Галузева асоціація просить медіа пом’якшити умови договорів для провайдерів на час карантину

Галузева асоціація просить медіа пом’якшити умови договорів для провайдерів на час карантину

21 Квітня 2020
1651
21 Квітня 2020
16:22

Галузева асоціація просить медіа пом’якшити умови договорів для провайдерів на час карантину

1651
За інформацією Асоціації правовласників та постачальників контенту, провайдери недоотримали у березні до 30% коштів за послуги телебачення.
Галузева асоціація просить медіа пом’якшити умови договорів для провайдерів на час карантину
Галузева асоціація просить медіа пом’якшити умови договорів для провайдерів на час карантину

Асоціація правовласників та постачальників контенту (АППК) звернулася до медіагруп із проханням пом’якшити умови договорів для провайдерів на час карантину. Про це повідомляє пресслужба асоціації.

«Вимушений через пандемію Covid-19 карантин та економічна криза спровокували неплатежі частини абонентів за послуги платного ТБ. Це ускладнило виконання зобов'язань операторів перед телеканалами. Найбільш уразливим до заходів карантину серед технологій доставки телевізійного контенту виявилося регіональне і місцеве аналогове кабельне ТБ», - йдеться в повідомленні АППК.

За даними асоціації, провайдери недоотримали за березень до 30% коштів від споживачів за надані послуги, залежно від специфіки регіону.

Максимальні втрати провайдери мають у так званих у «депресивних регіонах», зокрема в зоні проведення Операції об'єднаних сил. А також там, де частина абонентів здійснювала плату через абонентські відділи, які були закриті у зв'язку з карантином.

В АППК вважають, що ситуація у квітні погіршиться: «Незважаючи на наполегливі протести провайдерів на адресу всіх представників влади, включаючи президента України, з 10 квітня Уряд впроваджує реформу у сфері авторського права і суміжних прав, яка передбачає збільшення фінансового навантаження на ретрансляторів телеканалів. Водночас згідно з більшістю договорів, які провайдери укладали наприкінці 2019-го — початку 2020 року, з 1 квітня також суттєво зростає розмір роялті».

Голова правління асоціації Наталія Клітна повідомила «Детектору медіа», що 10 квітня завершується строк офіційних переговорів провайдерів програмної послуги та організації колективного управління (ОКУ) «Камп» щодо тарифів за кабельну ретрансляцію об'єктів авторського права і суміжних прав.

Підсумки цих переговорів ще не оприлюднені, оскільки протокол на оформленні в уряді. «Але можу сказати, що ОКУ просили 4 гривні з одного абонента. Але погодилися на менші суми. Не можу їх назвати, бо ще немає підсумків голосування на офіційних переговорах», - розказала вона.

Пані Клітна очікує, що підсумки офіційних переговорів з’являться в найближчі дні. Нагадаємо, у березні АППК закликала припинити заходи реформи організацій колективного управління на час надзвичайної ситуації.

Щодо зростання роялті медіагруп, Наталія Клітна уточнила, що угоди укладалися ще наприкінці 2019 року. «Але угоди різні: для одних підвищення відбувається з 1 квітня, для інших цю суму розкидали на цілий рік», - зауважила вона.

Нагадаємо, Інтернет асоціація України закликала медіагрупи на період карантину знизити роялті на 50% або відтермінувати виплату без нарахування штрафу чи пені.

У  2020 році медіагрупи підвищили ціни на свій контент для провайдерів. Зокрема, медіагрупи «1+1 медіа», «Інтер медіа груп» і StarLigtMedia заявляли, що  піднімають у 2020 році розміри роялті (плати провайдерів за ретрансляцію каналів) спершу на 50%, а до кінця року – удвічі. У першому півріччі вартість пакету кожної з медіагруп зросла з 3 грн за абонента до 4,50 грн, а в другому півріччі – до 6 грн з абонента.

У «Медіа Групи Україна» цінова політика інакша. Універсальний пакет каналів МГУ (тобто без спортивних каналів «Футбол») у 2020 році мав коштувати в першому кварталі 2,40 грн з абонента, а починаючи з другого кварталу – 3,60 грн з абонента (у 2019 році пакет каналів МГУ коштував 1,50 грн з абонента). Однак через перенесення переходу «Футболів» на продажі за індивідуальною передплатою ці умови дещо змінились. «Детектор медіа» намагається з’ясувати у МГУ, як саме. Поки що не отримав відповіді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1651
Читайте також
22.04.2020 13:45
«Детектор медіа»
2 593
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду