Портрет глядача українського кіно в кінотеатрі

Портрет глядача українського кіно в кінотеатрі

25 Листопада 2020
20307
25 Листопада 2020
15:00

Портрет глядача українського кіно в кінотеатрі

20307
Аналітична записка за результатами дослідження
Портрет глядача українського кіно в кінотеатрі
Портрет глядача українського кіно в кінотеатрі

ГО «Детектор медіа» представляє аналітичну записку за результатами дослідження «Портрет глядача українського кіно в кінотеатрі». Ми мали на меті вивчити аудиторію українського кіно та в такий спосіб компенсувати брак знань про стан справ і перспективи цього сектору культури.

Дослідження було проведено з використанням результатів опитування, яке на замовлення ГО «Детектор медіа» провів Київський міжнародний інститут соціології у співпраці з Центром «Соціальні індикатори». Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду в рамках програми «Аналітика культури».

Аналітичну записку за результатами дослідження можна завантажити тут

Cinema_viewers_DM_UCF_2020_final_WEB.pdf load...

З 27 серпня по 18 жовтня методом особистих інтерв’ю було опитано 2004 відвідувачів 26-ти кінотеатрів чотирьох міст України (Київ, Харків, Одеса, Львів), які переглянули українські фільми, що йшли в прокаті (загалом – 13 фільмів). Статистична похибка вибірки не перевищує 2%.

Результати опитування показали:

  • Половина опитаних глядачів українського кіно купують квитки на українські фільми рідше, ніж раз на кілька місяців.
  • Переважна більшість опитаних після початку карантину не змінили своїх звичок щодо відвідування кінотеатрів.
  • За останній рік глядачі українського кіно найчастіше дивилися фільми «Захар Беркут», «Мої думки тихі», «Крути 1918». Водночас 22,8% опитаних сказали, що за останній рік не подивилися жодного українського фільму в кінотеатрі.
  • Глядачі українського кіно найчастіше купують квитки на комедії. Жінки частіше за чоловіків обирають у кінотеатрах мелодрами, а чоловіки віддають перевагу байопікам.
  • На момент проведення опитування найочікуванішим у прокаті фільмом серед глядачів українського кіно була «Атлантида», на другому місці – «Мавка. Лісова пісня», на третьому – «Довбуш».
  • Найпоширенішім каналом отримання інформації про вихід у прокат українського фільму виявилося «сарафанне радіо»: глядачі дізналися про стрічку від друзів, знайомих чи близьких людей.
  • При ухваленні рішення придбати квиток на українське кіно глядачі керуються кількома основними факторами: тематика фільму; опис фільму, трейлер, рейтинг фільму; наявність компанії; рекомендації друзів, знайомих, близьких, колег. Лише 5,9% респондентів відповіли, що каст є для них одним із найбільш важливих факторів при ухваленні рішення придбати квиток на українське кіно.
  • Більшість глядачів українських фільмів у кінотеатрах – це люди у віці від 18 до 44 років (жінок і чоловіків приблизно однаково), представники середнього і дрібного бізнесу, зокрема приватні підприємці, мають середній рівень доходу, повну вищу освіту, у родинах спілкуються як українською, так і російською мовами.

Під час проведення опитування глядачів українського кіно ми зрозуміли, що для повноти дослідження нам потрібно почути голос самих кінотеатрів. Силами «Детектора медіа» ми опитали й менеджмент українських кінотеатрів. Документ містить інтерв’ю менеджерів і власників дев’яти кінотеатрів і кінотеатральних мереж.

Наприкінці аналітичної записки викладено висновки та рекомендації за результатами дослідження.

*Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатися з думкою авторів.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики й визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

Фото: Multiplex

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20307
Читайте також
15.04.2021 09:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
5 340
06.03.2021 11:00
Антон Пугач
«Детектор медіа»
5 585
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду