Закон, що тимчасово розширив універсальну програмну послугу, набув чинності

Закон, що тимчасово розширив універсальну програмну послугу, набув чинності

3 Квітня 2020
2042
3 Квітня 2020
10:49

Закон, що тимчасово розширив універсальну програмну послугу, набув чинності

2042
Закон опубліковано без змін у частині, що стосується телебачення і радіомовлення.
Закон, що тимчасово розширив універсальну програмну послугу, набув чинності
Закон, що тимчасово розширив універсальну програмну послугу, набув чинності

2 квітня був опублікований та набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Новий закон, серед іншого, розширив склад універсальної програмної послуги (УПП – обов’язковий перелік телеканалів, які має надавати кожен провайдер) на час встановленого урядом карантину. До складу УПП тимчасово мають увійти «інформаційні, інформаційно-аналітичні, інформаційно-пізнавальні телерадіопрограми телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, які відповідно до ліцензій на мовлення здійснюють ефірне телевізійне мовлення або цифрове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу на території розташування відповідної багатоканальної телемережі».

«Провайдери програмної послуги забезпечують включення таких телепрограм до всіх пакетів програм, які вони пропонують абонентам, та забезпечують отримання таких телерадіопрограм усіма абонентами без стягнення будь-якої плати з телерадіоорганізацій, крім випадків коли телерадіоорганізація подала до Національної ради заяву про невходження та/або вихід зі складу універсальної програмної послуги та повідомила про це провайдера програмної послуги», – йдеться в законі.

Наразі до універсальної програмної послуги входять Суспільні телеканали та радіостанції, державний телеканал «Рада», а також місцеві та регіональні телеканали, які мають ліцензії на ефірне або цифрове мовлення на території розташування мережі провайдера.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має затвердити новий склад універсальної програмної послуги.

Крім того, закон тимчасово змінив строки подання телерадіоорганізаціями звітів за попередній період. Звіти про структуру власності та про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав, які мали бути подані до 31 березня 2020 року, можна буде подавати протягом 30 днів після дати завершення карантину, встановленого урядом, і це не вважатиметься порушенням закону.

Також закон розширив на постійних засадах права творчого колективу та телерадіожурналістів. До відповідної статті 58 закону «Про телебачення і радіомовлення» додано пункт 4: «Журналіст телерадіоорганізації має право по пред'явленні редакційного посвідчення чи іншого документа, що підтверджує його професійну належність або повноваження, надані телерадіоорганізацією, перебувати в районі стихійного лиха, катастроф, в місцях аварій, масових безпорядків, на мітингах і демонстраціях, на територіях, де оголошено надзвичайну ситуацію, та безперешкодно виконувати свої професійні обов'язки».

Водночас закон зобов’язав органи управління цивільного захисту сприяти медіа в наданні населенню оперативної інформації про надзвичайні ситуації, що прогнозуються або виникли, з визначенням їх класифікації, меж поширення і наслідків, а також про способи та методи захисту від них. Відповідною нормою доповнено статтю 31 Кодексу цивільного захисту України.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей закон 30 березня на позачерговому засіданні. Цим законом на період карантину внесено зміни до майже 40 кодексів і законів, у тому числі й до закону «Про телебачення і радіомовлення».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2042
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду