Таємниця Роксолани лишилася за кадром

Таємниця Роксолани лишилася за кадром

11 Березня 2020
5581
11 Березня 2020
15:00

Таємниця Роксолани лишилася за кадром

5581
А от фінансування Мінкультом патріотичної програми створення фільмів було правильним рішенням. Що підтвердив новий проект Акіма Галімова «Таємниці великих українців» («2+2»).
Таємниця Роксолани лишилася за кадром
Таємниця Роксолани лишилася за кадром

Зйомки нового історико-пізнавального проекту Акіма Галімова «Таємниці великих українців» «Плюси» анонсували ще в квітні минулого року. Обіцянку, дану зацікавленим глядачам, почали виконувати: прем'єра справді відбулася 2020-го, як зазначено (канал «2+2», 9 березня, 18.20). Цього разу є цікава деталь, яка стосується виробництва.

А саме: проект серіалу брав участь у конкурсі Міністерства культури з надання державної фінансової підтримки на виробництво і розповсюдження фільмів патріотичного спрямування. Тоді зазначалося, що проект вироблятиме «Тет продакшн». Заявлений бюджет складав 13,7 млн грн. За результатами конкурсу проект на 90 % профінансований Мінкультом.

Що цікавого? А ось що: не лише творці цих «Таємниць…» встигли застрибнути в потяг тодішнього Мінкульту під назвою «Фінансування фільмів патріотичного спрямування». Про інших щасливчиків неодмінно згадаю всякий раз, коли оглядатиму результати їхньої праці. Але мене тут і надалі більше цікавить інший факт – то був перший і єдиний потяг, що набирав пасажирів у цьому благородному напрямку. І всім охочим на нього квитків не вистачило.

Результати тогочасного конкурсу кіно- й телеспільнота чудово знає. Вони спричинили нехай локальний, проте – все одно скандал. Наслідком якого стала відмова Мінкульту від фінансування проектів за подібною програмою. Більше того: «патріотична» тематика справді є одним з найбільш дискусійних питань у творчих колах та спільнотах України. І дратує не лише так звану «вату» чи відверто проросійський контингент. Цілком притомні проукраїнські творці теж бояться перебору з пафосом і несмаку, трешу й угару під прикриттям несамовитої любові до рідної неньки.

Але, дивлячись «Таємниці великих українців» Акіма Галімова, зітхаєш полегшено. Звісно, доколупатися можна й до стовпа, звинувативши його в надмірному патріотизмі чи навпаки, в невиконанні патріотичної місії. Але за результат мені як україноцентричній людині не соромно.

Звідси три риторичні запитання. Перше: чи готові критики «патріотичного» контенту визнати власні перегини й безпідставну істерику довкола ще не створеного ідеологічного продукту. Друге: чи готовий Мінкульт із новим керівництвом та за сприятливих умов поновити подібну програму або перекласти цю місію на УКФ. Третє: чи зрозуміє нове керівництво Держкіно й експерти, від яких залежить кінцеве рішення, що патріотичний контент не кусається, не є чимось маргінальним і компромісним варіантом буде зміна визначення. Тобто, прибрати дражливе й затягане слово «патріотичний», замінивши його милозвучнішим – але залишивши чітку ідеологічну складову.

Судити готовий продукт – справа, як на мене, більш вдячна. Тим більше, що фінансування вже дає результат. Творці звітують готовими україномовними стрічками, їх завдяки «патріотичній» програмі вже з'являється чимало, і горя від того точно нема. Бо кому погано від того, що завдяки тодішній підтримці Мінкульту купа народу лишилася у професії й нарощувала м'язи. Виграли, здається, всі – як держава, так і небайдужі громадяни.

Але все одно кожен окремий проект потребує окремого погляду. Коли йдеться про постать Роксолани, реальну й міфологізовану водночас, дивитися й слухати слід дуже уважно. Команда Акіма Галімова вже не вперше пропонує питомо український погляд на наше минуле, виокремлює історичних персонажів, робить їх живими та об`ємними. А інтриги додає вдячний формат історичного детективу. Проте, обравши героїнею Роксолану, таємницю варто було шукати трошки в іншому напрямку.

Та спершу – про те, що в згаданій серії «Таємниць…» є. Автори заповзялися розгадати загадки впливу Роксолани, однієї з сотень наложниць османського султана Сулеймана Пишного, на свого володаря та державну політику Османської імперії. Перша версія – парфуми з особливим складом, який стимулює потенцію. Мовляв, перед першим візитом до покоїв Сулеймана незаймана дівчина окропила себе, мов Жан-Батіст Гренуй із роману «Парфюмер» – і все, султан біля її сексуальних ніжок. Адже як пояснити, чому наступного дня Сулейман пішов на безпрецедентний крок – наказав зробити для Хуррем (так називали Роксолану в гаремі) окремий вхід до своєї спальні. Проте місія пронести навіть найменшу скляночку з парфумами, рівно й будь-який інший сторонній предмет, до покоїв повелителя виявилося технічно неможливою, доведено в фільмі.

Інша версія звучить правдоподібніше. Роксолана, за свідченням із віднайдених особистих листів до Сулеймана, виявилася дівчиною з гарно підвішеним язиком. Вона вивчила перську мову й закохала в себе володаря вербально. Десь так, як Шехерезада, авторка казок із «Тисячі та однієї ночі». З того, що розповідають у фільмі, стає зрозуміло: Роксолана завжди говорила й писала султанові те, що він хотів від неї почути. Вона була ідеальною співрозмовницею, жила його інтересами. Інформація напевне дратуватиме феміністок, проте Роксолана досягла вершин і стала могутньою повелителькою лише тому, що розчинилася в султанові – й водночас маніпулювала їм. Цитати з її листів Сулейманові на війну не що інше, як зразок НЛП-технологій.

Третє припущення: Роксолана застосовувала не маніпуляції, а реальні чари. Адже походила з чаклунського роду. І звідси починається найцікавіше. Автори вирушають на Поділля, де, за переказами, є мала батьківщина Насті Лісовської – саме так охрестили майбутню Роксолану Хуррем. Хоча насправді їм логічніше дізнаватися не про ймовірне спадкове чаклунство героїні, а про те, чи така дівчина взагалі існувала в природі. Ось вона, головна нерозгадана таємниця великої українки.

У своїй пізнавальній книзі «Errare humanum est: 50 нарисів із українського примарознавства» києвознавець Яків Гордієнко зазначає: точне місце народження Роксолани та її християнське ім`я науці не відомі. А «роксолана» в ті часи було таким самим маркером всякої полоненої уродженки українських земель, як нині всіх дівчат із колишнього СРСР іменують «наташами». Також у його книзі є підказка – дівчину могли звати Олександрою, і вона – донька священика з Рогатина. Саме її використав письменник Осип Назарук, коли в 1930-му писав повість «Роксолана» – й тим самим дав поживу не лише Павлові Загребельному, автору популярного українського однойменного роману, а й авторам однойменного українського телевізійного серіалу.

Таким чином, Роксолана – це більше міф, віртуальний образ. Хоча реальна Хуррем таки мала українське походження й справді майже три десятки років правила Османською імперією разом із Сулейманом, а потім – після його смерті. Є свідчення того, що Хуррем чимало витрачала на благодійність. Та Яків Гордієнко, погоджуючись із цим, категорично заперечує, що Роксолана також піклувалася й про малу батьківщину. Ким би султанша не була, вона прийняла новий статус, іншу віру, здобула психологічну владу над чоловіком і робила все, аби здобутого не втратити.

Так, маємо величну історичну постать українського походження. Але її родовід досі залишається таємницею. Як на мене, Акімові Галімову та його команді слід було б узятися за розгадку особистості самої Роксолани, простежити слід до гарему, нехай імовірний, нехай – кілька версій. Бо поки доводиться раз по раз йти до перевірених фактів, відштовхуючись від фактів не перевірених. Та вивчати не реальну людину, а тримати в голові літературного та серіального персонажа.

Але подібний особистий висновок зовсім не заперечує того факту, що фінансування Мінкультом патріотичної, тепер уже без лапок, програми створення фільмів було правильним рішенням. Й дало якісний результат. Принаймні, є довкола чого сперечатися і що обговорювати.

Фото: 1plus1.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5581
Читайте також
08.08.2020 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 187
24.04.2020 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 360
27.02.2020 10:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 101
19.02.2020 12:14
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
13 033
22.01.2020 10:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 164
16.12.2019 17:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 319
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду