Нацрада призначила перевірки «трійці» Козака-Медведчука та каналу «Наш»

Нацрада призначила перевірки «трійці» Козака-Медведчука та каналу «Наш»

12 Листопада 2020
15402
12 Листопада 2020
14:16

Нацрада призначила перевірки «трійці» Козака-Медведчука та каналу «Наш»

15402
Через виявлені ознаки порушення виборчого законодавства.
Нацрада призначила перевірки «трійці» Козака-Медведчука та каналу «Наш»
Нацрада призначила перевірки «трійці» Козака-Медведчука та каналу «Наш»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила перевірку каналам ZIK, «112 Україна», Newsone, каналу «Наш» та ще низці регіональних мовників. Таке рішення регулятор прийняв на своєму засіданні 12 листопада.

Ознаки порушень регулятор зафіксував на підставі моніторингу. Так, зокрема, в ефірі каналів ZIK, «112 Україна», Newsone Нацрада виявила приховану агітацію, яка вийшла, у тому числі, і в день голосування.

А на каналі «Наш» політична реклама не була відокремлена належним чином. Також площа текстового повідомлення із зазначенням замовника була меншою за передбачені законом 15 відсотків площі екрана. Також ця політична реклама не була протитрована та/або перекладена на українську жестову мову для осіб із порушеннями зору та слуху.

Окрім згаданих каналів перевірки регулятор призначив  сумській компанії «Відікон» (логотип «V»), запорізькій «Муніципальної телевізійної мережі» (Z), тернопільській  «Тернопіль-медіа» («Тернопіль 1») через показ агітаційних матеріалів у день голосування і напередодні; КП Державна студії «Калуське міське телебачення» («КМТ») через поширення прихованої і неналежним чином відокремленої політичної агітації; та «Рівне 1» через показ агітаційних матеріалів (символіки партії) у випуску новин.

Нагадаємо, раніше на засіданні Робочої групи Нацради з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства йшлося про те, що законодавець не визначив відповідальності мовників за приховану політичну рекламу, хоча це поняття згадується у Виборчому кодексі. Цю позицію членів Робочої групи Нацрада висвітлила на своєму офіційному сайті.

Проте Національна рада з питань телебачення і радіомовлення може карати за приховану політичну рекламу мовників попередженнями, а їхніх працівників – адміністративними штрафами. Про це «Детектору медіа» сказав медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко, коментуючи тезу про те, що відповідальності мовників за приховану політичну рекламу не передбачено.

А 15 жовтня Нацрада через ознаки порушення Виборчого кодексу призначила позапланові перевірки п’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, РАІ та «Чернівецький промінь».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15402
Читайте також
12.11.2020 15:38
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 155
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду