Штрафи за пошкодження телекомунікацій зростуть до 425 тисяч грн

Штрафи за пошкодження телекомунікацій зростуть до 425 тисяч грн

14 Травня 2020
1646
14 Травня 2020
19:28

Штрафи за пошкодження телекомунікацій зростуть до 425 тисяч грн

1646
Відповідний законопроект №2654 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення захисту телекомунікаційних мереж)» парламент ухвалив 13 травня.
Штрафи за пошкодження телекомунікацій зростуть до 425 тисяч грн
Штрафи за пошкодження телекомунікацій зростуть до 425 тисяч грн

Автори законопроєкту – 13 народних депутатів з фракції «Слуга народу». За його підтримку проголосували 388 парламентарів, пише «Інтерфакс-Україна».

Міністерство цифрової трансформації повідомило у Facebook, що, згідно з новим законом, за перше порушення – штраф від 17 тисяч грн до 51 тисячі грн, або громадські роботи терміном до 120 годин, або обмеження волі строком від одного до трьох років.

За повторне порушення або за попередньою змовою групою осіб чи загальнонебезпечним способом – штраф від 51 тисячі грн до 170 тисяч грн або позбавлення волі строком від трьох до п'яти років.

Якщо пошкодження завдали майнової шкоди у значних розмірах (понад 17 тисяч грн) або спричинили тяжкі наслідки – штраф від 255 тисяч грн до 425 тисяч грн або позбавлення волі строком від шести до восьми років.

Необхідність посилити відповідальність виникла через те, що постійно зростає кількість випадків із пошкодженням телекомунікацій (підпали, крадіжки тощо). У період з 2015 по 2019 роки подібних інцидентів було зафіксовано понад 122 тисячі (за даними Міністерства цифрової інформації). Один з останніх трапився на початку квітня 2020 року в центрі Києва.

Від подібних ситуацій страждає бізнес та зростають ризики для нацбезпеки. Зокрема, через неможливість виклику екстрених служб, збої в координації системи державного управління, неможливість сповіщення та координації дій населення під час пандемії.

Раніше закон передбачав м’яке покарання для людей, які пошкоджують телекомунікації. 

Нагадаємо, у першому читанні цей законопроєкт парламент підтримав 16 квітня 2020 року. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1646
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду