Власник «Нового времени»: Ні в Україні, ні в Євросоюзі обмежень на володіння медіа немає

Власник «Нового времени»: Ні в Україні, ні в Євросоюзі обмежень на володіння медіа немає

10 Жовтня 2019
5003
10 Жовтня 2019
17:28

Власник «Нового времени»: Ні в Україні, ні в Євросоюзі обмежень на володіння медіа немає

5003
Власник «Нового времени» Томаш Фіала що не збирається змінювати громадянство, і спростував заяву президента Володимира Зеленського про те, що його компанія Dragon Capital купувала активи оточення Януковича.
Власник «Нового времени»: Ні в Україні, ні в Євросоюзі обмежень на володіння медіа немає
Власник «Нового времени»: Ні в Україні, ні в Євросоюзі обмежень на володіння медіа немає

Про це  повідомляє «Новое время».

Так він прокоментував  слова Володимира Зеленського щодо власності видання «Новое время» (НВ).

 Томаш Фіала зазначив, що пан Зеленський вже третій президент, якому не подобається його публічна позиція і позиція НВ, яке належить Dragon Capital.

«Ваші попередники також надавали перевагу тільки позитивним коментарям в свою сторону і погано ставилися до конструктивного фідбеку від бізнесу. Вони не бажали бачити недоліки роботи своєї команди і чути про це. До чого це призвело, ми бачили: один поїхав з країни, другий з тріском програв вибори», — заявив гендиректор Dragon Capital.

Він нагадав, що в 2012 році податкові органи оштрафували компанії групи Dragon Capital на 320 млн грн. Томаш Фіала пов’язує це з його критикою через посилення податкового тиску і впливу олігархів: «Порошенко не сподобалося, коли я в вересні 2014 році сказав, що продаються місця в списках його партії і критикував за відсутність боротьби з корупцією і небажання просувати структурні реформи. Через якийсь час його команда завела на мене кілька кримінальних справ і мені доводилося ходити на допити. З вашої реакції на питання Івана Верстюка на сьогоднішній прес-конференції зрозуміло, що вам теж щось не подобається в моїх коментарях сьогоднішньої влади».

Він наголосив на тому, що вже 23 роки  живе в Україні з паспортом громадянина Чехії і не планує змінювати громадянства. Пан Фіала також нагадав, що ні в Україні, ні в Євросоюзі обмежень на володіння медіа немає.

«Таке обмеження є в Росії, Путін ввів його в 2016 році і змусив таким чином, наприклад, Financial Times і Wall Street Journal продати свої частки в «Ведомостях» місцевим інвесторам. В результаті цієї заборони ресурс втратив незалежність, якість матеріалу і читачів. Якщо ви вирішите, що Україні варто наслідувати цей приклад, то я не буду продавати НВ українським олігархам за гроші, вкрадені з бюджету, а віддам безкоштовно колективу, щоб НВ залишилося таким же незалежним і якісним як зараз», — додав гендиректор Dragon Capital.

Коментуючи слова Зеленського про покупку компанією активів оточення Януковича, Томаш Фіала заявив, що ця інформація не відповідає дійсності: «Ви сказали, що створена мною з нуля в 2000 році компанія Dragon Capital, чиєю основною діяльністю є позитивне представлення України і українських підприємств за кордоном і залучення іноземних інвестицій для розвитку, складається з активів, куплених після втечі Януковича. Смію вас запевнити, що це неправда, і жоден актив не куплений у Януковича або його оточення».

Нагадаємо,   10 жовтня під час пресмарафону, який проходить на Kyiv Food Marke, Володимир Зеленський запитав журналіста «Нового времени» Івана Верстюка чи не вважає він, що кінцевими бенефіціарами українських медіа повинні бути громадяни України. Пан Зеленський  поцікавився, на які гроші існує видання «НВ» і з акцентував на тому, що кінцевий беніфіціар видання Томаш Фіала є громадянином Чехії.

 

Фото: biz.nv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5003
Читайте також
11.10.2019 10:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
2 973
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду