Артисти закликають владу прийняти законопроєкт №3377

15 Червня 2020
2142
15 Червня 2020
13:32

Артисти закликають владу прийняти законопроєкт №3377

2142
Українські провідні музичні автори записали відеозвернення до представників влади з проханням проголосувати законопроект № 3377 із правками необхідними авторам.
Артисти закликають владу прийняти законопроєкт №3377

Українські провідні музичні автори записали відеозвернення до представників влади з проханням проголосувати законопроект № 3377 із правками необхідними авторам. У законі йдеться про держпідтримку сфери культури та креативних індустрій. Цим відео артисти акцентують увагу на тісному взаємозв’язку сфери авторських прав та економіки, також на такому негативному явищі як систематичному потраплянні країни в сумнозвісний список країн піратів «301».У ролику взяли участь члени найбільшої авторської організації України ГО «УААСП», серед яких Валерій Харчишин (Друга ріка), гурт Антитіла — Тарас Тополя та Сергій Вусик, Народний артист України Олександр Злотник, Олег Фагот Михайлюта (ТНМК), LAMA, Андрій Яценко Dizel (Green Grey) та інші.

За весь період незалежності України механізм управління авторськими правами так і не був урегульований. Щорічно з 2017 року наша держава потрапляє під санкції США у так званий «список 301» (Special 301 report) як одна з найбільш «піратських» держав світу. Артисти протягом багатьох років не отримують в повному обсязі авторську винагороду за використання їх інтелектуальної власності, як це відбувається у цивілізованому світі, що унеможливлює повноцінний розвиток креативної індустрії.

Це безпосередньо впливає і на споживачів та відвідувачів концертів. Оскільки більшість українських артистів отримують дохід лише з концертної діяльності, вони вимушені збільшувати ціну квитка аби покрити всі організаційні витрати й отримати мінімальний дохід для подальшого розвитку.Якби в Україні повноцінно запрацювала система збору і розподілення роялті, артисти отримали б вагому надбавку до власних доходів і могли б суттєво знизити вартість квитків на свої музичні події. Саме так відбувається в цивілізованих країнах, де артисти компенсують свої витрати, пов’язані з творчою діяльністю саме доходами з авторської винагороди, а не завищеною ціною квитка на власні шоу.

Важливим є також соціальний аспект цього питання. Адже, тисячі українських авторів, які вже внесли свій вагомий внесок в розвиток культури, проте через різні фактори (вік, стан здоров‘я, інші причини) сьогодні не можуть на пряму монетизувати свою творчість, вимушені виживати і принижуватися щоразу отримуючи копійки від держави.

В багатьох країнах автори об’єднуються та керують власними правами, відстоюють свої права, допомагають один одному в скрутні часи. В нашій державі така організація також є. Це Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав», єдина із усієї країни визнана повноцінним членом міжнародної конфедерації організацій колективного управління – CISAC, але досі повноцінно не визнана державою Україна.

«На сьогодні без змін до порядку імплементації цього профільного Закону (№ 2415)- вже неможливо запустити роботу авторських ОКУ, а автори залишаються без роялті на невизначений час на майбутнє. Ухвалення законопроекту № 3377 з поправкою, яку вимагають українські Автори (так звана “поправка депутата В’ятровича» № 70) забезпечить: чітке врегулювання сфери збору роялті через ОКУ; цивілізовані правила відносин між ОКУ та правовласниками, унеможливить нелегітимний збір роялті поза системою ОКУ в перехідний період, передбачений поправкою № 76»- прокоментував Валерій Харчишин, директор ГО «УААСП».

 «Важливість голосування законопроекту 3377 разом із поправками від авторської спільноти важко переоцінити. Але ще більш важливою є майбутня акредитація, яка має поставити крапку в багаторічній історії невизначеності у сфері роялті. Я переконаний, що організація, яка створена авторами і заради авторів нарешті має отримати акредитацію та зацементувати за собою право збирати і розпоряджатися авторською винагородою. Системно, прозоро, на користь авторської спільноти та всієї країни,» - додав лідер гурту Антитіла Тарас Тополя.

Нагадаємо, Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП) це єдина в Україні ОКУ, що управляється виключно авторами. Організація колективного управління керує майновими правами сотень українських авторів музичних, літературних, драматичних та інших творів мистецтва і науки. Також представляє на території України інтереси мільйонів зарубіжних правовласників на підставі договорів про взаємне представництво з іноземними авторсько-правовими організаціями. Є членом міжнародного органу із захисту авторських прав з 1 червня 2018 року і має 100 міжнародних угод про співпрацю. Очолює ГО «УААСП» лідер гурту «Друга Ріка» Валерій Харчишин.

Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2142
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду