detector.media
Наталія Данькова
29.07.2020 15:15
Олександр Брикайло, співвласник каналу «Сонце»: Ми дратуємо «великих гравців» і заважаємо їм
Олександр Брикайло, співвласник каналу «Сонце»: Ми дратуємо «великих гравців» і заважаємо їм
За його словами, медіагрупи добиваються кодування каналу «Сонце» на супутнику або вилучення його з пакетів провайдерів платного ТБ. «Тріолан» і кілька менших провайдерів уже відключили «Сонце», інші вирішують, як вчинити.

У середині липня провайдер «Ланет» звинуватив «1+1 медіа» у вимозі прибрати з пакетів некодовані на супутнику канали. На доказ своїх слів про тиск медіагруп на провайдерів «Ланет» навів лист телеканалу «Сонце» до Інтернет-асоціації України, у якому канал нарікає на те, що представники медіагруп примушують операторів і провайдерів виключати з їхніх мереж телеканал «Сонце» під погрозою позбавлення їх прав на контент медіагруп. Згодом сам телеканал звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням захистити його від тиску з боку «великих гравців».

Співвласник «Сонця», засновник і керівник «Студії Пілот» Олександр Брикайло ще в березні в інтерв’ю «Детектор медіа» розказував про зафіксовані погрози та «ціновий шантаж», щоб примусити вимкнути «Сонце» з мереж і платформ. «У разі, якщо погрози перейдуть у дії, реакція буде відповідною. Будуть розпочаті розслідування і справи щодо ініціаторів тиску по кожному факту порушення законів», – тоді зазначав він.

Зараз «Сонце» єдиний з-поміж десятків каналів, присутніх на відкритому супутнику, заявляє про тиск з боку медіагруп з метою змусити канал закодуватися. У бліц-інтервю «Детектору медіа» Олександр Брикайло детальніше розказав про своє бачення ситуації.

Нагадаємо, «Сонце» за своїм форматом – розважальний мовник, у його ефірі відсутні суспільно-політичні програми, але є новини власного виробництва. Власники ТОВ «Солар медіа» (юридична особа каналу) – телепродюсер Олександр Брикайло (51%, серед них 40% належать йому особисто, а ще 11% – через ПП «Студія Пілот») і кінопродюсер Сергій Лавренюк (49%).

Олександре, канал «Сонце» заявив про тиск медіагруп на провайдерів, які добиваються кодування вашого каналу на супутнику або вилучення його з платних платформ. Скажіть, коли від вас почали вимагати закодуватися?

Натяки на «необхідність» закодувати «Сонце» і навіть ультиматуми лунали досить давно. Спершу це сприймалось майже як жарт. Ну, вирішили певні канали змінити власну бізнес-модель дистрибуції, це їх суверенне право. До чого тут ми? «Сонце» в жодних переговорах на цю тему участі не брав, і кодування супутникового сигналу в наші плани не входило. Однак кілька місяців тому від наших партнерів-провайдерів з усієї країни, ми почали отримувати інформацію про шантаж зі сторони представників великих медіагруп. Використовуючи своє домінуюче становище, ці представники почали примушувати операторів телекомунікацій та провайдерів програмної послуги виключати з їхніх мереж телеканал «Сонце». Інакше «неслухняних» провайдерів буде позбавлено прав показувати канали медіагруп. Яскравий приклад – заява компанії «Ланет».

Це розпочалось одразу після кодування на супутнику?

– Приблизно так. Тоді ж нам стало відомо про зміст неодноразових зустрічей менеджерів медіагруп, на яких начебто було ухвалено скоординований план по «викиданню» «Сонця» з кабельних мереж, через «роботу» з провайдерами. Усе зовсім перестало виглядати жартом після того, як нас відключив «Тріолан» (другий за кількістю абонентів кабельний провайдер. – ДМ).

Як «Тріолан» мотивував свою відмову?

– Вони прямо пояснили цей крок тиском на них і неготовністтю ризикувати втратою контрактів з «великими».

Окрім «Тріолану» хтось із великих провайдерів вас виключив зі своїх пакетів?

– Так, декілька провайдерів нас також виключили, деякі зараз вирішують, як вчинити. Пояснення в усіх аналогічні. Хочу зазначити, що є група провайдерів, позиція яких заслуговує на повагу. Вони не піддалися на тиск. В першу чергу це «Ланет». «Воля» також запевнила нас, що не збирається відключати «Сонце» і що вони не отримували жодних вимог на цю тему, а якщо отримають, то категорично не сприймуть. Про інших провайдерів, які не піддалися тиску, скоро стане відомо.

На яких умовах ви працюєте з провайдерами? Адже В нас усі будують співпрацю по різному: хтось бере з провайдерів роялті, хтось навпаки платить їм за входження в пакети.

– Абсолютна більшість ринку працює за платною моделлю, коли провайдери сплачують каналам роялті. Для «Сонця» платна модель цікава, але зараз пріоритет – це рекламна модель монетизації. Сплачувати за наш канал ми не плануємо. За умови переходу на модель дистрибуції, аналогічну обраній більшими гравцями, прогнозовані доходи від роялті не компенсують втрат від падіння рейтингів.

У ваших угодах з провайдерами передбачені можливості їх одностороннього розірвання? З яких причин?

– У кожній угоді є пункти, які передбачають час, за який одна зі сторін може її розірвати. Формально зачистка медіапростору від конкурента в особі телеканалу «Сонце», має виглядати як господарче рішення провайдера, який сам обирає, кого транслювати, а кого ні.

Окрім «Сонця» на супутнику залишилися й інші розважальні канали: «Трофей», «Наука», «Фауна», «Терра», XSport, Eko TV, «Малятко», Niki Kids, Niki Junior, EUMusic, 4ever music. Щодо їх трансляції в медіагруп немає закидів?

– Мені не дуже коректно коментувати їхню позицію. Наскільки я знаю, вони прийняли рішення кодуватися. Можливо, їм так вигідно, можливо, на них натиснули. Про це краще спитати у них.

Як ви для себе пояснюєте тиск із боку медіагруп? Це пов’язано з тим, що ви єдині не хочете кодуватися, чи є й інші причини? Бо канал із часткою 1% навряд чи суттєво впливає на їхні прибутки.

– «Сонце» – незалежний канал, не входить до жодних груп впливу, наші рейтинги зростають. Ми дратуємо «великих гравців» і заважаємо їм. За всіма подіями в медіабізнесі стоять гроші і вплив на аудиторію. Наша ситуація не виняток. До речі, перед рішенням закодуватись, медіагрупи робили економічні розрахунки. Вони очікували на один фінансовий результат, а отримали інший. Тепер іде пошук причин. Не виключаю, що позиція «Сонця» може бути навіть комусь вигідною для виправдання різниці між плановими розрахунками і фактичним результатом історії з кодуванням.

Але ж «Сонце» не так впливає на їхні прибутки, щоб заради цього варто було так сколихнути увесь ринок.

– За комерційною аудиторією «18-54, 50 тис.+», відчутних змін у «Сонця» не відбулось, тут наше зростання незначне і цілком вписується у криву нашого поступового щорічного зростання. Супутниковий перегляд переважає в маленьких містах, по аудиторії «Вся Україна» . Там дійсно ми маємо зростання до 2% частки. Мабуть, для ініціаторів тиску це питання зачистки конкурентів саме по широкій аудиторії. Дійшло навіть до того, що від поважного менеджера однієї з медіагруп, прозвучала погроза, що в разі, як канал не закодується, начебто із «Сонцем» не підпише угоду на наступний рік сейлз-хауз.

Хто вас продає?

– Ocean Media. Ми відразу в них запитали, чи можливий зв’язок вимоги кодування з рекламним контрактом. Й отримали запевнення, що це маячня. Ми давно співпрацюємо, цінуємо наші стосунки. Жодного разу підстав сумніватися в порядності Ocean Media не було.

Ви ще не отримали відповіді від тих владних структур, яким надсилали звернення?

– Найперше ми звернулись до Національної ради, на цьому тижні до президента і до трьох комітетів Верховної Ради. Чекаємо на їхню реакцію. Адже ситуація критична. І це зовсім не «конфлікт суб‘єктів господарювання», як іноді це намагаються змалювати. В Україні відбувається зачистка інформаційного простору. Порушуються засадничі закони правової держави. Іде відверта спроба знищити незалежний телеканал «Сонце», який не входить до жодних груп і не просуває нічиїх політичних інтересів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY