами та у вересні 2020 року обрало управителем активів УМХ ТОВ «1+1 Інтеренет», що входить до групи «1+1 медіа» олігарха Ігоря Коломойського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1865
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду