Олександр Брикайло, співвласник каналу «Сонце»: Ми дратуємо «великих гравців» і заважаємо їм

Олександр Брикайло, співвласник каналу «Сонце»: Ми дратуємо «великих гравців» і заважаємо їм

29 Липня 2020
5347
29 Липня 2020
15:15

Олександр Брикайло, співвласник каналу «Сонце»: Ми дратуємо «великих гравців» і заважаємо їм

5347
За його словами, медіагрупи добиваються кодування каналу «Сонце» на супутнику або вилучення його з пакетів провайдерів платного ТБ. «Тріолан» і кілька менших провайдерів уже відключили «Сонце», інші вирішують, як вчинити.
Олександр Брикайло, співвласник каналу «Сонце»: Ми дратуємо «великих гравців» і заважаємо їм
Олександр Брикайло, співвласник каналу «Сонце»: Ми дратуємо «великих гравців» і заважаємо їм

У середині липня провайдер «Ланет» звинуватив «1+1 медіа» у вимозі прибрати з пакетів некодовані на супутнику канали. На доказ своїх слів про тиск медіагруп на провайдерів «Ланет» навів лист телеканалу «Сонце» до Інтернет-асоціації України, у якому канал нарікає на те, що представники медіагруп примушують операторів і провайдерів виключати з їхніх мереж телеканал «Сонце» під погрозою позбавлення їх прав на контент медіагруп. Згодом сам телеканал звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням захистити його від тиску з боку «великих гравців».

Співвласник «Сонця», засновник і керівник «Студії Пілот» Олександр Брикайло ще в березні в інтерв’ю «Детектор медіа» розказував про зафіксовані погрози та «ціновий шантаж», щоб примусити вимкнути «Сонце» з мереж і платформ. «У разі, якщо погрози перейдуть у дії, реакція буде відповідною. Будуть розпочаті розслідування і справи щодо ініціаторів тиску по кожному факту порушення законів», – тоді зазначав він.

Зараз «Сонце» єдиний з-поміж десятків каналів, присутніх на відкритому супутнику, заявляє про тиск з боку медіагруп з метою змусити канал закодуватися. У бліц-інтервю «Детектору медіа» Олександр Брикайло детальніше розказав про своє бачення ситуації.

Нагадаємо, «Сонце» за своїм форматом – розважальний мовник, у його ефірі відсутні суспільно-політичні програми, але є новини власного виробництва. Власники ТОВ «Солар медіа» (юридична особа каналу) – телепродюсер Олександр Брикайло (51%, серед них 40% належать йому особисто, а ще 11% – через ПП «Студія Пілот») і кінопродюсер Сергій Лавренюк (49%).

Олександре, канал «Сонце» заявив про тиск медіагруп на провайдерів, які добиваються кодування вашого каналу на супутнику або вилучення його з платних платформ. Скажіть, коли від вас почали вимагати закодуватися?

Натяки на «необхідність» закодувати «Сонце» і навіть ультиматуми лунали досить давно. Спершу це сприймалось майже як жарт. Ну, вирішили певні канали змінити власну бізнес-модель дистрибуції, це їх суверенне право. До чого тут ми? «Сонце» в жодних переговорах на цю тему участі не брав, і кодування супутникового сигналу в наші плани не входило. Однак кілька місяців тому від наших партнерів-провайдерів з усієї країни, ми почали отримувати інформацію про шантаж зі сторони представників великих медіагруп. Використовуючи своє домінуюче становище, ці представники почали примушувати операторів телекомунікацій та провайдерів програмної послуги виключати з їхніх мереж телеканал «Сонце». Інакше «неслухняних» провайдерів буде позбавлено прав показувати канали медіагруп. Яскравий приклад – заява компанії «Ланет».

Це розпочалось одразу після кодування на супутнику?

– Приблизно так. Тоді ж нам стало відомо про зміст неодноразових зустрічей менеджерів медіагруп, на яких начебто було ухвалено скоординований план по «викиданню» «Сонця» з кабельних мереж, через «роботу» з провайдерами. Усе зовсім перестало виглядати жартом після того, як нас відключив «Тріолан» (другий за кількістю абонентів кабельний провайдер. – ДМ).

Як «Тріолан» мотивував свою відмову?

– Вони прямо пояснили цей крок тиском на них і неготовністтю ризикувати втратою контрактів з «великими».

Окрім «Тріолану» хтось із великих провайдерів вас виключив зі своїх пакетів?

– Так, декілька провайдерів нас також виключили, деякі зараз вирішують, як вчинити. Пояснення в усіх аналогічні. Хочу зазначити, що є група провайдерів, позиція яких заслуговує на повагу. Вони не піддалися на тиск. В першу чергу це «Ланет». «Воля» також запевнила нас, що не збирається відключати «Сонце» і що вони не отримували жодних вимог на цю тему, а якщо отримають, то категорично не сприймуть. Про інших провайдерів, які не піддалися тиску, скоро стане відомо.

На яких умовах ви працюєте з провайдерами? Адже В нас усі будують співпрацю по різному: хтось бере з провайдерів роялті, хтось навпаки платить їм за входження в пакети.

– Абсолютна більшість ринку працює за платною моделлю, коли провайдери сплачують каналам роялті. Для «Сонця» платна модель цікава, але зараз пріоритет – це рекламна модель монетизації. Сплачувати за наш канал ми не плануємо. За умови переходу на модель дистрибуції, аналогічну обраній більшими гравцями, прогнозовані доходи від роялті не компенсують втрат від падіння рейтингів.

У ваших угодах з провайдерами передбачені можливості їх одностороннього розірвання? З яких причин?

– У кожній угоді є пункти, які передбачають час, за який одна зі сторін може її розірвати. Формально зачистка медіапростору від конкурента в особі телеканалу «Сонце», має виглядати як господарче рішення провайдера, який сам обирає, кого транслювати, а кого ні.

Окрім «Сонця» на супутнику залишилися й інші розважальні канали: «Трофей», «Наука», «Фауна», «Терра», XSport, Eko TV, «Малятко», Niki Kids, Niki Junior, EUMusic, 4ever music. Щодо їх трансляції в медіагруп немає закидів?

– Мені не дуже коректно коментувати їхню позицію. Наскільки я знаю, вони прийняли рішення кодуватися. Можливо, їм так вигідно, можливо, на них натиснули. Про це краще спитати у них.

Як ви для себе пояснюєте тиск із боку медіагруп? Це пов’язано з тим, що ви єдині не хочете кодуватися, чи є й інші причини? Бо канал із часткою 1% навряд чи суттєво впливає на їхні прибутки.

– «Сонце» – незалежний канал, не входить до жодних груп впливу, наші рейтинги зростають. Ми дратуємо «великих гравців» і заважаємо їм. За всіма подіями в медіабізнесі стоять гроші і вплив на аудиторію. Наша ситуація не виняток. До речі, перед рішенням закодуватись, медіагрупи робили економічні розрахунки. Вони очікували на один фінансовий результат, а отримали інший. Тепер іде пошук причин. Не виключаю, що позиція «Сонця» може бути навіть комусь вигідною для виправдання різниці між плановими розрахунками і фактичним результатом історії з кодуванням.

Але ж «Сонце» не так впливає на їхні прибутки, щоб заради цього варто було так сколихнути увесь ринок.

– За комерційною аудиторією «18-54, 50 тис.+», відчутних змін у «Сонця» не відбулось, тут наше зростання незначне і цілком вписується у криву нашого поступового щорічного зростання. Супутниковий перегляд переважає в маленьких містах, по аудиторії «Вся Україна» . Там дійсно ми маємо зростання до 2% частки. Мабуть, для ініціаторів тиску це питання зачистки конкурентів саме по широкій аудиторії. Дійшло навіть до того, що від поважного менеджера однієї з медіагруп, прозвучала погроза, що в разі, як канал не закодується, начебто із «Сонцем» не підпише угоду на наступний рік сейлз-хауз.

Хто вас продає?

– Ocean Media. Ми відразу в них запитали, чи можливий зв’язок вимоги кодування з рекламним контрактом. Й отримали запевнення, що це маячня. Ми давно співпрацюємо, цінуємо наші стосунки. Жодного разу підстав сумніватися в порядності Ocean Media не було.

Ви ще не отримали відповіді від тих владних структур, яким надсилали звернення?

– Найперше ми звернулись до Національної ради, на цьому тижні до президента і до трьох комітетів Верховної Ради. Чекаємо на їхню реакцію. Адже ситуація критична. І це зовсім не «конфлікт суб‘єктів господарювання», як іноді це намагаються змалювати. В Україні відбувається зачистка інформаційного простору. Порушуються засадничі закони правової держави. Іде відверта спроба знищити незалежний телеканал «Сонце», який не входить до жодних груп і не просуває нічиїх політичних інтересів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5347
Читайте також
02.11.2020 19:35
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 992
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду