Концерн РРТ, кілька видавництв і кіностудій не потрапили до переліку підприємств, які уряд пропонує не приватизовувати

Концерн РРТ, кілька видавництв і кіностудій не потрапили до переліку підприємств, які уряд пропонує не приватизовувати

12 Лютого 2020
2731
12 Лютого 2020
15:44

Концерн РРТ, кілька видавництв і кіностудій не потрапили до переліку підприємств, які уряд пропонує не приватизовувати

2731
УДЦР, НСТУ, кіностудія Довженка, Центр Довженка і видавництво «Веселка» потрапили до переліку підприємств, що не підлягають приватизації.
Концерн РРТ, кілька видавництв і кіностудій не потрапили до переліку підприємств, які уряд пропонує не приватизовувати
Концерн РРТ, кілька видавництв і кіностудій не потрапили до переліку підприємств, які уряд пропонує не приватизовувати

До переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (повністю або частково) уряд пропонує включити ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (НСТУ), ДП «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка», ДП «Національний центр Олександра Довженка» (Центр Довженка), Національне видавництво дитячої літератури «Веселка» та ДП «Український державний центр радіочастот» (УДЦР).

Про це йдеться в законопроєкті № 2831 «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», який на початку лютого Кабінет Міністрів України подав до парламенту. Цей перелік уряд затвердив на засіданні 15 січня.

НСТУ, кіностудію Довженка, Центр Довженка і видавництво «Веселка» уряд пропонує включити до переліку об’єктів культури та спорту, що не підлягають приватизації; УДЦР – до переліку акціонерних товариств, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, становить 100 відсотків, державних унітарних та казенних підприємств, що не підлягають приватизації.

Також законопроєкт містить ще перелік акціонерних товариств, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути меншою ніж  50 відсотків + 1 акція та не підлягає приватизації.

До цих переліків не потрапила низка підприємств, які були визначені в законі «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» від 1999 року. Цей закон втратив чинність 2 жовтня 2019 року, тоді ж президент Володимир Зеленський доручив уряду розробити новий перелік упродовж трьох місяців.

Перелік, який пропонує уряд, значно менший за попередній. Зокрема, до нього не увійшов державний оператор телебачення та радіомовлення – Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення. У попередньому переліку до числа підприємств, які не підлягають приватизації, входили обласні радіотелевізійні передавальні центри, які стали філіями Концерну РРТ. Нагадаємо, що Концерн РРТ має стати державним провайдером цифрового ефірного ТБ – сьомого мультиплексу.

Також не потрапили до переліку низка державних видавництв і кіностудій. Наприклад, «Видавництво "Преса України"», «Державне спеціалізоване видавництво "Україна"», «Видавництво "Київська правда"», «Державне підприємство "Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво "Каменяр"», «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво "Маяк"»,«Газетно-журнальне видавництво», «Державне підприємство "Редакція журналу "Пам'ятки України: історія та культура"», «Українська студія хронікально-документальних фільмів "Укркінохроніка"», «Українська кіностудія анімаційних фільмів "Укранімафільм"», «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво "Січ"», «Видавництво "Зоря"», «Державне підприємство "Видавництво "Закарпаття"», «Видавництво "Лугань"», «Пошуково-видавниче агентство "Книга Пам'яті України"», «Книжкова палата України» тощо.

У пояснювальній записці до законопроєкту № 2831 уряд пояснює, що станом на сьогодні, більшість підприємств зі старого переліку ліквідовано, припинено чи реорганізовано (911 юридичних осіб, зокрема й обласні радіотелевізійні передавальні центри), значна кількість підприємств «перестала відповідати оновленим критеріям, або вони перебували у стані ліквідації (припинення)». Метою формування нового переліку є «оптимізація та зменшення навантаження на державний сектор економіки».

Нагадаємо, 3 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон, яким скасувала закон про заборону приватизації ЗАТ «Одеська кіностудія», а також прописала обов'язкові умови приватизації державних кіностудій і державних акцій будь-якої іншої кіностудії. Серед умов - покупець має зберегти основну діяльність кіностудії, право власності або право користування земельними ділянками, зберегти їхнє цільове призначення протягом 20 років після приватизації. Крім того, у потенційних покупців повинна бути програма заходів зі збереження технічного переоснащення, модернізації належної кіностудії нерухомості.

20 листопада 2019 року Кабінет Міністрів України включив ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2731
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду