Megogo зайшов у спортивну нішу

Megogo зайшов у спортивну нішу

16 Серпня 2019
5849
16 Серпня 2019
19:12

Megogo зайшов у спортивну нішу

5849
Навіщо ОТТ-сервісу Megogo права на спортивні трансляції, як він на цьому заробляє та які перспективі бачить на ринку спортивного контенту?
Megogo зайшов у спортивну нішу
Megogo зайшов у спортивну нішу

ОТТ-сервіс Megogo став активним гравцем на ринку спортивного телебачення та відеоконтенту.

З одного боку, компанія розширює пропоновані абонентам пакети каналів тематичними мовниками. На платформі присутні Eurosport 1, Eurosport 2, Setanta Sport, Viasat Sport, XSport, Sport 1, Sport 2. Однак на Megogo не представлені українські телеканали «Футбол 1» і «Футбол 2».

З іншого боку, Megogo зайнявся власним виробництвом спортивного контенту (продакшн трансляцій спортивних подій, спортивні новини, власні коментатори), наприкінці 2017 року купив права на європейські футбольні чемпіонати та через деякий час, у січні 2019 року, запустив власний футбольний канал з однойменною назвою «Megogo Футбол» (наразі присутній ексклюзивно тільки на платформі Megogo). Зокрема, ОТТ-сервіс придбав права на іспанську «Ла Лігу», німецьку «Бундеслігу» і французьку «Лігу 1» і нещодавно перепродав частину прав «Футболам» «Медіа Групи Україна».

Відкриваючи новий спортивний сезон, директор зі стратегії та маркетингу Megogo Іван Шестаков розповів журналістам про ключові тренди в спортивній індустрії та плани Megogo.

Іван Шестаков

Спортивними донорами стають ІТ-гіганти

Іван Шестаков назвав медіа одним з драйверів спортивної індустрії. Реклама і спонсорство та продаж медійних прав залишаються одними з ключових джерел монетизації спорту (третє джерело – ставки). І приносять, приміром, спортивному ринку США понад $200 млрд на рік. При цьому щороку зростає вартість прав.

На монетизацію спорту впливає зростання кількості діджітал-медіа та зміни способів споживання спортивного контенту. «Якщо раніше основними спортивними донорами були медійні кампанії (кабельні мережі), то зараз це ІТ-гіганти: Amazon, Facebook і Google. Зараз у всьому світі кожна велика ІТ-компанія так чи інакше купує спортивні права. Ще кілька років назад ніхто з експертів навіть не міг спрогнозувати, що соціальні мережі підуть у професійний спортивний контент», – звернув увагу Іван Шестаков.

Після ІТ-корпорацій найактивніше купують права ОТТ-платформи. У світі з’являються спеціалізовані спортивні сервіси (наприклад, Dazn), спорт стає обов’язковою складовою пропозицій великих платформ (наприклад, Netflix). Окрім цього свої ОТТ-платформи запускають власники футбольних клубів. У 2021 році власну ОТТ-платформу може запустити УЄФА, яка може мати виключні права на показ чемпіонатів Ліги чемпіонів та Ліги Європи.

Топовий контент – хайлайти

Змінюється не лише споживання, а й сам контент і форми його подачі. Найбільші перегляди мають уже не прямі трансляції матчів, а хайлайти (фрагменти матчів) та VOD-контент. «Хоча раніше ми були переконані, що лише live-контент має бути вгорі топу. Але прямі трансляції топових подій опинилися на другому місці, а на третьому – контент самих команд», – зазначив пан Шестаков. Адже атлети й команди самі є брендами, тож їхній контент є одним з найбільш затребуваних видів непрофесійного контенту. Також популярним є фанатський контент. До топу потрапив і спортивний аудіоконтент.

Що врятує прямі трансляції?

Молодь готова дивитися лише преміальні трансляції, свідчать маркетингові дослідження. А щодо решти вона потребує іншого контенту та більш динамічної подачі. Іван Шестаков вважає, що трансляції мають стати інтерактивними. Це і додаткова інформація на додатках, і багатопотоковість з багатоекранністю, і віртуальна реальність (VR). Наприклад, VR дає можливість глядачеві обрати кут перегляду матчу і, таким чином, відчути себе в ролі арбітра чи голкіпера.

Поряд із цим незмінною увагою глядачів користується інсайдерське відео та оперативні коментарі на конференціях. А також можливість спілкуватися з гравцями та тренерами.

Кіберспорт і побудова комюніті

Кіберспорт (спортивні змагання з відеоігор), за даними маркетингових досліджень, – найбільш перспективний напрямок. Він сильний залученням фанів, інноваційним контентом і виходом на глобальну аудиторію. Лідери традиційної спортивної індустрії із цим погоджуються, але поки не бояться конкуренції з кіберспортом.

«Індустрія невелика, не всім зрозуміла модель монетизації. Але комюніті кіберспорту достатньо сильне. Також є інноваційні цифрові формати. На думку спортивних менеджерів по всьому світу, кіберспорт не стане конкурентом традиційним видам спорту найближчим часом, але він може багато дати їм», – зазначив Іван Шестаков.

В Україні ж традиційно найпопулярнішими видами спорту є футбол і бокс.

«В Україні заробити на спорті неможливо»

В Україні ситуація з каналами споживання контенту поки що відрізняється від світових тенденцій. Адже лідирують саме кабельні мережі, ефірне телебачення. А ОТТ фактично повторює пропозицію кабельного телебачення і не привносить нічого додатково. До того ж, дається взнаки і ситуація з піратством. Тому медіагрупи звертаються до спорту як до додаткового інструменту досягнення своїх політичних чи комерційних цілей.

«Я не уявляю, як в Україні можна заробити на спорті. Спортивний контент нам потрібен для того, щоб на платформі були представлені всі типи контенту. Наші підписники мають розуміти, що в них є така можливість. Так само, якби ми займалися лише телебаченнням або кіно, ми б не могли себе вільно почувати на ринку. Конкрентний бізнес може заробляти, тільки якщо ти хочеш покрити якомога більше інтересів користувачів. На спорті можна заробити в комплексі», – вважає Іван Шестаков.

Саме тому й відеосервіс Megogo сприймає спортивний контент як розширення пропозиції користувачам. Адже має мету стати «розважальним центром для всієї родини».

Медіаправа: монетизація та стратегія ексклюзивів

Досить нестандартним кроком як для української ОТТ-платформи стало придбання компанією спортивних медіаправ.

«Це дуже дорого – більше, ніж будь-який контент, який ми купували раніше. Гратись у спортивні права без мети заробити може собі дозволити лише невелика кількість гравців», – наголошує Іван Шестаков. Він запевняє, що Megogo відбив вартість придбаних прав і не виключає можливостей купувати подібні трансляції й надалі: «Подивимося. Спробуємо».

На його думку, існують тільки три шляхи монетизації цього контенту: продати підписку користувачу, продати іншим гравцям, заробити на спонсорстві та партнерстві. «Усі три підходи витрати покривають. Будь-які два – ні», – додав він. Саме тому на початку серпня Megogo перепродав права на іспанську «Ла Лігу», німецьку «Бундеслігу» і французьку «Лігу 1» телеканалам «Футбол».

«Для нас ексклюзив узагалі не дуже цінний, оскільки Україна є високопіратською країною. Нам вигідно конкурувати зручністю сервісів», – пояснює пан Шестаков. Хоча він і прогнозує, що медіаіндустрія в найближчі п’ять років посилюватиме боротьбу за ексклюзиви щодо всіх медіаправ. «Але ми не хочемо наближати цей час. До того ж, ми хочемо бути хабом, де всі типи контенту можна придбати. Бо для користувача незручно купувати різні права на різних платформах», – додав він.

Іван Шестаков і спортивний коментатор Megogo Вадим Скічко

Переговори з «Футболами»

Megogo веде перемовини щодо ретрансляції з телеканалами «Футбол» «Медіа Групи Україна» (у холдингу Ріната Ахметова є власний ОТТ-сервіс Oll.tv). «У нас є плани, щоб вони зявилися на платформі. Але ці плани не залежать від нас. Ми весь час у процесі переговорів. Не всім вигідно з нами співпрацювати. Хтось думає, що краще притримати щось у себе, тому що ми програємо продуктом. Це нормальна ситуація на ринку, це одна зі стратегій», – пояснює Іван Шестаков. І додає: «Для каналів Футбол було б вигідніше бути в широкому пакеті. Але в кожного свої бізнес-завдання».

«Megogo Футбол»

Тож паралельно Megogo розвиває свій спортивний канал. Це один з 54 каналів сервісу. Він був створений для того, щоб зробити зручною для користувачів бібліотеку контенту. «Коли ти не знаєш, що вибрати, ти мучишся і на цьому сервісі тобі некомфортно. Тому люди й дивляться [лінійні] канали, – пояснює директор зі стратегії та маркетингу Megogo. – Ми більшу частину нашого контенту запакували в телеканали (різні по жанру) і тоді зрозуміли, що нашою відеотекою хоча б почали користуватися. На телеканалах трансляцію дивляться в рази більше, ніж окрему спортивну трансляцію».

Ця тенденція, за словами пана Шестакова, характерна для країн пострадянського простору. Тоді як у світі лінійні канали та VOD мають приблизно однакові показники перегляду. На його думку, лінійні канали, якщо не адаптуватимуть свій контент до нових реалій, за 3-5 років не зможуть вижити в конкуренції з VOD.

Дистрибуція власних каналів

Свої канали Megogo планує поширювати через інших провайдерів. Так, уже незабаром у кабельні мережі має увійти музично-розважальний телеканал Megogo Live, який має латвійську реєстрацію та розповсюджується в телевізійних мережах країн Балтії, СНД, Грузії. Нещодавно Національна рада з питань телебачення та радіомовлення внесла Megogo Live до Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та законодавства України.

А от чи піде таким самим шляхом легалізації (реєстрація закордоном і внесення в Перелік іноземних програм замість ліцензування в Україні) канал «Megogo Футбол», компанія ще не вирішила. Також компанія не визначилася з ціновою політикою. «Ми можемо вийти з цим каналом у будь-який момент у кабельні мережі. Але ми не хочемо демпінгувати і ламати ринок, який склався», – сказав Іван Шестаков.

Перші результати і спортивні плани Megogo

За словами Івана Шестакова, 31% телевізійних користувачів Megogo дивиться спорт на платформі. А канал «Megogo Футбол» має місячну аудиторію 99,8 тис осіб.

Серед основних планів сервісу:

  • робота з функціоналом і зручність платформи, щоб спортивний контент було легше вибирати;
  • нові форми контенту для мобільних платформ і для молодшої аудиторії;
  • аудіоконтент про спорт (подкасти);
  • інтерактивний контент при перегляді всіх прямих трансляцій (турнірна таблиця, профіль гравця, інформація про стадіон, голосувалки – усе це силами власного продакшну);
  • формування окремої спортивної редакції;
  • експерименти з кіберспортом.

Фото і слайди з презентації надані Megogo

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5849
Читайте також
13.03.2020 16:40
«Детектор медіа»
2 631
29.11.2019 14:30
Наталія Данькова
6 622
27.08.2019 12:50
«Детектор медіа»
1 526
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду